Par aktuālo Rīgā (07.12.)

Par aktuālo Rīgā (07.12.)

08.12.2017

Uzdod savu jautājumu šeit

 

#2047 Gvido 2017-10-31 18:23:20

Lai labāk saprastu rīdzinieku problēmas ieteiktu Amerika kungam uz mēnesi atteikties no automašīnas izmantošanas. Varat braukt ar velosipēdu vai iegādāties mēnešbiļeti par 50 EUR. Vai Jūs būtu gatavs to izdarīt? Varēsiet saprast cik ērti, labi un daudz ir veloceliņi, cik ērti un ātri sabiedriskā transporta līdzekļi. 

 

A.Ameriks atbild:

1. Faktiski katru gadu izbraucu lielāko daļu pilsētas veloceliņu, lai iepazītos ar situāciju, padarīto. Arī pagājušogad un šogad esmu tos izbraucis.

Manā ikdienā, būtu ļoti grūti apvienot, faktiski neiespējami, pārvietošanos ar velosipēdu ar pienākumiem, kas paralēli pildāmi – nepietiktu visam fiziski laika. Tādā gadījumā arī grūti būtu komunicēt ar Jums, radio SWH klausītājiem.

2. Es arī braucu ar sabiedrisko transtportu un to vērtēju. Tā ir sava veida iepazīšanās ar esošo situāciju. Tas ir līdzīgi, kā piemēram, taksometru uzņēmuma īpašnieks sēžas pie taksometra stūres, lai pārbaudītu, vai viss ir kārtībā. Mēs arī to darām! Vai tāpēc tas būtu jādara katru dienu mēneša garumā?! Domāju, tas ir mazliet pārspīlēti.

Par esošās veloinfrastruktūras uzturēšanu, jaunu veloceliņu projektēšanu, būvniecību, kā piemēram, Imanta – Bolderāja, Ziepniekkalns – Centrs, – soli pa solim ejam uz priekšu. Bet, atkārtošos vēlreiz, ja runājam tieši par veloinfrastruktūras attīstību pilsētā, tad svarīgi atzīmēt, ka sākotnēji veidojas plāns un viegli būtu, ja varētu novilkt taisnu trajektoriju un realizēt veloceliņu. Tomēr plāna realizācijas procesā parādās problēma – veloceliņš iet caur vairākiem privātīpašumiem. Kā rezultātā ir veicama privātīpašuma atpirkšana. Šeit jāsaprot, ka ne visi vienmēr vēlas pārdot savu īpašumu vai arī nosaka par to pārmērīgi augstu cenu. Īpašumtiesību attiecības bieži mēdz ierobežot ātru lēmumu pieņemšanu.

 

#2046 Mareks Piņķis 2017-10-30 16:47:50

Labdien! Problēma ar pagalma ielu, Ziepniekkalnā pie poliklīnikas, Spulgas ielas un Ozolciema ielas krustojumā (pretī mājai 10/7) ir izveidojusies bedre vismaz 15 cm dziļumā un, apmēram, 2 kvadrātmetru liela. Zinātāji tur izbrauc prātīgi un uzmanīgi, bet nezinātājs, lietainā laikā var palikt bez riteņiem. Vai ir kāda iespēja sagaidīt, ka to bedri aiztaisīs ciet? Paldies! 

 

Rīgas domes Satiksmes departaments informē, ka pie nama Ozolciema ielā 10/7 atrodas Bruknas iela. Bruknas ielā 2017.gada 10.novembrī ir veikts bedrīšu remonts.

 

#2045 Inga Kalniņa 2017-10-30 13:56:19

Pirms dažām dienām tika izvietotas ceļa zīmes “aizliegts stāvēt” (novietot auto) uz Biķernieku ielas sākot no Laimdotas ielas virzienā uz centru. Šajā vietā Teikā ir daudzdzīvokļu nami, jau iepriekš uz Biķernieku ielas un šķērsielām šajā posmā bija problēma ar auto novietošanu. Tagad iespēja ir vēl vairāk samazināta. Sakiet lūdzu, kur tuvējo namu iedzīvotājiem novietot savus auto? Kā risinājums neder maksas stāvvietas, jo šis vairāk vai mazāk ir guļamrajons, tas nav Rīgas centrs. Vai pirms kaut ko aizliegt, iedzīvotāji nebūtu jānodrošina ar līdzvērtīgu iespēju novietot savus automobiļus? 

 

Pēc Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” ierosinājuma, jautājums par ceļa zīmju Nr.326 “Apstāties aizliegts” Biķernieku ielas posmā no Laimdotas ielas līdz Kastrānes ielai tika izskatīts Rīgas domes Satiksmes departamenta konsultatīvās padomes sēdē (turpmāk – Padome), kurā piedalās pārstāvji no VAS „Latvijas Valsts ceļi”, RP SIA „Rīgas satiksme”, VAS „Ceļu satiksmes drošības direkcija”, Rīgas pilsētas Būvvaldes, Valsts policijas, kā arī pārstāvis no Rīgas pašvaldības policijas. Padome nolēma atbalstīt RP SIA „Rīgas satiksme” ierosinājumu.

Rīgas domes Satiksmes departaments paskaidro, ka primāri transportlīdzekļu novietošana ir jāorganizē privātīpašumu teritorijās – pagalmos pie ēkām. Rīgas domes 20.12.2005. saistošo noteikumu Nr.34 „Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi” 154.punkts nosaka, ka transportlīdzekļu novietni izvieto tajā pašā būvē vai uz tā paša zemesgabala, kura izmantošanai tā nepieciešama. Vienlaicīgi paskaidro, ka ielas pamatfunkcija ir satiksmes nodrošināšana un transportlīdzekļu novietošana brauktuves malā ir pieļaujama tikai tad, ja tas netraucē satiksmei, savukārt Biķernieku ielas malā stāvošais transports traucēja sabiedriskā transporta kustību.

 

#2044 Elīna 2017-10-29 18:05:04

Labdien! No rītiem vedot meitu uz bērnudārzu parasti izvēlamies īsāko ceļu, kas ved pa Purvciema ielu gar Rīgas Klasisko ģimnāziju un te nu sākas HAOSS. Šīs ģimnāzijas bērnu vecāki cenšas savu lolojumu pievest pie pašām skolas durvīm, nomezdami savu auto uz ielas tādējādi pilnībā nobloķējot vienu braukšanas joslu un tiem, kuri izmanto šo ielu, lai tiktu katrs savās rīta gaitās, to padara praktiski neiespējamu! Nervi čupā jau no paša rīta un diena sabojāta, jo pieklājīgs un smaidīgs braucējs no rītiem ir retais, it sevišķi, ja ir jāsaskaras ar agresīvu roku&pirkstu žestikulāciju ne pārāk pieklājīgu vārdu apmaiņu & vēl grūstīšanos izkāpjot no auto! Vai tas tiešām ir nepieciešams?! Varbūt ir vērts šo Purvciema ielu padarīt par vienvirziena iela & vismaz vecāki būs mierīgāki un bērni priecīgāki :)! P.S. Šis pats haoss notiek arī pēcpusdienās/vakaros…. 

Atbildēts pie #2014 jautājuma (09.11. raidījums).

 

#2043 Mārtiņš 2017-10-28 09:29:31

Labdien, vēlos jautāt par pilsētas kanalizācijas izbūves plāniem Čiekurkalnā – Čiekurkalna 1.šķērslīnijā. Visā Čiekurkalnā ir izbūvēti mağistrālie mezgli, izņemot šo ielu, tomēr uz šīs ielas ir vairākas daudzdzīvokļu mājas, kurām tas būtu ļoti aktuāls jautājums. Pēdējos 3 gadus prasot Rīgas Ūdenim atbilde ir bijusi noliedzoša un iedzīvotāji ir informēti, ka tas netiek plānots. Vai Rīgas dome, veicot pilsētplānošanas un attīstības plānus nav iezīmējusi pilsētas kanalizācijas izbūvi arī šai ielai? Apkārt ir daudz nozīmīgu valsts iestāžu ēkas un iedzīvotāji būtu gatavi arī līdzfinansēt pieslēgumu pie mağistrāles no savām mājām. 

Atbildēts pie  #2042 jautājuma (iepriekšējais jautājums).

 

#2042 Mārtiņš 2017-10-28 08:57:56 

Labdien, vēlos jautāt par pilsētas kanalizācijas izbūves plāniem Čiekurkalnā – Čiekurkalna 1.šķērslīnijā. Visā Čiekurkalnā ir izbūvēti mağistrālie mezgli, izņemot šo ielu, tomēr uz šīs ielas ir vairākas daudzdzīvokļu mājas, kurām tas būtu ļoti aktuāls jautājums. Pēdējos 3 gadus prasot Rīgas Ūdenim atbilde ir bijusi noliedzoša un iedzīvotāji ir informēti, ka tas netiek plānots. Vai Rīgas dome, veicot pilsētplānošanas un attīstības plānus nav iezīmējusi pilsētas kanalizācijas izbūvi arī šai ielai? Apkārt ir daudz nozīmīgu valsts iestāžu ēkas un iedzīvotāji būtu gatavi arī līdzfinansēt pieslēgumu pie mağistrāles no savām mājām. 

 

SIA “Rīgas ūdens” informē, ka kanalizācijas un ūdensvada tīklu izbūves būvprojekta izstrāde Čiekurkalna 1.šķērslīnijā iekļauta 2018 gada budžetā. 2018. gadā tiks uzsākta projektēšana, savukārt tīklu izbūve notiks 2019. gadā.

 

 

#2041 Kārlis 2017-10-27 14:13:15

Biķernieku mežā ilgāku laiku norisinās meža izciršana. Ne velti cilvēku vidū ir radies sašutums, tāpēc, ka acīmredzot totāli klibo komunikācija. Nav īsti skaidrs, kas izcērtot šos kokus tiks stādīts vietā un, vai tiks stādīts vietā. Jautājumu no rīdziniekiem ir daudz. Cik ilgi darbi turpināsies, kāpēc izskatās, ka tiek izcirsti labi un veseli. Lūdzu atbildēt, KĀPĒC trūkst elementārākās komunikācijas. Par labajiem darbiem Rīgas Domes un mēra sociālajos kontos var izlasīt regulāri. 

 

Vispirms par to, vai sabiedrība tikusi informēta par plānotajiem darbiem Biķernieku mežā. Rīgas mežu pārstāvji man ir iesnieguši apkopojumu par sabiedrības informēšanas plašumu: četru gadu laikā izsūtītas astoņas preses relīzes, sagatavotas 2 publikācijas pašvaldības portālā Riga.lv, ir bijušas publikācijas laikrakstos Neatkarīgā, Diena, Vesti, Latvijas avīzē, MK-Latvija, portālos Delfi, Apollo, TVnet, nra.lv, la.lv, vesti.lv. Bijuši sižeti TV3, LTV1, šai tēmai veltīts raidījums Latvijas radio, Biķernieku mežā rīkota preses konference ar “Rīgas mežu” un Valsts meža dienesta vadības pārstāvjiem, notikusi tikšanās Biķernieku mežā ar Vides aizsardzības kluba, Latvijas dabas fonda un Pasaules dabas fonda vadību, kur eksperti bijuši vienisprātis, ka ciršanas darbi ne vien notiek atbilstoši likumam un ciršanas atļaujai, bet IR NEPIECIEŠAMI, LAI MEŽU SAGLABĀTU.

(Zemāk tikai daži piemēri, kur esam informējuši par notiekošajiem darbiem. Gan pēc savas iniciatīvas, gan atbildot uz jautājumiem, kā arī ekspertu teiktais.)

https://www.facebook.com/NilsUsakovs/posts/1133002436730673:0

http://www.rigasmezi.lv/lv/aktualitates/jaunumi/?doc=9642

https://www.youtube.com/watch?v=3_wxCFCe3qs

http://nra.lv/latvija/riga/206034-ridzinieki-satraukti-kapec-izcert-bikernieku-mezu.htm

https://riga.lv/lv/news/ridzinieki-jauta-kapec-tiek-izcirsts-bikernieku-mezs?10756

http://www.la.lv/bikernieku-meza-tiek-izzageti-koki-iedzivotaji-satraukti-par-notiekoso/

https://twitter.com/TV3zinas/status/918106516116340737

Tāpat sagatavots video sižets publikācijai pašvaldības sociālo tīklu kontos un visa informācija pastāvīgi bijusi pieejama Rīgas mežu mājas lapā. Tika izvietotas arī informatīvas zīmes mežā, diemžēl tās ātri pazuda, līdz ar to pirmais apmeklētājs izlasīja, otrais noplēsa, trešais jau vaicāja, kādēļ nav informācijas zīmju.

Acīmredzot tas tomēr nav bijis pietiekami. Tādēļ SIA “Rīgas meži” ir uzdots rast risinājumu, lai meža ciršana Rīgā notiktu pēc vēl stingrākiem kritērijiem, pirmkārt, iesaistot sabiedrību jau lēmumu pieņemšanas procesā, rīkojot sabiedrisku apspriešanu un organizējot aptaujas, kādu apkaimes iedzīvotāji vēlas redzēt mežu sev blakus. Otrkārt, arī darbus organizēt tā, lai tie pēc iespējas mazāk traucētu meža apmeklētājiem.

Vai apmierina darba rezultāts? To varēs spriest pēc kāda laika. SIA “Rīgas meži” sola sakārtot taciņas un ceļus labākā kārtībā, nekā tie bija pirms tam, bet pavasarī  izcirtuma vietās tiks stādītas jaunas priedītes. Protams, ka ciršanas darba procesā skats nav pats skaistākais. Tāpat kā remontējot dzīvokli vai taisot ķirurģisku operāciju. Bet pirms spriest par rezultātu, jāļauj remontu pabeigt vai šuvei sadzīt. Šobrīd nav pamata neticēt meža nozares ekspertu spriedumiem, ka kopumā meža kopšana nāks tam tikai par labu.

 

#2040 Daiga Zālīte 2017-10-27 09:10:39
Sveicināti. Paldies par ierīkoto spēļu laukumu pie 64.vdsk. Laukums tiešām izdevies, bet vai nav plānā šajā teritorijā izvietot WC? Jo, nākot rotaļāties “no ielas”, nav iespējas bērnu, nepieciešamības gadījumā, ievest skolā. Ceru, ka risinājums radīsies.

 

Laukums pie Rīgas 64. vidusskolas primāri ir skolas un skolēnu vajadzībām, kā arī sporta skolu audzēkņu treniņu vietas nodrošināšanai. Līdz ar to pārsvarā to lieto skolas audzēkņi. Izglītības iestāžu sporta laukumi nav aprīkoti ar tualetēm, tās tiek nodrošinātas reģionālajos sporta centros un vietās, kas raksturojamas kā aktīvās atpūtas un sporta laukumi, piemēram, pie Rīgas 84. vidusskolas, sporta un aktīvās atpūtas centrs Uzvaras bulvārī, u.c. Protams, skolu sporta laukumi no skolēnu mācībām brīvajā laikā ir pieejami iedzīvotājiem, taču tie nav kvalificējami kā reģionālie sporta centri vai aktīvās atpūtas sporta laukumi.

Lai nodrošinātu un gādātu par drošību skolās, iedzīvotājiem izmantot izglītības iestāžu tualetes nav paredzēts.

Skolas direktors sniedz šādu informāciju: skola ar šādu problēmu līdz šim nebija saskārusies – ja bērns vai vecāki ar bērnu vēršas pie skolas dežuranta, tie vienmēr tiek ielaisti uz labierīcībām. Tika izskatīts jautājums par bioloģisko tualešu izvietošanu skolas sporta kompleksa teritorijā, bet tobrīd tika nolemts, ka tas nav lietderīgi, jo:

1) vajadzības gadījumā bērns var ieiet uz labierīcībām skolā;

2) teritorijā novietojot bioloģiskās tualetes tiek palielināti sanitārie riski un ir nepieciešami papildus resursi šādu tualešu uzturēšanai.

Ja tomēr šādi jautājumi atkārtosies, uz nākamo silto sezonu skola izskatīs iespējas izvietot šādas tualetes teritorijā.

 

 

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes