Par aktuālo Rīgā (11.05.)

Par aktuālo Rīgā (11.05.)

15.05.2017
Uzdod savu jautājumu šeit

#1906 Alīna Kozlovska 2017-04-11 16:16:39

Labdien, dzīvojam ar ģimeni Lēdurgas ielā (Mīlgrāvī). Lai nokļūtu poliklīnikā, vai pastā Sarkandaugavā jāizmanto vai nu savs auto, vai sabiedriskais transports, jo nav gājēju ietves nedz Viestura prospektā, nedz dodoties pa Tilta ielu. Cilvēki, kuri iet pa Tilta ielu, to dara, ejot pa 5.tramvaja sliedēm, savukārt otrs variants, kā kājām nokļūt Sarkandaugavā ir iet cauri Mežaparkam. Kad plānots veikt gājēju ietves izbūvi Viestura prospektā un Tilta ielā?

Šobrīd notiek būvprojekta “Satiksmes pārvada pāri dzelzceļa sliežu ceļiem “Rīga – Skulte” ar pieslēgumiem pie Viestura prospekta un Tvaika ielas izbūve” izstrāde. Būvprojekta izstrādē tiek risināti arī ar gājēju un velo kustību saistītie jautājumi Viestura prospektā. Projektēšanas darbi norit divās kārtās. Būvprojekts “Satiksmes pārvada pāri dzelzceļa sliežu ceļiem “Rīga – Skulte” ar pieslēgumiem pie Viestura prospekta” 1.kārta paredz satiksmes pārvada izbūvi pār dzelzceļa sliežu ceļiem, atslogojot esošo Tiltu ielas pārbrauktuvi. Transports uz ostu tiks novirzīts nost no Sarkandaugavas centra. Būvprojekta nodošanas termiņš ir 04.10.2017. Savukārt būvprojekts “Tvaika ielas pārbūve no Ganību dambja līdz jaunajam satiksmes pārvadam” 2.kārta paredz Satiksmes pārvada pāri dzelzceļa sliežu ceļiem “Rīga – Skulte” pievada – Tvaika ielas izbūvi. Būvprojekta nodošanas termiņš 04.05.2018. Abu kārtu būvniecība provizoriski noslēgsies 2020.gada nogalē.

 

#1905 Barona ielas riteņbraucējs 2017-04-11 14:12:10

Labdien! Šad un tad uz Rīgas Centru no Juglas puses pārvietojos ar velosipēdu nevis mašīnu, un sanāk braukt pa Barona ielu, taču lielāko ielas posmu braucu pa ietvēm, jo pa velosipēdam paredzēto joslu, pārvietoties īsti droši nav: ne visi auto pārvietojas ar atļauto braukšanas ātrumu 30 km/st (it sevišķi posmā no Matīsa līdz Pērnavas ielai). Un dažkārt autovadītāji apsteidz diezgan agresīvi, apdzīšanas manevru veicot ļoti tuvu un citreiz pat sajūta, ka viņu vēlme mani ir iekantēt apmalē. Vēl ir arī daudzi, kuri vienkārši ir apstājušies uz josla ar ieslēgtām avārijas ugunīm. Saprotams, ka Rīgas Dome savu “darbu” ir izdarījusi un no satiksmes drošības “atkratās” ,jo tas taču esot jādara ceļu policijai, taču tā diezvai uz Barona ielas patrulēs visu laiku visā ielas garumā. Varbūt tomēr Rīgas Dome varētu rast kādu risinājumu!!!?, kā metru plato joslu iezīmētu tikai kā velosipēdiem paredzētu joslu, savādāk, tā labā iecere par velosipēdistiem draudzīgu ielu to nosaukt īsti nevar.

Informējam, ka K.Barona ielā ir ierīkota rekomendējošā velojosla. Šāds veloinfrastruktūras veids  atbilst Latvijas valsts standarta LVS190-9 “Velosatiksme” piedāvātajiem risinājumiem. Paskaidrojam, ka izmantojot K.Barona ielas rekomendējošās joslas,  transportlīdzekļu vadītājiem jārīkojas līdzīgi, kā pārvietojoties par jebkur citu satiksmes telpu, kas ir kopēja autovadītājiem un velosipēdu vadītājiem. Lai nodrošinātu satiksmes drošību, K.Barona ielā ir ieviests maksimāli atļautā braukšanas ātruma ierobežojums un Rīgas domes Satiksmes departaments ir vērsies gan pie pašvaldības, gan valsts policijas, lai regulāri tiktu veikta Ceļu satiksmes noteikumu ievērošanas kontrole K.Barona ielā.

Papildus norādām, ka, lai autovadītājiem atgādinātu un uzsvērtu par velosipēdistu klātbūtni satiksmē, tuvākajā laikā tiks uzklāts ceļu horizontālais apzīmējums, kas apzīmē rekomendējošo velojoslu.

 

#1904 Madara Lejeniece 2017-04-11 13:45:37

Labdien, Esmu jaunā māmiņa un dzīvoju ēkā, kas ir pretī Zvaigžņu un Laboratorijas ielu krustojumam (Grīziņkalna rajons). Esmu ļoti satraukta, jo katru dienu un vakaru uz šī stūra pulcējās jauniešu un pat jau jaunu vīriešu kompānijas, kas ir ļoti bravūrīgas un agresīvi noskaņotas. Bieži notiek sīkas zādzības. Tāpat arī rajona iekšpagalmos ir bail ieiet, jo šīs kompānijas siro pa rajonu. Man ar bērnu ir neomulīgi iziet ārā. Šīs kompānijas rajona apgrozās visas dienas garumā, kas liek domāt ka nav strādājošie. Rajons ir sen slavens kā nedrošs (dzīvoju šeit jau 19gadus), tāpēc man nav skaidrs kāpēc pašvaldība nedara neko lietas labā. Labi ja 1x dienā redzu policijas busiņu kas izbrauc cauri Zvaigžņu ielai, nerunājot par iekšpagalmiem. Un nerunājot ka policija šīs kompānijas pat neievēro. Ceru uz drīzu situācijas uzlabošanos, jo Grīziņkalna rajons vairs nav drošs ģimenēm.

Zvaigžņu iela un tās apkaime ir iekļauta regulārajā Rīgas pašvaldības policijas patrulēšanas maršrutā. Te jāmin, ka Rīgas pašvaldības policija pēdējos gados aktīvi strādājusi, apkarojot ielu prostitūciju, un pašlaik situācija krietni uzlabojusies, ja salīdzina ar to, kā bija pirms gadiem pieciem vai sešiem.

Par bravūrīgām un agresīvām kompānijām noteikti ir jāziņo policijai. Arī tad, ja viņi nebūs izdarījuši nekādus pārkāpumus, policija pieies klāt, aprunāsies, pārbaudīs dokumentus. Policijas klātesamība strādā preventīvi un attur šādus cilvēkus no pārkāpumu izdarīšanas.

Papildus esošajām patruļām vasarā konkrēti Grīziņkalna apkaimē tiks norīkoti papildus darbinieki – kājnieku patruļas, jo atbrīvosies tie darbinieki, kas patrulē pie izglītības iestādēm.

Pēdējā mēneša laikā policija reaģējusi uz vairākiem izsaukumiem par aizdomīgām kompānijām šī krustojuma apkaimē – vienā gadījumā tas palīdzējis aizturēt meklēšanā izsludinātu personu, bet pārsvarā gadījumos, pat nekonstatējot pārkāpumus, jauniešu bariņš nolemj iet atpūsties citur.

 

#1903 Juris 2017-04-11 13:23:39

Sveiki, Dzīvoju Rīgā, privātmāju rajonā Šobrīd pavasarī un katru gadu rudenī, ir dažs labs kaimiņš, kurš “kūpina” veco zāli, lapas un citu drazu, tādējādi ietaupot uz atkritumu izvešanu, taču piesmirdina visu apkārtējo rajonu. Rudenī lapu kūpināšana notiek pat vairākas dienas no vietas, ka nav iespējams pat izvēdināt telpas. Kūpinātāji iemanījušies to visu kūpināt 500 litru mucās, tādējādi itkā neko nepārkāpjot, jo tā saucamais ugunskurs ir lokalizēts. Varbūt Rīgas Domei pastāv iespēja izdot normatīvos aktus, kas aizliegtu veikt pērnās zāles un lapu dedzināšanu. Kaimiņi ļoti labprāt uz šīm kūpinātavām izsauktu ugunsdzēsējus. Un rēķinu par ugunsdzēsēju darbu, lai apmaksā paši kūpinātāji.

Rīgas domes 17.12.2013. saistošo noteikumu Nr.90 “Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas noteikumi” 16. punktā noteikts, ka sadzīves atkritumus aizliegts dedzināt. Lapas, zari, nopļautā zāle saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu ir uzskatāmi par sadzīves atkritumiem un tos nedrīkst iznīcināt dedzinot. Minētie noteikumi izdoti speciāli tam, lai rūpētos par vides drošību. Lai gan daudziem šķiet, ka lapu un citu atkritumu dedzināšana ir laba, tā patiesībā ļoti piesārņo gaisu, īpaši pilsētā, kur ir arī automašīnu izplūdes gāzes utt.

Gadījumos, kad iedzīvotāji dedzina minētos atkritumus, ir jāvēršas pie Rīgas pašvaldības policijas vai Rīgas domes Administratīvajā inspekcijā. Sods par lapu dedzināšanu fiziskajām personām ir no 70 līdz 1000 eiro.

 

#1902 Vēsma 2017-04-10 15:08:01

Braucot ārā no Rīgas pa Brīvības ielu, Juglā var redzēt, ka Juglas ezera krastā ir izveidojusies bomžu kolonija. Tā tur bija jau pagājušajā vasarā, nezinu kas darījās pa ziemu, bet tagad tā tur ir atkal – no visādiem savāktiem materiāliem saslietas būdas un nezin cik cilvēku. Vai kāds to ir apsekojis un vai ir maz zināms, kas tie tādi un vai ir droši tur vēlākās vakara stundās iet garām, bet tur taču tieši garām iet veloceliņš? Vai vispār ir pieļaujama šāda situācija pilsētā?

Pēdējo dienu laikā teritorija vairākas reizes apsekota un kopš Rīgas pašvaldības policija tur regulāri viesojas, bezpajumtnieki pārcēlušies citur.

Tika arī noskaidrots teritorijas īpašnieks, ar kuru situācija pārrunāta. Šorīt, pēc apsekošanas teritorija bija ne tikai brīva no bomžiem, bet arī sakopta.

Arī turpmāk šī vieta būs iekļauta regulārajā apsekošanas maršrutā.

 

#1901 Alla 2017-04-10 09:52:52

Labrīt! Kā tas nākas, ka iekšpagalmā tieši aiz policijas iecirkņa Burtnieku ielā 37 ir divi jau ļoti ilgstošu laiku nesakopti zemes gabali, kur atkritumi krājas tiešām kaudzēm (stikla un plastmasas pudeles, skārdenes, plastmasas maisiņi, kartona gabali un kas tik ne) un neviens tam nepievērš nekādu uzmanību. Šeit izņemot minēto policijas iecirkni atrodas gan dzīvojamās mājas, gan krīzes centrs, gan uzņēmējdarbības koledža, gan bērnu dārzs un pat lūgšanu nams. Vai tiešām ir pieļaujama tāda netīrība? Kas un kad to savāks?

            Rīgas domes Administratīvā inspekcija (turpmāk – Inspekcija) dara zināmu, ka nesakoptais zemes gabals ar kadastra Nr.0100 089 0629 (atrodas aiz ēkas Burtnieku ielā 37, Rīgā) ir privātpersonai piederošs.

01.03.2017., apsekojot minēto zemes gabalu, Inspekcija konstatēja, ka tā uzturēšanā netiek ievērotas Rīgas domes 28.04.2015. saistošajos noteikumos Nr.146 „Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi” noteiktās prasības. Par konstatētajiem administratīvajiem pārkāpumiem Inspekcijā uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā, savukārt 27.03.2017. sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols, kas nosūtīts izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas izpilddirektoram. Administratīvā pārkāpuma lieta par zemesgabala ar kadastra Nr.0100 089 0629 nesakopšanu atbilstoši Rīgas domes 28.04.2015. saistošo noteikumiem Nr.146 „Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi” tika skatīta šī gada 20.aprīlī. Pie administratīvās atbildības tika saukta SIA “Domiņš”, uzliekot naudas sodu 30 eiro apmērā.

 

#1900 Marģers Žagata  2017-04-06 20:57:21 

Par Stāvvietu pie Reģionālā sporta centra «Ķengarags … Pirms pāris gadiem jau uzdevu šo jautājumu vai būtu iespējams izveidot stāvvietu pie šī stadiona. Atbilde bija, ka šeit tiks veidots vingrošanas laukums, kaut gan stadiona lakumā tāds jau bija izveidots. Stadionā notiek aktīvi futbola treniņi, spēles. Daudzi atbrauc ar auto, atved savas atvases un protams grib auto novietot netālu no stadiona, kā arī uzkavējas šeit kādu laiku. Maksimāli tiek ekspluatēta pretim stadionam esošajai daudzzīvokļu mājai piederošā zeme, stāvvietu teritorija un neapšaubāmi arī zālājs. Pašvaldības policija ikdienā pat vairs nereaģē uz esošo situāciju, bet atsaucas tikai uz sūdzībām. Nākas ciest mājas iedzīvotājiem, viņiem pēc darba nav, kur novietot savus auto pie savām mājas. Dažkārt pat tuvākajā kvartālā ir gandrīz neiespējami novietot savu auto līdz brīdim kamēr beigsies treniņi.

Šis stadions kā atsevišķa zemes vienība ir BJC “Daugmale” apsaimniekošanā un tika izveidots lietošanai tuvējās apkaimes iedzīvotājiem, nemainot tā vēsturisko izmēru vai lietošanas mērķi, ar nosacījumu, ka mācību laikā šo stadionu var izmantot blakus esošās skolas – Rīgas Ķengaraga vidusskola, Rīgas Valda Avotiņa pamatskola – attīstības centrs.

Atsevišķas stāvvietas izveide skolai piegulošā teritorijā priekš objekta, kas nav skolas apsaimniekošanā nebūtu pareizi, turklāt samazina brīvās teritorijas rādītājus un iespēju veikt skolai nepieciešamo rotaļu laukumu labiekārtošanu vai citu objektu būvniecību perspektīvā.

Šajā gadījumā kā iespējams risinājums iedzīvotāja minētajai situācijai, lai novērstu dzīvojamajai mājai nepiederošu personu iespējas novietot auto dzīvojamās mājas pagalmā, varētu kalpot attiecīgu ceļazīmju uzstādīšana un stāvēšanas atļauju izsniegšana konkrētās dzīvojamās mājas iedzīvotājiem.

Gadījumos, kad dzīvokļu īpašnieki vēlas mājas iekšpagalmā uzstādīt ceļa zīmes un zeme pieder pašiem dzīvokļu īpašniekiem, saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16.panta otrās daļas 2.punktā noteikto, nepieciešams, lai “par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vismaz trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem, jo vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība tiesīga pieņemt lēmumu par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā. Savukārt, ja zeme ir pašvaldības vai citas privātpersonas īpašums, tad nepieciešama dzīvokļu īpašnieku vairākuma piekrišana (50% +1), kā arī ceļa zīmju uzstādīšanu nepieciešams saskaņot ar zemes īpašnieku.

Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumā jānorāda arī, kādu zīmi paredzēts uzstādīt (norādot ceļa zīmes veidu „Iebraukt aizliegts” vai „Stāvēt aizliegts, izņemot ar Biedrības X atļaujām”) dzīvojamajai mājai piesaistītajā zemesgabalā, norādot konkrētu ceļa zīmes atrašanās vietu (piemēram, pie iebrauktuves pagalmā vai piebraucamā ceļa posmu, kur paredzēts izvietot aizlieguma zīmi). Ceļa zīmju uzstādīšanu jāsaskaņo VAS “Latvijas Valsts ceļi”.

Ceļa zīmju ierīkošana ierobežos svešu automašīnu novietošanu dzīvojamās mājas piesaistītajā teritorijā bez Biedrības atļaujām. Var uzstādīt ceļa zīmes Nr.523 “Stāvēšanas aizlieguma zona” ar papildzīmi Nr.849 “Izņemot ar Biedrības atļaujām”.

Pieņemot minēto kopības lēmumu, dzīvokļu īpašniekiem vienlaikus jālemj arī par automašīnu stāvvietas caurlaižu izgatavošanu un izsniegšanu.

Plašāka informācija par ierobežojošo ceļa zīmju uzstādīšanu pie RNP dzīvojamajām mājām un kārtību, kādā tiek izsniegtas atļaujas transportlīdzekļu iebraukšanai/stāvēšanai mājai piesaistītajā teritorijā pieejama RNP  interneta vietnē: https://rnparvaldnieks.lv/lv/jaunumi/jauna_kartiba_automasinu_caurlaizu_izsniegsanai. Savukārt par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas kārtību un formu plašāka informācija pieejama RNP interneta vietnē:https://rnparvaldnieks.lv/lv/klientiem/kopibas_lemumu_pienemsana/

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes