Par aktuālo Rīgā (14.04.)

Par aktuālo Rīgā (14.04.)

18.04.2016

#1589 Krastiņš pieci 2016-04-01 00:20:23

Sveiki kungi! Kaut kad iepriekš biju rakstījis par stāvēšanas iespējām pie nama Krasta ielā 5, jo ir izveidota autobusu josla. Nezinu vai tas ir Jūsu nopelns, bet liels paldies par risinājumu, jo tagad apmierināti ir visi, gan gājēji, mājas iedzīvotāji, kā arī autobusi, kuri pēc novērojuma tāpat pa šo joslu īpaši nebrauc. Vēl ir daži jautājumi: 1. Cik RD, ā nē Leona kantoris iekasē naudu par autostāvvietu izmantošanu? 2. un cik šo iekasēto iegulda ielu remontos? 3. Domāju, ka vajadzētu pilnībā visus 100% ieguldīt ielu remontos (labi 10 % var atstāt administrācijas izdevumiem). Ir vietas, kur vēsturiskais bruģis jāiztaisno, jo Amerika kungam vēsturiskais bruģis ir kā kavēklis, bet to var viegli izlīdzināt. Izņemt laukā un iebērt smiltis un likt to apakaļ un lieta darīta. 4. Tā kā ielas ir bedrainas un brīdī, kad maksāju par stāvvietu vēlos Nilu pie zvaniem paņemt, lai atver acis un paskatās. Paldies par atbildi!

RP SIA “Rīgas satiksme” ieņēmumus no autostāvvietām novirza autostāvvietu uzturēšanai un labiekārtošanai – tīrīšana, horizontālā marķējuma atjaunošana, sniega izvešana utt. Rīgas satiksme neveic ielu seguma atjaunošanu vai remontdarbus.

Ielu uzturēšanai, ko veic Rīgas domes Satiksmes departaments ik gadu tiek piešķirti 15 milj.eiro, tas nozīmē vidēji katru mēnesi, lai salabotu ielas, uzturētu tās kā vasarā tā ziemā ir 1.25 miljoni. Finansējums tiek piešķirts no pašvaldības budžeta. Papildus tam, katru gadu iespēju robežās būvsezonā tiek labotas ielas. Šogad seguma atjaunošanai atvēlēti 11.3 milj.eiro. jāatzīst, ka lielākā daļa finansējuma ir mērķdotācijas finansējums. Piešķirtā finansējuma ietvaros racionāli tiek izvērtēts, kur tiks veikta seguma atjaunošana.

 

#1588 Vurts 2016-03-29 19:36:55

Priekšlikums par satiksmes uzlabošanu . Veldres iela (Juglā) visā ielas garuma ir vairāki dziļi iesēdumi, tai skaitā vecās remontdarbu vietas, ka arī iegrimušas lietus ūdens savācēju lūciņas Tagad kad ir silts laiks var izņemt veco asfaltu un ieklāt jaunu. Jo ar tam plockam nekas nav līdzēts uznāk lietus un viss tas pagaidu asfalts tiek izrauts āra.

Atbilde sniegta pie jautājuma Nr.1587

 

#1587 Vurts 2016-03-29 19:35:02

Priekšlikums par satiksmes uzlabošanu . Veldres iela (Juglā) visā ielas garuma ir vairāki dziļi iesēdumi, tai skaitā vecās remontdarbu vietas, ka arī iegrimušas lietus ūdens savācēju lūciņas Tagad kad ir silts laiks var izņemt veco asfaltu un ieklāt jaunu. Jo ar tam plockam nekas nav līdzēts uznāk lietus un viss tas pagaidu asfalts tiek izrauts āra.

Veldres ielā būtiski seguma atjaunošanas darbi tuvākajā nav plānoti, taču lietus ūdens kolektoru remontdarbi jau iekļauti šā gada uzturēšanas darbu ietvaros.

Tiklīdz atsāksies aktīvā būvniecības sezona, tiks veikta plānveida iesēdušos kolektoru remontdarbi.

 

#1586 iedzīvotājs 2016-03-25 08:08:46

Labdien. Nu vai tad beidzot šogad tiks tās smiltis piebērtas bērnu rotaļu laukumā Hipokrāta 11 ap rotaļu elementiem . Nu savādāk jau, tiešām kauns un negods, melnzeme un bedres. Divus gadus sola , bet kā nav, tā nav.

Smilšu piebēršanu bērnu rotaļu laukumiņā Hipokrāta ielā 11 Rīgas Ziemeļu izpilddirekcija ir paredzējusi veikt š.g. aprīļa mēnesī. Vēršam Jūsu uzmanību, ka smilšu piebēršanu ir paredzēts veikt tikai un vienīgi ap bērnu rotaļu elementiem, lai nodrošinātu nepieciešamo triecienu absorbējošo efektu. Ārpus bērnu rotaļu elementu drošības zonām smilts segums netiks veidots – pārējā teritorijā tiks saglabāts esošais zālāja segums.

 

#1585 Mārīte Bērziņa 2016-03-24 18:36:03

Labdien. kopš ziemas sākuma atjauno dzelzceļa staciju Imanta, kas protams ir pozitīvi. Līdz ar stacijas jauno būvi, pagaidu stacija ir pārcelta. Ejot uz kasi, ir jāiet pa taciņu, tas nebūtu pats trakākais. bet jau pusgadu tur ir nenormāls bardaks- viss ir piemēslots ar pudelēm utt. miskaste. tas jautājums ir, kam pieder šis posmus, kuru jau vairāk kā pusgadu nesavāc. vai dzelzceļam? vai pašvaldībai? skats ir tiešām briesmīgs. tur ar steigu jāiet talkot!!! 

Pēc Jūsu sniegtās informācijas Rīgas domes Administratīvā inspekcija sazinājās ar jautājumā minētās teritorijas īpašnieku, kas ir sniedzis šādu rakstisku atbildi:

“Pēc paziņojuma saņemšanas no Rīgas domes Administratīvās inspekcijas par nesakoptu teritoriju dzelzceļa posmā Zolitūde – Imanta, VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) apņemas nekavējoties sakopt zemes vienību ar kadastra apzīmējumu 0100 093 2232,  Rostokas ielā 61, Rīgā, kas ir dzelzceļa zemes nodalījuma josla un reģistrēta zemesgrāmatā Latvijas valsts Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas personā. Atbilstoši Dzelzceļa likumam, 03.08.2010. Ministru Kabineta noteikumiem Nr.724 “Dzelzceļa tehniskās ekspluatācijas noteikumi”, 01.02.2005. Ministru kabineta noteikumiem Nr. 79 „Dzelzceļa zemes nodalījuma joslas ekspluatācijas noteikumi” un saskaņā ar Rīgas domes 28.04.2015. saistošo noteikumu Nr.146 „Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi” 9.punktu LDz regulāri nodrošina dzelzceļa zemes nodalījuma joslas uzturēšanu un sakopšanu (tas ir zāles pļaušana, atkritumu savākšana u.t.t), kas saskaņā ar Dzelzceļa likuma 1.panta 11.punktu ir zemes platība, kas ir dzelzceļa infrastruktūras sastāvdaļa un kas paredzēta dzelzceļa infrastruktūras objektu izvietošanai, lai nodrošinātu dzelzceļa infrastruktūras attīstību un drošu ekspluatāciju, kā arī pasargātu cilvēkus un vidi no dzelzceļa kaitīgās ietekmes.”

 

#1584 Žanete 2016-03-24 14:12:22

Un vēl mani interesē vai ir zināms kādā režīmā pa vasaru strādās bērnu dārzi? Kur es varu iegūt informāciju vai bērnam vasarā būs dārziņš vai kādas dežūrgrupas? 

Ja bērns apmeklē pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi, tad parasti katru pavasari aprīlī katrā konkrētajā  pirmsskolas izglītības iestādē  tiek veikta  vecāku aptauja, kuros vasaras mēnešos  būs  nepieciešami pirmsskolas izglītības iestādes pakalpojumi. Pēc šīs aptaujas tiek plānots  pirmsskolas izglītības iestādes darba laiks vasarā, un tajā laikā, kad pirmsskolas izglītības iestādē ir vasaras atvaļinājums, bērniem tiek piedāvāta iespēja apmeklēt dežūrgrupas tajā pašā pirmsskolas izglītības iestādē vai tuvumā esošajā dežūrdārziņā. Par visām iespējām vecāki tiek informēti pavasara  beigās.

 

#1583 Žanete 2016-03-23 14:33:00

Saprotu, ka tas laikam nav īsti pašvaldības jautājums, bet varbūt tomēr Jums ir sīkāka informācija par to kāpēc tagad ir iespējams saņemt no VID nodokļu atmaksu par interešu izglītību, bet tādu, iesniedzot čekus nav iespējams saņemt par pirmsskolas izglītību, ja bērns apmeklē privāto iestādi? 

Jā, tas tiešām ir valsts jautājums, kas skar attaisnoto izdevumu par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem atskaitīšanu, kas šobrīd atskaitījumu veikšanu par privātajām izglītības iestādēm neparedz. Ja valsts ieviesīs grozījumus likumā, kas skar nodokļu atmaksu par privātajām pirmskolas izglītības iestādēm, tad arī par šiem maksājumiem VID tiks atgriezta nauda.

Tikko stājās spēkā grozījumi likumā par to, ka pie attaisnotiem izdevumiem tiem atmaksāti arī izdevumi par interešu izglītību. Lai informētu rīdziniekus, kā arī ievērojot labas pārvaldības principu, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sagatavoja vēstuli, kurā aicina pulciņu vadītājus brīdināt vecākus un pašiem ievērot, kādi attaisnojoši dokumenti VID jāiesniedz, lai dabūtu nodokļu atmaksu:

“Saskaņā ar 2015.gada 30.aprīļa grozījumiem likumā “Par iedzīvotāju ienākuma  nodokli” papildus jau esošajiem attaisnotajiem izglītības izdevumiem no 2017.gada iedzīvotājiem būs iespēja atgūt izdevumus arī par interešu izglītības programmu apguvi. Minētos izdevumus varēs iekļaut gada ienākumu deklarācijā par 2016.gadu un, iesniedzot Valsts Ieņēmumu dienestā (turpmāk – VID) attiecīgi noformētus maksājumus apliecinošus dokumentus, 2017.gadā atgūt pārmaksāto nodokli. Saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto 2016.gadā izglītības un ārstniecības pakalpojumos ietvertā izdevumu summa vienam bērnam ir 215 euro, no kuras varēs saņemt nodokļu pārmaksu 23% apmērā, kas ir 49,45 euro.

Vēršam Jūsu uzmanību, ka attaisnotie izdevumi saskaņā ar VID skaidrojumu būs piemērojami tikai tajos gadījumos, ja :

  1. interešu izglītības programmas īstenotājs ir izglītības iestāžu reģistrā (VIIS) reģistrēta izglītības iestāde vai juridiska/ fiziska persona, kura saņēmusi attiecīgajā pašvaldībā izsniegtu licenci interešu izglītības programmu īstenošanai atbilstoši Izglītības likuma 47.pantā noteiktajam (informācija par reģistrētajām Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēm, kā arī licencētajam interešu izglītības programmām atrodama interneta vietnē www.e-skola.lv);
  2. maksājumu apliecinošā dokumentā (konta izrakstā, maksājuma uzdevumā, kvītī, čekā) ir norādīta šāda informācija:

2.1. izglītības iestādes nosaukums;

2.2. fiziskās personas, kas veic maksājumu, vārds, uzvārds un personas kods;

2.3. bērna (līdz 18 gadu vecumam), par kur tiek veikts maksājums vārds, uzvārds, personas kods;

2.4. interešu izglītības pulciņa nosaukums.”

 

#1582 Māris 2016-03-23 14:27:42

Vai būvējot jaunos bērnu dārzs un remontējot esošos tiek domāts arī par autostāvvietām bērnu vecākiem, kur novietot auto, kamēr tie ieved vai savāc savu bērnu? Mūsu māju pagalmā – Valdemāra 143/145ir bērnudārzs un vakarā ap 18.00 no pagalma nemaz normāli izbraukt nevar, ne tajā normāli iebraukt, jo vecāki ir pielikuši pilnus celiņus ar mašīnām, kur vien var, bet to, ka bērnu dārza audzēkņu vecākiem nav kur nolikt savus auto nebūtu jārisina iedzīvotājiem uz sava rēķina, bet gan domei, plānojot šos bērnudārzus un pārplānojot tiem piegulošo teritoriju labiekārtošanu!!!! Domāju, ka tāda situācija ir pie visiem bērnu dārziem, kas atrodas māju pagalmos…

Rīgas domes Īpašuma departaments remontējot esošās pirmsskolas izglītības iestādes  remontē tikai iekšējās teritorijas un tos celiņus, pa kuriem vecāki ar savām automašīnām nevar braukt.  Idejiski varam piekrist, ka, ceļot jaunu pirmsskolas izglītības iestādi, kompleksi būtu jārisina arī auto novietošanas jautājums. Esošajā situācijā esam spiesti iztikt ar esošo infrastruktūru, kas tikusi izveidota pirms Latvijas neatkarības atgūšanas, kad personām pieejamo privāto automašīnu skaits bija ievērojami mazāks. Ja tā atrodas uz pašvaldības īpašumā esošas zemes par tās uzturēšanu rūpējas attiecīgā izpilddirekcija, ja sarkano līniju robežās, tad Rīgas domes Satiksmes departaments.

Konkrētajā gadījumā pēc NEKIP datu bāzes  redzams, ka visas teritorijas ap  Rīgas 74 pirmsskolas izglītības iestādi Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 143/7 ir vai nu dzīvojamajām mājām funkcionāli piesaistītie zemes gabali, kas ir šo māju dzīvokļu īpašnieku īpašumā vai lietošanā un par to izmantošanu citām vajadzībām var lemt tikai dzīvokļu īpašnieki vai privātīpašumā esoši zemes gabali, par kuru izmantošanu gluži tāpat var lemt tikai un vienīgi to īpašnieki, līdz ar to pašvaldība nav tiesīga lemt par papildu autostāvvietu ierīkošanu pie šīs pirmsskolas izglītības iestādes.

 

#1581 Gabriels 2016-03-23 14:12:48

Kāds ir pamatojums tam, ka brīvdienās laika biļete maksās lētāk nekā darba dienās?

Sabiedrisko transportu brīvdienās izmanto mazāk cilvēku nekā darba dienās un tā piepildījums ir mazāks, tāpēc arī paredzēts, ka laika biļete būs lētāka. Turklāt tas cilvēkus varētu mudināt pārvietoties ar sabiedrisko transportu, nevis automašīnu.

 

1 Komentārs
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes