Meža aktualitātes – Pēteris Vīrs (15.08.2019.)

Meža aktualitātes – Pēteris Vīrs (15.08.2019.)

16.08.2019

Raidījuma “Zaļais stūris” rubrikā “Meža aktualitātes” viesojas mežsaimnieks, meža īpašnieks Pēteris Vīrs.

Pēteris studiju un prakšu laikā ir iepazinies ar meža apsaimniekošanas praksi dažādās Eiropas valstīs un arī ārpus tās. Var raksturot, kuras ir tās valstis, kurām varam līdzināties, ņemot vērā ģeogrāfisko Latvijas novietojumu.

Bieži dzirdam, ka bioloģiskā daudzveidība sarūk, meži tiek izcirsti. Ņemot vērā, ka aizvien lielāka daļa mūsu sabiedrības izvēlas dzīvot pilsētās, lai baudītu dzīves kvalitāti, aizvien palielinās plaisa starp pilsētniekiem un viņu izpratni par dabu, dabas resursiem, kas ar tiem notiek. Pēteris, kas ikdienu pavada mežā, varētu izstāstīt savas sajūtas – vai dabas Latvijā paliek mazāk? Kādi būs Latvijas meži pēc 20 gadiem, kad šodien mazie bērni būs izauguši un vēlēsies dzīvot zaļā valstī.

Var salīdzināt, kādus mērķus uzstāda mūsu kaimiņlielvalstis – Somija, Zviedrija. Zinot, ka šajās valstīs meži tiek apsaimniekoti pēc tirgus ekonomikas principiem jau vairāk kā 100 gadus un šīs valstis ir uzbūvējušas savu labklājību balstoties tieši meža nozarē, jādomā, ka labklājības līmenis ir sasniegts, to mēs zinām, bet kā gan klājas mežiem? Un kādi jautājumi šodien ir mežsaimnieku un kokrūpnieku dienas kārtībā (stāsts par lielākas pievienotas vērtības radīšanu un jaunu produktu izgatavošanu no koka, lai aizstātu videi nedraudzīgus materiālus).

1 Komentārs
Inline Feedbacks
View all comments
Meža īpašnieks
4 gadi

Tādas lielās kompānijas arī izjāj tos ceļus un aizlaižās nesataisot. Konkrētā kompānija arī apčakarē par kubiem. Viss, kas šādām un konkrētajai kompānijai intresē ir kubi. Pēteris tikai lobē meža izstrādātāju intereses.


Aktualitātes