SEZONAS GARŠAS – Zemenes

SEZONAS GARŠAS – Zemenes

03.06.2016

Zemene ir veselības un garduma iemiesojums, no kura var pagatavot ne tikai ēdienus, bet arī dzērienus un gardus papildinājumus citiem ēdieniem. Īpaši kārdinošas tās ir arī tādēļ, ka pieejamas tik īsu brīdi. Zemeņu sezona jāizbauda intensīvi un pēc iespējas jāsasaldē krājumi ziemai, jo, visticamāk, pēc tām drīz vien sāksi ilgoties…

Recepte – ZEMEŅU MĒRCE

Sastāvdaļas:

500 g ogu (zemenes, avenes, jāņogas utt.) vai augļu (pasiflora jeb marakuja, aprikozes utt.)
200 g cukura
150 g citrona (neobligāti – ņemot vērā, cik saldas vai skābas ir ogas)
Rezultāts:
500 ml
Kad tad vēl, ja ne vasarā, vislabāk var izbaudīt svaigu ogu mērci, kurai gatavojot vari pievienot gan zemenes, gan avenes un meža zemenes, gan kazenes un mellenes. Plus, pagatavot ir tik viegli un izmantot var pie ļoti daudz ēdieniem – salātiem, saldējuma, kūkām un vēl dažādiem krēmīgiem desertiem.

Pagatavošana:

  1. Notīri un nomazgā ogas un nosusini papīra virtuves dvielī.
  2. Sablenderē ogas.
  3. Ogām pēc tam pievieno cukuru un pēc vēlmes – citrona sulu.
  4. Masu izlaid caur smalku sietu.
  5. Uzglabā vēsumā ne ilgāk kā 24 h. Ja lieto uzreiz, tad trauku ar mērci turi uz ledus.

 

 

 

4 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Gerda2
7 gadi

Vai liela atškirība starp vietējām un importa zemenēm?

Četras Sezonas
7 gadi
Reply to  Gerda2

Labdien, Gerda2! Starpība starp vietejām zemenēm un ievestajām ir tāda, ka bieži vien ievestās zemenes nepieciešams apstrādāt ar dažādām ķimiskām vielām, lai tās izturētu garo ceļu un atvestas uz Latviju vēl izskatītos svaigas. Arī vietējās zemenes var būt apstrādātas ar ķīmiskām vielām, tāpēc vislabāk garšo zemenes no omītes dārza, kur zināms kā zemenīte augusi. Un, protams, atbalstām vietējos ražotājus!

Karina
7 gadi

Vai ziemai labāk saglabāt veselas vai apstrādātas zemenes?

Četras Sezonas
7 gadi

Labdien, Karina! Zemenes svaigas vislabāk ziemai saglabāt notīrot tās un sasaldējot. Vēl var zemenes samalt vai sablendēt un tad sasaldēt.


Aktualitātes