SEZONAS GARŠAS – Jāņogas

SEZONAS GARŠAS – Jāņogas

29.06.2016

Jāņogās ir sastopams ne tikai C vitamīns un cukurs, šīs ogas satur arī organiskas skābes, P vitamīnu, C vitamīnu, pektīnvielas, miecvielas, minerālsāļus, askorbīnskābi, kāliju, dzelzi, šķiedrvielas un citas vielas. Sākumā jāņogas audzēja kā ārstniecības augu, kura lapas izmantoja kā diurētisku un sviedrēšanas līdzekli, un tikai vēlāk ogas sāka lietot pārtikā. Jāņogas ir lieliska oga, no kuras var gatavot gan dzērienus, gan ēdienus, gan piedevas ēdieniem, gan marinādes, kā arī liķierus, vīnus.

Zemāk komentāru sadaļā uzdod sev interesējošus jautājumus un saņem atbildi 3.jūlija raidījumā.

Jāņogu un nektarīnu ievārījumželeja

Sastāvdaļas:

300 g jāņogu, notīrītas

440 g nektarīnu, nomizoti un sagriezti palielos gabaliņos

370 g ievārījuma cukura

Rezultāts:

500 ml

Jāņogu skābums un nektarīnu saldums lieliski noderēs ziemas brokastīm kopā ar pankūkām vai grauzdiņiem. Lai ievārījums nebūtu tik salds, tam pievieno ievārījuma cukuru. Es to nosaucu par ievārījumželeju, jo, savāroties 10 minūtes ar cukuru, kuram jau pievienots pektīns, man šis ievārījums vairāk atgādina želeju.
Pagatavošana:

  1. Pirms sāc vārīt ievārījumu, izmazgā burkas un vāciņus un liec burkas sterilizēt. Sakarsē krāsni 150 grādus karstu un liec iekšā burkas uz 15 minūtēm. Kad tuvojas želejas vārīšanās beigu laiks, tad katliņā uzvāri ūdeni un kādas 3 minūtes vāri arī burku vāciņus. Ja zapte vārās ilgāk nekā nepieciešamais sterilizācijas periods krāsnī, tad izslēdz krāsni un atstāj burkas krāsnī.
  2. Katlā liec jāņogas, nektarīnus un cukuru. Samaisi un uz vidējas uguns maisot vāri, līdz viss cukurs izkusis. Uzgriez lielu liesmu un ļauj vārīties 10 minūtes.
0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes