Par aktuālo Rīgā (12.06.14)

Par aktuālo Rīgā (12.06.14)

13.06.2014

12.06.2014

#1095 kamkams 2014-05-29 17:15:08
Gada sākumā Rīgas domes vadība lielījās, ka “pareizi” piereģistrējušies cilvēki atnesuši papildus RD 10 miljonus eiro. Gada beigās plānojās vēl viena akcija lai mudinātu cilvēkus piereģistrēties Rīgā. Bet vai Rīgas dome ir apzinājusi kādi pabalsti tiek samazināti, kādas skolas un slimnīcas slēgtas, kādi kultūras pasākumi atcelti, jo citām pašvaldībām šī nauda ir atņemta? Vai tiešām Rīga sevi uzskata par tik nabadzīgu ka papildus līdzekļi iegūstami atņemot to citām pašvaldībām?

Atbilde: Runa nav par citu pašvaldību iedzīvotājiem, tām nekas netiek atņemts. Dome aicina deklarēties Rīgā tos iedzīvotājus, kas jau dzīvo un strādā galvaspilsētā, bet dzīvesvietu deklarējuši kaut kur citur. Pēc aptuvenām aplēsēm tādu ir apmēram 100 tūkstoši. Tā ir akcijas galvenā mērķauditorija. Šobrīd nav vērojama tendence, ka citu pašvaldību iedzīvotāji, ja viņi reāli nedzīvo un nestrādā Rīgā, mestos deklarēties galvaspilsētā.

#1094 kamkams 2014-05-29 17:14:49
Kādu laiku atpakaļ tika solīts ka Rīgas Ūdens pārdos fasēto ūdeni pudelēs un cena par ūdeni Rīdziniekiem kritīsies. Ūdens pudelēs netiek pārdots un tagad tiek palielināta maksa par ūdeni. Vai tas nozīmē, ka Rīdzinieki apmaksā Rīgas neizdevušos biznesu? Cik lieli zaudējumi ir radušies šīs neveiksmīgās biznesa idejas dēļ? Ja tie nav rīdzinieki, tad kuras amatpersonas no tām kas balsoja par šī biznesa sākšanu ir samaksājušas radītos zaudējumus?

Atbilde: Fasētā ūdens produkts „Aqua Rīga”, kura ražotājs ir tāda paša nosaukuma SIA „Rīgas ūdens” meitas uzņēmums, tuvākajās nedēļās būs iegādājams lielo tirdzniecības ķēžu veikalos. SIA „Rīgas ūdens” saskaņā ar Rīgas domes balsojumu uzņēmuma pamatkapitālā ieguldījis 105 000 LVL, kas ir vienīgais
SIA „Rīgas ūdens” ieguldījums šajā uzņēmumā.

Ar šī gada 1.jūliju SIA „Rīgas ūdens” klientiem maksa par kubikmetra dzeramā ūdens sagatavošanu un piegādi, kā arī par izmantotā ūdens novadīšanu uz attīrīšanas iekārtām un tā attīrīšanu kopā būs 1,28 eiro līdzšinējo 1,025 eiro vietā. Attiecīgi maksa par ūdensapgādes pakalpojumu kubikmetru būs 0,63 līdzšinējo 0.514 eiro vietā, bet maksa par kanalizācijas pakalpojumu 0,65 eiro līdzšinējo 0,511 eiro vietā. Tarifos nav ietverts pievienotās vērtības nodoklis.
Pēc SIA „Rīgas ūdens” aprēķiniem Rīgas pilsētā mājsaimniecībā vidēji patērē piecus kubikmetrus ūdens mēnesī, tādējādi izmaksas vienai mājsaimniecībai Rīgā vidēji pieaugs par 1,27 eiro mēnesī (1,54 EUR ar PVN). Šobrīd spēkā esošais ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifs Rīgā nav mainīts kopš
2007. gada 1. oktobra.
Ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifa izmaiņas ir saistītas ar sniegto ūdenssaimniecības pakalpojumu apjomu samazināšanos, pamatlīdzekļu nolietojumu, elektroenerģijas un remonta izmaksu pieaugumu, kā arī ar nepieciešamajām investīcijām ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu atjaunošanai. Ūdensapgādes vai kanalizācijas tīkliem pieslēgto ēku skaits kopš 2007.gada pieaudzis par 3,4% ūdensapgādes pakalpojumiem, par 10% kanalizācijas pakalpojumiem, taču patēriņa apjomi samazinājušies par 15% ūdensapgādes pakalpojumiem, 13% kanalizācijas pakalpojumiem. Patēriņa un līdz ar to ieņēmuma samazināšanās
SIA „Rīgas ūdens” nesamazina izmaksas, kas saistītas ar ūdensvada un kanalizācijas tīkla ekspluatāciju, kas savulaik padomju gados izbūvēts ar prognozi, ka Rīgā dzīvos 1,5 milj. iedzīvotāju.
Ūdensapgādes pakalpojumu un kanalizācijas pakalpojumu tarifu projekts ir aprēķināts saskaņā ar ,,Ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku. Tarifu projektā no kopējām izmaksām 36% veido kapitāla izmaksas, 27% – personāla izmaksas, 10% – remontu izmaksas, 25% – pārējās saimnieciskās darbības izmaksas un 2% – nodokļi. Saskaņā ar likumu „Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” tarifs ir nosakāms tādā apmērā, lai lietotāju izdarītie tarifu maksājumi segtu ekonomiski pamatotas sabiedrisko pakalpojumu izmaksas un nodrošinātu sabiedrisko pakalpojumu rentabilitāti.
SIA „Rīgas ūdens” pēdējo gadu laikā realizējis apjomīgus ūdenssaimniecības projektus, kas uzlabojuši rīdziniekiem ūdensapgādes kvalitāti, kā arī būtiski uzlabojusi vides stāvokli Rīgas pilsētā.
Lielākais realizējamais projekts ir „Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, IV kārta”. Kopumā projekts ir vērsts uz ilgtspējīgu ūdenssaimniecības attīstību, kuras pamatā ir vide, ekonomika un sociālā labklājība. Projekta kopējais finansējuma apmērs – 43,5 miljoni latu, no kuriem 14,5 miljonus nodrošina ES Kohēzijas fonda līdzekļi, bet atlikušo finansējuma daļu sedz Rīgas dome un SIA “Rīgas ūdens”. Šī projekta ietvaros paredzēts izbūvēt centralizētus ūdensvada un kanalizācijas tīklus Bieriņos, Katlakalnā un Mārupē, kā arī dzeramā ūdens atdzelžošanas stacijas izbūvi Baltezerā.
Turpinās SIA “Rīgas ūdens” Bioloģiskās attīrīšanas stacija “Daugavgrīva” rekonstrukcija, kuras mērķis ir ievērojams slāpekļa un fosfora izmešu samazinājums Rīgas jūras līcī. Attīrīšanas stacijas rekonstrukciju 12 milj. eiro apmērā finansē
SIA “Rīgas ūdens”.
Tiek realizēta stratēģisko ūdensapgādes sistēmas aizbīdņu programma. Šīs programmas 2.kārtas ietvaros ir paredzēts veikt plānveida maģistrālo aizbīdņu nomaiņu pilsētā, šī projekta izmaksas sastāda 540 000 LVL. Galvenais ieguvums no šī projekta realizācijas ātrāka avārijas vietas lokalizācijas vai plānoto darbu zonas sagatavošana. Pēc iespējas mazāks atslēgto klientu daudzums uz ūdensvada tīkla remonta laiku. Operatīvāka ūdens padeves atjaunošana.

#1093 renate 2014-05-29 17:14:19
Labdien. Vai ir iespējams S.Eizenšteina ielas trotuarus sadalīt , vienu pusi gājējiem , otru velo braucējiem? Trotuars ir plats abas ielas puses. Paslaiks viss viena\\\”putra\\\” gājēji , velobrauceji, ģimenes ar bērniem, suņi utt

Atbilde: Šobrīd tāda plāna nav, taču Jūsu priekšlikums nosūtīts velo darba grupai, kas izstrādā priekšlikumus velo attīstībai Rīgas pilsētā. Darba grupa Jūsu priekšlikumu izvērtēs.
Norādām, ka šovasar jau tiks izveidotas pirmās velo joslas centrā un pēc tam – no centra uz apkaimēm. Trešajā posmā tiks izveidotas velo joslas apkaimēs.
Papildus norādām, ka ir izstrādāta velo joslu attīstības koncepcija, kas paredz būtiskas izmaiņas satiksmes organizācijā. Tiek prognozēts, ka līdz 2020.gadam viena piektā daļa Rīgas iedzīvotāju pārvietosies ar velosipēdiem.
Plānots, ka šajā riteņbraukšanas sezonā velo joslas tiks iezīmētas arī Dzirnavu un Lāčplēša ielā. Tuvākajā piecgadē plānots ieviest velo joslas pilsētas maģistrālajās ielās, piemēram, Brīvības ielā, Stabu ielā, Bruņinieku ielā, Avotu ielā, Lazdonas ielā, Kalnu ielā, Ludzas ielā, Strūgu ielā un Turgeņeva ielā. Tāpat plānots uzlabot velosipēdu satiksmi uz tiltiem un to nobrauktuvēm.
Velojoslu attīstības koncepciju Rīgā ir izstrādājis pilsētplānotājs un arhitekts Toms Kokins sadarbībā ar velo entuziastiem un satiksmes drošības ekspertiem.
Velo joslu ieviešana būtiski uzlabos pārvietošanās ērtumu un satiksmes drošību Rīgā. Velo joslas atradīsies uz brauktuves, tām ir paredzēts speciāls apzīmējums. Līdz ar to turpmāk gājēji varēs ērtāk pārvietoties pa ietvi, pa kuru vairs nebrauks velosipēdisti, vienlaikus samazināsies bīstamās velosipēdu konfliktsituācijas ar autovadītājiem, kādas bieži var novērot patlaban.

