Par aktuālo Rīgā (23.05.2019.)

Par aktuālo Rīgā (23.05.2019.)

27.05.2019

Klausies Aināra Rutkēviča sarunu ar Oļegu Burovu par aktualitātēm Rīgas pilsētā.

Raidījums “Par aktuālo Rīgā” Radio SWH ēterā katru ceturtdienu pulksten 18:30.

Uzdod savu jautājumu šeit

 

Raidījuma ieraksts:

 

#2501 gintsup. 2019-04-29 17:17:32
Labdien, braucu tramvajā un man radās jautājums – vai ir pareizi nolīmēt tā logus ar reklāmas līmplēvi? Vai vecie ļaudis, vai piemēram ar sliktāku redzi varēs saskatīt pieturvietu. Varbūt nevajag tik ļoti aizlīmēt tieši logu sadaļu? Var jau būt, ka tikai dažiem tā, bet tās ir manas pārdomas;

Sabiedriskā transporta aplīmēšanu veic uzņēmums, kuram ir deleģēta reklāmas izvietošanas funkcija. Minētais uzņēmums ir atbildīgs, lai visa izvietotā informācija, tajā skaitā reklāmas caurredzamība, būtu saskaņā ar LR likumdošanu.

Saskaņā ar Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 77 “Par reklāmu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas un afišu stabu un stendu izmantošanas kārtību Rīgā” 38. punktu uz sabiedriskā transporta izvietotā reklāma drīkst aizsegt ne vairāk par 50% no katra loga laukuma un tā veidojama, izmantojot perforēto un transparenta līmplēvi. Šie ierobežojumi neattiecas uz sabiedriskā transporta aizmugurējo logu.

Ņemot vērā, ka reklāma uz Rīgas tramvajiem ir tīkla reklāma, reklāmdevējs Rīgas pilsētas būvvaldi tikai informē, bet reklāmas izvietošanas atļauja šajā gadījumā nav jāizsniedz. Ja ir aizdomas par noteikumu pārkāpumu, Rīgas pilsētas būvvaldes reklāmas inspektori ir tiesīgi apsekot un izvērtēt situāciju (konkrētu tramvaju, maršrutu, braukšanas laiku). Lūdzu ziņot pa Rīgas pilsētas būvvaldes informatīvo tālruni 67105800.

 

#2500 ABC 2019-04-29 12:36:40
Sveiki. Jau kādu laiku Brīvības ielā, varētu būt Brīvības 120 vai 122 ir apjozta sēta tukšai būvbedrei. Kās tur tiek plānots, vai arī nav izdevies īstenot kādu projektu?

Objektam adresē Brīvības iela 120 2017.gada jūnijā izsniegta būvatļauja, kurā veiktas atzīmes gan par projektēšanas nosacījumu izpildi, gan par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi.

Izsniegtā būvatļauja ir derīga līdz 2022.gada martam. Objektā plānota daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku jaunbūve un pārbūve. Tātad, pēc termiņa spriežot laika vēl ir pietiekami, lai objekts tiktu uzcelts. Pašvaldības rīcībā nav informācijas, kādēļ objekta celtniecība vēl nav uzsākta.

 

#2499 Ilona 2019-04-29 11:18:36
Labdien! Kurš ir atbildīgs, pie kā vērsties, lai sakārto bērnu smilšu kasti. Sākoties sezonai tās noteikti vajadzētu “uzfrišināt” (piebērt smiltis, iztīrīt). Lūdzu nosaukt konkrētus kontaktus. Paldies.

Tā kā jautājumā nav minēta konkrēta adrese, zemāk tiek sniegta vispārīga informācija. Lai sniegtu precīzas atbildes, iedzīvotāji ir lūgti nosaukt konkrētas atbildes!

Rotaļu elementu uzturēšanu, tajā skaitā smilšu piebēršanu veic tie, kam šie elementi vai smilšu kaste pieder. Iedzīvotājam primāri ar šādu jautājumu jāvēršas pie savas mājas apsaimniekotāja (visticamāk, jau tiek jautāts par dzīvesvietas tuvumā esošu smilšu kasti). Jaunajos, pēdējos gados izveidotajos lielajos rotaļu laukumos, kurus apsaimnieko izpilddirekcijas, smilšu kastes nav uzstādītas, jo tās atbilstoši Eiropas Savienības kritērijiem tiek uzskatītas par antisanitāru vidi.

SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” informatīvais tālrunis: 8900.

 

#2498 Anna 2019-04-29 09:44:51
Sveiki. Vai ir cerība tuvāko piecu gadu laikā sagaidīt remontu Kazdangas ielā? Iela briesmīga, jo to bieži iedzīvotāji izmanto apbraukšanai no rītiem un vakaros.

Kazdangas iela līdz šim nav izbūvēta. Tā ir, kā Anna minējusi, izbraukāta. Iela ir iezīmēta kartē, bet fiziski līdz šim nav izbūvēta. Tuvāko trīs gadu tā diemžēl netiks izbūvēta.

Lai atrisinātu Dienvidu tilta trūkstošā 4.posma J.Čakstes līdz Ziepniekkalna ielai posma izbūvi, ir uzsākti projektēšanas darbi, lai jau tuvākajā laikā (Gada beigas – rudens), piesaistot ES līdzfinansējumu, varētu uzsākt ielu būvniecību.

Šis posms varētu atvieglot satiksmi, un, līdz ar to nenotiktu apbraukšana pa Kazdangas ielu.

Projekta “Jāņa Čakstes gatves izbūve no Valdeķu ielas līdz Ziepniekkalna ielai”” īstenošanu paredzēts pabeigt līdz 2021.gada beigām.

 

#2497 Pēteris 2019-04-29 08:38:16
Sveiki. Jautājums ir par klaiņojošajiem suņiem Rīgā. Vai ir kāds dienests, kas nodarbojas ar šo problēmu? Esmu zvanījis Pašvaldību Policijai. Ierodoties viņi paziņo, ka varot tikai fiksēt faktu, ka suns norāvies, neko citu. Pat situācijā, kad ir zināms dzīvnieka īpašnieks. Esmu arī zvanījis uz Rīgas pilsētas dzīvnieku dienestu, kam būtu jānodarbojas ar klaiņojošu suņu izķeršanas organizēšanu, bet arī viņi ierodas uz attiecīgo vietu ar kavēšanos, kad klaiņojošais suns jau devies prom. Pie tam pārmet, kāpēc es kopā ar klaiņojošu, agresīvu suni nesagaidu viņus vairāk kā stundu notikuma vietā. Kādi risinājumi? Vai ir kāda statistika par piemērotajiem sodiem par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpumiem, par 2018.gadu?

RD Mājokļu un vides departamentam ir noslēgts līgums ar SIA “Dr.Beinerts” par zvanu pieņemšanu pa tālruni 67558855 no iedzīvotājiem un dienestiem septiņas dienas nedēļā 24 stundas diennaktī un konsultāciju sniegšanu par jebkuru Departamenta Vides pārvaldes pārziņā esošu jautājumu, kas saistīts ar dzīvniekiem.

Šobrīd klaiņojošo suņu izķeršanu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā nodrošina divi pakalpojumu sniedzēji – SIA „Dr.Beinerts” un nodibinājums “dzivniekupolicija.lv”.

  • Ja pa tālruni 67558855 tiek saņemts izsaukums par klaiņojošu vai bezsaimnieka dzīvnieku, kas pēc vizuālām pazīmēm izskatās vesels (nav redzamas veselību un dzīvību apdraudošas pazīmes), SIA “Dr.Beinerts” novirza informāciju nodibinājumam “dzivniekupolicija.lv”, kas pārņem šādu izsaukumu apkalpošanu un nodrošina suņu izķeršanu Rīgas pilsētas administratīvās teritorijas robežās, kā arī nogādāšanu dzīvnieku patversmē. Prioritāte ir agresīvi suņi, kas var apdraudēt sabiedrisko kārtību.
  • Klaiņojoši suņi tiek ķerti (no plkst. 8.00 līdz plkst. 18:00), bet pēc plkst. 18:00 līdz nākamās dienas plkst. 8:00 tiek izķerti tikai agresīvi suņi, saņemot izsaukumus no SIA “Dr.Beinerts” vai Rīgas pašvaldības policijas.
  • Ja pa tālruni 67558855 tiek saņemts izsaukums par cietušu vai slimu klaiņojošu suni vai kaķi Rīgas pilsētas administratīvās teritorijas robežās SIA “Dr.Beinerts” izvērtē situāciju un nodrošina dzīvnieku ķērāja izbraukšanu uz notikuma vietu, dzīvnieka meklēšanu, notveršanu, veselības stāvokļa novērtēšanu un transportēšanu uz SIA “Dr.Beinerts” veterināro klīniku Ģertrūdes ielā 101, kur tam tiek sniegta veterinārmedicīniskā palīdzība.
  • Ja dzīvnieka veselības stāvoklis nav savienojams ar dzīvību, tam nodrošina eitanāziju dzīvnieka ciešanu atvieglošanai.
  • Cietušu suni vai kaķi uz klīniku var piegādāt arī iedzīvotājs vai dienesti.
  • Klīnikā, izmantojot pašvaldības finansējumu, dzīvnieks drīkst tikt turēts ne ilgāk kā 1 (vienu) diennakti.
  • Ierašanās notikuma vietā no izsaukuma pieņemšanas laika ir jānodrošina pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā 2 (divu) stundu laikā.

2018.gadā no pilsētas ielām tika izķerti 1062 klaiņojošie suņi, kas apliecina šī modeļa efektivitāti.

 

#2496 Jaanis 2019-04-28 20:27:45
Labvakar vai varu vēl pieteikties kāda mazdārziņa nomai Juglas pusē šī gada sezonai? Ja jā, kādas darbības man jāveic un cik maksā noma par m2?

  • Uz 29.04.2019. bija pieejami vairs tikai 3 brīvi dārzi Jaunciema gatvē pie Juglas kanāla (šis raidījums tiks pārraidīts maija vidū, iespējams, tad jau vairs brīvu mazdārziņu nebūs).
    1. 11.līnija dārzs Nr.31, platība 200 m2;
    2. 35.līnija dārzs Nr.11, platība 150 m2;
    3. 37.līnija dārzs Nr.27, platība 225 m2.
  • Nomas maksa ir 0,036 EUR (bez PVN) par 1 m2 gadā. Maksa par atkritumu izvešanu no sakņu dārzu teritorijas EUR 11,36 (bez PVN) gadā.
    Iedzīvotāji ir aicināti savlaicīgi, pirms vasaras perioda sākšanās, interesēties izpilddirekcijā par iespējamo mazdārziņa nomu!
  • Vislabāk par mazdārziņiem ir sākt interesēties gada sākumā. Jebkurā gadījumā, ja ir vēlme nomāt dārziņu, var zvanīt uz izpilddirekciju jebkurā laikā, darbinieki pastāstīs, kāda ir situācija uz konkrēto brīdi. (Tālr. 67026665 (Ziemeļu rajons) vai 67026648 (Vidzemes priekšpilsēta).)

 

#2495 Pauls 2019-04-28 15:19:34
Sveiki. Kādi ir pašvaldības plāni saistībā ar Zaķusalu? Vai tur tuvākajā nākotnē kaut kas tiks veidots – funkcionāls, mūsdienīgs, cilvēkiem draudzīgs? Līdzīgi kā līdz nepazīšanai tikai pārvērsta Lucavsala.

Rīgas dome 24.04.2019. apstiprināja Zaķusalas teritorijas lokālplānojumu, kura mērķis ir kompleksi risināt teritorijas turpmāko attīstību, veicinot arī ūdens un krastmalu izmantošanu.

Lokālplānojums izstrādāts saskaņā ar 2016. gada metu konkursa rezultātiem, kas paredz Zaķusalā nākotnē multifunkcionālu apbūvi. Plānojuma izstrādes ietvaros veiktas vairākas izpētes, piemēram, transporta plūsmas izpēte, sociālās infrastruktūras novērtējums, ainavu analīze, kā arī lūgti ornitologu un biotopu aizsardzības jomas ekspertu atzinumi.

Plānojums paredz, ka satiksmes kustība tiks pārvirzīta vairāk uz salas iekšieni, bet krastmalas tiks piemērotas gājēju un riteņbraucēju vajadzībām. Ja pašreiz spēkā esošais teritorijas plānojums pieļauj būvēt vismaz 24 stāvus augstas celtnes, tad tagad lokālplānojums paredz, ka augstākā ēka varēs būt 17 stāvus augsta, taču pārsvarā dominē zemāka – līdz 6 stāvu apbūve. Publiskās ārtelpas risinājumi paredz, ka vairāk nekā 25 metru platumā Daugavas krastmala tiks pielāgota gājējiem un velosipēdistiem, bet teritorija gan Mazo Daugavu tiks saglabāta kā dabiskā krastmala. Zaķusalas attīstības projektu plānots realizēt vairākās būvniecības kārtās. Lai pilnībā īstenotu lokālplānojuma risinājumus, būs nepieciešami 20 līdz 25 gadi.

2017.gadā Rīgas dome apstiprināja Zaķusalas ziemeļu daļas lokālplānojumu, kas paredz realizēt 1978. gadā izstrādāto projektu par TV, radio un biznesa centra kompleksa ēku izbūvi, atjaunošanu.

 

#2494 Evija 2019-04-28 14:18:06
Un vēl jau savlaicīgi interesējamies – lai gan manu bērnu tas vēl tieši neskar, jo ir 3 gadi, gribu noskaidrot, vai un kā man jāpiesaka bērns skolai? Vai pietiek ar to, ka esam deklarējušies noteiktā rajonā, vai man jau laicīgi ir kaut kā jāpiesaka bērns rajona skolai? Vai arī mēs saņemsim kādu uzaicinājumu, kad būs pienācis īstais laiks? Varbūt jau tomēr kavējam?!

Bērnu skolai Rīgā var pieteikt no brīža, kad bērnam aprit 5 gadi. Mācības bērns uzsāks gadā, kad viņam paliks pilni 7 gadi. Rīgas domes saistošie noteikumi (Saistošie noteikumi Nr.137 “Par kārtību, kādā reģistrējami iesniegumi par bērna uzņemšanu 1.klasē Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs” ) nosaka prioritātes, kādā secībā bērni skolā tiek uzņemti, viena no tām ir deklarētās dzīvesvietas ilgums, jo ilgāk deklarēts konkrētā mikrorajonā, jo lielāka priekšrocība attiecībā pret citiem. Ar šiem noteikumiem var iepazīties Rīgas domes Izglītības kultūras un sporta departamenta tīmekļa vietnē www.iksd.riga.lv sadaļā “Normatīvie akti”.

 

#2493 Evija. 2019-04-28 14:17:22
Labdien. Vai ir jau zināms, kādā režīmā vasaras laikā strādās bērnu dārzi? Kur es varu iegūt informāciju, vai bērnam vasarā būs iespēja apmeklēt bērnu dārzu, būs kāda dežūrgrupa?

Par bērnudārza darba grafiku vasarā vecākus informē pati iestāde, turklāt, veicot aptauju, cik bērniem, un kurā laikā nepieciešams bērnudārzs vasarā.

Ņemot vērā šīs aptaujas datus, bērnudārzs plāno darbu vasarā – organizē dežūrgrupas vai vienojas ar tuvumā esošiem bērnudārziem, kas iestādes atvaļinājuma laikā varēs uzņemt bērnus pie sevis.

 

#2492 Raimonds 2019-04-28 12:14:14
Labdien. Vai šogad un tuvāko 3 gadu laikā tiek plānota jaunu pašvaldības māju celtniecība? Par Bolderāju esmu dzirdējis. Ja jā, kur un cik iedzīvotājiem/ģimenēm būs iespējams saņemt jaunu mājokli. No kuriem reģistriem?

  1. Tuvākajā laikā pēc kapitālā remonta tiks nodota dzīvojamā māja Valdlauču ielā 10, kur būs 18 dzīvokļi (1 līdz 4 istabu dzīvokļi). Tie tiks piedāvāti palīdzības saņemšanai reģistrētajām personām, kuras pretendē uz pašvaldības īres dzīvokļu ar ērtībām īrēšanu atbilstoši Rīgas domes 09.06.2015. saistošajos noteikumos Nr.153 “Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā” noteiktajai secībai un kārtībai.
  2. Atbilstoši Rīgas domes 17.05.2016. lēmumam Nr.3786, uzsākta sociālo dzīvojamo māju celtniecība Mežrozīšu ielā (Bolderājā). Pirmās kārtas (trīs dzīvojamās mājas ar 218 dzīvokļiem) nodošana ekspluatācijā paredzēta 2019.gada beigās.
    Otrajā kārtā tiks izbūvētas vēl divas mājas. Termiņš to nodošanai ekspluatācijā šobrīd nav zināms.
    Dzīvokļi šajās mājās tiks piedāvāti personām, kuras reģistrētas palīdzības saņemšanai sociālā dzīvokļa izīrēšanai 1.reģistrā.

1.reģistrā reģistrētām personām piedāvā īrēt sociālos dzīvokļus un sociālās dzīvojamās telpas. Minētajā reģistrā pamatā reģistrē maznodrošinātas: atsevišķi dzīvojošas personas ar 1. vai 2.grupas invaliditāti, atsevišķi dzīvojošas pensijas vecumu sasniegušas personas, personas, kuras audzina bērnu ar invaliditāti.

Sociālie dzīvokļi un sociālās dzīvojamās mājas atšķiras no īres dzīvokļiem ar zemāku īres maksu (0,06 euro par kv.m.), 50% atlaidi par ūdensapgādi un kanalizāciju, 25% atlaidi apkurei.

 

#2491 Marina 2019-04-27 12:18:14
Labrīt! Dzīvoju trīstāvu mājas 3.stāvā. 2. stāva kaimiņiene lieto virtuves nosūcēju. Ieslēdzot nosūcēju, visas smakas, tai skaitā tabakas, nokļūst pa ventilācijas lūku manā dzīvoklī. Kaimiņiene nevēlas atteikties no nosūcēja. Esmu spiesta jebkuros laikapstākļos atvērt logus vēdināšanai. Vai kāda iestāde man var palīdzēt šajā jautājumā?

Līdzšinējā pieredze liecina, ka problēmas ar dzīvojamo māju dabīgās ventilācijas sistēmu darbību nereti saistītas ar to, ka iedzīvotāji, veicot kosmētisko remontu dzīvoklī, bez saskaņojuma pārbūvē mājas dabīgās ventilācijas kanālus, aizsprosto tos, pieslēdzot mehānisko ventilācijas sistēmu (tvaika nosūcēju) dabiskajam ventilācijas kanālam, tādējādi pārkāpjot normatīvajos aktos noteikto. Ministru kabineta 19.04.2016. noteikumu Nr.238 “Ugunsdrošības noteikumi” (turpmāk – Ugunsdrošības noteikumi) 89.10.punktu daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās ir aizliegts dabīgās ventilācijas kanālam pievienot mehāniskās ventilācijas iekārtu, ja telpā izvietots gāzes aparāts un nav ventilācijas, kas nodrošina pastāvīgu gaisa apmaiņu telpā un noplūdušās gāzes novadīšanu ārpus būves.

Par mehāniskā tvaika nosūcēja demontēšanu, ja tas neatbilst Ugunsdrošības noteikumiem, ir atbildīgs dzīvokļa īpašnieks, savukārt ugunsdrošības prasību ievērošanu kontrolē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (turpmāk – VUGD).

Tādēļ, ja ir aizdomas par Ugunsdrošības noteikumu pārkāpumiem dzīvojamajā mājā, iedzīvotājiem ir tiesības vērsties VUGD ar lūgumu veikt pārbaudi objektā (VUGD kontakti pieejami interneta vietnē: http://vugd.gov.lv/lat/Kontakti/talrunu_saraksts/)

Savukārt papildus informācija par mehānisko ventilācijas sistēmu (tvaika nosūcēju) pievienošanu dabīgās ventilācijas kanālam pieejama VUGD interneta vietnē: http://vugd.gov.lv/lat/Kontakti/faq/par_ugunsdrosibas_noteikumiem/17116-par-tvaika-nosucejiem.

 


Aktualitātes