Par aktuālo Rīgā (09.04.15)

Par aktuālo Rīgā (09.04.15)

10.04.2015

 

#1318 Inguss 2015-03-19 18:44:06

Labdien, Mani uztrauc suņa turēšana dzīvojamajā rajonā. Runa ir par Katrīnas dambi, kur atrodas Rīgas satiksmes autobāze. Tai r sava sēta, sargs, kameras un droša noslēgta teritorija. Ir arī suns, kurš dienās dzīvo iežogojumā, bet naktīs reizēm to izlaiž ārā. Problēma ir ar suņa nepārtraukto riešanu, ja dienā ar visiem citiem trokšņiem to var pieciest, tad naktīs tas kļūst neizturami it īpaši tuvāko māju iedzīvotājiem. Naktīs kad autobāzē ir lielāka rosība sargs kontrolē barjeru, suns sēž nožogojumā un visu nakti rej. Kā iedzīvotājiem ar to cīnīties, jūtamies bezspēcīgi. Vai 21.gs nevar atteikties no sargsuņa, kurš reizēm tiek izlaists no sava iežogojuma, bet pārējo laiku trokšņo un neļauj iedzīvotājiem gulēt? Drīz jau atkal vasara un nekādu cerību uz loga turēšanu vaļā un gaisa apmaiņu dzīvoklī. Paldies par atbildi.

Attiecībā uz jautājumā minēto situāciju RP SIA „Rīgas Satiksme” paskaidro, ka autobāzē (turpmāk – autobāze) tiešām ir suns. Šāda prakse jau ir kopš 1998.gada un tiek pamatota ar to, ka darbinieki ar suni naktīs jūtas drošāk. Suņi tiek ņemti no patversmes. Līdz šim sūdzību par suņa klātbūtni autobāzē nav bijis. Autobāzē dežūrē 4  mehāniķi, un, pēc šīs informācijas saņemšanas, ar viņiem šis jautājums tika pārrunāts.  Autobāzes darbinieki solīja nodrošināt, lai suns pa nakti nerej, proti, tas tiks ņemts sargu telpā, vai vests uz mājām. Autobāzes darbinieki ir vienojušies, ka esošajam sunim – Pako, ļaus nodzīvot savu mūžu autobāzē. Pēc tam varētu diskutēt par suņa nepieciešamību autobāzē.

Reaģējot uz iedzīvotāja iesūtīto sūdzību par radušos situāciju tika informēta arī Rīgas Pašvaldības policija (turpmāk – RPP). Saistībā ar to, ka sūdzība par Katrīnas ielu 4 RPP saņemta pirmo reizi, pēc jautājumu saņemšanas RPP Ziemeļu pārvaldes darbinieki veica pārrunas ar Rīgas Satiksmes autobāzes darbinieku un izskaidroja MK Nr.266 52.1.apakšpunktu, kurā noteikts, ka suņa īpašniekam ir pienākums nodrošināt, lai suns netraucē mājas vai apkārtnes iedzīvotājus. Pārrunu gaita fiksēta profilaktisko pārrunu protokolā un darbinieks informēts par administratīvo atbildību.

Ja suns turpina traucēt apkārtējo personu mieru, iedzīvotājiem jāvēršas ar rakstisku pieteikumu RPP Ziemeļu pārvaldē Viestura prospektā 17 k-1, Rīgā.

 

#1317 Alla Brakmane 2015-03-17 16:47:42

Jautājums par Pērnavas ielu, posms starp A.Čaka ielu un Zvaigžņu ielu. Tas ir nesen atjaunots, bet pretī mājai Pērnavas 19 atrodas vienā ēka, kas ir pussabrukušā stāvoklī(otra tika nojaukta pagājušajā gadā), kas ļoti bojā izramontēto vidi. Vai to arī nav plānots nojaukt? Un vēl jautājums par bijušajiem dažāda veida šķūnīšiem , kas kādreiz bijuši Rīgas juvelieru rūpnīcas satāvdaļa. Tagad tur jau daudzus gadus ir izvietota automazgātuve, kas diemžēl ir diezgan nožēlojamā stāvoklī, pie tam strādā arī pa naktīm, rada papildus troksni, jo strādājošie tajā klausās skaļi mūziku un apkalpo savus klientus ar vaļējām automāzgātuves durvīm (augstspiediena mazgātājs + mūzika). Protams, arī apkārtne, kas ir ap mazgātuvi nav īpaši pievilcīga, mētājas riepas. Mazgātuves darbinieki, veicot auto salonu uzkopšanu, to dara ārpus telpām, var teikt, ka uz ietves. Mūsu ielā, turpat, atrodas Rīgas Domes norēķinu centrs (Terēzes ielā), netālu viesnīca Baltpark, Pērnavas 36, un tas viss, kas saitīts ar mazgātuvi un pussabrukušo māju, bojā tikko izremontētās ielas vidi. Vai ir kādi ierobežojumi, ko vajadzētu ievērot privātā biznesa veicējiem (auto mazgātuves darbiniekiem), lai uzturētu kārtībā savu vidi un rēķinātos ar citiem ielas iemītniekiem? Paldies.

Nekustamais īpašums Pērnavas ielā 28, Rīgā pieder privātpersonai. Rīgas domes Īpašuma departaments vairakkārt veicis vizuālo Ēkas apsekošanu un konstatējis, ka pasākumi ēkas sakārtošana atbilstoši normatīvo aktu prasībām nav veikti. Lai stimulētu ēkas īpašnieku sakārtot ēku atbilstoši normatīvo aktu prasībām, saskaņā ar Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijas 29.04.2014. sēdes protokolu ēkai tika noteikta klasifikācija – B kategorijas vidi degradējoša būve. Sākot ar 01.06.2014. Ēkai ir piemērota paaugstināta –  3% nekustamā īpašuma nodokļa likme.

Gadījumā, ja sapratīgā termiņā īpašnieks neveiks ēkas sakārtošanu vai nojaukšanu, Rīgas pilsētas pašvaldība izskatīs jautājumu par ēkas sakārtošanu piespiedu kārtā.

Automazgātuvē Pērnavas ielā 24, komercdarbību veic SIA „F&FIX”. Pašvaldības policija veica pārrunas ar uzņēmuma valdes locekli, kuram izskaidrots, ka darbiniekiem nakts laikā ir jārespektē iedzīvotāju naktsmiers un jāseko, lai arī  klienti ievēro vispārpieņemtās uzvedības normas. Ja uzņēmuma darbība nakts laikā turpinās traucēt iedzīvotājus, atbilstoša reakcija būs ne tikai no policijas, bet arī no Veselības inspekcijas.

Gadījumos, ja iedzīvotājiem nakts laikā uzņēmuma darbība tomēr traucēs,  nepieciešams nekavējoties informēt par to policiju pa tālruni 110 vai 67181125 (visu diennakti).

 

 

#1316 Varis 2015-03-17 13:13:32

Pie A.Deglava ielas no Pļavnieku puses pirms A.Deglava tilta Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma pusē atrodas neliela teritorija, kura izskatas, nav kopta mēnešiem, ja ne ilgāk. Tur mētājas gan auto riepas, gan kaudzēm atkritumu. Ļoti nepievilcīga vieta. Kurš galu galā ir atbildīgs par šīs teritorijas sakpošanu?

Šīs nekustamais īpašums pieder 2 fiziskajām personām. Rīgas domes Administratīvā inspekcija īpašniekiem ir vairakkārt sastādījusi un nosūtījusi apskates protokolus. 2014.gadā tika sastādīti 3 administratīvā pārkāpuma protokoli. Pēdējais Administratīvā pārkāpuma protokols tika sastādīts 2015. gada 27.februārī. 2015. gada 4. martā tika sagatavots ziņojums Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas Piespiedu izpildes komisijai. Jautājums par tālāko rīcību tiks izskatīts Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas Piespiedu komisijas sēdē. Abi īpašnieki uzaicināti ierasties uz minēto sēdi.

 

#1315 anna 2015-03-16 20:28:00 arhivēt

Vai Rīgas dome nedomā savākt ziemā izkaisītās smiltis uz ielām u trotuāriem. Patreiz ir sauss un vējais laiks, smiltis iet pa gaisu, arī transporta līdzekļi saceļ pamatīgus smilšu virpuļus. Ja uznāks lietus, tad smiltis nonās jau tā Vecos kolektoros un lietus ūdeņiem nebūs kur noplūst un veidosies peļķes.

Šobrīd norit Spodrības mēnesis Rīgā, kura ietvaros tiek veikta pilsētas sakopšana. Līdz aprīļa beigām visas Rīgas ielas pēc ziemas tiks attīrītas no putekļiem, smiltīm un netīrumiem.

 

#1314 Raimonds Ozoliņš 2015-03-12 19:53:11

12.marta raidījumā dzirdēju pieminam Grīziņkalnu un Mūrnieku ielu. Vēlos jautāt par Matīsa ielas 89A namu, kas ir Mūrnieku ielas sākums. Pie mājas plāksnīte ar Mūrnieku ielas vēstures aprakstu. Otrā ielas pusē skulptūra “Mūrnieks un Skursteņslauķis” Ēka, itkā ir, arhitektektūras piemineklis, būvēts pēc E.Laubes projekta. No ārpuses daudzmaz nokrāsota, bet ienākot kāpņu telpā bēdu ieleja, kā graustu rajonā. Daudzus gadus atpakaļ tika nomainīti elektrības vadi kāpņutelpā. Vadu kanāli (štrobes) aizmesti ciet pa roku galam, nenokrāsoti, darbi netika pabeigti. Kāpnēs sienu krāsojums no mitruma lobās nost lieliem gabaliem. Pēdējo reizi krāsots kautkad padomju laikos. Iekšpagalma balkoni nopuvuši, to durvis sen kā aizmūrētas. Krietni sen tika nomainīts jumta skārda segums. Oriģinālos, Laubes projekta, izvirzītos jumta logus noplēsa un uzklāja vienkārši plakanu jumtu, kuram tagad jau ventilācijas izvadi noplēsti (ar vēju vai sniegu) un jumtā ir vienkārši lieli caurumi. Neesmu bijis, bet bail iedomāties, kas notiek pagrabos. Vai tiešām tā uzturami arhitektūras pieminekļi ar kuriem itkā lepojamies un gribam kādam rādīt. Rēķinus apmaksāju regulāri, parādu nav, taču kautkādus uzturēšanas darbus neesmu redzējies gadiem, tik atskaites, ka tas uzturēts, šitas projektēts, sniegti kautkādi pakalpojumi. Vēlaties apskatīties, laipni lūdzu! ar cieņu Raimonds Ozoliņš raimondsoz@inbox.lv

Informējam, ka dzīvojamā māja Matīsa ielā 89A, Rīgā, (turpmāk – Dzīvojamā māja) ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis Nr.7874, celta 1910.gadā. Nekustamā īpašuma dzīvojamā ēka nav iekļauta vidi degradējošo būvju sarakstā.

Īpašums Matīsa ielā 89A, kas sastāv no zemes gabala,  dzīvojamās ēkas, būves kadastra apzīmējums 01000370167001 un diviem pagrabiem zem pagalma, ar Rīgas domes 30.11.2004. lēmumu Nr. 3713 nodots privatizācijai.

No 50 dzīvokļu īpašumiem, privatizēti ir 47 dzīvokļu īpašumi.

                Pārvaldīšanas un apsaimniekošanas kārtību privatizācijai nodotajās dzīvojamajās mājās nosaka Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums, Dzīvokļa īpašuma likums, Civillikums, kā arī citi normatīvie akti. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5.pantā ir noteikts, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas nodrošināšana ir dzīvojamās mājas īpašnieka (dzīvokļu īpašnieku) pienākums, un saskaņā ar minētā likuma 9.pantu par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu dzīvojamās mājas īpašnieks atbild likumā noteiktajā kārtībā. Atbilstoši 10.panta otrajai daļai dzīvojamās mājas īpašnieks uzdod pārvaldniekam pārvaldīšanas uzdevumu, rakstveidā noslēdzot ar viņu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu. Saskaņā ar likuma „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 51.panta pirmo daļu dzīvokļu īpašniekiem lēmums par mājas pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu jāpieņem sešu mēnešu laikā pēc mājas nodošanas privatizācijā, ko dzīvojamās mājas Matīsa ielā 89A, Rīgā, dzīvokļu īpašnieki nav izdarījuši. Tādēļ saskaņā ar trīspusēju līgumu starp Rīgas domes Īpašuma departamentu, Mājokļu un vides departamentu un SIA „Rīgas namu pārvaldnieks” Īpašums ar 05.07.2011. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas līgumu nodots SIA „Rīgas namu pārvaldnieks” pārvaldīšanā.

Dzīvojamās mājas fasāde ir apmierinošā stāvoklī, vietām pie jumta karnīzes atslāņojumi, kuri tiek noņemti, lai neradīti bīstamību. 2015.gada marta pēdējā nedēļā ieplānota Dzīvojamās mājas fasādes apsekošana ar pacēlāju.

2015.gada 1.janvārī Dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku uzkrātie finanšu līdzekļi remonta darbiem bija 13865,00 EUR apmērā, kas paredzēti Dzīvojamās mājas elektroapgādes sistēmas sakārtošanai. Vēršam uzmanību, ka Dzīvojamajai mājai ir novecojis 0,23 kV elektrolīnijas pieslēgums, taču AS „Sadales tīkls” neveic kvartāla komunikāciju sakārtošanu uz jauno 0,4 KV pieslēgumu, tāpēc radikāli uzlabot Dzīvojamās mājas elektroapgādes sistēmu šobrīd nav iespējams.

Vienīgi ar Dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu uzkrātos finanšu līdzekļus remonta darbiem iespējams novirzīt Dzīvojamās mājas kāpņu telpu kosmētiskā remonta veikšanai un apgaismojuma sakārtošanas remonta darbiem. Piebilstam, ka Dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki neizrāda atsaucību un nepiedalās dzīvokļu īpašnieku kopsapulcēs, tādējādi neveidojot kvorumu lēmumu pieņemšanai.

SIA „Rīgas namu pārvaldnieks” (turpmāk – RNP), veidojot Dzīvojamajai mājai nepieciešamo remonta darbu apkopojumu, tajā iekļāvusi arī kāpņu telpu kosmētisko remontu (orientējošās remonta darbu izmaksas ir 17024,00 EUR). Dzīvojamajai mājai nepieciešamo remonta darbu apkopojumā ir arī kanalizācijas sistēmas sakārtošana pagrabā (orientējošās darbu izmaksas ir 5691,00 EUR), fasādes remonts (orientējošās darbu izmaksas ir 35000,00 EUR), kā arī citi remonta darbi, par kuru nepieciešamību var lemt vienīgi Dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopība. Savukārt Dzīvojamās mājas balkonu renovācijai tiek piedāvāta projekta izstrāde (orientējošās darbu izmaksas ir 3011,00 EUR). Pēc minētā projekta izstrādes un apstiprināšanas būs iespējama balkonu renovācija.

RNP rīcībā nav informācijas par Dzīvojamās mājas jumta pārbūves remonta darbiem. Piebilstam, ka 2012.gada 16.aprīlī tika veikts jumta seguma remonts un renes nomaiņa, savukārt 2015.gada 20.martā tika atjaunoti divi uz Dzīvojamās mājas jumta esošie vēja deflektori. Tāpat pēdējo gadu laikā RNP ir veikusi Dzīvojamās mājas tehniskās apkopes darbus.

Vēršam uzmanību, ka lēmumu pieņemšana par Dzīvojamajai mājai nepieciešamajiem remonta darbiem, to nepieciešamību, prioritāti, kā arī par remonta darbu finansēšanas kārtību, ir Dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kompetencē.

Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumi pieņemami ievērojot Dzīvokļa īpašuma likuma 16., 17., 18., 19., 20. un 21.panta nosacījumus. Papildus informāciju par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas kārtību un dzīvokļu īpašnieku kopsapulču protokolu noformēšanu iespējams saņemt jebkurā RNP Klientu apkalpošanas nodaļā, kā arī interneta vietnē www.rnparvaldnieks.lv (sadaļā „Dokumenti”).

Konsultācijas par finansiālā atbalsta iespējām arhitektūras pieminekļu saglabāšanai dzīvokļu īpašnieki var saņemt Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Klientu apkalpošanas centrā Pils ielā 20, Rīgā.

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes