Par aktuālo Rīgā (13.06.2019.)

Par aktuālo Rīgā (13.06.2019.)

14.06.2019

Klausies Aināra Rutkēviča sarunu ar Oļegu Burovu par aktualitātēm Rīgas pilsētā.

Raidījums “Par aktuālo Rīgā” Radio SWH ēterā katru ceturtdienu pulksten 18:30.

Uzdod savu jautājumu šeit

 

Raidījuma ieraksts:

 

#2508 Biruta M. 2019-05-10 09:21:28
Labdien! Man ir jautājums par soliņiem Mežciemā, Purvciemā un Juglā. Nav, kur apsēsties pastaigu laikā. Ir palikušas tikai soliņu daļas, pēdas no soliņiem. Pie bērnu spēļu laukumiem arī nav soliņu. Kamēr mazbērni darbojas pa smilšu kasti, nav kur apsēsties. Ja zeme ir privātīpašums, lūdzu norādiet īpašniekiem, lai uzstāda soliņus, jo agrāk tie bija, nodokļus maksājām.

Tā kā iedzīvotāja nav norādījusi precīzas adreses, kur nav soliņu, vai tie ir sabojāti, atbilde ir vispārīga:

  1. Bērnu rotaļu laukumos, ko Rīgas Ziemeļu izpilddirekcija ir uzbūvējusi pēdējos gados, visur ir uzstādīti soliņi. Tādi ir Mežciemā, rotaļu laukumā pie mājas Mežciema ielā 25; Juglā- divos rotaļu laukumos, t.i. pie mājas Brīvības gatvē 411 un pie promenādes gar Juglas kanālu (šis laukums tuvākajā laikā tiks atjaunots) un Purvciemā-pie mājas Andromedas gatvē 12.
    “Soliņu daļas” pārsvarā ir, vai nu mājām piesaistītajos zemes gabalos, vai uz privātā īpašumā esošiem zemes gabaliem.
    Par soliņu atjaunošanu vai no jauna uzstādīšanu dzīvojamo māju zemes gabalos attiecīgās mājas dzīvokļu īpašniekiem būtu jāvēršas pie mājas apsaimniekotāja. Pašvaldībai nav tiesību prasīt zemes gabalu īpašniekiem, lai tie uzstāda publiski pieejamus soliņus savos zemes gabalos.
  2. SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” veic soliņu atjaunošanu un uzstādīšanu pārvaldībā esošām dzīvojamām mājām piesaistītajā teritorijā. Soliņu atjaunošanas un uzstādīšanas izmaksas tiek segtas no konkrētās dzīvojamās mājas apsaimniekošanas maksas vai mājas finanšu līdzekļu uzkrājuma (ja dzīvokļu īpašnieki pieņēmuši šādu lēmumu).
    SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” neatbild par soliņu uzstādīšanu teritorijās, kuras uzņēmums neapsaimnieko.

 

#2507 Gaiļezers 2019-05-09 08:23:22
Sveiki, kas notiek ar graustu pie Gaiļezera slimnīcas? Internetā pirms pāris gadiem tika rakstīts, ka tas ir bīstams un par sēta netraucē jauniešiem kāpt tai pāri un ložņāt pa graustu. It kā esot apsardze. Vai policija turp bieži dodas. Ēka gadiem ejot jau būs pilnīgi nolietojusies. Īsāk sakot, vai ir kāds plāns tuvākajai nākotne ar šo lielo acīm netīkamo graustu?

Ņemot vērā būves Hipokrāta ielā 2 (jauna adrese – Sedas iela 12), Rīgā, kadastra apzīmējums 0100 122 0336 001, (turpmāk – Būve) vizuālo stāvokli, lai stimulētu īpašnieku (SIA „NULE 8”) sakārtot Būvi atbilstoši normatīvo aktu prasībām, saskaņā ar Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijas 08.04.2016. sēdes protokolu Būvei tika noteikta klasifikācija – B kategorijas vidi degradējoša būve (grausts), kā arī tiek piemērota 3% NĪN likme.

Jautājums par turpmāko rīcību ar Būvi ir īpašnieku kompetencē. Saskaņā ar SIA “Arčers” 19.08.2015. vēstulē sniegto informāciju, tiek plānota Būves attīstība, attīstot to kā rehabilitācijas un medicīniskās aprūpes centu un rit darbs pie investoru piesaistīšanas tālākai projekta attīstībai.

Pārbaudot informāciju Rīgas domes lietvedības informatīvajā sistēmā (RDLIS) ir konstatēts, ka Rīgas pilsētas būvvaldes Būvniecības kontroles pārvaldes Rīgas pilsētas būvinspekcijas galvenais būvinspektors 03.01.2019. veica Būves neplānotu pārbaudi un apsekošanas laikā tika konstatēts, ka “[..] Dzemdību nama teritorijā ir veikti darbi, lai nodrošinātu nepiederošu personu neiekļūšanu objektā – aiztaisīti pirmā stāva logi un durvis un ap visu Dzemdību nama ēku uzstādīts metāla stiepļu žogs uz kura uzstādītas brīdinājuma zīmes ar informāciju, ka ieeja objektā ir aizliegta.”
Pēdējo pāris gadu laikā teritorijas īpašnieks sadarbojas un ņem vērā visus policijas norādījumus, tādēļ izsaukumu nav daudz. Laiku pa laikam ir, taču kopumā šis objekts vairs nesagādā tādas problēmas kā agrāk, kad tur gāja katrs nepilngadīgais, kuram nebija, ko darīt.

Nekustamais īpašums Sedas ielā 12, ir nožogots ar stiepļu žogu, tiek veikta videonovērošana.

 

#2506 Pāvels 2019-05-08 15:29:51
Labdien. Jau kopš ziemas netiek kopts trotuārs posmā no Kantora ielas 8 līdz Kantora ielai 14. Lūdzu to sakopt, jo asfaltu jau cauri smilšu kārtai vairs neredz.

Rīgas domes Administratīvā inspekcija maija vidū apsekoja iesniegumā minētās teritorijas un konstatēja, ka gājēju ietve netiek kopta atbilstoši Rīgas domes saistošo noteikumu (turpmāk-Noteikumi) prasībām. Par Noteikumu prasību neievērošanu pret atbildīgajām personām tika uzsāktas administratīvā pārkāpuma lietvedības. Savukārt, Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijai tika sastādīts apskates protokols. Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcija atbildot uz jautājumu par gājēju ietves attīrīšanu no smiltīm Kantora ielā starp 8 un 14, informē, ka pašvaldības valdījumā esošo zemju piegulošo ietvju attīrīšana no smiltīm ir veikta maija vidū.

 

#2505 Sandra 2019-05-07 13:59:58
Labdien! Man ir šāds jautājums. Kāpēc pašvaldības policija soda tās mājas, kam pie ēkas nav piestiprinātas atkritumu tvertnes? Tās salauž, tur tiek izmesti cigarešu gali, un tie aizdegas, un īpašniekiem tās jādzēš. Varbūt tad mūs ir jāatbrīvo no nodokļiem, ja jau mēs strādājam visiem, kas iet garām.

  1. Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr.146 “Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi” teikts, ka pie ēkām ir jābūt izvietotām atkritumu urnām:
    [ēku īpašnieki] 12.1.2. nodrošina sīkajiem atkritumiem un izsmēķiem paredzētu nedegoša materiāla urnu novietošanu pie būvju sienām (ik pēc 25 metriem), kā arī vienas papildu urnas novietošanu (izņemot būves, kas atrodas pagalmos) pie namīpašumu sētām, pie ieejām komerciāla rakstura objektos un citās sabiedriskās iestādēs, sabiedriskā transporta pieturvietās; nodrošina urnu uzturēšanu vizuālā un tehniskā kārtībā, nepieļaujot caurrūsējumu, bojājumus, netīrību, kā arī nodrošina to savlaicīgu iztukšošanu un atkritumu izvešanu. Šis apakšpunkts neattiecas uz viendzīvokļa māju īpašniekiem.
    Šie noteikumi radīti, lai pilsētā būtu kārtība un tīrība. Jo gadījumos, kad tuvumā ir pieejama atkritumu urna, iedzīvotāji to labprāt izmanto. Savukārt, ja šādas urnas nav, tad iedzīvotāji savus sīkos atkritumus mēdz nomest zemē.
    Piegružošana arī, protams, ir pārkāpums, taču sodīšana ir tikai viens veids, kā piegružošanu apkarot. Otrs veids ir veidot tādu pilsētvidi, kurā atkritumu urnas ir pieejamas visur.
  2. Atkritumu urnu izskatu un funkcionalitāti nākotnē nepieciešams mainīt. Iedzīvotāji ir aicināti sūtīt savas idejas!

 

#2504 Valters 2019-04-30 17:21:23
Sveiki te video no Youtubes kanāla veidotāja ar nosaukumu Edgar Fresh viņš izveidoja video ar nosaukumu Pikniks uz Deglava tilta lūk pats links uz video https://www.youtube.com/watch?v=b6zN23xNgIc Un šis kanāla veidotājs tur intervēja cilvēkus, kurus tiltus Rīgā vēl varētu atdot kājāmgājējiem un velo braucējiem, kā arī visu ko vēl tur apspriež gan ar parastiem cilvēkiem, gan ar to organizāciju Pilsēta Cilvēkiem.. ļoti interesanta tā intervija ar cilvēkiem teikšu no savas puses un kāda ir jūsu doma?

Pēdējā mēneša laikā vairākas reizes tikos ar sabiedrisko organizāciju “Pilsēta cilvēkiem”. Mans viedoklis pēc pārrunām ar viņiem – viņi tiešām ir cilvēki, kuriem “acis spīd” un kuriem rūp pilsēta. Mums var atšķirties viedokļi, jo nav iespējams visas iniciatīvas realizēt uzreiz, tāpat nevar runāt un koncentrēties tikai uz velo satiksmi, bet “Pilsēta cilvēkiem” pārstāvjiem ir interesantas idejas.

Pirmais, ko izrunājām, bija par Zemitāna tiltu – ja nekoncentrējamies uz vispārīgām frāzēm, tādām kā – mēs, protams, atbalstām velo satiksmi, tad runājot par Zemitāna tiltu, šobrīd izsludinātajā konkursā par projektēšanu nav paredzēta atsevišķa velo josla un nav arī paredzēta nobrauktuve uz dzelzceļa staciju “Zemitāni”. Vai piekrist un papildināt projektēšanas uzdevumu ar organizācija “Pilsēta cilvēkiem” iniciatīvām – par to šobrīd notiek diskusijas un nākamnedēļ tiks pieņemts lēmums. Ar “Pilsēta cilvēkiem” pārstāvjiem tika pārrunāti arī citi jautājumi. Šobrīd organizācija sāk veidot sadarbību ar Rīgas domes Satiksmes departamentu.

Es ceru, ka turpmākā sadarbība būs produktīva un par rezultātiem mēs, protams, informēsim.

 

#2503 MaijaM 2019-04-30 07:37:35
Sveiki. Man ir jautājums par nepilngadīgo smēķēšanu publiskās vietās. Vai kāds to kontrolē? Vai pārbauda publiski smēķējošo jauniešu vecumu un soda, ja tie ir nepilngadīgi, līdzīgi kā tas ir ar alkohola lietošanas kontroli? Jautāju tādēļ, ka katru dienu vedu bērnus no pulciņiem Rīgas centrā uz mājām pa Aleksandra Čaka ielu, kur nākas pastāvēt sastrēgumos. Stāvot sastrēgumos esmu novērojusi, ka acīmredzami nepilngadīgi jaunieši pie kafejnīcas UniCon Cafe, A.Čaka ielā 58 neviena netraucēti smēķē uz nebēdu. Tā tas notiek katru darba dienas vakaru un man savam nepilngadīgajam bērnam ir jāskaidro, ka tas nav labi, ka tā nedrīkst un jaunieši pārkāpj likumu, kaut ne pēc jauniešu pašu pašpārliecinātās uzvedības, ne apkārtējo reakcijas to pateikt nevar. Saprotu, ka manam bērnam rodas sajūta ka tas ir normāli un tā darīt ir atļauts. Nemāku teikt vai šajā kafejnīcā tiek tirgots arī alkohols un vai to lieto arī nepilngadīgie, bet smēķē no kafejnīcas iznākušie jaunieši pie kafejnīcas ieejas nepilngadīgie pilnīgi noteikti. Varbūt Rīgas pašvaldības policija varētu šo vietu pakontrolēt?

Jā, nepilngadīgo “pīpmaņu” populārākās pulcēšanās vietas policijai ir labi zināmas un tās ikdienā tiek apsekotas. Šajā virzienā strādā ne tikai katra teritoriālā pārvalde, bet arī Bērnu likumpārkāpumu un profilakses nodaļa, kas Rīgas pašvaldības policijā izveidota tieši tādēļ, lai strādātu bērnu tiesību aizsardzības jomā. Pagājušajā gadā Rīgā pieķerti 722 nepilngadīgie smēķētāji. Šajā statistikā iekļaujas ne tikai cigarešu smēķētāji, bet arī elektronisko cigarešu lietotāji. Savukārt, runājot par konkrētās kafejnīcas apkaimi, informācija ir nodota Rīgas pašvaldības policijas darbiniekiem, lai pievērš lielāku uzmanību arī šai vietai!

Ar sodu piemērošanu nepilngadīgajiem ir tā, ka katru gadījumu vērtē speciāla Bērnu lietu apakškomisija. Proti, ja pārkāpumu izdarījis bērns, tad policija nepiemēro uzreiz sodu, bet gan uzsāk lietvedību un par sodu tiek lemts lietas izskatīšanā, kurā jāpiedalās gan bērnam, gan viņa vecākiem. Šāda sistēma ir radīta, lai vienlaikus pašvaldība varētu redzēt, kāda situācija ir attiecīgajā ģimenē, lai nepieciešamības gadījumā piesaistītu citus dienestus (Sociālo dienestu, Bāriņtiesu, utt.).

Likumā paredzētais sods ir brīdinājums vai naudas sods līdz 15 eiro, taču bērnu gadījumā biežāk tiek piemēroti audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi, piemēram, vizīte pie atkarību speciālista. Konkrēti Aleksandra Čaka ielā pēdējo pāris nedēļu laikā nepilngadīgi smēķētāji nav pieķerti, taču apsekojumi nepilngadīgajiem populārās vietās tiek veikti katru dienu. Kāds nepilngadīgs “pīpmanis” tiek pieķerts katru dienu.

 

#2502 Pircējs! 2019-04-29 20:17:58
Labvakar. Jautājums par Centrāltirgu tirgošanos. Ir redzēts un reizēm pašam nācies saskarties ar pārdevēja šmaukšanos nepareizi nosverot preci un sarēķinot naudu, kas maksājama. Protams, ne jau visi ir blēži, bet kam var sūdzēties par pārkāpumiem. Varbūt kaut kā var audzināt šādus blēdīgus tirgoņus.

Gadījumos, ja ir aizdomas par negodīgu vai neadekvātu samaksu, ir jāvēršas –

  1. pie Tirdzniecības organizēšanas nodaļas darbiniekiem:
    Tirdzniecības organizēšanas nodaļas vadītājs Vladimirs Kazarinovs
    +371 67 358 159, vladimirs.kazarinovs@rct.lv
    Tirdzniecības organizēšanas nodaļas vadītāja vietnieks Edijs Ābele
    +371 67 358 181; +371 26 306 555, edijs.abele@rct.lv
  2. vai pie tirgus pārraugiem:
    Pārraudzības daļas vadītāja Tamāra Jermakova
    +371 67 358 170; +371 25 433 430, tamara.jermakova@rct.lv

Ir svarīgi vērst uzmanību uz to, ka katrā paviljonā ir kontrolsvari!

Svarīgi minēt, ka katrā paviljonā ir paviljona vadītājs, pie kura var vērsties šādu neskaidrību gadījumos un visā teritorijā ir pārraugi, kuri ir atpazīstami pēc savām dienesta virsjakām, vai vestēm (atkarībā no gadalaika). Pie viņiem var vērsties jebkuru šaubu, vai neskaidrību gadījumā. Rīgas Centrāltirgū ir pietiekami stingri iekšējie normatīvo aktu noteikumi, kurus pārkāpjot (tas sevī ietver arī pircēju maldināšanu utt.) tiek piemēroti sodi, līdz pat līguma laušanai par tirdzniecības vietas nomu. To zina visi nomnieki un tas preventīvi darbojas. Protams, visu 100 % izkontrolēt ir grūti un vienmēr atradīsies kāds, kurš gribēs iedzīvoties uz pircēju rēķina. Bet, iespēju robežās, visi šie negatīvie gadījumi tiek minimizēti.

 


Aktualitātes