#1092 Lauma 2014-05-21 16:21
Kad ir plānots sakārtot lietus notekūdeņus kanalizāciju iebrauktuvē pie Brīvības gatve 384? Lai šķērsotu šo iebrauktuvi sausām kājām neiekāpjot peļķē, kuras dziļums ir līdz potītēm ir jāpārvietojas pa Brīvības gatves braucamo daļu? Bija cerība, ka līdz ar veloceliņa izveidošanu šo vietu sakārtots, bet nekas nav darīts. Ir tikai sliktāk. Ar velo braucot vispār nevar redzēt, kas apkašā, kur bedre.

Atbilde: Šāda situācija konkrētajā ielas posmā iebrauktuvē no Šmerļa puses veidojas tāpēc, ka tā izbūvēta par zemu. Līdz ar to lietus laikā ūdens šajā vietā uzkrājas, jo lietus ūdens kolektors nespēj uzņemt tik daudz lietus ūdeni.
Problēmu varēs atrisināt tikai tad, kad būs ielas rekonstrukcija. Aicinām iedzīvotājus nekavējoties pie lielām lietusgāzēm zvanīt uz bezmaksas tālr. 80003600, tiks nosūtīta tehnika un lietus ūdens atsūknēts.
Diemžēl jānorāda, ka ir vairākas vietas Rīgā, kur pagājušā gadsimta 80.gados, izbūvējot lietus ūdens kolektorus, nepievērsa uzmanību tā kvalitātei – tagad saskaramies ar sekām.

#1091 Raitis 2014-05-21 12:26
Labdien! Pagājušā gada vasaras beigās un rudenī tika veikti iekšpagalmu ceļu remontu darbi Dzelzavas ielas masīvā (darbu kvalitāte, protams, varētu būt labāka). Par to, protams, liels paldies, tā kā iekšpagalmi bija, maigi sakot, ne labākajā stāvoklī. Taču problēma ir tā, ka centīgie ielu remonta darbinieki ir arī aizasfaltējuši lietus ūdeņu noteku starp Ilūkstes ielas 101/3 namu un Purvciema viduskolu. Nu ir sākušās pamatīgas lietavas, līdz ar ko nevērīgie autovadītāji, kas savus spēkratus ir novietojuši šajā placītī, ir spiesti izmantot, ja ne gluži laivas palīdzību, lai tiktu līdz savam auto, tad augstus gumijas zābakus noteikti. Vai, lūdzu, nevarētu atbildīgie dienesti veikt augstākminētās teritorijas apskati (vēlams visu, kur tika veikti darbi) un novērst nepilnības, kas radušās lietus notekūdeņu sistēmā pēc iekšpagalmu asvaltēšanas. Paldies par sapratni!

Atbilde: Jautājumā minētais iekškvartāla piebraucamais ceļš ar autostāvvietu starp daudzdzīvokļu māju Ilūkstes ielā 101k-3 un Rīgas Purvciema vidusskolu Detlava Brantkalna ielā 5, tika remontēts 2013.gadā. Darbu gaitai sekoja līdzi būvuzraugs. Remontdarbu laikā komunikāciju un lietus ūdens akas kā arī lietus ūdens uztvērēju akas netika ne likvidētas, ne arī izbūvētas papildus. Iespējams, ka tieši spēcīgu lietusgāžu laikā veidojas situācija, kad uz brauktuves veidojas plūdi, jo šis ceļa posms ir izbūvēts ar minimālu kritumu uz lietus ūdens uztvērēju, kas atrodas skolas teritorijā.
Jāpiemin tas, ka situācija pirms remontdarbu veikšanas bija sekojoša – autostāvvietā ūdens notece no stāvvietas nedarbojās, jo gar skolas žogu brauktuves asfalts gar bortu līniju bija iesēdies un tur arī stāvēja lietus ūdens. Informējam, ka šobrīd šī situācija ir labota.

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes