AS Radio SWH atklāta vēstule Valsts prezidentam sakarā ar EPL likuma grozījumu izsludināšanu.

AS Radio SWH atklāta vēstule Valsts prezidentam sakarā ar EPL likuma grozījumu izsludināšanu.

30.10.2014

Rīgā, 2014.gada 30.oktobrī

Godājamais Prezidenta kungs!

Saeimas deputāti ir pieņēmuši svarīgu un atbildīgu lēmumu Latvijas radio vides sakārtošanā.

Pilnīgi pareizi, ka ir  jāierobežo radio retranslācijas. Tās gadiem ilgi kropļoja reklāmas tirgu, nodarot lielu postu Latvijas radio videi. Retranslācijas padarīja vietējās programmas konkurēt nespējīgas. Savukārt radio retranslatori dempingoja reklāmas cenas, kā vien ienāca prātā. Tagad visiem noteikumi būs vienādi. Tas būs beidzot Godīgi!

Līdz šim tikai dažas pilnā vietējā krievu satura stacijas kā MIX FM, Top radio, LR4 un SWH + turēja pie dzīvības Latvijas krievu žurnālistikas kvalitāti un radošumu.

Apsveicami, ka likuma grozījumos paredzēti  90% oriģināla satura veidošanu Latvijas krievu stacijās. Ko tas dos? Ļoti daudz!

1. Veicinās vietējo Latvijas krievu žurnālistu izaugsmi, ētera personību, dīdžeju un radio profesionāļu vides veidošanu.

2. Radīs jaunas darba vietas. Mazinās bezdarbu krievu radošo cilvēku vidū.

3. Dzims jaunas vietējās krievu ētera personības un žurnālisti, kuri varētu darboties arī citos krievu medijos, piemēram, TV.

4. Valsts saņems lielākus nodokļus.

5. Jūtami mazināsies Krievijas informācijas ietekme uz Latvijas iedzīvotājiem. Vietējā krievu sabiedrība ziņas, komentārus un mūziku nesaņemtu nepastarpināti no Maskavas. Ziņu saturs tiktu veidots šeit uz vietas.

Tagad situācija ar valsts valodu nav kļuvusi vieglāka, bet pat dramatiskāka. Iedomājieties, uz šodienu Rīgā krievu valodīgās stacijas ir vairāk nekā latviešu! Kur vēl pasaulē ir šāda situācija? Ne Viļņā, ne Tallinā, ne Berlīnē, ne Varšavā! Nekur! Te vairs nav, ko domāt un teoretizēt. Ir jārīkojas.

Neko nemainot, latviešu radio stacijas ies mazumā un saruks vēl. Un tas patiešām būtu Latvijas valsts valodas apdraudējums.

Šis lēmums ir ļoti pamatots. Jo arī Elektronisko plašsaziņas līdzekļu nozares attīstības nacionālajā stratēģijā 2012.-2017.gadam 2. un 3. punkts paredz Latvijas likumdošanas virzību nacionālo interešu virzienā, lai mazinātu Krievijas maigās varas ietekmi uz Latvijas mediju vidi. Tas nav mans izgudrojums, bet valstisks dokuments.

Šis ir svarīgs, vēsturisks brīdis, un es ceru, ka Jūs, Prezidenta kungs, šos likuma grozījumus izsludināsiet.

Ar cieņu,

AS “Radio SWH” valdes loceklis un vadītājs

Jānis Šipkēvics

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes