Par aktuālo Rīgā (07.03.2019.)

Par aktuālo Rīgā (07.03.2019.)

11.03.2019

Klausies Aināra Rutkēviča sarunu ar Oļegu Burovu par aktualitātēm Rīgas pilsētā.

Raidījums “Par aktuālo Rīgā” Radio SWH ēterā katru ceturtdienu pulksten 18:30.

Uzdod savu jautājumu šeit

 

Raidījuma ieraksts:

 

#2414 Inta 2019-02-18 12:05:42
Labdien! Šobrīd notiek jaunbūvju būvniecība Akāciju iela 2, 2c, 2e, līdz ar ko tika nobloķēts gājēju celiņš gar PIK-NIK parku, ko izmantoja Imantas iedzīvotāji lai nokļūtu uz dzelzceļa Staciju un sabiedriskā transporta pieturvietām Zolitūdē. Vai celiņš tiks atjaunots? Un vēl, jautājums par pašvaldības īpašumā esošā zemes gabala uzkopšanu (kad. nr. 01000821051). Šobrīd iedzīvotāji izmanto šī īpašuma robežceliņu ar īpašumu Akāciju iela 1, lai nokļūtu Zolitūdē. Un diemžēl šīs posms atrodas ļoti nesakoptā stāvoklī, cerams nebūs jāgaida Liela Apriļa Talka! Paldies!

1) Pēc zemesgrāmatā pieejamās informācijas, zemesgabaliem nav noteikta ceļa servitūta teritorija, līdz ar to attīstītājiem nav pienākums saglabāt celiņu tieši tādu, kāds tas ir bijis iepriekš. Tomēr vienlaikus jāatzīmē, ka tad, kad būvniecība zemesgabalos būs beigusies, ēkām pieguļošā teritorija tiks labiekārtota un tā būs brīvi pieejama, kā arī projektā redzams, ka zemesgabalā tiks veidoti celiņi gājējiem, lai viņi varētu brīvi un droši pārvietoties.
Jautājumā minēts jaunais projekts: “Akācijas”.
Dzīvokļu kompleksā būs četras ekonomiskās klases daudzdzīvokļu mājas, katrā no tām 54 dzīvokļi. Jaunais daudzdzīvokļu projekts būs mērāms vairāk nekā 13 000 kvadrātmetru platībā. Četrās deviņu stāvu mājās atradīsies 216 dzīvokļi – ar vienu, divām un trīs guļamistabām – 40 līdz 78 m² platībā. Ēkas vēl nav nodotas ekspluatācijā.

2) Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcija sagatavoja informāciju par zemes gabala ar Kadastra Nr.01000821051 sakopšanu, un februāra beigās kopā ar informāciju par citām sakopšanai paredzētām pašvaldības īpašumā esošām teritorijām Pārdaugavā, nosūtīja Rīgas domes Teritorijas labiekārtošanas pārvaldei (TLP). Attiecīgi TLP veiks sakopšanas darbus atbilstoši laika apstākļiem.

 

#2413 Inta-Imanta 2019-02-18 11:51:45
Labdien! RIGA.LV mājas lapā 2017 gadā tika publicēta informācija, par bezmaksas autostāvvietu izbūvi. Tai skaitā tika minētas adreses Imantā un Zolitūdē: Dammes iela 65, Anniņmuižas bulvāris 49, Anniņmuiža bulvārī, Kurzemes prospektā (aplis no Slokas ielas no Slokas ielai), Rostokas ielā (no Zolitūdes ielas līdz Jāņa Ozoliņa ielai), Zolitūdes ielā (no Gramzdas ielas līdz Rūsas ielai). Kādi darbi jau ir pabeigti? Diemžēl dzīvojot Imantā, Anniņmuiža bulvārī nav pamanītas jaunas PAPILDUS auto novietošanas vietas ar paralēlo automašīnas novietošanu. Kā arī joprojām gaidām būvprojekta realizāciju “Sabiedriskā transporta Pieturvietu Jūrmalas gatvē”, kas paredz izbūvēt “apstāšanas Kabatas” sabiedriskajam transportam. Paldies!

Rīgas domes Satiksmes departaments (Turpmāk–Departaments) paskaidro, ka visos minētajos objektos vēljoprojām tiek veikta projekta dokumentācijas izstrāde. Projekta dokumentācijas izstrādātājiem ir piemērots maksimāli iespējamais līgumsods (10% no līguma summas, kas ir 395eiro +PVN) par līgumā noteiktā termiņa (2016.gada 31.augusts) neievērošanu. Regulāri tiek prasītas atskaites par padarīto un “klupšanas akmeņiem”. Projektu realizācija tiks uzsākta pēc projektu dokumentācijas izstrādes un nepieciešamā finansējuma piešķiršanas.

Autonovietnes projektē SIA “TOMUS”. Sabiedriskā transporta pieturvietas Jūrmalas gatvē – Pilnsabiedrība “TILTPROJEKTS, SKA PROJEKTS UN VERTEX PROJEKTI”. (Līgumsods piemērots abiem uzņēmumiem.)

Darbs pie projektiem norit, bet, ņemot vērā, dažādus sarežģījumus (lēnā saskaņošanas gaita ar pazemes komunikāciju valdītājiem, projektēšanas process kopumā), nav iespējams iesniegt Departamentam izstrādātu projektu dokumentāciju. Jāņem vēra, ka zem brauktuvēm Rīgā un zaļajā zonā ir ļoti daudz komunikāciju valdītāji (piem., Lattelecom, Latvijas gāze, Rīgas ūdens, (kanalizācijas sistēma), Latvenergo u.c.), ar katru no valdītājiem projekts jāsaskaņo. Projektējot stāvvietas jāizvērtē, lai būvniecības procesā netiktu aizskartas vai sabojātas tās. Viss jāpārbauda topogrāfijā, kas nereti nesakrīt ar realitāti.

Departaments lems par iespēju līgumus lauzt, ja nebūs iespējams minētos projektus pabeigt.

 

#2412 Daina 2019-02-18 10:27:56
Labrīt. Vai dome palīdz pielāgot mājokli iedzīvotājiem, kuri pārvietojas ratiņkrēslos? Iekļūšana mājā, dzīvoklī? Paldies.

Saskaņā ar Rīgas domes 15.01.2013. saistošajiem noteikumiem Nr. 202 “Par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālajiem pabalstiem Rīgas pilsētas pašvaldībā” pabalstu (palīdzību) piešķir personai ar invaliditāti:

  • kura pārvietojas ratiņkrēslā, un, atbilstoši personas īpašajām vajadzībām, nepieciešams pielāgot mājokli (dzīvokli), ir iespēja saņemt pabalstu mājokļa pielāgošanai (līdz 4000 EUR) (Mājokļa pielāgošana – 4000 EUR (rindas nav, samaksāts tiek pēc tam, kad darbi ir paveikti un ir pieņemšanas nodošanas akts, kad mājoklis ir pielāgots).
    Pirms darbu uzsākšanas ir obligāti jāvēršas Rīgas Sociālajā dienestā, jo, ja nebūs līguma, netiks piešķirts pabalsts. Iedzīvotājam ir jābūt deklarētam Rīgā;
  • kura pārvietojas ratiņkrēslā un atbilstoši personas īpašajām vajadzībām nepieciešams nodrošināt vides pieejamību kāpņu telpā, ir iespēja kāpņu telpā uzstādīt pacēlāju (līdz 5950 EUR). Lai saņemtu pacēlāju, iedzīvotājam vispirms jāvēršas Rīgas Sociālajā dienestā un jāiesniedz iesniegums, lai viņa mājoklī tiktu uzstādīts pacēlājs. Pēc iesnieguma saņemšanas Rīgas Sociālā dienesta sociālā darba speciālists un ergoterapeits apseko mājokli, izvērtē vai ir iespējams uzstādīt, un informē iedzīvotāju par kārtību, kādā tas notiek.
  • papildus – personai, kurai ir apgrūtināta pārvietošanās, un kura nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu, ir iespēja saņemt transporta pakalpojumu samaksu (284,57 EUR) gadā.

Lai uzzinātu tuvāko Rīgas Sociālā dienesta teritoriālo centru var zvanīt pa bezmaksas informatīvo tālruni 80005055 , kā arī var apmeklēt Rīgas domes Labklājības departamenta mājas lapu: www.ld.riga.lv

 

#2411 Putenis 2019-02-13 13:57:32
Sveiki. Kādos gadījumos tiek piemērotas puteņa biļetes?

Rīgas domes Satiksmes departamentam ir noslēgts līgums ar Valsts SIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs”. Attiecīgi dienests brīdina par gaidāmajiem laika apstākļiem nākamajai dienai plkst. 12.00, plkst. 14.00 un plkst. 18.00.

Tātad, ja iepriekšējā dienā līdz plkst. 19.00 ir zināms, ka nākamajā dienā ir nokrišņu vairāk nekā 7mm 12 stundās – tiek izsludinātas “puteņu biļetes”.
“Puteņu biļetes” netiek izsludinātas sestdienās un svētdienās, un, ja nokrišņi ir laika periodā no plkst. 19.00 vakarā līdz plkst. 2.00 naktī.
2019.gadā “puteņa biļetes” tika izsludinātas 04. februārī (šogad viena diena).

 

#2410 Cik var ākstīties 2019-02-12 19:33:12
Labdien. Krustojums Dzelzavas ielā un Ulbrokas ielā. Ir katastrofālā stāvoklī. Ir redzams, ka bedru lāpīšana šeit ir bezjēdzīga un finansiāli neizdevīga, jau vairāku gadu garumā. Ir jānofrēzē esošā vēl šur tur palikušā asfalta virskārta. Un attiecīgi jāieklāj jauna. Kad to ļaus laika apstākļi. Vai tas tiks darīts ?

Visa seguma atjaunošana 2019.gadā Dzelzavas un Ulbrokas ielās diemžēl netiks veikta. Ielas tiek regulāri apsekotas un vajadzības gadījumā tiek veikts bedrīšu remonts.

 

#2409 Valters 2019-02-12 16:10:00
Sveiki iepriekš šai raidījumā Andrim Amerikam biju jautājis kopumā par to, kad pie Bibliotēkām visur būs velo novietnes, bet tagad vēlos precizējumu tieši, kad būs velo novietne pie Čiekurkalna bibliotēkas un Juglā pie bibliotēkas Strazds?

  • Rīgas Centrālās bibliotēkas Čiekurkalna filiālbibliotēka, Čiekurkalna 1.līnijā 64: velonovietne tiks uzstādīta ēkas pagalmā, tiklīdz to atļaus laika apstākļi. Plānots pavasarī – līdz marta beigām.
  • Bibliotēka “Strazds”, Kvēles ielā 15: velonovietne tiks uzstādīta ēkas pagalmā, tiklīdz to atļaus laika apstākļi. Plānots pavasarī – līdz marta beigām.

 

#2408 Ričards 2019-02-11 15:13:17
Sveiki. Kas tās par jaunceltnēm, Ulbrokas ielā, aiz garāžām? Kurš kaut ko zina par šo projektu?

Ņemot vērā jautājumā minēto informāciju, secināms, ka tiek jautāts par dzīvojamo un sabiedrisko ēku kompleksa jaunbūvi Ulbrokas iela b/n, teritorijā starp Lubānas, Salnas un Kupriču ielām. Nosaukums: “Trebū HOME”. Pēc Rīgas pilsētas būvvaldē pieejamās informācijas, objektā Ulbrokas ielā b/n ir uzsākti trešās ēkas būvdarbi – februāra sākumā iesniegts akts par galveno būvasu nospraušanu.

Projekta pirmās kārtas ietvaros tika uzbūvētas divas dzīvojamās mājas (nodotas ekspluatācijā 2018.gada decembra sākumā). Abās uzbūvētajās piecstāvu mājās gandrīz 9000 kvadrātmetru platībā izvietoti 108 dzīvokļi.

Īsumā par projektu:
Zemesgabalā ar kopējo platību 10,4 ha paredzēts izbūvēt vairākas tipveida piecu stāvu un sešu stāvu dzīvojamās ēkas. Ēkās paredzēti 1-4 istabu dzīvokļi. Projekta īstenošanas ietvaros tika labiekārtota apkārtējā teritorija – uzbūvēti bērnu rotaļu laukumi, piebraucamie ceļi, autostāvvietas, veikta apzaļumošana. “Trebū HOME” projekta ietvaros kopumā tiks izbūvēti vairāk nekā 1500 dzīvokļu.

 

#2407 Alberts 2019-02-07 15:51:45
Sveiki. Kādreiz uz Juglu pārsvarā gāja jaunie zemo grīdu tramvaji. Šobrīd, kā man šķiet, jauno tramvaju šajā līnijā ir kļuvis mazāk. Vai tie tiek norīkoti citā maršrutā? Cik Rīgā vispār ir jauno tramvaju un kuros maršrutos tie iet?

Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” rīcībā ir 33 zemās grīdas tramvaji, kuri pasažierus apkalpo 1. un 11.tramvaju maršrutā. 2018.gada jūnija sākumā tika atklāts 1.tramvaja maršruts Jugla-Imanta. Visi tramvaji, kuri apkalpoja pasažierus līdz 2018.gada jūnija sākumam, apkalpo arī tagad, tikai 1.tramvaja maršruts ir krietni garāks nekā 6.tramvaja maršruts, tāpēc arī ir nepieciešams vairāk tramvaju. Tāpat daļa tramvaju tiek norīkoti 11.tramvaju maršrutā.

Šobrīd 1. tramvajs ir visgarākais un visbiežāk kursējošais tramvaja maršruts Rīgā. 1. tramvajs ir arī Rīgā visvairāk izmantotais ne tikai tramvaja, bet arī visa sabiedriskā transporta maršruts, kas kursē no Imantas apkaimes Pārdaugavā līdz Juglai.

1.tramvaja maršruta kopējais garums ir 37,189 km. Maršruta Imanta—Jugla kopējais garums ir 18,610 km, bet maršruta Jugla—Imanta kopējais garums ir 18,579 km. Darbdienās pa maršrutu kursē 29 tramvaji, bet brīvdienās – 16 tramvaji.

 

#2406 Katerina 2019-02-07 08:56:23
Labdien! Mūsu mājā Palangas ielā 7 aizvēra vienīgo, kaķiem domāto lūku uz pagrabu. Vai tā drīkst darīt? Kaķiem taču kaut kur ir jāsildās! Vai tad nepastāv likums, kas nosaka humānu attieksmi pret dzīvniekiem?

Bezsaimnieku kaķiem uzturoties dzīvojamās mājas pagraba telpās, izbūvētajiem apkures un karstā ūdens cauruļvadiem tiek nodarīti bojājumi un tie zaudē savu siltumizolējošo funkciju, kā rezultātā notiek pastiprināti siltuma zudumi, kā arī pagraba telpās veidojas antisanitāri apstākļi.

SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” vērš uzmanību, ka šādos gadījumos pagraba telpās jāveic papildus uzkopšana, lai nerastos antisanitāri apstākļi, kā arī nepieciešams veikt dezinfekcijas pasākumus blusu izplatības ierobežošanai.

Jebkurus dzīvojamās mājas apsaimniekošanas jautājumus, t.sk. arī par bezsaimnieka dzīvniekiem mājas koplietošanas telpās un piesaistītajā teritorijā, lemj dzīvokļu īpašnieku kopība, saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajām prasībām.

Dzīvojamās mājas Palangas ielā 7 dzīvokļu īpašnieki ir aicināti vienoties par pajumtes nodrošināšanu bezsaimnieka kaķiem, piemēram, izveidojot dzīvojamās mājas funkcionāli piesaistītajā teritorijā speciālas kaķu mītnes (mājiņas) – koka kastes, kas siltuma uzturēšanai izklātas ar sienu vai salmiem, kur kaķiem uzturēties gada aukstajā laika periodā, barot tos un attiecīgi arī uzkopt teritoriju, lai netraucētu nevienu iedzīvotāju un neradītu antisanitāru vai nesakoptu vidi.

 

#2405 Aina 2019-02-06 16:43:45
Labdien. Zasulaukā ir pamesta skolas ēka – vai ir paredzēts viņu jaukt nost?? Jo viņa ir izdemolēta, stikli nav utt..

Lai gan iedzīvotājs nav norādījis precīzu adresi, pēc visa spriežot, runa ir par bijušo arodskolu Zasulauka ielā 31.

Nekustamais īpašums Zasulauka ielā 31, 31 k – 2, sastāv no zemes vienības 17 348 m2 platībā, sadzīves korpusa, kadastra apzīmējums 0100 076 0824 003, un mācību korpusiem kadastra apzīmējums 0100 076 0824 004 un 0100 076 0824 005 (turpmāk – Būves).

Nekustamā īpašuma īpašniece – SIA “VIKARA” (kopš 15.06.2017.) pirms tam bija LV Finanšu ministrija (pārvaldnieks – VAS “Valsts nekustamie īpašumi)”.

Ņemot vērā Būvju vizuālo stāvokli, lai stimulētu īpašnieku (LV Finanšu ministrija un VAS “Valsts nekustamie īpašumi) sakārtot Būves atbilstoši normatīvo aktu prasībām, saskaņā ar Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijas 13.11.2015. sēdes protokolu Būvēm tika noteikta klasifikācija – B kategorijas vidi degradējoša būves (grausti), kā arī tiek piemērota 3% NĪN likme.

SIA “VIKARA” 10.04.2018. iesniegumā informēja ka “[..] Pašlaik notiek objekta rekonstrukcijas un pārbūves projekta izstrāde un nepieciešamo saskaņojumu savākšana. [..] No savas puses apņemamies līdz 2018.gada beigām veikt nepieciešamie pasākumi, lai iepriekš norādītam ēkām tiks noņemta noteiktā kvalifikācija – grausts”.

Ar Būvniecības valsts kontroles biroja 27.04.2018. lēmumiem aizliegta Būvju ekspluatācija līdz bīstamības novēršanai.

Būvēm pieguļošā teritorija nav kopta, teritorijā un Būvēs uzkrāti sadzīves atkritumi un riepas. Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcija, Rīgas pašvaldības policija un Rīgas domes Administratīvā inspekcija 20.04.2018. tika informēta par nekoptu zemes vienību. 21.04.2018. uzsākta administratīvā pārkāpuma lieta.

13.09.2018. BSP vēršas pie SIA “VIKARA” ar lūgumu veikt darbības bīstamo un cilvēku drošību apdraudošo apstākļus novēršanai un teritorijas sakārtošanai, kā arī līdz 15.10.2018. sniegt informāciju par turpmāko rīcību ar Būvēm. Atbilde nav saņemta.

Februāra beigās pārbaudot Rīgas domes rīcībā esošo informāciju ir secināms, ka Rīgas pilsētas būvvaldē nav iesniegti dokumenti Būvju rekonstrukcijai.

 

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes