Par aktuālo Rīgā (17.10.2019.)

Par aktuālo Rīgā (17.10.2019.)

21.10.2019

Klausies Aināra Rutkēviča sarunu ar Oļegu Burovu par aktualitātēm Rīgas pilsētā.

Raidījums Par aktuālo Rīgā Radio SWH ēterā katru ceturtdienu pulksten 18:30.

Uzdod savu jautājumu šeit

Raidījuma ieraksts:

 

#2586 Valdis 2019-10-02 19:49:29
Labdien, Kas notiek ar Vef tiltu? Tilta augšpusē nesen uzlika asfaltu 2 vietās pa 5 un 10 metriem (savienojuma vietas nelīdzenas-kā tramplīns, bet apkārtējais bruģis ir sašķiebies un vienās bedrēs, nav nevienas līdzenas vietas. Auto brauc kā pa viļņiem. Kādēļ netiek pārlikts bruģis (ne reizi pēdējos 20 gadus)? Ja to nedara, tad uzlieciet tur asfaltu. Teiksiet- vēsturisks tilts-nevar? Bet kādēļ šie 2 asfalta posmi tilta virspusē???

  • VEF jeb Gaisa tilts pēc speciālās inspekcijas slēdziena ir apmierinošā stāvoklī – tam bija jāveic nelieli defektu novēršanas darbi, lai pagarinātu tilta ilgmūžību.
  • Tomēr, ņemot vērā, ka pārvadam būtiski remontdarbi pēdējās desmitgadēs nav veikti, tam plānota būvprojekta izstrāde nākamajā gadā, lai pēc Brasas tilta pārbūves, varētu uzsākt Gaisa tilta remontu.
  • Par nelīdzeno asfaltu – šobrīd ikdienas uzturēšanas ietvaros pārvadam tiek veikti lokāli uzlabojumi, neveicot milzīgas finanšu investīcijas.

 

#2585 Māris 2019-10-02 19:19:18
Labvakar. Vai zemes gabals Ģertrūdes ielā pie 87 ēkas ir domes. Vai varu to nomāt vai iegādāties? Ir vēl viens tukšs gabals šajā ielā, rajonā, vai tas ir domes?

  • Zemesgabali Ģertrūdes ielā 87 (kadastra apzīmējums 0100 032 0060) un Ģertrūdes ielā 85 (kadastra apzīmējums 0100 032 0059) nepieder Rīgas pilsētas pašvaldībai, tie ir juridisku personu īpašumi.
  • https://id.riga.lv/izsludinatasizsoles/ iznomā tikai sagatavotos zemesgabalus izsoles kārtībā, ar ko var iepazīties Rīgas domes Īpašuma departamenta mājas lapā.

 

#2584 Jānis 2019-10-02 16:42:46
Labdien. Lūdzu, nokrāsot, atjaunot krāsu satiksmes kontakttīkla balstam, stabam Stirnu ielā 53. Paldies.

  • Paredzētā stabu krāsošanas tehnoloģija ļauj darbus veikt tikai tad, ja vienu nedēļu ir sauss laiks un nelīst lietus, veicot krāsošanas darbus tam nepiemērotā laikā, krāsa ilgi neturēsies un darbs būs nekvalitatīvs.
  • Ņemot vērā iepriekš minēto, tiks sekots līdzi laika prognozei un gadījumā, ja tā ļaus, darbi tiks veikti šogad, ja laiks neļaus, krāsošanas darbi tiks veikti nākamajā gadā.
  • Viena šāda staba krāsošanas izmaksas tehnoloģisko īpatnību dēļ ir 1700 eiro + PVN.

 

#2583 Monta 2019-10-02 15:32:18
Laba diena, mani interesē jautājums par bezmaksas izglītību. Kāpēc piedāvā apgūtu profesijas tieši vecuma robežās līdz 29 gadiem? Kādēļ tāds vecuma slieksnis. Man ir 31 un es arī labprāt vēlētos apgūt kādu no piedāvātajām profesijām. Varbūt ir kādi izņēmumi?

  • 30. septembrī noslēdzās pieteikumu pieņemšana programmai “Jauniešu garantija”, kuras ietvaros iespējams apgūt kādu no 23 darba tirgū pieprasītām profesijām.
  • Šo profesiju apmācības, kas ilgs pusotru gadu, būs pilnīgi bez maksas. Uz apmācībām varēja pretendēt jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem, kuri ir pabeiguši vidusskolu, kuri mācās un nestrādā.
  • Apmācību laikā ir iespēja saņemt stipendiju – no 70 līdz 115 eiro mēnesī, apmaksātas kopmītnes un mācību līdzekļi, savukārt apmācību beigās – 15 nedēļu ilga prakse.
  • Iesniegumi tika pieņemti jebkurā no 13 profesionālās izglītības iestādēm un to būs iespējams izdarīt līdz 30. septembrim.
  • Programma Jauniešu garantija 2014. gadā tika uzsākta vairākās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, lai cīnītos ar jauniešu bezdarbu, tāpēc uzņemšanas noteikumi tika radīti tādi, lai visprecīzāk būtu vērsti uz izvēlēto mērķauditoriju – jauniešiem, kuri nemācās, nestrādā un ir pakļauti bezdarba riskam arī nākotnē.
  • Ikviens, kurš neatbilst šai mērķauditorijai, var izmantot citas piedāvātās mācību iespējas, piemēram, apgūt profesiju kādā no profesionālās izglītības iestādēm par valsts budžeta līdzekļiem, kur nav vecuma ierobežojumu, savukārt strādājošie no 25 gadu vecuma var izmantot www.macibaspieaugusajiem.lv iespējas, kas ļauj mācīties ar ES fondu atbalstu, maksājot tikai 10% līdzmaksājumu.

 

#2582 Andrejs 2019-10-02 11:56:37
Labdien a.god. Burova kungs! Vēlamies precizēt, vai pastāv iespēja aktualizēt un iekļaut budžetā Pupuķu ielas apgaismojuma ierīkošanu posmā no Bauskas ielas? Kādi varētu būt darbu izpildes termiņi? Kā jau iepriekš ziņots, 2017.gadā ekspluatācijā tika nodots jauns dzīvojamu namu komplekss (Pupuķu iela 9., 11., 5., 7, Rīga), kas ir “nodalīts” no parējās apgaismojuma pilsētas daļas paliekot bez apgaismojuma piekļūšanas teritorijas (ielas). Iepriekš vairakkārt tika lūgts ar attiecīgu iesniegumu sūtīšanu instancēs. Lai būtu redzama visas situācijas problemātika ir pieejami videomateriāli, kas fiksē notīkošu (pēc nepieciešamības tie var tikt nosūtīti atbildīgām personām). Pateicamies jau iepriekš Pupuķu ielas iedzīvotāju vārdā!

  • Atbilstoši pašvaldības rīcībā esošai informācijai, 2007. gadā SIA “LEC” izstrādātā projekta “Daudzdzīvokļu ēku kvartāls Gulbju ielā b/n, Rīgā. Ārējā elektroapgāde” (pasūtītājs SIA “YIT celtniecība”) ietvaros tika projektēts apgaismojums Pupuķu ielas posmā no Bauskas ielas līdz iebrauktuvei jaunbūvējamā dzīvojamā masīvā. Taču līdz šim brīdim projekts pilnā apmērā, tajā skaitā arī apgaismojuma līnijas izbūve, netika realizēts.
  • Būvniecības kārtu nosacījums nosaka, ka katra kārta var funkcionēt atsevišķi pati par sevi, tajā skaitā arī pie nosacījuma, ja kādu kārtu beigu beigās arī neīsteno.
  • Pašlaik ekspluatācijā ir nodotas 3 projekta kārtas, kurās nav bijusi ietverta ārējā elektroapgāde.
  • Visticamāk, ielas apgaismojums ir bijis kādā atsevišķā kārtā, kas vēl nav īstenota, bet tas ir atkarīgs tikai no attīstītāja, vai tas veiks apgaismojuma izbūvi.
  • Atbilstoši normatīvo aktu prasībām, apgaismojuma komunikācijas pilsētās tiek ierīkotas starp ielas brauktuvi un sarkano līniju, respektīvi, uz gājēju ietves, šādas iespējas šajā gadījumā nav nodrošinātas.
  • Attīstītājam tiks nosūtīta vēstule, lai noskaidrotu turpmākos attīstības plānus saistībā ar minēto situāciju.

 

#2581 Iedzīvotajs 2019-10-02 09:27:09
Labdien. Kad tiks zāğēti koku zari Lielvārdes ielas posmā no 80.viduskolas, un apmēram līdz Lielvārdes ielas 125 mājai. Koku zari vietām apgrūtina ne tikai gājēju pārvietošanos, bet arī tehnikai, kad notiek kopšanas darbi, it sevišķi ziemā. Tās vietas tiek apbrauktas. Arī skats nav patīkams, drīzāk vidi degradējošs.

  • Minētie koki atrodas divos zemes gabalos. Viens no tiem pieder zemes īpašniekiem (privātpersonas) no Lielvārdes iela 123, un attiecīgi par šo koku apsaimniekošanu jāvēršas pie nama apsaimniekotāja, kas apsaimnieko māju Lielvārdes ielā 123. Savukārt, otrs zemes gabals, pretī adresei Lielvārdes ielai 125, pieder Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijai.
  • Liepu zari, kas atrodas pašvaldības teritorijā (Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas pārraudzībā), ir apzāģēti 07.10.2019.

 

#2580 ? 2019-10-01 17:36:04
Labdien, vai satiksmes departaments ir veicis visus remontdarbs, kam saņēma papildus līdzekļus nesen?

  • Saistībā ar Rīgas domes Satiksmes departamenta sniegto informāciju ielu uzturēšanas programmas ietvaros līdz būvsezonas (oktobra) beigām plānots salabot, piemēram, tādas ielas kā Slokas ielas posmu aiz Mārtiņa ielas, Kurzemes prospekta un Jūrmalas gatves posmus, Daugavgrīvas ielu pirms Lidoņu ielas, Valmieras ielas posmus no Ģertrūdes ielas līdz A. Deglava ielai un Ganību dambja posmus. Darbi tiks veikti arī Jaunciema gatvē 2,15 km garā posmā no Jaunciema 8. šķērslīnijas līdz Sužiem, Juglas ielas posmā, no Malienas ielas līdz Biķernieku ielai, kā arī Zasulauka ielā no Šampētera ielas līdz Zalves ielai un K. Ulmaņa gatves posmos.
  • Ielu uzturēšanai papildu finanšu līdzekļi tika rasti, samazinot mērķdotāciju programmā „Transportbūvju būvniecība”, jo iepriekš plānotie Bruņinieku ielas, Marijas ielas un A.Čaka ielas seguma atjaunošanas darbi ir pārcelti uz 2020. gadu.
  • Ielu seguma lokāli remontdarbi pagaidām ir izpildīti tikai daļēji, vismaz ceturtā daļa darbu. Bet(!) darbs turpinās arī šobrīd un nav nekādas indikācijas, ka šie darbi netiks izdarīti līdz būvsezonas beigām.
  • Pie labvēlīgākiem laika apstākļiem, tas tiks izdarīts ātrāk, tomēr, ja būs lietains laiks – būvdarbi tiks atlikti un uzsākti tikko atļaus laika apstākļi.
  • Kopumā paredzēts uzlabot ielu stāvokli 30 ielās. Ielas izvēlētas tādas, kas ir ļoti sliktā stāvoklī un pavasarī varētu apdraudēt satiksmes drošību (pie mainīgajiem Latvijas laika apstākļiem).
  • Kopumā, lokāli seguma uzlabojumi veikti jau šādās ielās:
    – Jūrmalas gatvē atsevišķi posmi no Beberbeķu ielas līdz Lazdu ielai
    – Kurzemes prospektā atsevišķi posmi pirms Dammes ielas
    – Duntes ielā no t/c SKY līdz Ozolu ielai
    – Jaunciema gatvē no Jaunciema 8.šķērslīnijas līdz Sužiem (2.15 km)
    – Jaunciema gatve pie Sužiem
    – K. Ulmaņa gatves posmi
    – Satiksmes pārvada pār dzelzceļu G. Zemgala gatvē
    – Satiksmes pārvada pār K. Ulmaņa gatvei Bauskas ielā
    – Vanšu tilta margu nostiprināšana
    – Gaisa tilta balstu remonts
    – Dienvidu tilta estakādes.

 

#2579 Mārtiņš 2019-10-01 16:12:28
Sveiki, jautāšu par Latvijas Etnogrāfisko Brīvdabas muzeju kurš atrodas, tātad Rīgā, nezinu gan vai tas skaitās Rīgas apsaimniekošanā vai Valsts apsaimniekošanā, bet ja Rīgas apsaimniekošanā, tad man jau sen ir tāds kā ieteikums, par cik bieži tak ir ekskursijas ar skolniekiem, tātad muzejā ir arī daudz visādas kūtis, varētu tur atrasties arī kādi dzīvnieciņi tā teikt ar nozīmi, kādi tad dzīvnieki ir bijuši lauku sētās un tak arī ir bieži tā, ka ir Rīdzinieki, kam nekad nav lauki bijuši un pirmo reizi ierauga īstu dzīvu dzīvnieku, un arī tas muzejam iedotu vēl tādu interesantu šarmu…

  • Lielākā daļa no Brīvdabas muzeja atrodas uz zemesgabala 0100 127 0528 Bonaventuras ielā 10 (agrākā adrese Brīvības gatve 440), kas ir LV īpašums Finanšu ministrijas personā un uz zemesgabala 0100 127 0512 Rijas ielā, kura īpašnieks ir SIA “Latvijas Universitātes nekustamā īpašuma aģentūra”. Ļoti nelielu daļu muzeja teritorijas pie ezera aizņem privātīpašumi un pašā ezera piekrastē ir rezerves zemes fonda zemesgabala 0100 127 0529 daļa.

Latvijas Etnogrāfiskā Brīvdabas muzeja (valsts iestāde) sniegtā atbilde:

  • Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā esošās ēkas (gan dzīvojamās, gan saimniecības) ir muzeja priekšmeti, proti, priekšmeti, kas pēc izpētes un apstrādes ir atzīti par priekšmetiem ar kultūrvēsturisku nozīmi un atrodas muzeja krājumā un to uzglabāšanu un izmantošanu stingri pārrauga dažādi noteikumi (tai skaitā Ministru kabineta noteiktie).
  • Muzejā esošās vēsturiskās ēkas arī vairs neatbilst mūsdienu dzīvnieku labturības prasībām un liecina par citām, aizgājušām lopkopības tradīcijām.
  • Pamatojoties uz iepriekš minēto, diemžēl šobrīd muzeja ēkās vairs nav iespējams ilgstoši izvietot dzīvus dzīvniekus.

 

#2578 Roberts A. 2019-10-01 08:35:29
Labrīt. Vai Valdeķu ēkas 53 pagalmam veicams remonts ar rnp palīdzību vai pašvaldība arī var palīdzēt 2020.gadā?

  • Atbilstoši Rīgas domes saistošo noteikumu Nr.146 „Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi” 10.punktā noteiktajam pašvaldība nodrošina pašvaldības valdījumā, publiskajā lietošanā esošo pagalmu un piebraucamo ceļu labiekārtošanu un remontu. Ņemot vērā minēto, Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcija ir tiesīga nodrošināt tikai Rīgas pilsētas pašvaldības valdījumā esošo pagalmu un piebraucamo ceļu labiekārtošanu un remontu.
  • Aktualizējot Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijas rīcībā esošo informāciju, tika konstatēts, ka dzīvojamais nams Valdeķu ielā 53 atrodas uz zemes, kura pilnībā ir privātīpašums. Līdz ar to jautājums par remontdarbu organizēšanu šajā objektā patlaban netiek izskatīts.
  • Minētās mājas dzīvokļu īpašniekiem kā kopīpašniekiem, sadarbībā ar dzīvojamo māju apsaimniekotāju būtu nepieciešams savlaicīgi plānot vēlamos pasākumus ēkas pārvaldīšanas nodrošināšanai, tajā skaitā līdzekļu uzkrāšanu piegulošās teritorijas remontdarbiem nākošajiem periodiem. (SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” neapsaimnieko dzīvojamo māju Valdeķu ielā 53, Rīgā.)

 

#2577 Krista 2019-09-28 13:20:14
Sveiki, lūdzu, atkārtojiet, kādi sodi ir par laikā nenopļautu/nekoptu zālienu…? Kā arī, vai gadījumā nevajag lielākus sodus, jo cik skatos, ir vēl daudz tādas teritorijas, kur laikam tiem īpašniekiem vieglāk sodu nomaksāt nekā sakopt…tādēļ domāju, vai tik nav jāpaaugstina sodi?

  • Kārtība, kādā kopjama Rīgas pilsētas pašvaldības teritorija (tostarp iekļautas prasības par zālienu nopļaušanu (4.1. un 4.3.apakšpunkts) – zāles garums nedrīkst pārsniegt 20cm), ir noteikta Rīgas domes 28.04.2015. saistošajos noteikumos Nr.146 ,,Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi” (turpmāk – Saistošie noteikumi).
  • Par Saistošo noteikumu prasību neievērošanu ir paredzēta administratīvā atbildība (27.punkts) brīdinājums vai naudas sods:
    – fiziskajām personām – līdz 350 euro,
    – juridiskajām personām – līdz 1400 euro (lēmumu par soda apmēru pieņem pašvaldības attiecīgās izpilddirekcijas izpilddirektors).
  • Šogad Rīgas pašvaldības policija ir konstatējusi 792 gadījumus, kad teritoriju īpašnieki nav nopļāvuši zāli.
  • Pašvaldībai nebūtu jākoncentrējas uz sodīšanu un sodu palielināšanu.
0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes