Ar dziesmu par dzīvi – Dainis Īvāns

Ar dziesmu par dzīvi – Dainis Īvāns

17.10.2018

19. oktobra raidījumā „Ar Dziesmu par dzīvi” pie Paula Timrota viesosies publicists, sabiedrisks darbinieks Dainis Īvāns. Dainis pašlaik ir arī Nacionālā vēstures muzeja LTF muzeja nodaļas pētnieks. Viņam ir reģistrēta drava, bet tas nav ienākumu avots.

Dainim viens no dzīves emocionālākajiem notikumiem bija tautas frontes dibināšana: „Kā Tautas frontes dibināšanas prelūdija izskanēja 7. oktobra Mežaparka manifestācija “Par tiesisku valsti”. Arnolda Klotiņa saturiski piepildīto, režisora Pētera Pētersona režisēto runu un dziesmu programmu var uzskatīt arī par pirmajiem atkal brīvajiem latvju dziesmu svētkiem kopš 1938. gada, kopš okupācijas tuvuma aptumšotajiem Latgales dziesmu svētkiem 1940. gada 16. jūnijā. Šī manifestācija pārvērtās par spēcīgu, uzlādējošu brīves buramvārdu rituālu. Tagad skaidri redzams, ka tā mums nozīmēja arī Dziesmotās revolūcijas neatgriezeniskumu. Tā atgādināja, ka pienācis rīts, par kuru 8. oktobrī, kongresu atklādams, runāja vecais strēlnieks, dzejnieks un aktieris Ēvalds Valters. Pēc tam – vēl saspringtāka cīņa un darbs valsts atgūšanai parlamentārā, nevardarbīgā ceļā.”

 

 

1 Komentārs
Inline Feedbacks
View all comments
Jānis Gulbis
5 gadi

Sveicien Īvana kungam no Valtera Gulbja , tas ir puisītis kurš uzdāvināja savu zīmējumu 2 gadus atpakaļ Dublinā , Īrijā , viņš vēl bieži piemin šo tikšanos ar Jums.


Aktualitātes