Veselīgāko uzņēmumu tops!

Veselīgāko uzņēmumu tops!

25.09.2014

Veselīgs darbinieks  ir ražīgs darbinieks! Tāpēc Baltijas Fizioterapija kopā ar Radio SWH piedāvā  konkursu uzņēmumiem, lai izveidotu Veselīgāko uzņēmumu topu un noskaidrotu, kura uzņēmuma darbinieki viscentīgāk seko līdzi savai fiziskajai formai.

Klausies Radio SWH no 29. septembra līdz 3.oktobrim, laikā no plkst. 12:00 – 13:00, ņem vērā Baltijas Fizioterapijas speciālistu ieteikumus un iesūtot savus Radio SWH mājaslapā, pastāsti kā Tu un Tavi kolēģi darba dienas laikā atslābinās – atpūtina acis, izvingrina kaklu vai kā savādāk uzmundrina prātu un ķermeni.

Katru dienu ēterā tiks nolasīti interesantākie iesūtītie padomi, un to autori kvalificēsies Veselīgāko uzņēmumu topam, par kuriem varēs balsot šeit – Radio SWH mājas lapā.

Atraktīvāko un arī noderīgāko padomu autori cīnīsies par Veselīgākā uzņēmuma titulu un balvu – atbilstoši uzņēmuma specifikai sagatavotu fizioterapijas meistarklasi. Baltijas Fizioterapijas speciālisti dosies pie Jums ciemos – izstāstīs par darba vides ergonomiku un nodemonstrēs vingrojumu  kompleksu atpūtas pauzēm.

Baltijas Fizioterapija ir uzņēmums ar veiksmīgu sešu gadu pieredzi nozarē, kuras pamatā ir kompetenta, uz attīstību vērsta komanda un kopīgs nākotnes redzējums. Uzlabot veselību  Baltijas Fizioterapija palīdz sporta profesionāļiem, komandām, entuziastiem, uzņēmumiem un ģimenēm

Mugura (03.10.14)

Ilgstoši sēžot nemainīgā pozā, diemžēl arī muguras lejasdaļa liek par sevi manīt, sevišķi, ja darbavieta nav iekārtota ergonomiski pareizi. Lai palīdzētu atbrīvoties saspringtajai muguras muskulatūrai, noderēs šādi pavisam vienkārši vingrinājumi:

  • Palieciet sēdus un noliecieties zem galda it kā gribētu sev sasiet kurpes. Atbalstiet vēderu uz augšstilbiem un sajūtiet, kā mugura atbrīvojas. Lai atvieglojums būtu vēl lielāks, pastiepiet abas rokas uz priekšu (ja jums pretī sēž kolēģis, tad mēģiniet sasiet arī viņa apavus :)
  • No 1.(iepriekšējās) pozīcijas ar noapaļotu muguru lēnām apsēžaties atkal taisni un pastiepiet abas rokas pret griestiem. Brīdi paturiet un tad nedaudz saliecieties uz vieniem sāniem un pēc brīža uz otriem.
  • Sakrustojiet kreiso kāju pār labo. Labo roku aizāķējiet aiz kreisās kājas ceļa un, ar roku atspiežoties, mēģiniet viduklī sagriezties uz kreiso pusi. Ja izdodas, kreiso roku var aizāķēt aiz krēsla atzveltnes tālākās (labās) malas. Brīdi ļaujat muskulatūrai pastiepties un tad veiciet šo pašu vingrinājumu uz otru pusi

 

Pirksti (02.10.14)

  • Vingrojums: Ar īkšķa galu secī­gi pieskaras visiem pirk­stgaliem, veidojot apli. Pirms katra nāka­mā pirksta saliekšanas tos iztaisno. Svarīga ir precizitāte.
  • Pirkstus savilkt dūrē un iztaisnot pilnībā, vingrojumu izpildīt pakāpeniski ātrāk, bet saglabājot kustību amplitūdu, izpildīt, līdz sajūt nogurumu un tad vēl mazliet.
  • Nolikt abas plaukstas sev priekšā, vienai izvērst pirkstus plaši, otrai pirksti kopā. Vienlaicīgi pārmaiņus veikt ar katru plaukstu. Mazliet prasa koordināciju.

Acis (01.10.14)

  • Fokuss. Izstiep roku sev priekšā, īkšķis uz augšu, pārējie pirksti dūrē, kā teiktu “OK”. Paskaties uz īkšķi un paskaties uzreiz aiz tā, lai acs mainītu fokusu. Jo lielāks attālums, jo labāks efekts. Pārmaiņus turpini skatīties šurpu turpu, katrreiz skatienu koncetrējot uz 5-10s.
  • Vingrinājums: “Glūņa vai slepenais aģents”. Negrozot galvu, paskatīties pa labi, tad pa vidu, tad pa kreisi. Pēc tam to pašu atkārtot, skatoties uz augšu un leju. Ja ar humoru, tad var piebilst, ka no malas izskatās, ka gribētu nemanāmi nopētīt savu darba vietu tā, lai neviens nepamana un nedrīkst smaidīt.
  • Melns / balts. Pārmaiņus aizvērt vienu aci uz 10sekundēm, tad otru. Vingrojumu veikt minūtes garumā. Var veikt, skatoties uz kolēģi, kas patīk :)

Plecu josla un kakls (30.09.14)

Gudro un smago galvu notur kakla muskuļi, kuri ikdienā strādā ar pārpūli. Pleci sagumst, mugura noapaļojas, tādēļ iesakām šādu „Top 3”, lai izvingrinātu plecus un kaklu.

  • Izkustināt kakla skriemeļus – kājās vai sēdus ar taisnu muguru paskatīties pāri labajam plecam, ieelpot un pēc tam izelpojot puslokā ar zodu uzzīmēt līniju līdz otram plecam. Atkal veikt ieelpu un pusloks dekoltē zonā līdz labajam plecam. Atkārto 4 vai vairāk reizes, nepārcensties- reibšana ir izskaidrojama parādība.
  • Izstiept kakla – plecu muskuļus – sēdus vai kājās ar taisnu muguru:
  • noliec galvu uz labo pusi, ar labo roku vēl viegli pavelk galvu pa labi un gaida līdz 20 sek, elpo mierīgi – stiepjas kakla kreisā puse.  To pašu ar pretējo kakla pusi.
  • līdzīgi stiept kakla – lāpstiņu muskuļus, noliecot zodu pie labā atslēgas kaula un ar labo roku pavelk galvu uz leju – elpo un gaida. Tas pats uz pretējo pusi.
  • noliec zodu pie krūtīm un ar abām rokām pievelk galvu uz leju. Bez agresijas, viegli, bet uzstājīgi – elpo un gaida.

Visās pozīcijās var būt stiepjoša sajūta no vieglas līdz briesmīgai, kā arī galvas reibšanas sajūta. Viss pieņemami.

Elpošana  (29.09.14)

Dinamiskajā ikdienā un sēdus pozā ar saspiestu krūšu kurvi un vēdera dobumu, nav iespēja pilnvērtīgi ieelpot, bet galvas smadzeņu bagātinašana ar skābekli, ir svarīga darba produktivitātei, koncentrēšanās spējai un visbeidzot rudens saaukstēšanās profilaksei.

  • Piecelties un atveriet logu! Kas jau būs neliela izkustēšanās no sēdus pozas. Nostājieties ar taisnu muguru un brīviem pleciem, nolieciet plaukstas uz vēdera un ieelpojiet caur degunu, jūtot, kā gaiss piepilda vēderu un tas paliek apaļīgs, izelpojiet caur lūpām, iztukšojot vēderu un velkot nabu uz iekšu – dziļi un gari. Atkārtot 5x.
  • Otra ļoti vērtīga nianse – elpošana ribās. Rokas nolieciet uz ribām, ieelpojot, mēģiniet izjust, kā ribas izplešas un izelpojot saplok –  ļoti svarīgi neraut uz augšu plecus.
  • Trešā – atcerieties, stresu samazina tieši gara un mierīga izelpa, nevis ieelpa.
  • Apsēsties krēslā ar atzveltni un aizlikt abas rokas aiz atzveltnes ar nosacījumu, ka ir jāatver krūtis – pleci atpakaļ, mugura taisna – varbūt jau jūt stiepjošu sajūtu krūšu muskuļu rajonā. Paturēt pozu vismaz 20 sek, bet vislabāk šādi sēdēt pēc iespējas biežāk un ilgāk.
0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes