Par aktuālo Rīgā (12.09.2019)

Par aktuālo Rīgā (12.09.2019)

16.09.2019

Klausies Aināra Rutkēviča sarunu ar Oļegu Burovu par aktualitātēm Rīgas pilsētā.

Raidījums “Par aktuālo Rīgā” Radio SWH ēterā katru ceturtdienu pulksten 18:30.

Uzdod savu jautājumu šeit

Raidījuma ieraksts:

 

#2539 Lotars 2019-08-22 19:14:25
Labdien, sakiet, kurās vietās un cik kopā ir Rīga skatu torņi, ko var iedzīvotāji apmeklēt?

  1. Bumbu kalna tornis.

Bumbu kalna ugunsnovērošanas tornis atrodas netālu no Bolderājas. No tā paveras skaists skats uz Pārdaugavas ēkām, kā arī mežiem. Līdz tornim ērti nokļūt ar ne tikai automašīnu, bet arī 36. vai 56. autobusu.

  1. Daugavgrīvas putnu novērošanas tornis.

Daugavgrīvas tornis atrodas Bolderājā. Piejūras dabas parkā niedrāji šeit mijas ar lāmām, tādēļ tā ir izcili piemērota dažādiem putniem un teritoriju visas tās garumā šķērso viens no Eiropas nozīmīgākajiem putnu migrācijas ceļiem. Šeit var verot bridējputnus, reizēm arī ūpjus un jūras ērgļus. Tam piemērotākā ir Daugavgrīvā izveidotā skatu platforma divos stāvos. No tās var labi pārskatīt Piejūras dabas parka bagātības. Tornis pielāgots cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Uz Daugavgrīvas skatu torni un vēl tālāk Piejūras dabas parkā var doties pa aptuveni kilometru garo dabas taku.

  1. Putnu vērošanas tornis Mīlestības salā.

Bez peldlīdzekļiem nesasniedzamajā salā atrodas pat putnu vērošanas tornis vārdā “Knābis” – nosaukums izvēlēts par godu torņa jumtiņa īpašajai formai. 12 metrus augsts tornis. Taču svarīgāk, ka no torņa paveras skats uz salas bagātību – vienu no niedru ieskautajiem ezeriņiem salas iekšienē. Nelielajai ūdenstilpei ir savienojums ar Daugavu, pa kuru tajā var iekļūt ar SUP vai laivu.

  1. Publiski pieejams (par samaksu) skatu tornis ir Ziemeļblāzmas parkā, tas atrodas parkā pie Ziemeļblāzmas pils (Ziemeļblāzmas iela 36) Graciozais un augstais “Ziemeļblāzmas” tornis ir ideāla vieta, kurp doties, ja ir vēlme izbraukt ar velosipēdiem pa Rīgu vai izstaigāt Vecāķu apkaimi. Šis tornis piemērots arī senioriem un maziem bērniem, jo augšā ved lifts. Noteikti vērts izstaigāt arī skaisto parku un bērniem ļaut izspēlēties bērnu laukumā.
  2. Rīgas kultūras un atpūtas parkā Mežaparksnākamā gada laikā iecerēts izveidot skatu torni apvienojumā ar kilometru garu pastaigu taku kokos. Pasaulē jau ir vairāki šādi skatu torņi. Mežaparkā iecerētā taka pa koku galotnēm dos iespēju vērot gan Lielo estrādi, gan Ķīšezeru, savukārt no skatu torņa varēs redzēt visu pilsētu. Būvdarbus plānots sākt 2020. gada pavasarī un pabeigt deviņu mēnešu laikā. Galīgais lēmums par izmaiņām Mežaparka apsaimniekošanas līgumā, kas ļautu SIA “Rīgas meži” realizēt šo ieceri, vēl būs jāpieņem domes sēdē.
  3. Ķengaraga putnu tornis.
  4. gadā pie Krustamuižas Rīgas Austrumu izpilddirekcija ierīkoja Putnu vērošanas un skatu torņa laukumu. (Atrodas pie gājēju un velosipēdistu celiņa Centrs-Ķengarags-Rumbula-Dārziņi Ķengaraga posmā pie Kvadrāta ielas.) No skatu torņa var vērot putnus un skaisto Daugavu, blakus tam var doties mierpilnās pastaigās.
  5. 65 metru augstumā esošais Latvijas Zinātņu akadēmijas skatu laukums Rīgas viesiem un iedzīvotājiem piedāvā iespēju paraudzīties uz pilsētu no augšas – no tās septiņpadsmitā stāva balkona paveras brīnišķīgs skats uz Vecrīgu un Daugavu.
  6. Pēterbaznīcas tornis – vairāk nekā 130 m augsts gotiskais tornis. Viena no vecākajām un vērtīgākajām viduslaiku monumentālās arhitektūras celtnēm Baltijas valstīs. No torņa skatu laukuma paveras lieliskā Rīgas pilsētas panorāma – viduslaiku Rīga un mūsdienīgā Rīga, Daugavas upe ar plašo ostu un Rīgas jūras līci.
  7. Kā alternatīvi skatu torņi vēl tiek izmantoti Latvijas Nacionālās Bibliotēkas spice (Gaismas pils). Pašā Gaismas pils spicē ir pilnīgi stiklota telpa, kas paver skatu uz visām Rīgas pusēm un ļauj to apskatīt no pavisam jauna leņķa, un Radisson BLU Latvija Skyline bārs. Pēc rekonstrukcijas noteikti – Rīgas TV tornis.

 

#2538 Andris 2019-08-22 09:55:05
Sveicināti! Kas notiks ar Brasas tiltu. Noprotams, ka tas jābūvē par jaunu. Kad tas notiks un kā tiks organizēta satiksme līdz tam? Beidzas atvaļinājumu laiks, tuvojas skolas laiks, daudz intensīvāka satiksme nekā vasarā.

  • 04.09.2019. Rīgas domes vadība (priekšsēdētājs un priekšsēdētāja vietnieki), Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Faļkovs un Satiksmes departamenta vadība tikās ar AS “Kauno tiltai” pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālos jautājumus par Brasas tilta pārbūvi. Sanāksmes laikā tika panākta konceptuāla vienošanās, ka pašvaldība atsāk sadarbību ar “Kauno tiltai” par Brasas pārvada pārbūvi, kas pēdējā laikā dažādu iemeslu dēļ bija apstājusies.
  • Gan pašvaldībai, gan būvniekiem ir sapratne par to, ka tiltu nepieciešams rekonstruēt. Vairākiem tilta elementiem ir nepieciešama pilnīga pārbūve. Pašreiz galvenais uzdevums ir tāds, lai ieguldītie līdzekļi kalpotu ilgtermiņā un tilts atbilstu visiem kritērijiem. Sanāksmes laikā tika gūta  pārliecība, ka Lietuvas uzņēmēji saprot šo situāciju un ir gatavi nekavējoties sākt darbu. Ir izveidots grafiks, par sanāksmēm reizi nedēļā un objekta apskatēm, lai kontrolētu darbu izpildi. Tāpat ir izveidots grafiks par pagaidu pārbrauktuves izveidi, kurai jābūt gatavai līdz šā gada beigām.
  • Konkrētas projekta izmaksas varēs pateikt pēc visu risinājumu izskatīšanas un tas varētu būt nākamā gada janvārī.
  • Šobrīd tiek veikti visa dokumentācijas sakārtošana, lai tuvākajā laikā uzsāktu dzelzceļa pārbrauktuves izbūvi pār dzelzceļa sliedēm zem Brasas pārvada.
  • Skaidrs ir viens, ka tilta konstrukcijas un pats tilts jāpārbūvē, lai tas būtu drošs un ērts visiem satiksmes dalībniekiem.
  • Brasas tiltu ekspluatācijā plānots nodot ne vēlāk kā 2023. gada jūnijā, pirms Dziesmu un Deju svētkiem.

 

#2537 Ralfs 2019-08-22 08:23:29
Labrīt! Dzīvoju Rīgas centrā. Bieži, vasarā īpaši, vakaros, reizēm pēc pusnakts, kāds rīko salūtus, uguņošanu. Vai tas ir atļauts? Kādi ir noteikumi salūta, uguņošanas organizēšanai pilsētā?

  • Atbilstoši Rīgas domes 19.06.2007. saistošo noteikumu Nr.80 “Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā” 4.2.apakšpunktam, Rīgas administratīvajā teritorijā aizliegts izmantot pirotehniskos izstrādājumus laikā no plkst. 23.00 līdz plkst. 07.00, ja tas nav saskaņots ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru, izņemot valsts noteiktajās svētku dienās.
  • Rīgas pilsētas izpilddirektors tiesību aktos noteiktās kompetences ietvaros uguņošanas saskaņojumus izsniedz tikai licencētiem pirotehnisko pakalpojumu sniedzējiem, kas uguņošanas pakalpojumu sniedz kāda konkrēta pasākuma ietvaros.
  • Privātpersonām uguņošanas saskaņojumi izsniegti netiek, tādējādi tām ir jāievēro iepriekš minēto saistošo noteikumu norma. Uguņošanas ierīču un skatuves pirotehnisko izstrādājumu demonstrēšanas kārtību noteic Ministru kabineta 2011.gada 22.marta noteikumi Nr.214 “Uguņošanas ierīču un skatuves pirotehnisko izstrādājumu glabāšanas, realizācijas, iegādāšanās, pārnēsāšanas, pārvadāšanas, ražošanas, demonstrēšanas (izmantošanas), kā arī komercizstāžu rīkošanas un pirotehnisko pakalpojumu sniegšanas noteikumi”.
  • Fiziska persona, kurai nav speciālo zināšanu pirotehnisko izstrādājumu aprites jomā, ko apliecina attiecīgs sertifikāts, ir tiesīga izmantot Pirotehnisko izstrādājumu aprites likuma 15.pantā noteiktās uguņošanas ierīces un pirotehniskos izstrādājumus, ievērojot minētā likuma 17.pantā noteiktos aizliegumus un ierobežojumus. Proti, pirotehniskos izstrādājumus aizliegts izmantot, ja to izmantošana rada risku cilvēka dzīvībai, veselībai, mantai vai var nodarīt kaitējumu videi, kā arī alkoholisko dzērienu, narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaidā. Uguņošanas ierīces un skatuves pirotehniskos izstrādājumus izmanto saskaņā ar to lietošanas instrukcijām un tajās noteiktajām drošības prasībām. Arī minētajā likuma pantā ir uzskaitīta virkne ar drošības prasībām. Tāpat personai pēc uguņošanas ierīču un pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas beigām jānodrošina attiecīgās vietas sakopšana. Par noteikto prasību neievērošanu personu var saukt pie administratīvās atbildības.
  • Līdz ar to, laika posmā no plkst. 07.00 līdz plkst. 23.00 persona drīkst bez saskaņošanas ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru izmantot uguņošanas ierīces un pirotehniskos izstrādājumus atbilstoši likumā noteiktajām prasībām.
  • Saistošo noteikumu izpildi kontrolē Rīgas pašvaldības policija. Sods saskaņā ar Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksu par nesaskaņotu uguņošanu var būt no 35 līdz 350 eiro, taču realitātē tas tiek piemērots samērā reti, jo – lielajos pasākumos viss ir saskaņots, savukārt, ja Rīgas pašvaldības policija saņem izsaukumu par, piemēram, pagalmā izšautu raķeti, tad parasti ierašanās brīdī pagalmā vairs neviens neatrodas.

 

#2536 Didzis 2019-08-21 12:47:08
Rīgas centra parkos joprojām nav daudz bērnu rotaļu laukumu un tie kas ir, jau ir savu laiku ir nokalpojuši. Vai ir kāds plāns, kā tos atjaunot un izveidot jaunus?

  • SIA “Rīgas meži” apsaimnieko Rīgas publiskos apstādījumus, kopumā 116 teritorijas. Rīgas parkos un skvēros esošie rotaļu laukumi tiek uzstādīti pēc Rīgas domes atbildīgo departamentu vai izpilddirekciju pasūtījuma reizē ar parku atjaunošanu vai, izstrādājot atsevišķas būvniecības ieceres.
  • Rotaļu laukuma lietošanas mūžs atkarībā no tā kvalitātes, noslogojuma un lietošanas intensitātes ir  10 – 15 gadi.
  • Rīgas domē tiek risināts jautājums par rotaļu laukuma atjaunošanu Esplanādē – pakāpeniski visas Esplanādes atjaunošanas ietvaros.
  • Lai izveidotu jaunu rotaļu laukumu publiskā ārtelpā, jāņem vērā fakts, ka rotaļu laukumā uzstādāmās rotaļu ierīces atbilstoši spēkā esošajiem būvniecību regulējošiem tiesību aktiem uzskatāmas par būvēm, kurām jāizstrādā un būvvaldē jāsaskaņo būvniecības ieceres, būvdarbu uzsākšanas un nodošanas dokumentācija.
  • Šobrīd lielāka uzmanība tiek pievērsta bērnu rotaļu laukumu, sporta laukumu, ierīkošanai visā pilsētas teritorijā, pie skolām un skolu tiešā tuvumā.

 

#2535 Sintija 2019-08-21 12:45:01
Pārvietojoties par Marijas ielu joprojām satrauc Marijas ielas 6 grausta stāvoklis? Kad beidzot šo ēku atjaunos?

  • Saskaņā ar Rīgas pilsētas zemesgrāmatas nodalījuma ierakstu īpašuma tiesības uz dzīvojamo ēku Marijas ielā 6, Rīgā, kadastra apzīmējums 0100 030 0082 001 (turpmāk – Būve), reģistrētas uz divām fiziskām personām (katrai ½ domājamās daļas).
  • Būve ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis “Dzīvojamā ēka” ar valsts aizsardzības Nr.7851.
  • Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija (turpmāk – Komisija) 01.2015. sēdē nolēma noteikt Būvei, klasifikāciju – B kategorijas vidi degradējoša būve (grausts), jo Komisija atzina par pierādītu faktu, ka Būve netiek uzturēta atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām būvju uzturēšanai.
  • 04.2018. Rīgas domes Lēmums Nr.1085 “Par būves Marijas ielā 6, Rīgā (kadastra apzīmējums 01000300082001), piespiedu sakārtošanu” ar nosacījumiem:
    1.1. ik pēc diviem mēnešiem no Atzinuma sagatavošanas dienas, tas ir 05.04.2018., veikt Būves ārsienu vertikalitātes monitoringu līdz Būves sakārtošanas darbu ietvaros veicamo būvdarbu uzsākšanai. Monitoringa veikšanu pirms noteiktā termiņa iespējams pārtraukt, ja viena gada laikā no monitoringa uzsākšanas nav konstatēts Būves ārsienu vertikalitātes izmaiņas; – izpildīts.
    1.2. ik pēc sešiem mēnešiem no Atzinuma sagatavošanas dienas, tas ir 05.04.2018., veikt Būves fasādes un jumta tehniskā stāvokļa apsekošanu līdz Būves sakārtošanas darbu ietvaros veicamo būvdarbu uzsākšanai; – izpildīts.
    1.3. ik pēc gada no Atzinuma sagatavošanas dienas, tas ir 05.04.2018., veikt Būves tehniskās apsekošanas aktualizāciju līdz Būves sakārtošanas darbu ietvaros veicamo būvdarbu uzsākšanai; – izpildīts.
    1.4. četru mēnešu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas noslēgt līgumu par Būves pārbūves vai atjaunošanas darbu, kas paredz Būves pilnīgu sakārtošanu, veikšanai nepieciešamā būvprojekta izstrādi; – izpildīts.
    1.5. sešu mēnešu laikā pēc līguma par Būves sakārtošanas darbu veikšanai nepieciešamā būvprojekta izstrādi parakstīšanas, bet ne vēlāk kā desmit mēnešu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas, saskaņot Rīgas pilsētas būvvaldē būvprojektu minimālā sastāvā; – ne vēlāk kā 11.03.2019. – nav izpildīts.
    Par Lēmuma 1.5. apakšpunkta nepildīšanu Būves kopīpašniekiem tiek piemēroti naudas sodi.
    1.6. pusotra gada laikā no būvprojekta minimālā sastāvā saskaņošanas Rīgas pilsētas būvvaldē, bet ne vēlāk kā divu gadu un četru mēnešu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas, saņemt būvatļaujā atzīmi par projektēšanas nosacījumu un būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi un uzsākt būvdarbus atbilstoši saņemtajai būvatļaujai. – ne vēlāk kā 10.09.2020.
    2. Noteikt, ka Būves sakārtošanas darbi pabeidzami ne vēlāk kā divu gadu laikā pēc būvatļaujas, kurā veiktas atzīmes par projektēšanas nosacījumu un būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi, saņemšanas, bet ne vēlāk kā četru gadu un četru mēnešu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas. – ne vēlāk kā 10.09.2022.
  • Šobrīd norisinās īpašnieku maiņa. Tiek plānots, ka māju atjaunos. Pēc dažiem mēnešiem būs vairāk informācijas, ko pastāstīt iedzīvotājiem.
0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes