Par aktuālo Rīgā (01.11.)

Par aktuālo Rīgā (01.11.)

05.11.2018

Uzdod savu jautājumu šeit

 

#2329 Raimonds. 2018-10-15 14:31:02
Laba diena! Strādāju blakus domei un, radās ieteikums. Paula mūzika, protams, ir lieliska izvēle zvanu skaņām, tomēr, vai plkst.13.00 dziesmu Dāvāja Māriņa var nomainīt pret citu? Varbūt vajag pamainīt, lai tie, kuri pa dienu Vecrīgā dzird arī tās mūzikas, kas skan vakarā. Paldies.

Paldies par ieteikumu, noteikti šis ierosinājums tiks apsvērts! Minētās melodijas Rātsnama zvani sāka atskaņot par godu Maestro 80 gadu jubilejai. Toreiz melodiju secība tika noteikta simboliskas izlozes veidā, ko vadīja pats komponists. Minētās melodijas, kuras zvanu skaņas specifikai pielāgojis komponists Mārtiņš Brauns, ir iecienītas iedzīvotāju un īpaši tūristu vidū, kā arī kļuvušas par neatņemamu Vecpilsētas sastāvdaļu. No Vācijas atvestie un šīs valsts speciālistu uzstādītie 30 datorizētie zvani uz Rātsnama terases atrodas kopš 2006. gada.

 

#2328 Dzidra 2018-10-12 11:04:29
Rīgas pilsētas pašvaldības dzīvojamo māju pārvaldnieks ir SIA Rīgas pilsētbūvnieks. Arī mājai Rīgā, D.Brantkalna ielā 17 korp.1. Ēkas projekta vadību un būvuzraudzību veica Pilsētbūvnieks. Tātad arī paredzēja, ka sākotnēji teritorijā sastādītie dekoratīvie ceriņkrūmi, košumkrūmi, kuri ir ne mazums, ziemcietes puķudobēs tiks pienācīgi arī koptas. Un būs kāda reāla persona, kura pildīs sētniekam paredzētos darbus-uzkops teritoriju, rūpēsies par viena deviņstāvu nama tīrību utt. 2008.g ēku nodeva ekspluatācijā un pašvaldības dzīvokļu atslēgas saņēma īrnieki, no kuriem lielākā daļa iepriekš dzīvojuši denacionalizētos namos vai dzīvokļos bez ērtībām.Un realitāte pēc 10.gadiem-tā arī šo gadu laikā apsaimniekotājs neuzskatīja par pienākumu rūpēties par krūmiem teritorijā, puķudobes atstātas īrnieku aprūpē. Dobēm paredzētā melnzeme tika izgāzta un pamesta, to zibenīgi aiznesa blakusmāju iedzīvotāji. Bet sētnieks šai mājai ir īpaši aizsargājama persona-amataprakstā, visticamāk, ir noteikts-kaut kad atnāciet, šo to patīriet un ātri prom, trepes slaukiet 2xmēnesī, mazgāt gan nevajag- gan jau nama īrnieki paši sakops utt.Jo ko gan spēj paveikt sētnieks, kurš nāk un iet, kad grib, bet darba vietā nepavada vairāk kā pāris stundas dienā. Un Latvijai 100 šī nama iedzīvotāji sagaidīs ar izolācijas lenti aizlīmētiem un jau 2 gadus nemazgātiem trepju logiem, ar nemazgātām trepēm un ar no hlora ūdens aplaistītām sarūsējušām nama durvīm un ar vēstījumu, ka ar nākamo gadu tiks pacelta dzīvojamo telpu īres maksa. Lūdzu Jūsu skatījumu uz apsaimniekošanas modeli šajā mājā, neiedziļinoties faktā, kādas kategorijas vai sociālo slāņu īrnieki mīt pašvaldības dzīvokļos. Kam jākopj krūmi un puķu dobes pašvaldībai piederošās teritorijās (neiesaistot īrniekus) un kas ietilpst sētnieka ikdienas pienākumos pašvaldībai piederošā namā?

SIA “Rīgas Pilsētbūvnieks” apsaimniekojamās mājas D.Brantkalna ielā 17 k-1, Rīgā koplietošanas telpās un piesaistītajā teritorijā tiek nodrošināta ikdienas sanitārā apkope. Savus pienākumus sētnieks veic apzinīgi, jo gan kāpņu telpa, gan piemājas teritorija ir tīra un kārtīga, tajā skaitā arī zālājs, košumkrūmi un ziedu stādījumi ir apkopti un uzturēti. Mājas zaļās zonas uzlabošanai šā gada maijā izmantoja atvesto melnzemi.
Diemžēl atsevišķos gadījumos negodprātīgu iedzīvotāju dēļ gan koplietošanas telpas, gan piemājas teritorija tiek piedrazotas, jo neparedzētās vietās tiek izmesti atkritumi. Tāpat ir bijuši atsevišķi īpašuma demolācijas gadījumi, kā piemēram divu kāpņu telpas logu ļaunprātīga sabojāšana, savukārt šo seku novēršanai ir nepieciešami finanšu līdzekļi. Tāpat, svarīgi minēt, ka profesionāla dārznieka piesaistīšana zaļās zonas uzturēšanai palielinātu apsaimniekošanas izdevumus, par ko nebūtu apmierināti vairums mājas iedzīvotāji.
Pēc īrnieku kolektīvā iesnieguma mājas pagalmā paredzēts ierīkot divus autotransporta ātruma ierobežojošos vaļņus (“guļošos policistus”), tādejādi uzlabojot drošību iedzīvotājiem. Vienlaikus norit darbs, lai dzīvokļu elektroapgādē minimizētu tās darbības traucējumus.

 

#2327 Aija Lokenbaha 2018-10-11 20:40:42
Par mošejas būvniecību Avotu ielā. Rīgā dzīvo vairāki tūkstoši musulmaņu, bet nav nevienas mošejas. Tās vajadzībām pašlaik tiek izmantota kāda ēka, kas ir par mazu un cilvēki lūdzās uz ielas. Avotu ielā ir iecerēta mošejas būvniecība, kam jau 3 gadus nevar saņemt atļauju no Rīgas domes. Pastāv uzskats, ka tas ir politisks uzstādījums – nepieļaut mošejas būvniecību Rīgā. Sakiet lūdzu, vai tā ir?

Būvatļauju objektam Avotu ielā 19 Rīgas pilsētas būvvalde izsniegusi jau labu laiku atpakaļ. Tagad Rīgas pilsētas būvvalde gaida, kad tiks iesniegts pilnais būvprojekts, lai veiktu atzīmi par projektēšanas nosacījumu izpildi. Vai ir jau uzprojektēts un kad iesniegs – nav zināms. Iesniedzējs: Latvijas Islāma kultūras centrs”.

 

#2326 šoferis 2018-10-11 12:12:33
Ieklājiet LŪDZU asfalta kārtu Gaiļezera ielas iegrimušajā posmā. To var izdarīt ar asfalta ieklājēju.

Rīgas domes Satiksmes departaments informē, ka Gaiļezera iela tiks apsekota, un, vajadzības gadījumā tiks veikts bedrīšu remonts. Papildus informācija – lai pilnībā novērstu visus sīkos brauktuves defektus, nepieciešams veikt Gaiļezera ielas seguma atjaunošanu. 2019.gadā Rīgas domes Satiksmes departaments neplāno veikt seguma atjaunošanu Gaiļezera ielā.

 

#2325 Ziema 2018-10-10 18:33:23
Labvakar! Gribētos zināt, vai Mežaparka estrādē šogad būs ziemas parks? Kur vispār Rīgas pilsētā ir kalniņi, no kuriem šļūkt? Paldies.

1. SIA “Rīgas meži” informē, ka šobrīd tiek risināti problemātiski jautājumi, lai Mežaparka estrādes skatītāju zonā varētu izveidot Ziemas parku. Sarežģījumi ir saistīti ar to, ka blakus teritorijā būs būvlaukums, jo tiks pārbūvēta Lielās estrādes ēka. Šobrīd tiek meklēti risinājumi, lai nodrošinātu šo vietu ar apgaismojumu un citām komunikācijām, piemēram, ūdens padevi un ugunsdzēsības apziņošanas sistēmas pieslēgumu. Gaidām risinājumus no arhitektiem un projektētājiem “J.Pogas arhitektu biroja”. Būtisks jautājums ir arī Ziemas parka apmeklētāju drošība, jo smagais būvniecības transports pārvietosies pa Ostas prospektu un tas ir arī vienīgais ceļš uz Ziemas parku, pa kuru iet bērniem. Blakus esošais būvlaukums ir liela bīstamība.
Ja mēneša laikā šos jautājumus izdosies atrisināt, tad Ziemas parks Mežaparkā būs.

2. Par citām Rīgas pilsētā esošām slēpošanas trasēm un slidotavām atbildīgā iestāde ir Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Tiklīdz būs atbilstoši laika apstākļi tā informācija par trasēm un slidotavām būs atrodama www.sports.riga.lv, kā arī www.riga.lv
/Piemēram – slēpo un brauc ar ragaviņām no kalniņiem Šmerļa mežā- tur gan speciāli neko neorganizē, un nevajag arī. Ja ir sniegs, ir pietiekoši labi un skaisti ar to, ko dod daba.
Ja būs ilgstošs sals, tad, iespējams, braukšanai ar ragaviņām, šļūkšanai no kalna varēs izmantot A.Deglava ielas kalnu./

 

#2324 Baiba 2018-10-09 11:35:00
Sveiki. Pienācis brīdis, kad fasādes mājai ir nepieciešams remonts. Saņēmām jau sodu no policijas. Nezinu kāds statuss ir šai ēkai (valsts aizsargājamais statuss gan nav), bet varbūt ir iespējams dabūt valsts līdzfinansējumu kā par vēstures pieminekli? Kur jāpiesakās un kādu finansējumu pilsēta varētu dot?

1. Namīpašnieki tiek aicināti sazināties ar Rīgas domes Īpašuma departamentu, lai pārrunātu iespējamo līdzfinansējuma piesaisti ēkas atjaunošanai. Visa informācija par konkursu un līdzfinansējumu ir publicēta mājas lapā www.atjauno.riga.lv – šajā mājas lapā ir arī norādīti speciālistu tālruņa numuri, kuri sniegs iedzīvotājai konsultācijas, kā arī var pieteikties uz konsultācijām klātienē.

2. Ja ēka nav iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, bet, piemēram, atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu teritorijā, tā , iespējams, atbilst vai atbildīs kādam no tālāk minētajiem punktiem: Rīgas dome 18.12.2012. pieņēmusi saistošos noteikumus Nr.198 “Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma piešķiršanas kārtība Rīgā” (turpmāk – saistošie noteikumi), kuros cita starpā ir noteikti šādi nekustamā īpašuma nodokļu atvieglojumi:

4.16.punkts – personai par ēkām, kas atzītas par pilsētvides kultūrvēsturisko vērtību veidojošo vēsturisko apbūvi, kurai noteikta kultūrvēsturiski nozīmīga, autentiska apbūves fronte, ja sabiedrībai tās ir pieejamas no publiskās ārtelpas un tās tiek saglabātas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijā esošās vēsturiskās apbūves un kultūrvēsturiskās vides saglabāšanai – 25%;
4.18.punkts – personai par ēkām, kas atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu – “Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs” (valsts aizsardzības Nr.7442) teritorijā, Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas Nr.852 “Rīgas vēsturiskais centrs” teritorijā un tā aizsardzības zonā, “Mežaparks” (valsts aizsardzības Nr.7444) teritorijā, “Ķīpsalas vēsturiskā apbūve” (valsts aizsardzības Nr.8327) teritorijā, “Kalnciema ielas koka apbūve” (valsts aizsardzības Nr.8583) teritorijā un “Pārdaugavas apbūves fragments” (valsts aizsardzības Nr.7443) teritorijā vai apbūves aizsardzības teritorijās, kas noteiktas Rīgas domes 2005.gada 20.decembra saistošo noteikumu Nr.34 “Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi” 395.punktā, – Āgenskalns, Bolderāja, Dzegužkalns – Nordeķi, Maskavas priekšpilsēta, Sarkandaugava (I, II, III), Teika, Torņakalns, Vecāķi, Vecmīlgrāvis (Emmas iela), Čiekurkalns, Pleskodāle (I un II), Jaunmīlgrāvis (Ezera iela), Vecdaugava (Airu iela), VEF rūpnieciskā apbūve, Ziemeļblāzmas kultūrvēsturiskais komplekss, kā arī par ēkām, kas ir iekļautas valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, ārpus šīm teritorijām, ja sabiedrībai šīs ēkas ir pieejamas no publiskās ārtelpas un:
4.18.1. ir izbūvēts šādas ēkas fasādes dekoratīvais apgaismojums – 25%;
4.18.2. ir veikta šādas ēkas fasāžu pilna atjaunošana un ir izbūvēts fasādes dekoratīvais apgaismojums – 50%;
4.18.3. ir veikta šādas ēkas pilna restaurācija, atjaunošana vai pārbūve un ir izbūvēts fasādes dekoratīvais apgaismojums – 70%;
4.18.4. ir veikta šādas koka ēkas pilna restaurācija, atjaunošana vai pārbūve un ir izbūvēts fasādes dekoratīvais apgaismojums – 90%.
Lai saņemtu atvieglojumus taksācijas gadā saskaņā ar saistošo noteikumu 4.16.punktu, personai līdz pirmstaksācijas gada 1.oktobrim iesniedz Rīgas pilsētas būvvaldē (Turpmāk – Būvvalde) noteiktas formas pieteikumu ēkas izvērtēšanai. Būvvalde līdz taksācijas gada 1.janvārim izvērtē personas pieteikumu un, ja nekustamais īpašums atbilst šo saistošo noteikumu 4.16.apakšpunkta nosacījumiem, veic attiecīgu atzīmi Rīgas domes Vienotās informācijas sistēmā. Jāatzīmē, ka šāds iesniegums Būvvaldē jāiesniedz katru gadu.

Savukārt, lai saņemtu atvieglojumus taksācijas gadā saskaņā ar saistošo noteikumu 4.18.punktu, personai pēc būvdarbu pabeigšanas un to pieņemšanas normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā līdz pirmstaksācijas gada 1.oktobrim iesniedz Būvvaldē noteiktas formas pieteikumu ēkas izvērtēšanai. Būvvalde līdz taksācijas gada 1.janvārim izvērtē personas pieteikumu un, ja nekustamais īpašums atbilst šo saistošo noteikumu 4.18.apakšpunkta nosacījumiem, veic attiecīgu atzīmi Rīgas domes Vienotajā informācijas sistēmā. Atkārtots iesniegums Būvvaldē nav jāiesniedz. Tādējādi, kopīpašniekiem, lai saņemtu atvieglojumus 2019.gadam pēc saistošo noteikumu 4.16.punkta nosacījumiem, bija jāvēršas Būvvaldē šogad līdz 1.oktobrim ar lūgumu izvērtēt nekustamā īpašuma atbilstību šī punkta nosacījumiem. Diemžēl iesniegšanas termiņš 2019.gadam ir nokavēts.

Savukārt, pēc ēkas fasādes atjaunošanas un pieņemšanas ekspluatācijā, lai, piemēram, 2020.gadā saņemtu nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus pēc saistošo noteikumu atbilstoši 4.18.punkta nosacījumiem, kopīpašniekiem līdz pirmstaksācijas, t.i. līdz 2019.gada 1.oktobrim ir jāvēršas Būvvaldē nekustamā īpašuma izvērtēšanai par atbilstību šī punkta nosacījumiem.
Papildus jānorāda, ka, ja persona atbilst vairākām saistošajos noteikumos noteiktām kategorijām, tad noteikumi paredz, ka personai jāpiešķir atvieglojumi pēc viena, vislabvēlīgākā nosacījuma. Saistošajos noteikumos ir noteiktas arī citas personu kategorijas, kuras var saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, piemēram, atvieglojumi ģimenēm ar bērniem, pensionāriem, personām ar invaliditāti u.c.. Līdz ar to, nodokļa maksātājs pats var izvērtēt, vai viņš atbilst citām saistošo noteikumu kategorijām un iesniegt iesniegumu Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē līdz 15.decembrim.

 

#2323 Mārcis 2018-10-08 17:13:32
Labdien! Zinu, ka par šo ir jautāts iepriekš, bet situācijas atkārtojas un tādēļ atkal jautāju. Sabiedriskais transports. Konkrēti šodiena 16.autobuss, bet ir manīts arī citreiz. Televizorā redzu receptes, bet pieturvietu ekrāns balts. Droši vien tā gadās arī citos maršrutos. Saprotu, ja sākumā, kad tikko ieviesa sistēmu tā varēja gadīties. Raizējos par tiem, kuri orientējas tikai pēc pieturvietu nosaukumiem. Tos arī neatskaņo. Vai par šo tiek domāts, kā uzlabot? Paldies!

Integrētā kustības kontroles, drošības un pasažieru informēšanas sistēma, kura ieviesta sabiedriskā transporta līdzekļos un vadības centrā, nav gatavs standarta produkts, kas būtu pieejams pakalpojumu tirgū. Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” ik dienu pārvadā teju pusmiljonu pasažieru 84 maršrutos, nodrošinot vairāk kā 750 sabiedriskā transporta līdzekļu kustību Rīgas ielās. Ņemot vērā apjomīgo maršrutu un sabiedrisko transporta līdzekļu skaitu, kā arī projekta sarežģīto struktūru, veicot kopēju inteliģento transportlīdzekļa sistēmas integrāciju ar centrālo pārvaldības sistēmu un esošajām uzņēmuma sistēmām, salāgošanas process notiek sarežģītāk nekā plānots un vairākos gadījumos nepieciešamas papildus programmiskās izstrādes. Tas nozīmē, ka lai panāktu visu ierīču salāgotu darbību, laiku pa laikam tiek veikta sistēmas rekonfigurācija. Līdz ar to sistēmas darbības pielāgošanas procesā vēl arvien atsevišķos maršrutos, atsevišķos transporta līdzekļos var rasties atsevišķas nekorektas informācijas attēlošanas iespējas, kam rūpīgi tiek sekots līdzi un katrs gadījums tiek izskatīts, ar nolūku rast optimālu rezultātu.

 

#2322 Valters 2018-10-07 21:37:53
Sveiki. Jautājums šoreiz būs saistīts par satiksmi.. man daži draugi, kam ir automašīna ir braukuši pa dažām pilsētām, kur braucot vakaros, kad nav satiksme liela vai vispār nekāda satiksme, un nonākot līdz luksoforam pie sarkanās gaismas, ja nav citur mašīnas, tad viņš nomainās uz zaļu … jautājums, vai kaut kā tamlīdzīgi arī Rīgā kaut kad paredzēts? Cerams sapratāt, jo man grūti bij to domu paskaidrot..

Rīgas domes Satiksmes departaments informē, ka jautājumā minētais risinājums (transportlīdzekļu videodetekcija) Rīgā jau ir īstenots vairāk kā 20 vietās:

  • abi luksofori pie “IKEA” lielveikala gan iebraukšanai, gan izbraukšanai no veikala;
  • izbraukšana un iebraukšana Rīgas Pasažieru ostā;
  • Mežciema ielā krustojumā ar Sergeja Eizenšteina ielu (pie CSDD ēkas);
  • Nometņu ielā krustojumā ar Slokas ielu;
  • Zilā ielā krustojumā ar Daugavgrīvas ielu (uz ostu);
  • Zentenes ielā krustojumā ar Kurzemes prospektu (izbraukšana no autobusu galapunkta);
  • Augusta Deglava ielā papildjoslās kreisajam pagriezienam krustojumā ar Ulbrokas ielu;
  • Maskavas ielā – papildjoslās kreisajam pagriezienam krustojumā ar Ikšķiles ielu;
  • Mirdzas Ķempes ielā krustojumā ar Kokneses prospektu;
  • Mihaila Tāla ielā krustojumā ar Pulkveža Brieža ielu;
  • Sesku ielā krustojumā ar Ilūkstes ielu;
  • u.c.

2019.gadā ir plānots šādi aprīkotu objektu skaitu palielināt par 18 objektiem. Kā arī, ja tiks īstenots RP SIA “Rīgas satiksme” projekts attiecībā uz Brīvības ielas – Pērnavas ielas – Valmieras ielas – Lāčplēša ielas koridoru, tad objektu skaits pieaugtu vēl par 15. Tāpat arī aptuveni puse no jauniem luksofora objektiem, kuru pasūtītāji ir privātie uzņēmumi, tiek aprīkoti ar videodetektoriem.
Paralēli ir arī vēsturiski vecākā sistēma – pirms stoplīnijas asfaltā iefrēzētas indukcijas cilpas. Tomēr šo objektu skaits arvien sarūk, jo asfaltbetona deformācijas rezultātā kā arī virsmas remontdarbu rezultātā šīs cilpas tiek bojātas. Šo cilpu vietā plānveida tiek uzstādīti videodetektori:

  • iebraukšana un izbraukšana Lielirbes ielā pie t/c Spice;
  • Lauku ielā krustojumā ar Pērnavas ielu;
  • u.c.

Rīgā ir arī tramvaju detekcijas sistēma, lai pēc iespējas mazāk kavētu transporta plūsmas:

  • pie Rīgas zooloģiskā dārza abos virzienos;
  • Miera ielas un Klusās ielas krustojumā;
  • Bāriņu ielas un Aleksandra Grīna bulvāra krustojumā;
  • Maskavas ielā pie t/c Dole;
  • u.c.
1 Komentārs
Inline Feedbacks
View all comments
olafs
5 gadi

Labdien. Nesen uzklāja jaunu asfalta segumu uz Jūrmalas gatves iepretim botāniskam dārzam. Bet kvalitāte ir slikta. Kā Jūs uz toskataties.


Aktualitātes