Par aktuālo Rīgā (08.02.)

Par aktuālo Rīgā (08.02.)

09.02.2018

Uzdod savu jautājumu šeit

#2110 Zaiga L. 2018-01-16 08:22:02
Sakiet, kas tas par projektu skaistie krāsainie stabi parkā pie Mākslas muzeja? Vai tie tur paliks ilglaicīgi?

Šie stabi ir viens no vides objektu festivāla “Ziemassvētku egļu ceļš” objektiem. Tie tur nepaliks ilgtermiņā, taču šis objekts festivālā jau piedalās atkārtoti un arī pērn tas tika eksponēts tikai citā vietā.
Objekta nosaukums: “Stabu sapnis”. Autors: mākslinieks Ģirts Kalniņš.
Objekta tēma: Vai zināji, ka Ziemassvētkos sapņo arī stabi? Jā, jā, tie paši parastākie gaismas stabi! Tik ļoti tie vēlas būt nozīmīgi – nu, kaut uz brīdi, kaut vienu ziemas mirkli! Tad kālab tiem nesarīkot svētkus?
Romānika – pārāk smagnēja. Jūgendstils lai paliek Alberta ielai. Bet klasika nepieviļ: iedvesmu smeļot grieķu kolonnās, stabu sapnis īstenots!
Par festivālu, tā būtību, vēsturi, objektiem, un tamlīdzīgi, var lasīt mājas lapā www.eglufestivals.lv.
Īsumā:
Festivāls “Ziemassvētku egļu ceļš” pirmo reizi notika 2010. gadā. Tā mērķis bija radīt Rīgas Ziemassvētku noformējumu, akcentējot radošas izpausmes pilsētvidē.
Festivāla ideja sakņojas intriģējošā leģendā par Rīgu kā vietu, kur 1510.gadā pilsētas tirgus laukumā pirmo reizi Eiropas vēsturē bija izrotāta Ziemassvētku egle.
Kurš gan to vairs atceras, taču eglītes Latvijas pilsētās un laukos pirms Ziemassvētkiem tiek rotātas vienmēr. Zaļoksnas, slaidas, pēc meža un sniega smaržojošas.
Pretēji tradicionālajiem priekšstatiem par Ziemassvētku egli festivāla “Ziemassvētku egļu ceļš” vides objekti ik gadu pārsteidz ar ideju oriģinalitāti, intriģējošu saturisko dimensiju un realizēšanā izmantoto materiālu daudzveidību.
Festivālā ar saviem darbiem piedalās gan profesionāli mākslinieki, gan arī Latvijas Mākslas akadēmijas studenti un radošo industriju pārstāvji.
Unikāls festivāls kāda nav nekur citur pasaulē!

 

 

#2109 Elìna Paegle 2018-01-15 23:15:12
Kāpēc arvien biežāk skaidrā laikā Rīgas apkārtnē parādās tik daudz lidmašīnu atstājot aiz sevis ķīmiskās trases, kā rezultātā debesis pārklājas ar biezu dūmaku. Kas par to atbild? Vai ir veikti pētījumi, kādas kaitīgas vielas tās satur?
Lidmašīna, veicot reisu, gaisā atstāj izplūdes gāzes maisījumā ar nelielām cietām daļiņām. Lidmašīnām lidojot galvenajā lidojuma augstumā (7-13 kilometri virs zemes), šīs izplūdes gāzes ir sākums kondensācijas procesam un sekas redzam kā “strīpas” debesīs. Tās dažādos laika apstākļos un sinoptiskās situācijās uzvedas dažādi ciešā saistībā ar apkārtējo gaisa plūsmu un tā īpašībām – “strīpa” ir neliela, tā izzūd 1-2-5 sekunžu laikā, “strīpa” ir garāka, tomēr tā sadalās fragmentos un izzūd salīdzinoši neilgā laikā; “strīpas” “paliekas” ir nekustīgas vai mazkustīgas, tās vizuālais pārvietošanās ātrums ir neliels; tās turas redzamas ilgstošu laiku; pieņem tumšus, necaurspīdīgus toņus; turpina ātri pārvietoties reizē ar augstāko gaisa slāni u.tml.
Aviācijā reaktīvajās lidmašīnās kā degvielu izmanto aviācijas petroleju. Pēc izskata tā ir dzidra, bezkrāsaina un caurspīdīga, tai praktiski nav nekādas smakas. Degviela praktiski nesatur ūdeni, jo ūdens lidojuma laikā var sasalt un aizsprostot degvielas cauruļvadus un sprauslas. Lai vēl vairāk palielinātu drošību, petrolejai pievieno arī nedaudz tetrahidrofurāna, kas ar ūdeni veido ļoti zemās temperatūrās sasalstošus maisījumus, kas nesasalst pat -50 grādu temperatūrā. Lidmašīnu degvielas patēriņš ir virs 2000 l/h (!). Izplūdes gāzes, kas rodas sadegot degvielai, satur SO2, CO2, CO, NOx , CH4, N2O, PM2.5, PM10, u.c. piesārņojošas vielas.
Gaisa satiksmes piesārņojošā darbība pamatā saistīta ar trokšņu un gaisa piesārņojošo vielu emisiju. Palielinoties lidojumu skaitam, arī piesārņojošo vielu emisiju apjomi varētu palielināties.
Gaisa satiksme ir Satiksmes ministrijas pārraudzībā. Rīgas pilsētas pašvaldība neuzrauga gaisa satiksmi.

 

 

#2108 HARIJS 2018-01-12 11:27:10
Dzīvoju Torņakalnā, Indriķa ielā 4A,dzirdēju, ka gar vai zem Indriķa ielas ies Rail baltic jaunā dzelzceļa atzars no centrālās stacijas uz lidostu. Mājas Indriķa ielā 4 un 4A ir celtas 1910.gadā, tām jau tagad dēļ esošā dzelzceļa, kad pa to brauc kravas sastāvi ir pastiprināta vibrācijas ietekmē. Vai dēļ jaunā dzelzceļa būvniecības šīs mājas nav plānots nojaukt? Ja nē, tad, vai ir veikta izpēte, kā celtniecības process ietekmēs šo īpašumu tehnisko stāvokli? Vai būvniecības laikā ielas posms starp Satiksmes ielu un Friča Brīvzemnieka ielām netiks slēgts?

“Rail Baltica” sniedz šādu informāciju:
Laikā, kad tika plānots konkrēts Rail Baltica trases novietojums Latvijā, tika veikta pirmā priekšizpēte. Tajā redzams, ka Rail Baltica trase ir atstatus no jautājumā minētās ēkas. Ņemot vērā paredzamo tuneļa sarežģītību, tiek organizētas papildus tehniskās izpētes, pašlaik koncentrējoties uz paša tuneļa risinājumiem. Šī gada otrajā pusē plānots uzsākt būvprojektēšanas darbus Rail Baltica trasē, kas ietver t.sk. Torņakalna teritoriju, kas noteiks precīzus tuneļa tehniskos risinājumus, to – kā tieši tiks organizēta tuneļa izbūve, kā arī ietekmi uz apkārtni un nosacījumiem, kas būs jāievēro. Katra papildus veiktā izpēte sniegs detalizētāku informāciju. Precīzas galīgās atbildes varēs sniegt pēc būvprojekta izstrādes, kas nebūs ātrāk par 2019 gada beigām.
#2107 Krista 2018-01-12 09:28:36
Sveicināti! Sakiet, vai šai peldsezonai gatavojoties, kaut gan vēl ir ilgs laiks, bet tomēr, vai ir plānoti kādā no pludmalēm labiekārtojumi? Volejbola laukums, pārģērbšanās kabīnes, varbūt paša ezera iztīrīšana kaut kas tamlīdzīgs?

• Rīgas Austrumu izpilddirekcijas apsaimniekošanā ir publiskā peldvieta “Rumbula”. Katru gadu, sākoties peldsezonai, tiek veikti, arī šogad tiek plānoti, peldvietas tālākas labiekārtošanas darbi, kas tiks veikti, piešķirot finansējumu 2018.gadam. Perspektīvā ir paredzēta pludmales teritorijas paplašināšana, stādījumu izveidošana, kā arī citi ar pludmales uzturēšanu saistīti darbi.
Jāpiebilst, ka peldvietā “Rumbula” veiktajiem darbiem būs jāiekļaujas kopējā Ķengaraga promenādes ainavā, saglabājot dabas un cilvēka līdzsvaru teritorijā pie Daugavas.

• Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas apsaimniekošanā esošo peldvietu jaunumi/labiekārtojumi:
Jauns atbalsta sienas posms smilšu nostiprināšanai Vecāķu pludmalē pie rotaļu laukuma.
Jaunas skatītāju tribīnes pie pludmales volejbola laukuma (2 vietās) Vecāķu pludmalē – uzstādīs līdz ar peldsezonas sākumu.
Izbūvēts jauns betona plātņu segums ātra tenisa galdu galos peldvietā pie Bābelītes ezera un atpūtas vietā pie Dambjapurva ezera (4 galdiem).

• Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcija apsaimnieko vairākas peldvietas pilsētā un strādā pie tā, lai šogad peldsezonas laikā no 15. maija iedzīvotāji varētu baudīt ūdens priekus.
Vakarbuļļu peldvieta ir Zilā karoga peldvieta jau 10 gadus, tāpēc var ar to pamatoti lepoties. Turklāt, šī peldvieta atrodas dabas parka Piejūra teritorijā gleznainā un sargājamā teritorijā. Arī pašlaik Vakarbuļļu pludmalē notiek remontdarbi, tiek atjaunota atbalsta siena kāpu nostiprināšanai. Sākoties peldsezonai pludmalē tiks izlikti koka seguma celiņi, izvietotas pārģērbšanās kabīnes, atvērts dušu paviljons, sanitārie mezgli, uzstādītas informatīvās zīmes. Peldvieta jūrā tiks norobežota ar bojām, atsevišķi ierīkojot īpašu bērnu peldvietu. Vakarbuļļos iedzīvotāju ērtībām un drošībai strādās pludmales Glābšanas dienests, būs pieejams pirmās palīdzības un dzīvības glābšanas ekipējums. Pludmales infrastruktūra ir pielāgota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Aktīvās atpūtas cienītāji varēs sportot pludmales volejbola un futbola laukumos, bet bērni daudzveidīgi pavadīt laiku rotaļu laukumā. Pēdējos divus gadus automašīnas stāvlaukumos var atstāt bez maksas un iedzīvotāju ērtībām pašvaldība sezonas laikā palielina sabiedriskā transporta reisu skaitu līdz Vakarbuļļu pludmalei.
Bolderājā ir labiekārtota arī Daugavgrīvas peldvieta, līdz kurai ved īpaši veidots ceļš. Jau sen Bolderājas iedzīvotāji vasarās mēdza peldēties arī Bolderājas karjerā. Tagad pašvaldība ir labiekārtojusi arī šo vietu.
Rīdzinieki iecienījusī arī peldvietas Lucavsalā un Ķīpsalā. Arī šis peldvietas būs gatavas uzņemt rīdziniekus.
Kā jau zināms, Lucavsala ir īpaši piemērota bērniem, jo tur izveidota īpaša vieta mazajiem peldētājiem. Lucavsala tagad ir arī vieta, kur ūdens priekus īpaši aprīkotā vietā var baudīt arī cilvēki ar īpašām vajadzībām.
Arī Ķīpsala peldvieta būs gatava jaunajai sezonai, kur tāpat kā citviet, dažāda vecuma pludmales prieku baudītājiem bez peldēšanās būs iespējams laiku pavadīt arī dažādās aktīvās nodarbēs.
Lai gan peldvietu darbībai ir sezonāls raksturs, pašvaldībai to apsaimniekošanai un uzturēšanai kārtībā jāveic darbi nepārtraukti. Visu nepieciešamo kritēriju izpilde un nepieciešamie uzlabojumi servisa jomā prasa regulāru un atbildīgu attieksmi.

 

 

#2106 Bruno 2018-01-12 09:21:34
Labvakar, sakiet, kā būtu, ja pie lielajiem dispečeru punktiem būtu tualetes pieejamas, lai nav jāiet uz krūmiņiem?Lielajiem dispečeru punktiem, es domāju, tādus galapunktus, kur ir vairāki maršruti, nevis viens. Tātad, kā piemēram, Abrenes iela, Dispečeru punkts Jugla-3, Dispečeru punkts, Juglas tramvaja galapunkts, Dispečeru punkts, Mežciems trolejbusu galapunkts un citi.
Katrā galapunkta ēkā, kas ir Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” lietošanā, ir nodrošinātas labierīcības darbinieku vajadzībām.
Trīs autobusu apgriešanas lokos, kur nav galapunktu ēku-Dārziņi, Ulbrokas kapi, Preču-2, sabiedriskā transporta vadītāju vajadzībām ir uzstādītas bio tualetes, kuras ir iespēja apmeklēt arī pasažieriem.
Autobusu stāvēšanas laukumā Abrenes ielā pēc pašvaldības pasūtījuma ir uzstādīta sabiedriskā tualete, par ko atbild Rīgas domes Mājokļu un vides departaments.
Rīgas domes Mājokļu un vides departaments neplāno izveidot jaunas sabiedriskās tualetes minētajos sabiedriskā transporta galapunktos (dispečeru punktos).

 

 

#2105 Andris 2018-01-11 14:30:37
Vai tiesa, ka tiks paplašināts bērnudārzs Grostonas ielā(49)? Ja jā – tad kad un, vai tās būs latviešu valodas grupiņas?

Šajā adresē Grostonas ielā 4 un 6 šobrīd atrodas vairākas ēkas ar divām pirmsskolas izglītības iestādēm (Pirmsskolas iestāde Nr.49 un Nr.59).
Tiek plānots izsludināt starptautisku metu konkursu un apvienot šīs iestādes zem vienas administrācijas. Plānots šo teritoriju attīstīt – rekonstruēt esošo apbūvi un būvēt jaunu apjomu – jaunu ēku 6 grupām un jaunu ēdināšanas bloku visām iestādēm, kā arī labiekārtot apkārtesošo teritoriju. Pēc esošo ēku atjaunošanas, tad būs vēl papildus 2 jaunas grupu telpas. Šogad ir plānots izstrādāt būvprojektu un nākamgad uzsākt celtniecības darbus! Tiek plānotas latviešu valodas grupas!

 

 

#2104 Valters 2018-01-11 10:55:16
Sveiki! Vai ir zināms, kādos Rīgas mežos tiks veikti līdzīgi darbi, kā tas bija pie Mežciema trases tai mežā???

Pašlaik tiek izstrādāts meža apsaimniekošanas plāns Rīgas pilsētas mežiem laika periodam līdz 2026. gadam, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem tiks apstiprināts Rīgas domē. Jau pirms apstiprināšanas tas būs pieejams SIA “Rīgas meži” mājas lapā www.rigasmezi.lv

 

 

#2103 Lotars 2018-01-11 10:53:33
Labvakar, sakiet, ja vēlos nomainīt dzīvoklī radiatorus no tiem čuguna uz tiem modernajiem, kur pats var regulēt siltumu, vai man to kaut kur ir jāsaskaņo? Un, vai nomainot arī tiešām iznāk maksāt mazāk par siltumu?

• Jautājums ir par to, vai dzīvokļa saimnieks vēlas vienkārši iespēju regulēt temperatūru telpās, lai nodrošinātu sev vēlamo komforta temperatūru? Vai arī galvenā motivācija temperatūras regulēšanai ir vēlme samazināt rēķinu par apkuri?
Termoregulatoru jeb ierīci, ar kura palīdzību iespējams regulēt siltuma temperatūru telpā, var pievienot arī čuguna radiatoram. Līdz ar to, ja galvenā motivācija ir regulēt telpas temperatūru, tad radiatora nomaiņa nav nepieciešama. Taču tas būtiski neietekmēs rēķina lielumu par patērēto siltumu.
Ja galvenā motivācija ir būtiski ietekmēt (samazināt) savu rēķinu par apkuri, regulējot temperatūru telpās, un maksāt par tieši savu patērēto siltumenerģiju, tad ar radiatoru nomaiņu vienā dzīvoklī to nav iespējams panākt. Lai samazinātu izmaksas par siltumenerģiju, konkrētās dzīvojamās mājas kopējā apkures sistēma jāaprīko ar kādu no sistēmām, kas nodrošina individuālu siltumenerģijas patēriņa uzskaiti vai sadali, proti, apkures sistēmas renovācija, tajā skaitā radiatoru nomaiņa un uzskaites sistēmas uzstādīšana būtu jāorganizē visā dzīvojamajā mājā, nevis atsevišķā dzīvokļa īpašumā. Nomainot apkures radiatoru atsevišķā dzīvokļa īpašumā, izmaksas par siltumenerģiju paliks nemainīgas.
Tātad, ir jāmodernizē apkures sistēma visā mājā. Visiem sildķermeņiem jāuzstāda termoregulatori un alokatori (ierīce radiatoru proporcionālās siltuma atdeves reģistrācijai telpā). Izpildot šos priekšnosacījumus, katram savā dzīvoklī, katrā istabā ir iespēja regulēt temperatūru. Uz visiem ēkā esošajiem radiatoriem uzstādītie alokatori fiksē, cik lielu daļu proporcionāli kopējam ēkas patēriņam patērējis konkrētais dzīvoklis, un attiecīgi tas tiek ņemts vērā, sagatavojot rēķinu.
Tādējādi ir iespējams sasniegt būtisku rēķinu samazinājumu gan konkrētam dzīvoklim (un maksāt par savā dzīvoklī patērēto siltumu), gan visai mājai kopumā, ko pierāda vairāki realizētie projekti gadu garumā.
Lai veiktu sildķermeņu (radiatoru) nomaiņu dzīvoklī, pirms darbu uzsākšanas ir nepieciešams izstrādāt projektu, kuru izstrādā sertificēti speciālisti siltumapgādes sistēmu projektēšanā, veicot dzīvokļa siltuma zudumu aprēķinu, un uz tā pamata izvēlās jauno sildķermeņu izmēru, tipu un pieslēguma shēmu.

• SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” paskaidro, ka radiatoru nomaiņai konkrētā dzīvokļa īpašumā nepieciešams vērsties pie sertificēta apkures sistēmu projektētāja sildelementu nomaiņas projekta izstrādei. Ja pārbūve dzīvokļa īpašumā neietekmē citus dzīvokļu īpašumus, sildelementu nomaiņas projektu jāsaskaņo ar dzīvojamās mājas pārvaldnieku. Pretējā gadījumā saskaņošana veicama ar pārējiem dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem.

 

 

#2102 Aina 2018-01-10 12:22:29
Labvakar, sakiet, kur Rīga ir bezmaksas Wi – Fi neskaitot kafejnīcas, kurās iestādēs un, kuros parkos? Un, vai gaidāms arī sabiedriskajā transportā kaut kad?
• Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” sabiedriskajā transportā nav plānots ieviest wi-fi.

• Bezmaksas wi-fi ir nodrošināts 260 pašvaldības izglītības iestādēs ēku publiskajās daļās, kur ienāk skolēnu vecāki. Tāpat bezmaksas wi-fi ir pieejams ap 30 pašvaldības iestādēs, piemēram:

 

N.p.k. Adrese (iela) Organizācija
1 Ropažu 2 VEF kultūras pils
2 Maskavas 160 Sporta manēža
3 Aglonas 35/1 Rīgas sociālais dienests TC (teritoriālais centrs) “Ķengarags”
4 Aizsaules 1a MVD Kapsētu pārvalde un Dzimtsrakstu nodaļas Mirušo reģistrācijas sektors
5 Amatu 4 Pilsētas attīstības departaments un Rīgas pilsētas būvvalde
6 Avotu 31 Rīgas sociālais dienests TC (teritoriālais centrs) “Avoti”
7 Alberta 12 Jūgendstila muzejs
8 Barona 99 Rīgas Skolēnu pils
9 Baznīcas 19/23 RD Labklājības departaments, Rīgas sociālais dienests
10 Brīvības 266 Rīgas sociālais dienests TC (teritoriālais centrs) “Vidzeme”, RD Finanšu departaments
11 Brīvības 49/53 Klientu apkalpošanas centrs, Mājokļu un vides departaments, Informācijas tehnoloģiju centrs, Rīgas centra bibliotēka
12 Daugavpils 31 Rīgas Austrumu izpilddirekcija
13 Dzirciema 24 Rīgas sociālā dienesta dienas centrs “Ābeļzieds”
14 Eiženijas 1 Rīgas patversme
15 Ģertrūdes 36 RD Satiksmes departaments
16 Hanzas 7 Rīgas sociālais dienests, TC (teritoriālais centrs) “Ziemeļi”
17 Ieriķu 28 Sociālais nams
18 Ieriķu 43 NVO nams, Kultūras un tautas mākslas centrs “Ritums”
19 Kaņieru 15 RIIMC, Rīgas jauniešu centrs “Kaņieris”
20 Krāsotāju 12 “Koka Rīga”
21 Kungu 3/5 Rīgas mākslas telpa
22 Kungu 7/9 Klientu apkalpošanas centrs, Finanšu departaments
23 K.Valdemāra 5 RD Izglītības, kultūras un sporta departaments, Rīgas Kongresu nams: Rīgas pašvaldības policija, Live Riga, u.c.
24 Lomonosova 1/19 RD Labklājības departaments, Sociālā dzīvojamā māja
25 Lubānas 17a Rīgas pašvaldības bērnu un jauniešu centrs
26 Rātslaukums 5 un 7 Melngalvju nams
27 Mazā Jauniela 5 RD Audita un revīzijas pārvalde, “Riga.lv”, “Ritums”
28 Pērses 10/12 Rīgas pašvaldības Dzīvojamo māju privatizācijas komisija
29 Rātslaukums 1 Rātsnams
30 R.Vāgnera 5 RD Īpašuma departaments

 

Šie ir objekti, kur wi-fi nodrošina pašvaldība. Rīgas pilsētas dažādās citās vietās bezmaksas wi-fi nodrošina privātie operatori t.sk arī pilsētas īpašumā esošajās teritorijās, piemēram, Lattelecom
https://m.lattelecom.lv/majai/internets/bezvadu-internets/karte un citi.

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes