Par aktuālo Rīgā

Par aktuālo Rīgā

26.01.2015

#1241 Arnis 2015-01-11 13:21:40

Labdien. Pēc sniegputeņa Rīgas mērs izteica brīdinājumu apakšuzņēmējiem, kas atbildīgi par ielu attīrīšanu par it kā nekvalitatīvu darbu. Tajā pašā laikā ik dienas vismaz 4 cilvēki uz ietvēm krīt un gūst dažādas traumas. Kā Rīgas Domes uzņēmuma Rīgas Namsaimnieks vēršas pret uzņēmuma darbiniekiem (sētniekiem), kuru bezdarbības dēļ ietves ir bīstamas kustībai. Tikai lūdzu nestāstīt par pašvaldības policijas sastādītajiem protokoliem etc. Konkrēti – kādas sankcijas tiek piemērotas pret sētniekiem un viņu tiešajiem vadītājiem par nolaidīgu attieksmi pret darbu.

SIA „Rīgas namu pārvaldnieks” (turpmāk – RNP) sētnieki veic dzīvojamo māju funkcionāli piesaistīto, piegulošo teritoriju kopšanu, kā arī koplietošanas telpu uzkopšanu, ievērojot normatīvajos aktos un sētnieka darba amata aprakstā noteikto kārtību. Katram sētniekam darba pienākumu veikšanai ir iedalītas konkrētas dzīvojamās mājas un to piegulošās teritorijas. RNP sētnieku darba pienākumu uzraudzību regulāri veic attiecīgo dzīvojamo māju namu pārziņi.

Kas attiecas uz ziemas periodu, tad ziemā sētniekam jāveic iedalītās teritorijas ietvju un gājēju celiņu attīrīšana no sniega līdz segumam un pretslīdes materiālu kaisīšana līdz 8.00 no rīta, vai, ja nepieciešams, visas dienas garumā.

Ja tiek konstatēti pārkāpumi kāda sētnieka tiešo darba pienākumu izpildē, ievērojot Darba likumā noteikto kārtību, RNP pieprasa no attiecīgā sētnieka paskaidrojumu, vai izsaka brīdinājumu, rājienu. Savukārt būtisku pārkāpumu gadījumos tiek pieņemts lēmums par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar sētnieku.

 

#1240 ieva 2015-01-09 20:39:36

Kādēļ pēc 18tiem vakarā dausdzos sabiedrsikā transporta maršutos ir tik mazs reisu skaits? Piemēram 17.trolejbuss darba dienās pēc 7.vakarā ir trīs maza izmēra trolejbusa reisi, brīvdienās TIKAI DIVI, kā rezultātā transpoti ir pārpildīti, biķernieku ielas pieturā nav fiziski vietas trolejbusā kur iekāpt. Kādēļ Rīgasa satiksmes kontrole nekāpj iekšā pilnos transporta līdzekļos?

17.trolejbusa maršrutā kopā tiek norīkoti 18 trolejbusi, no kuriem 11 trolejbusi ir 18 metrus gari, bet 7 ir 12 metrus gari. Kustības intervāls šajā maršrutā rīta un vakara maksimuma stundās ir 4-5 minūtes. Kustības intervāls katrā no maršrutiem tiek pielāgots pasažieru plūsmai un 17.trolejbusa maršrutā līdz plkst. 19.00 kustības intervāls maršrutā ir 8 – 13 minūtes, attiecīgi pielāgots pasažieru plūsmai, kas pēc plkst. 18.30 veido aptuveni trešdaļu no pasažieru plūsmas maksimuma stundās. Pēc plkst. 19.00 maršrutā kursē 9 trolejbusi no kuriem 5 ir 18 metrus gari, bet 4 ir 12 metrus gari. Pasažieru plūsmai tiek regulāri sekots līdzi un iespēju robežās tiks izskatīta iespēja veikt izmaiņas mainot trolejbusus maršruta ietvaros pēc ietilpības. Kontrole pārbauda visus transporta līdzekļus arī pilnos, taču noteikumi paredz, ka kontrole transportu nedrīkst aizturēt ilgāk par 3 minūtēm, tāpēc, iespējams, dažkārt redzot pilnus transporta līdzekļus no novērtējot situāciju rodas aizdomas, ka kontroli varētu neizdoties veikt 3 minūtēs, tādēļ transports netiek aizturēts.

 

#1239 Inta Vietniece 2015-01-08 19:22:02

Vēlreiz labvakar! Atsaucoties uz neseno notikumu ar 80-gadīgu kaimiņu, kuram izrakstīja brīdinājumu par kustību nepiemērotā vietā (respektīvi pa braucama ceļa malu) man radies jautājums. Kā tikt līdz mājai vai skolai, vai veikalam ja ceļam abās pusēs nav gājēju celiņa? Pašvaldības policists uz šo jautājumu atbildēja, ka jāmeklē cits ceļš kur tāds celiņš ir! Zolitīdes ielā (posmā no mājas nr. 78- līdz Jūrkalnes ielai) abās pusēs tādi gājēju celiņi neeksistē un nekad neeksistēja! Par Zalves ielu un Pleskodāles ielām nesūdzēsimies, saprotam ka ielas šauras. Bet Zolitūdes iela ir ļoti noslogota ar mašinām no Zolitūdes mikrorajona, piekam abos virzienos. Ļoti grūti un bīstami ir pārvietoties pa šo ceļa posmu vecākiem cilvēkiem, ģimenēm ar bērniem kuri iet pastagās un ne tikai (veikali un pieturvietas pa ceļam), ar bērnu ratiem un riteņiem ir iespēja pārvietoties tikai pa ceļu. Kas ir sodami. Bet ziemā, kad sašķūrē sniegu pa malām pārvietoties ir iespējams tikai pa braucamo daļu! Lūdzu sniegt komentārus, ko iespējams darīt šajā situācijā. Paldies par atbildi un iespējamo risinājumu. Ļoti ceru ka Jūsu atbilde nebūs līdzīga pašvaldības policijas darbiniekam – meklējiet citu piemērotu ceļu uz mājām.

Ceļu satiksmes noteikumu otrās sadaļas, kas ir „gājēju un pasažieru pienākumi” 16.punktā ir rakstīts, ka gājējiem jāpārvietojas pa ietvi, gājēju ceļu vai gājēju un velosipēdu ceļu, bet, ja to nav – pa nomali. Ja ietves, gājēju ceļa, gājēju un velosipēdu ceļa, nomales nav, vai pa to pārvietoties nav iespējams, gājējiem ir atļauts pārvietoties pa brauktuves malu vienā rindā.

Zolitūdes ielas minētajā posmā ir jāpārvietojas pa ceļa nomali, kā to nosaka Ceļu satiksmes noteikumi. Protams, ziemas periodā, kad ceļa uzturētāji tīra sniegu, tas ir sastumts ceļa malā un pārvietoties pa ceļa nomali nav iespējams, tad saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem ir atļauts pārvietoties pa ceļa braucamo daļu vienā rindā pa ārmalu. Ņemot vērā Pašvaldības policista ieteikumus, vienmēr ir jāmēģina atrast drošāko ceļu uz mājām, kas, protams ne vienmēr ir īsākais. Atgādinām, ka gājējiem pārvietojoties pa ceļiem tumšā diennakts laikā ir jālieto atstarotāji.

Rīgas pašvaldības policijas Zemgales pārvaldes rīcībā nav informācijas par gājēju sodīšanu minētajā ceļa posmā.

Lai izbūvētu ietvi Zolitūdes ielā, būtu jāizcērt koki un jāatsavina īpašnieku pieguļošās teritorijas ietves izbūvei. Diemžēl, tuvāko 4 gadu laikā Zolitūdes ielas rekonstrukcija nav plānota.

 

 

#1238 Inta Vietniece 2015-01-08 18:56:27

Labvakar! Paceļu ļoti aktuālo un sāpīgu jautājumu Pārdaugavas iedzīvotājiem, kuri dzīvo Kalnciema, Zolitūdes, Volguntes ielas krustojuma apkārtnē un tuvumā esošājās ielās (piem. Zalves iela). Pāris gadu atpakaļ mums atjaunoja šo krustojumu un uztaisīja jauku apli, bet tuvumā nav nevienas gājēju pārējas. Dažas bija pirms rekonstrukcijas. Es saprotu ka šī vieta nav ne šoseja, ne plata iela, bet kustība ir nepārtraukta un blīva piem. pa Zolitūdes ielu (no Zolitūdes mikrorajona), kā arī kursē autobusi (attiecīgi ir pieturvietas), blakus ir veikali Depo un Maxima XXX, viesnīca ABC ar tūristiem un jaunceltais gājēju tiltiņš pāri Ulmaņa gatvei. Kā droši cilvēkiem tikt veikalos, mājās (veca gājuma cilvēkiem un ar bērniem, ratiem un t.t.)? Iepriekš paldies par atbildi un kādu atrisinājumu. 

Gājēju pārejas tika likvidētas, jo tās vairs neatbilst Latvijas valsts standartiem. Lai risinātu jautājumu par gājēju pārejas izbūvi, vislabāk vērsties Rīgas domes Satiksmes departamenta Satiksmes organizācijas un kustības drošības nodaļa (tālr. 67012794) ar konkrētu priekšlikumu par to, kur gājēju pāreju vajadzētu izbūvēt. Taču, kā rāda satiksmes pētījumi, izveidojot “zebru” satiksme nevis uzlabojas, bet pasliktinās, par 20% pieaug ceļu satiksmes negadījumu skaits.

Noteikumi gājējiem nosaka, ja redzamības zonā gājēju pārejas vai krustojuma nav, brauktuvi atļauts šķērsot taisnā leņķī attiecībā pret brauktuves malu vietās, kur ceļš labi pārredzams uz abām pusēm.

 

#1237 anna 2015-01-08 18:12:26

Paldies, bērnu laukumi tagad ir pietiekami, bet vai RD ir domājusi par laukumiem pēc izaugšanas no bērnu vecuma. Esmu novērojusi, ka jaunieši turpina tās izmantot un tāpēc tā bieži arī tiek salauztas.

Rīgā tiek domāts par jauniešiem piemērotu atpūtas laukumu izveidi, un parasti jauniešiem tiek veidoti sporta un aktīvās atpūtas laukumi. Visos lielākajos rotaļu laukumos, kas izveidoti pēdējo pāris gadu laikā ir atrodamas arī zonas aktīvai atpūtai un sportam, kā arī tiek uzstādītas rotaļu iekārtas, kas piemērotas “lielākiem skolas vecuma bērniem”. Arī nākotnē plānots turpināt šo darbu un vienlaikus ar jauniem bērnu laukumiem uzstādīt arī dažādas aktivitātes jauniešiem. Jāņem gan vērā, ka skaitliski vienmēr jauniešu laukumi būs mazāk kā bērnu laukumi, taču bieži vien tie būs lielāki un dārgāki. Mazākiem bērniem ir svarīgi, lai kaut pavisam neliels laukumiņš ir katras mājas pagalmā vai ļoti tuvu tam, taču jauniešiem svarīgāk, lai laukums ir daudzfunkcionāls un gana liels, tādus var izvietot lielākajos parkos un vietās, kur jaunieši koncentrējas.

Pagājušā gada maijā apstiprinātajā Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030.gadam minēts,  ka „Dzīvojamos rajonos jāatvēl publiskā telpa sportošanas iespējām dažādām vecuma grupām, paredzot kā labiekārtotus brīvpieejas sporta laukumus, tā pilsētas sporta veidu (skeitborda, skrituļslidošanas, bmx u.c.) labiekārtojuma elementus un pieaugušo vingrošanas elementus. Faktiski pilsētā jau ir vairāki veiksmīgi projekti:

 

Rīgas dārzos un parkos

 

  • Miera dārzā nākamgad pēc rekonstrukcijas tiks atklāts liels skeitparks;
  • Uzvaras parkā ir uzstādītas papildus vingrošanas iekārtas;
  • Anniņmuižas parkā ir plašs bērnu laukums dažādiem vecumiem, kā arī vingrošanas iekārtas.

 

Rīgas Austrumu izpilddirekcijas pārraudzībā esošajās teritorijās

  • Aktīvā atpūtas zona pie Daugavmalas promenādes, Ķengaragā, Kaņiera ielā 17A;
  • Sporta laukums pie  Daugavmalas promenādes, Ķengaragā, Maskavas ielā 262;
  • Sporta laukums Ķengaraga parkā, Maskavas ielā b/n
  • Teritorija Andreja Saharova ielā b/n, starp Augusta Deglava, Andreja Saharova un Dravnieku ielām.
  • Basketbola laukums Mazā Kalna ielas skvērā, Maskavas ielā 121b

Papildus vēlamies informēt, ka  Izpilddirekcija, turpinot iesākto darbu  Latgales priekšpilsētas

kultūrvides uzlabošanā, 2015.gadā  plāno realizēt  trīs teritorijas revitalizācijas projektus:

  • Tehniskā projekta „Teritorijas labiekārtošana Rīga, Balvu ielā b/n”  realizācijas gaitā paredzēts izveidot bērnu rotaļu lakumu, senioru vingrošanas laukumu un trenažieru laukumu
  • Tehniskā projekta „Teritorijas labiekārtošana Rīga, Kvadrāta  ielā 22” mērķis izveidot mūsdienīgu publisko ārtelpu ar daudzveidīgām rekreācijas iespējām dažādām iedzīvotāju vecuma grupām.
  • 2012. gadā Rīgas būvvaldē ir akceptēts tehniskais projekts „Teritorijas labiekārtošana Rīgā, Andreja Saharova ielā b/n, zemes kadastra Nr. 0100 121 2989”.  Šobrīd beigušies šī projekta I un II kārtas būvdarbi. Turpmākā perspektīvā, Izpilddirekcija plāno īstenot Zaļajā  birzī  tehniskā projekta III kārtas darbus: papildināt parka teritoriju ar labiekārtojuma elementiem, izveidot suņu pastaigu laukumu, kā arī ierīkot jaunus brīvdabas trenažieru un bērnu rotaļu laukumus.

 

Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijas apsaimniekotajās teritorijās

papildus jauniem bērnu rotaļu laukumiem, ir ierīkotas arī zonas, kurās var aktīvi atpūsties un sportot dažāda vecuma rīdzinieki.

  • Anniņmuižas meža teritorijā esošā vingrošanas zona papildināta ar sporta konstrukcijām jauniešiem un pieaugušiem cilvēkiem.
  • Lucavsalas atpūtas zonā uzstadīts vingrošanas zona ar sporta konstrukcijām pieaugušiem sportistiem, pieaugušo un gados vecu cilvēku vingrošanas un rehabilitācijas zona, Parkour  aktivitāšu komplekss jauniešiem, kas ir populārs  ielu vingrotāju vidū.
  • AB dambja teritorijā  vingrošanas zona ar sporta konstrukcijām pieaugušiem sportistiem,
  • Sporta konstrukcijas Ziepniekkalnā Ozlciema ielas   16/7  iekškvartālā

(vingrošanas sols, vingrošanas iekārta,  zviedru siena, virves siena )

 

Ziemeļu izpilddirekcija ir uzstādījusi Eiropas drošības standartiem atbilstošus elementus lielākiem bērniem:

 

  • Pie Dambjapurva ezera – pievilkšanās stieņi, preses sols, rokgājējs, alpīnisma sienu utt.
  • Vecāķu pludmalē – līdzsvara trenažieris, slēpošanas trenažieris, presītes sols, pievilkšanās stieņi, līdztekas
  • Vidzemes alejā pie 6. tramvaja galapunkta (Brīvības gatvē) no infrastruktūras fonda piešķirtajiem līdzekļiem 2014. gadā  Ziemeļu izpilddirekcija uzsāka un šogad pabeigs sporta laukumu pieaugušajiem, kā arī atrakcijas senioriem un bērniem.

 

Papildus informējam, ka 2015.gadā paredzēta sporta/ fizisko aktivitāšu teritoriju izbūve ir paredzēta pie sešām izglītības iestādēm. Pagājušajā gadā līdzīgi laukumi tika ierīkoti pie 13 izglītības iestādēm. Pašvaldība šobrīd īsteno jaunu investīciju programmu –  visiem apkaimes iedzīvotājiem pieejami fizisko aktivitāšu un bērnu rotaļlaukumi pie skolām. Tā ir jauna investīciju programmu, kas saistīta tieši ar atpūtas un rotaļu laukumu izveidošanu skolu teritorijās. Tie ir pieejami gan skolēniem, gan apkārtējo māju iedzīvotājiem.

Iekšpagalmos šādus rotaļu laukumus, diemžēl, nevaram pasargāt no salaušanas. Savukārt, ja skatāmies Rīgas apkaimes, tad katram pagalmam tuvumā ir kāda skola. Pašvaldības investīcijas programma tiks turpināta līdz pat 2014.gadam.

Labiekārtošanas programma paredz labiekārtot teritorijas pie vairākām izglītības iestādēm un izveidot atsevišķus fizisko aktivitāšu laukumus ar gumijotu segumu un uzstādīt modernas vingrošanas un rotaļu iekārtas.

2014.gadā  ir izveidoti fizisko aktivitāšu laukumi ar vingrošanas elementiem un rotaļu iekārtām pie Rīgas Pļavnieku pamatskolas, Rīgas 51.vidusskolas, Rīgas Sergeja Žoltoka vidusskolas, Rīgas Ziemeļvalstu ģimnāzijas un tās sākumskolas, Rīgas 80.vidusskolas, Rīgas bērnu un jauniešu centra “IK Auseklis”, Rīgas Friča Brīvzemnieka pamatskolas, Rīgas 95.vidusskolas, Rīgas Imantas vidusskolas, Rīgas Aniņmuižas vidusskolas un Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas.  Rīgas pašvaldības izglītības iestāžu lietojumā esošo teritoriju labiekārtošanas darbiem – rotaļu laukumu un sporta aktīvo teritoriju izbūvei 2014.gadā bija līdzekļi gandrīz 1,4 miljonu eiro apmērā. Arī nākamajos gados plānots investīciju programmu turpināt.

Rīgas iedzīvotājiem vakaros un laikā, kad nenotiek mācību process ir pieejami Rīgas izglītības iestāžu sporta laukumi un tur esošās vingrošanas iekārtas, basketbola grozi utt., kā arī pieejami pie skolām iekārtotie minifutbola laukumi.

 

#1236 anna 2015-01-08 18:09:20

RN apsaimniekotājs man neatbildēja uz jautājumu kā viņi zina, kuras miskastes jāizmanto mikrorajonu attiecīgās mājas dzīvokļu īpašniekiem. Vēsturiski ir tā, ka izmanto tās, kas tuvāk pa ceļam uz veikalu vai transporta pieturu. 

Lai precīzāk uzskaitītu saražoto atkritumu daudzumu, RNP iespēju robežās cenšas novietot sadzīves atkritumu konteinerus atkritumu konteineru laukumos pie katras dzīvojamās mājas.

Gadījumā, ja sadzīves atkritumu konteineri tiek pārvietoti, par izmaiņām iedzīvotājus informē attiecīgās dzīvojamās mājas namu pārzinis un sētnieks, koplietošanas telpās (kāpņu telpās) izvietojot paziņojumus. Savukārt, ja vienā atkritumu konteineru laukumā izvietoti vairāku firmu konteineri, tad uz katra konteinera tiek uzrakstīts piekritīgās dzīvojamās mājas numurs.

Darām zināmu, ka dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieki paši var izvēlēties vietu, kur izvietojami to lietošanai paredzētie sadzīves atkritumu konteineri. Jāņem vērā, ka atkritumu konteinerus jāizvieto mājas piesaistītajā teritorijā un ieteicams izvietot ne tuvāk par 10 m no dzīvojamās mājas logiem, kā arī tā, lai tiktu nodrošināta smagā autotransporta piekļuve atkritumu izvešanai.

RNP ir saņēmusi sūdzības no dzīvojamo māju iedzīvotājiem saistībā ar negodprātīgiem iedzīvotājiem, kuri savus atkritumus izmet citu dzīvojamo māju sadzīves atkritumu konteineros, vai, slēdzamu konteineru gadījumā, atkritumus atstāj turpat uz zemes, kā arī ir zināmi gadījumi, kad nepiederošas personas, piebraucot ar automašīnām, izmet savus atkritumus, tai skaitā lielgabarīta, dzīvojamo māju sadzīves atkritumu konteineros. Šādos gadījumos, aicinām iedzīvotājus ziņot par pārkāpējiem Rīgas pašvaldības policijai.

 

#1235 Sergejs Skrude  2015-01-07 09:52:46

Kāpēc uzreiz nesaremontēja Progresa ielu posmā no Kooperatīva ielas līdz Kurzemes prospektam? 

Seguma atjaunošanai Pārdaugavā tika izvēlētas tās ielas, kurām asfalta segums ir nolietojies, vai ļoti sliktā stāvoklī, tāpat tika izvēlētas tās ielas, kuras ir maģistrālās, vai, kurām ir ļoti liels noslogojums. Ierobežotā finansējuma dēļ visas ielas nav iespējams salabot, tāpēc tika noteikti atlases kritēriji.

 

#1234 Sergejs Skrude 2015-01-07 09:37:35

Jūrmalas gatves 4. līnijā stāv pussabrukusi māja. Kāds liktens to sagaida? 

Rīgas dome 26.08.2014. pieņēma lēmumu Nr.RD-14-1475-lē „Par nekustamā īpašuma Jūrmalas gatvē 52B, Rīgā piespiedu sakārtošanu”, ar kuru nekustamā īpašuma Jūrmalas gatvē 52B, Rīgā īpašniekam, kas ir juridiska persona tika uzdots trīs mēnešu laikā no Rīgas domes lēmuma spēkā stāšanās dienas (līdz 10.12.2014.) izstrādāt nepieciešamo dokumentāciju dzīvojamās mājas demontāžai, saskaņot to ar Rīgas pilsētas būvvaldi un uzsākt Ēkas nojaukšanas darbus normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, nedēļu pirms darbu uzsākšanas (līdz 03.12.2014.) paziņot Rīgas domes Īpašuma departamentam par paredzēto darbu izpildes termiņiem, norādot konkrētus darbu veidus un iesniedzot darbu izpildes grafiku. Noteikts, ka ēkas demontāžas darbi pabeidzami ne vēlāk kā četru mēnešu laikā no Rīgas domes lēmuma spēkā stāšanās dienas (līdz 10.01.2015.).

Tā kā līdz noteiktajam laikam īpašnieks nav izpildījis Rīgas domes lēmumu, Rīgas domes Īpašuma departaments nodrošinās Lēmuma piespiedu izpildi, iztērētie līdzekli tiks piedzīti no ēkas īpašnieka.

 

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes