Par aktuālo Rīgā (31.05.)

Par aktuālo Rīgā (31.05.)

01.06.2018

 

#2231 Valters 2018-05-07 07:45:39
Labvakar! Jautājums par velo novietnēm. Tātad Mežciems veikals Beta Hipokrāta iela 7, kam lai es saku, ka gribu, lai tur uzstāda velo novietnes?? Esmu teicis kasierēm, lai nodod informāciju priekšniekiem, bet nekādi redzami rezultāti nav…

Jautājumā minētās teritorijai ir divi īpašnieki – juridiska persona un fiziska persona. (Ieteikums varētu būt vērsties ar rakstisku iesniegumu pie minētā veikala vadības.)
Pozitīva lēmuma gadījumā, lai izvietotu velo novietni, īpašniekam būs jāizstrādā un Rīgas pilsētas būvvaldē jāiesniedz paskaidrojuma raksts inženierbūvei – velonovietnei.

#2230 Kārlis Kijonoks 2018-05-05 21:49:50
Labdien ! Jautājums par Rigondas gatves 6. 8,10, Kleistu ielas 19,21 un Kurzemes prospekta 52 iekšpagalmu. Tātad 23. aprīlī pagalmā ieradās RNP delegācija un apskatīja pagalmu ! Jauki, jo pagalms ir tiešām milzīgs, bet maz aprīkots priekš bērniem ! Pie mājām Kleistu ielā un Kurzemes prospektā ir basketbola laukums un volejbola laukums 2/1 uz māla seguma, izmanto ārkārtīgi reti, savukārt pie mājam Rigondas gatve bija 2 padomju laika slidkalniņi un 1 šūpoles – viss laba tehniskā stāvoklī kā ari smilšu kaudze – ne smilškaste ! Soliņi, kur piesēst gan daudz un labā tehniskā kārtībā ! Nākamajā dienā sākās revolūcija un likās, ka nu tik beidzot ari šis pagalms būs bērniem draudzīgs un būs izklaides iespējas gados mazākajiem, bet nekā: saveda melnzemi vietās kur tas nepieciešams, izveidoja 2 celiņus starp mājam Rigondas gatve 8,10. Izrāva celmus vecos un izrāva abus SLIDKALNIŅUS, par ko lielākā sāpe. Blakus smilšu čupai uzlika divvietīgas lielo bērnu šūpoles un pašā smilšu čupā ieraka kaut kādu mistisku mazizmēra kāpelējamu un kārāties paredzētu veidojumu ! Protams, tas viss ir jauki un patīkami, bet realitātē galīgi nav nekas pārdomāts un izskatās uz fiksu roku padarīts darbs ! Katru vakaru šajā pagalma vietā sanāk līdz pat 15 mazi bērni līdz 3 gadu vecumam, un visi draudzīgi varēja spēlēties nevienu netraucēti ! Tagad ir tā, bērni var šūpoties tikai vecajās šūpolēs un smilšu čupai gar malām ar vecāku uzraudzību cept kūkas ! Jo jaunās šūpolēs mazajiem bērniem nav paredzētas un kāpšanai paredzētajā veidojuma mazākie nevar uzkāpt, bet tagad nāk lielāki bērni, kuri neskatās, ka turpat ir ari mazāki un dara ko grib, smiltis iet pa gaisu un apdraud mazākos ! Savukārt vecāki pat atnes līdzi mazu plastmasas slidkalniņu, lai būtu vairāk izklaižu iespēju ! Imantā gandrīz katrā pagalmā ir uzstādīti bērniem paredzēti laukumi. Ar dažādu vecumu atbilstību, lielāki vai mazāki, bet ir. Jautājums: Varbūt ir iespēja tik lielā pagalmā ar lielu bērnu skaitu uzstādīt vairākas atrakcijas, kuras atbilst vecumam (Rāpšanas/ kāpšanas sienas, slidkalniņi, mazo bērnu šūpoles, normāla izmēra smilšukasti) ? Jo šobrīd tas ir kauns, RNP par padarīto darbu un padomju atrakcijas nebija vajadzības izņemt, jo tās tika diendienā noslogotas ! P.S. Sētnieki šajā pagalmā ir lieliski vienmēr viss sakopts un tīrs, pelnījuši uzslavu !

SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (turpmāk – Sabiedrība) attīstības plāna ietvaros veic kvartālu labiekārtošanu, tai skaitā bērnu rotaļu laukumu atjaunošanu un bīstamo/bojāto rotaļu elementu nomaiņu. Tā kā jautājumā norādītajā bērnu laukumā pie dzīvojamajām mājām Rigondas gatvē 6, Rigondas gatvē 8, Rigondas gatvē 10, Kleistu ielā 19, Kleistu ielā 21, Kurzemes prospektā 52, Rīgā, esošās konstrukcijas (slīdkalniņi) bija neapmierinošā tehniskā stāvoklī un bīstami bērnu drošībai (ar asām malām), tad tika veikta to demontāža. Minētās darbības veiktas pamatojoties uz Patērētāju tiesību aizsardzības centra izstrādāto vadlīniju drošības prasībām, kas bija nepieciešamas drošības nolūkā.
Minētajā bērnu rotaļu laukumā veiktie darbi bija tikai viens no pirmajiem soļiem kvartāla labiekārtošanas darbos – nākamajos gados Sabiedrība turpinās kvartālu teritorijas labiekārtošanas darbus un ierīkos papildus rotaļu elementus, ņemot vērā iedzīvotāju izteiktās vēlmes.
Pateicamies par atzinīgi novērtēto Sabiedrības sētnieku darbu!

#2229 Jānis 2018-05-04 00:45:11
Sveicināti pavasarī. Garajās brīvdienās veicu velo izbrauciena reidu pa Pārdaugavas rajonu. Patīkami, ka ir pazudis koka grausts Mūkusalas ielā un kopumā jau viss diezgan tīrs. Bet ir jautājumi par problēmām ko pamanīju, viena no tām atkārtota un atkārtota gadiem.
1. Lielais piecstāvu grausts Meža ielas un Raņķa dambja krustojumā. Perspektīvā, skaistā vietā ar skatu uz Rīgu. Kam tas pieder? Kad sakārtos? Kas tur plānots? Cik zinu, gadus 10-12 jau ir grausts vismaz.
2. Talkas diena šķiet bijusi sveša Ziepniekkalna iedzīvotājiem. Minot ar velo pa Valdeķu ielu, problēma ir zaļā zona gar ielu. Jo tuvāk Z-kalna centram un centrā, jo drausmīgāk. Visa zāle papīros, maisiņos, pudelēs utt. Atkrituma urnas nav. Tā pašvaldības zaļā zona, privāta? Kam tas jākopj? Smuki neizskatās.
3. Un atkal jau Vienības gatve. Pagājušogad to jautāju. Izmaiņu NAV! Sākot no Ozolciema ielas līdz pat Ģimnastikas ielai. Problēma izteiktāka pusē, kur vēsturiski tā dēvētais zirgu ceļš. Daudz zaļās zonas, grāvis ūdens novadei, koki, krūmi un…. atkritumi. Tie nav svaigi mesti, bet daudzgadīgi. Atkritumu urnas tajā posmā ar nemana. Koku lapas. Brūnas, slāņiem, kaudzēm, piebrauktas. Tās ar NAV pērnās tikai. Skumji, ka viena no maģistrālās ielas malām ir tik nekopta un neizmantota. Ieteikums, ideja “zirgu ceļam”, kurš paliek šausmīgāks katru gadu (dzīvoju 15 gadi uz Vienības gatves). Kādi tam plāni, vīzija utt? Kādēļ gan lai no Graudu ielas DUS Neste nepalaist pa zirgu ceļu sabiedrisko tr-tu, kurš brauktu paralēli Vienības gatvei un izietu atpakaļ pirms Ģimnastikas ielas. Platums to ļauj – Sabiedriskā josla, auto stāvvietas, gājēju un velo ietve, pietura (viena tik ir pa ceļam). Sastrēgumi šajā posmā līdz pat Ulmaņa gatvei ir milzīgi no rītiem. Pilns līdz Nestei bieži. Trolejbusi, mikriņi, starppilsētu autobusi pamatīgi ekonomētu laiku. Dažreiz tās ir 10-12min. Vadi nebūtu jāpārliek, šajā maršrutā jau brauc ar dzinējiem trolejbusi. Ieguvēji visi. Sakārtota iela, laika ekonomija pasažieriem. Posms nav garš, bet ieguvumi var būt daudz.

1.Ēkas Raņķa dambī 14 un Kalnciema ielā 2B tiks sakārtotas piespiedu kārtībā (šo jautājumu 14.05. skatīja RD Pilsēta īpašuma komitejā).
Piektdien, 11. maijā, Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas un Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs sasauca ārkārtas Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijas izbraukuma sēdi pie ēkām Raņķa dambī 14 un Kalnciema ielā 2B.
„Šodien komisija pieņēma lēmumu par ēku piespiedu sakārtošanu, kas paredz, ka nekavējoties ir jāiežogo to pieguļošā teritorija, lai nodrošinātu nepieejamību nepiederošām personām un aizsargātu to veselību un dzīvību. Divu nedēļu laikā ir jāuzsāk ēku tehniskā apsekošana un mēneša laikā izstrādātais atzinums ir jāiesniedz Rīgas domes Īpašuma departamentā. Ne vēlāk kā viena mēneša laikā, īpašniekiem jādemontē uz ēku fasādēm izvietotie celtniecības sieti, kas aizsedz būvju nedrošos apdares elementus. Ir jāaizsedz būves pagraba, logu un durvju ailes ar pret uzlaušanu drošu konstrukciju materiāliem. Lēmuma projekts par ēku piespiedu sakārtošanu tiks pieņemts nekavējoties,” informēja Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas un Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs.
Pirms diviem gadiem Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija klasificēja ēku Kalnciema ielā 2B par B kategorijas vidi degradējošu būvi un tās īpašniekiem piemēroja paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi. Jūgendstila ēka ir celta 1914. gadā.
Arī bijusī poliklīnikas ēka Raņķa dambī 14, kuras ekspluatācija tika uzsākta 1912. gadā, ir klasificēta kā B kategorijas vidi degradējoša būve, un tās īpašniekiem ir piemērota paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļu likme.
Jānis Asaris no Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas informēja, ka būve Raņķa dambī 14 nav iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, neatrodas kāda cita kultūras pieminekļa aizsardzības zonā un nav kāda cita kultūras pieminekļa daļa. Līdz ar to inspekcijai nav pamata izvirzīt nosacījumus būvprojekta izstrādei, kas noteiktu kultūras pieminekļu aizsardzības prasības. Inspekcijas ieskatā būvi varētu arī demontēt, bet noteikti ir jāsaglabā uz ielas pusi atrodošās fasādes ar jūgendstila ornamentiem. Jāpiebilst, ka Pārdaugavā ir tikai divas jūgendstila ēkas – viena ir atjaunotā Valsts policijas ēka Daugavgrīvas ielā, un otra – apsekotais grausts.
Vēl operatīvās sanāksmes laikā aktuāls kļuva jautājums par to, ka pašvaldības administratīvos aktus saistībā ar bīstamības novēršanu var izdot tikai dome, pieņemot lēmumu par piespiedu sakārtošanu. Apsekošanas laikā būvstrādnieki sāka vākt nost būvžogu, kuru grausta īpašnieki bija izīrējuši, bet par tā īri nebija samaksājuši. Rezultātā graustam šobrīd ir brīva pieeja.
Patlaban administratīvie akti saistībā ar bīstamības novēršanu ir lēmumi, kas jāapstiprina Rīgas domes sēdē. Tos ne vienmēr var pieņemt tik ātri, kā būtu nepieciešams. Tādēļ Rīgas domes Īpašuma departaments plāno ierosināt grozījumus vispārīgajos būvnormatīvos, lai Īpašuma departaments pats varētu izdot administratīvo aktu degradēto īpašumu bīstamības novēršanai.

2. Rīgas pilsētas pašvaldības valdījumā esošu teritoriju uzturēšanas darbi tiek organizēti piešķirtā finansējuma un esošo resursu ietvaros, piesaistot Rīgas domes Teritorijas labiekārtošanas pārvaldes resursus un Nodarbinātības valsts aģentūras organizētajā Aktīvā nodarbinātības pasākumā “Algoti pagaidu sabiedriskie darbi” nodarbinātos bezdarbniekus. Diemžēl lielās noslodzes un darbu apjomu dēļ, visus pašvaldības teritoriju sakopšanas darbus vienlaicīgi padarīt šopavasar nebija iespējams. Tomēr, neskatoties uz to, darbi turpinās. Valdeķu ielas un Vienības gatves apkārtnē esošo pašvaldības teritoriju uzturēšanas darbi plānoti š.g. maija-jūnija mēnešos. Veicamo darbu plāna ir zāles nopļaušana un sīko sadzīves atkritumu savākšana.
Minēto ielu ceļu malās Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcija šajā gadā atkritumu urnu izvietošanu nav paredzējusi.
Rīgas domes Administratīvā inspekcija veikusi Vienības gatves un tās apkārtnē esošo nekustamo īpašumu apsekošanu. Šī gada laikā sastādīti privātpersonām 39 Administratīvā pārkāpuma protokoli par nekustamā īpašuma un tam piegulošās teritorijas uzturēšanu atbilstoši 28.04.2015. Rīgas domes Saistošo noteikumu Nr.146. prasību neievērošanu. Tajā skaitā maija mēnesī 2018.gadā 6 gadījumos tika uzsākta Administratīvā pārkāpuma lietvedība. 19 gadījumos pārkāpumi tika novērsti.
3. Lai sakārotu Vienības gatvei paralēlo brauktuvi, ir nepieciešams izstrādāt ielas pārbūves projektu, paredzot gan inženierkomunikāciju pārbūvi gan ielas izbūvi, tajā skaitā ar koku retināšanu. Šādi darbi ir laikietilpīgi un finansiāli dārgi. Ņemot vērā pašvaldības ierobežoto finansējumu, ko iespējams atvēlēt ielu pārbūvei un izbūvei, tuvāko gadu laikā nav plānots uzsākt Vienības gatves paralēlās brauktuves pārbūvi.
Iedzīvotājs ar šo repliku noteikti ir domājis vietējo joslu, kas paredzēta, lai nenoslogoto Vienības gatves pamatbrauktuvi un nodrošinātu ērtu piekļuvi pie privātajiem īpašumiem, neveicot pagriezienos no lielās Vienības gatves. Šķietamais platums nenodrošinātu ērtu kustību un radītu daudzus konfliktus ar privāto teritoriju īpašniekiem. Dīzeļģeneratora izmantošana posmos, kuri ir aprīkoti ar kontakttīklu būtu ļoti neekonomiski, kā arī tiktu daudz lielākā mērā piesārņota apkārtējā vide.

#2228 Klāvs Gerhards 2018-05-03 16:05:47
Kādēļ Rīgā vēl joprojām nav savākti atkritumu maisi no Lielās talkas. Vai vispār tika nodrošināts atkritumu izvešanas transports, lai atbalstītu talciniekus?

  • 11. maijā noslēdzās Rīgas domes organizētais Spodrības mēnesis.
  • Lielās talkas maisu savākšana tiek organizēta tikai un vienīgi iepriekš pieteiktās un no izpilddirekciju puses apstiprinātās vietās. Šajās vietās atkarībā no īpašuma piederības arī tiek organizēta maisu un atkritumu izvešana. Pašlaik no Lielās talkas talkošanas vietām, kas tika organizēta pašvaldības teritorijās apmēram 95% no savāktajiem atkritumiem ir izvesti.
  • Diemžēl jāatzīst, ka no dažām Lielās Talkas pieteiktajām talkošanas vietām vēl joprojām nav izvesti savāktie talkas atkritumi. Uzņēmums, kurš uzņēmās Lielās Talkas atkritumu izvešanu, atkritumu izvešanas organizāciju nosaka pats. Izvešanas darbi turpinās.

#2227 Mārīte Rozīte 2018-05-03 14:56:50
Vēlētos uzzināt par mistisku kasti (aptuveni 30-40 augstu), kura atrodas Pērnavas un A.Deglava ielas krustojuma Daugavas stadiona pusē, tieši ietves pašā vidū. Ietve šajā posmā jau tā ir šaura, bet no ielas puses ir norobežota ar barjeru, bet no otras puses ir autostāvvieta. Bet pa vidu šī mistiskā kaste. Ja auto stāvvietas malējā vietā tiek novietots auto, tad izbraukt ar bērnu ratiņiem šo posmu nav iespējams, dēļ šīs manis pieminētās kastes. Vai mūsdienu tehnoloģiju laikmetā nav iespējams cits risinājums, lai šeit neveidotos nepatīkamas situācijas?

Minētā cilpu kaste kopš pagājušā gadsimta 70-tajiem gadiem nodrošina apgaismojuma pieslēgumu Pērnavas ielai. Pašreiz ir rasts cits tehnisks risinājums šī pieslēguma nodrošināšanai un, lai atbrīvotu ietvi, minētā cilpu kaste tiks demontēta š.g. jūnijā sākumam.

#2226 Andris Soms-Sakne 2018-05-02 13:38:53
Labdien! Kāpēc Rīgas Dome ir izdomājusi veidot savu daudzbērnu ģimeņu reģistru, nevis izmantot esošo 3+? Un papildjautājums par šo tēmu, kāpēc par izmaiņām atlaižu saņemšanā netiek informēti tie cilvēki, kas atlaides jau saņem? Portālu Riga.lv nelasa ikdienā un daudzas Rīgas daudzbērnu ģimenes par šo neuzzinās līdz brīdim, kad atlaides, ar ko viņi ir rēķinājušies netiks sniegtas. Pēc pieredzes zinu, Rīgas Dome neveic pārrēķinus, jo “nezināšana neatbrīvo no atbildības”.

3+ ir valsts programma, ko nosaka MK noteikumi. Pašvaldībai ir brīvās iniciatīvas iespējas, lai paplašinātu e-pakalpojumu sniegšanu privātpersonām, lai apkopotu informāciju, cik daudz Rīgas pašvaldībā ir daudzbērnu ģimenes, un, kāds ir to sastāvs, līdz ar to, var plānot nākotnē piesaistīt īpašu pakalpojumu klāstu, kuru saņēmēji būtu tieši Rīgas daudzbērnu ģimenes. Reģistra mērķis ir nodrošināt vienotu un efektīvu pieeju Rīgas pilsētas pašvaldības sniegtajiem pakalpojumiem un atvieglojumiem daudzbērnu ģimenēm, veicinot pakalpojumu elektronizāciju, e-pakalpojumu pieejamību, elektronisko saziņu starp privātpersonām un pašvaldību, tādējādi samazinot administratīvās procedūras, īpaši gadījumos, kad to sniegšanā ir iesaistītas vairākas pašvaldības iestādes un institūcijas. Informācija ir pieejama ne tikai Rīgas domes portālā un facebook (lai gan reģistrējoties Rīgas pašvaldības e-portālā, var iepazīties arī ar citiem piedāvātajiem pašvaldības pakalpojumiem). Tāpat informācija tika izplatīta ar prelīžu starpniecību (gan Rīgas domes Labklājības departaments, gan Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, gan Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme”). Tāpat Rīgas ziņās izskanēja informācija un, tas tiks darīts atkārtoti, un informācija tiks ievietota e-klasē un pirmskolas izglītības iestādēs. Informāciju plānots izvietot arī biedrības “Mammām un tētiem” izdotajā žurnālā “Mammām un Tētiem”. Informācija noteikti būs vēl dažādos plašsaziņas līdzekļos, jo reģistrācija ir tikko sākusies.

 

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes