Par aktuālo Rīgā (02.01.2020.)

Par aktuālo Rīgā (02.01.2020.)

06.01.2020

Klausies Aināra Rutkēviča sarunu ar Oļegu Burovu par aktualitātēm Rīgas pilsētā.

Raidījums Par aktuālo Rīgā Radio SWH ēterā katru ceturtdienu pulksten 18:30.

Uzdod savu jautājumu šeit

Raidījuma ieraksts:

 

#2667 Ieva 2019-12-16 13:24:05
Sveicināti. Nesen mana paziņa no ārvalstīm saskārās ar ļoti nepatīkamu situāciju – taksometra šoferis, kas viņu sagaidīja pie viesnīcas un nogādāja uz lidostu par ceļu lika samaksāt 64 eiro. No viesnīcas Latvija!! Nezinu, vai tā ir domes kompetence, bet uzskatu, ka šāda rīcība ir nepiedodama. Tūristiem par mums noteikti nepaliks labs iespaids. Bēdīgi un nekrietni.

  • Satiksmes ministrija atbalstīja grozījumus Autopārvadājumu likumā par taksometru tarifu griestu atcelšanu, par kuru pieņemšanu konceptuāli iebilda Rīgas dome un līdz ar to tagad taksometru tarifi ir elastīgi un var būt atkarīgi no taksometra izsaukuma laika un virziena.
  • Jaunā kārtība paredz, ka autovadītājam ir pienākums pirms brauciena informēt pasažieri par braukšanas maksas aprēķinā piemēroto tarifu un papildmaksu atbilstoši cenrādim. Norēķinoties autovadītājam ir pienākums izsniegt taksometra skaitītāja reģistrētu darījumu apliecinošu dokumentu (čeku).
  • Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienests (turpmāk – Kontroles dienests) šajā aprakstītajā situācijā var uzsākt pārbaudi tikai tādā gadījumā, ja pasažieris var iesniegt darījuma apliecinošu dokumentu – čeku. Ja šāda situācija gadījusies un čeks ir paņemts un saglabāts, iedzīvotājs ir aicināts to sūtīt uz RD Satiksmes departamenta e-pastu: sd@riga.lv, lai tālāk risinātu situāciju, sauktu taksometra uzņēmuma vadību, taksometra vadītāju pie atbildības.
  • Kontroles dienests iesaka katram pasažierim pirms uzsākt braucienu ar taksometru, pievērst uzmanību tarifiem, kas norādīti uz taksometra priekšējam pasažieru durvīm un vienmēr par tarifu un cenu vienoties ar taksometra vadītāju, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem brauciena galamērķī. Un vienmēr pēc brauciena paņemt čeku.

 

#2666 Džonis777 2019-12-16 11:44:22
Labdien. Nesen lasīju, ka tiek plānots vienu dienu aizvērt Tērbatas ielu transportam un atstāt to tikai gājējiem? Kad tas tiks organizēts un, vai arī tramvajs nekursēs? Vai nākotnē pavisam slēgs ciet?

  • Šogad katra mēneša pirmajā sestdienā kādu no galvaspilsētas centra ielām atvēlēt gājējiem, velobraucējiem, kā arī dažādām uzņēmējdarbību veicinošām iecerēm.
  • Jau sestdien, 4.janvārī, iecere tiks īsteno Tērbatas ielā, kuru autotransportam slēgs tās sākuma posmā no Elizabetes līdz Stabu ielai. Savukārt sabiedriskais transports kursēs pēc grafika, attiecīgajā posmā samazinot braukšanas ātrumu.
  • Ieceres mērķis ir atdzīvināt Rīgas centru, veicinot iedzīvotāju mobilitāti un pilsētvides attīstību. Arī uzņēmēji ir aicināti šo pilsētas iniciatīvu atraktīvi izmantot kā iespēju savā labā, veicinot uzņēmējdarbību.
  • Kā norāda sociālantropologs un pilsētplānotājs Viesturs Celmins: “Eiropas mērogā tas nav jauns projekts, šādas ielas ir visur Eiropā. Šajā gadījumā mēs beidzot dodam drošību un brīvību pilsētas galvenajiem spēlētājiem – gājējiem. Mēs neesam pret automašīnām, mēs esam par ērtu, drošu, mazam biznesam saistošu, dinamisku pilsētvidi.”
  • Februāra pirmajā sestdienā, 1.februārī, plānots slēgt Blaumaņa ielas posmu no Aleksandra Čaka ielas līdz Brīvības ielai, bet marta pirmajā sestdienā, 7.martā, Krišjāņa Barona ielas posmus, par ko sīkāk tiks ziņots atsevišķi.
  • Rīgas domes Satiksmes departamentam uzdots ieviest visas nepieciešamās satiksmes organizācijas izmaiņas.
  • Iedzīvotājs ir kļūdījies rakstot jautājumu – tramvajs pa Tērbatas ielu nekursē. Pa Tērbatas ielu kursē 1. trolejbuss un 316.ekspresbuss. Ir vēl arī šķērsojošais sabiedriskais transports. Ielas posma slēgšana sabiedrisko transportu neietekmēs. Tas brauks lēnāk.

 

#2665 Keita 2019-12-14 09:24:48
Labdien! Varbūt muļķīgs jautājums, bet tomēr – vai šobrīd apkures sezonā var atgaisot radiatorus? Izņēmuma kārtā. Silciema iela 9. Paldies.

  • Dzīvojamās mājas Silciema ielā 9 apkures un karstā ūdens sistēmu apkalpošanu nodrošina PS “Siltumserviss Rīga”.
  • Vienlaikus iedzīvotāji tiek lūgti patvaļīgi neatgaisot apkures elementus un stāvvadus, un uzticēt šo uzdevumu PS “Siltumserviss Rīga” speciālistiem.
  • Jāņem vērā, ka apkalpojošā organizācija, veicot atgaisošanas pasākumus, nodrošina arī iekšējās apkures sistēmas uzpildīšanu. Ja iedzīvotājs patvaļīgi veic atgaisošanas pasākumus un apkures sistēma netiek papildināta ar siltumnesēju, dzīvojamās mājas iekšējā apkures sistēmā krīt siltumnesēja spiediens, kas izraisa individuālā siltummezgla ierīču un elementu bojājumus un mājas kopējas apkures sistēmas nelīdzsvarotību.
  • Gadījumā, ja dzīvojamajā mājā tiek konstatēti apkures sistēmas darbības traucējumi vai nepilnīga karstā ūdens padeve, aicinām par esošo situāciju informēt PS “Siltumserviss Rīga” (informatīvais tālrunis: 80000610) vai aizpildīt pieteikumu interneta vietnē http://www.siltumserviss.lv/zino/.
  • Ja ir sūdzības par PS “Siltumserviss Rīga” darbu, lūgums informēt SIA “Rīgas namu pārvaldnieks”, Aleksandra Čaka iela 42, vienotais informatīvais tālrunis 8900, e-pasts: rnparvaldnieks@rnparvaldnieks.lv, mājaslapa: www.rnparvaldnieks.lv
  • Decembrī netika saņemts neviens pieteikums par apkures problēmām no šīs dzīvojamās mājas, tāpēc varētu būs problēma klienta dzīvoklī.

 

#2664 Indža 2019-12-13 13:55:50
Sveiki…interesanti, kādi pārkāpumi ir visvairāk reģistrēti, pieķerti pēdējos gados….kur visvairāk darba policijai?

Biežāk reģistrētie administratīvie pārkāpumi Rīgā (Rīgas pašvaldības policijas sniegtā informācija):
2018.gads 2019.gads līdz 09.12.
Teritorijas nesakopšana un būvju neuzturēšana 2391 3112
ALKOHOLS – atvērts iepakojums, lietošana, reibumā 3125 2727
Ceļu satiksmes noteikumu neievērošana (neatļauta stāvēšana, apstāšanās) 1972 2176
Smēķēšanas ierobežojumu pārkāpšana 1034 1312
Nav deklarētas dzīvesvietas, nav pases 991 778
Sīkais huligānisms 799 693
Piegružošana vai dabisko vajadzību nokārtošana 406 409
Dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšana 400 383
Kopā 11118 11590

Savukārt Administratīvā inspekcija (turpmāk- Inspekcija) par veikto darbību sniedz šādu informāciju: kontrolējot Rīgas domes saistošo noteikumu prasību ievērošanu, Inspekcija visvairāk ir konstatējusi šādus pārkāpumus:
• par nekustamo īpašumu un tam piegulošo teritoriju nepienācīgu uzturēšanu;
• par ēku sakārtošanu;
• par ielu nosaukuma un ēku numura zīmju izvietošanu;
• par Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanu.
• Laika periodā 2018g.-2019.g Inspekcijā ir reģistrēti 6170 pārkāpumi.

 

#2663 JolantaB. 2019-12-12 17:50:29
Sveiki. Rakstu kādas iedzīvotājas, kundzes vārdā, kura dzīvo Bērzpils ielā 75. Dzīvokļa numuru labāk nenorādīšu, jo šis neattiecas tieši uz dzīvokli. Lieta esot tāda, ka ēka netiekot nedz kopta, nedz atjaunota, nedz pienācīgi uzturēta. Kāpņu telpā, koridorā stāv sabojātas mēbeles no senseniem laikiem. Daži stikli izsisti. Viss putekļains un netīrs. Lūgums darīt kaut ko lietas labā.

  • 12.12.2019. SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (turpmāk – Pārvaldnieks) darbinieki apsekoja dzīvojamai mājai Bērzpils ielā 75, Rīgā (turpmāk – Dzīvojamā māja) piesaistīto teritoriju un koplietošanas telpas. Par veikto apsekošanu sagatavots apsekošanas akts Nr.12-8/33252. Apsekošanas laikā konstatēts, ka Dzīvojamās mājas koplietošanas telpas ir uzkoptas atbilstoši Ministru kabineta 28.09.2010. noteikumu Nr.906 “Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumi” nosacījumiem un Dzīvojamai mājai piesaistītā teritorija uzkopta atbilstoši 28.04.2015. Rīgas domes saistošo noteikumu Nr.146 “Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi” nosacījumiem.
  • Apsekošanas laikā tika konstatēts, kas Dzīvojamās mājas koridoros ir izvietoti sadzīves priekšmeti, kuri pieder mājas iedzīvotājiem. Tā kā Pārvaldnieks nevar utilizēt privātpersonām piederošus sadzīves priekšmetus, tuvākajā laikā koplietošanas telpās tiks izvietoti paziņojumi par koplietošanas telpu atbrīvošanu no sadzīves priekšmetiem, lai tiktu ievērots Ministru kabineta 19.04.2016. noteikumu Nr.238 “Ugunsdrošības noteikumi” 246.6.punktā noteiktais, proti, evakuācijas ceļos aizliegts novietot priekšmetus, mēbeles, iekārtas un citus materiālus kāpņu telpās, kā arī tieši zem atklātām kāpnēm, kāpņu laidiem un laukumiem.
  • Par izsistiem stikliem Dzīvojamā mājā paskaidrojam, ka apsekošanas laikā netika konstatēti izsisti stikli koplietošanas telpās.
  • Savukārt par Dzīvojamai mājai nepieciešamajiem remontdarbiem vēršam uzmanību, ka jebkuri remontdarbi Dzīvojamā mājā var tikt veikti, ja to izpildei tiek nodrošināti nepieciešamie finanšu līdzekļi. Dzīvokļa īpašuma likums nosaka, ka vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopībai (dzīvokļu īpašumu īpašnieku vairākumam) ir tiesības izlemt ikvienu jautājumu, kas saistīts ar Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un uzturēšanas izdevumu noteikšanas un maksāšanas kārtību, tajā skaitā plānotajiem remontdarbiem un papildus nepieciešamajiem darbiem. Tādējādi Dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki, pieņemot attiecīgu kopības lēmumu var lemt par nepieciešamo remontdarbu izpildi.
  • Šajā gadījumā, lai Dzīvojamā mājā tiktu veikti visi nepieciešamie/plānotie remontdarbi, tajā skaitā projekta izstrāde aukstā ūdens ievada pārbūvei, jumta metāla skārda seguma nomaiņa, dūmvadu, skursteņu remonts, bēniņu pārseguma siltināšana, fasādes remonts ar dekoratīviem arhitektūras elementiem, fasādes remonts bez dekoratīviem arhitektūras elementiem, fasādes cokola remonts, sanitārtehnisko ierīču un cauruļvadu nomaiņa koplietošanas telpās, tehniskās apsekošanas atzinuma sagatavošana, projekta izstrāde apkures sistēmas renovācijai, apsardzes signalizācijas izbūve/ierīkošana, siltumsistēmu nolietoto komponentu nomaiņa, ārējo aukstā ūdensvada tīklu remonts dzīvokļu īpašniekiem jālemj par uzkrājumu pozīcijas plānotajiem remontdarbiem palielināšanu, jo ar 2020.gadā noteikto uzkrājumu pozīciju plānotajiem remontdarbiem 0,15 EUR/m2 mēnesī provizoriski 2020.gadā var uzkrāt tikai 918,18 EUR.
  • Saskaņā ar Dzīvojamās mājas uzturēšanas darbu plānu 2020.gadam, prioritāri 2020.gadā tiks veikta Dzīvojamās mājas bēniņu pārseguma nostiprināšana ar plānotajām izmaksām 1581,92 EUR.
  • Citi darbi 2020.gadā netiek plānoti, jo Dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki nav uzkrājuši finanšu līdzekļus citu darbu izpildei.
  • Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums pieņemams saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma normām, ievērojot iepriekš minētā likumā 16., 17., 18., 19., 20. un 21.panta nosacījumus, lēmums noformējams rakstveidā un iesniedzams jebkurā Pārvaldnieka klientu apkalpošanas centrā. Ar kopības lēmumu pieņemšanas kārtību, kopības lēmumu paraugiem un sapulces organizēšanas kārtību Jūs varat iepazīties Pārvaldnieka klientu apkalpošanas nodaļās un vortāla www.rnparvaldnieks.lv sadaļā Klientiem – Kopības lēmumu pieņemšana.

 

#2662 Malienas 2019-12-12 11:08:38
Sveiki, vai ēka Malienas ielā 58 ir grausts? Tur neviens nedzīvo, izskatās pamesta. Varbūt var iegādāties, kas ir īpašnieks?

  • Nekustamais īpašums Malienas 58, Rīgā, kadastra Nr. 0100 124 0204, sastāv no zemes vienības, dzīvojamās mājas, šķūņa un siltumnīcas. Pieder privātpersonai.
  • Nekustamais īpašums atrodas Juglas apkaimē, privātmāju rajonā.
  • Būvju sakārtošanas pārvaldes redzeslokā ēka nav. Ēka tiks apsekota.

 

#2661 Kārlis Le. 2019-12-10 14:43:34
Labdien, nesen redzēju rakstu par spēļu laukumu izveidi pilsētā. Ka iedzīvotāji arī var sniegt savu ideju, kur to vajadzētu. Līdz kuram laikam šogad var to izdarīt, ja vēl var. Ja nevar, tad nākamgad, kad labāk? Man ir pāris idejas Centra/austrumu rajonā. Kā tiek izvērtēta laukuma izveide, pēc tā, cik iedzīvotāji rajonā vai pēc tā, cik tālu viens laukums atrodas no otra? Cik laukumi, piemēram, ir izveidoti 2018. un 2019.gadā?

1. Rakstā Rīgas domes mājaslapā tika teikts, ka ierosinājumi jāiesniedz attiecīgā administratīvā rajona izpilddirekcijā, nenosakot konkrētu termiņu – tā tas arī ir.

  • Rīgas pilsētas pašvaldības bērnu rotaļu un sporta laukumu ierīkošanai Rīgas pilsētas apkaimēs tiek izvērtēta – ņemot vērā pilsētas apkaimes iedzīvotāju priekšlikumus, zemesgabala teritorijas piederību, plānoto tās izmantošanu, iedzīvotāju blīvumu daudzstāvu namos, kvalitatīvas, funkcionālas bērnu rotaļu un sporta zonas trūkumu apkaimē, tai skaitā plānotās teritorijas esošo labiekārtojuma elementu un apstādījumu izvietojumu.
  • Rīgas pilsētas izpilddirekcijās šobrīd tiek realizēta programma par tipveida bērnu rotaļu un vingrošanas laukumu izbūvi. Tipveida laukums sastāv no 2 blakus novietotiem laukumiem. Viens no tiem ir bērnu rotaļu laukums ar izmēru 12 x 19 metri, otrs ir vingrošanas laukums 12 x 16 metri. Apkārt un starp laukumiem ir bruģēts celiņš. Tātad, zemes gabalam jābūt pietiekami plašam.
  • Nav tāda konkrēta laika, kad iesniegt. Laukuma izveide, protams, ir atkarīga arī no finansiālajām iespējām.
  • Ar iniciatīvām par augstāk minēto laukumu izveidi Centra rajonā jāvēršas Rīgas Austrumu izpilddirekcijas Ekonomikas attīstības projektu un teritorijas apsaimniekošanas nodaļā Daugavpils ielā 31, 3.stāvā pie nodaļas vadītājas (Ingrīda Brūgāne), nodaļas vadītāja vietnieka (Aivars Ābelkoks) vai atbildīgā par šiem laukumiem (Emīls Elings-Eliass). Tālr. 67013567, 6701516, 6701566, e-pasts ia@riga.lv.
  • Apkopotā informācija par izvērtētajiem zemes gabaliem tiek iesniegta Rīgas pilsētas izpilddirektoram izvērtēšanai un saskaņošanai.
  • Rīgas Austrumu izpilddirekcijas administratīvajā teritorijā šīs programmas ietvaros izbūvēti 2018.gadā 2 laukumi, 2019.gadā 2 laukumi – 2018.gads Dārziņos, Dārziņu ielā netālu no sabiedriskā transporta galapunkta un Ķengaraga parkā (Maskavas iela pie Kvadrāta); 2019.gads – Dārzciemā starp Kameņu iela un Latgales ielām iepretī namam Ūbeles ielā 7 un Latgales priekšpilsēta Dagdas iela 6 (nojauktu graustu vietā).
  • 2018.gadā Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijas administratīvajā teritorijā uz pašvaldībai piederošiem zemesgabaliem tika ierīkoti trīs tipveida bērnu rotaļu un vingrošanas laukumi – Kleistu ielas atpūtas zonā, Sidraba ielas un Spodras ielas zaļajā zonā un Jūrmalas gatvē b/n pretī dzīvojamai mājai Jūrmalas gatvē 7.
  • 2019. gadā tika ierīkots jauns tipveida rotaļu un vingrošanas laukums uz pilsētai piekritīga zemesgabala Garā ielā b/n, pretī dzīvojamai mājai Riekstu ielā 17 (Iļģuciemā).
  • Ziemeļu rajona izpilddirekcijas administratīvajā teritorijā 2018. un 2019.gadā no jauna ir uzbūvēti 4 rotaļu laukumi (Vecmīlgrāvja 1.līnija 49, Mirdzas Ķempes iela 7; Miera ielas un Upes ielas skvērs, Brīvības iela 356a).

2. Lielos sporta laukumus, sporta kvartālus (nav tipveida), 2018. un 2019. gadā realizējis Rīgas domes Īpašuma departaments.

  • 2018.gadā – Imantas apkaimē pie Rīgas 96.viduskolas, Auru ielā 6a un Mežciema apkaimē starp Mežciema pamatskolu un Rīgas 89.vidusskolu, Hipokrāta ielā 27/29.
    (Sporta laukumos ir izveidoti jauni futbola laukumi, uzstādīti ielu vingrošanas iekārtas, izveidoti sadarbībā ar “Velosolutions” jauni velo laukumi, multifunkcionālie laukumi dažādām sporta spēlēm, kā arī rotaļu laukumi.)
  • 2019.gadā – Imantas sporta centrs, Kurzemes prospektā 158.
    (Jaunajā Imantas sporta centrā ir izbūvēts lielais tematiskais rotaļu laukums – lidosta, nelieli rotaļu laukumi ar atsevišķiem elementiem, skeitparks, vingrošanas laukums, divi multifunkcionālie laukumi, divi „3×3” basketbola laukumi, skrejceļš ar tāllēkšanas sektoru, futbola laukums ar mākslīgo zālienu, tribīnes, izveidota parka teritorija ar jauniem apstādījumiem, kokiem, skatuvi un piknika galdiem. Teritorijā ir atjaunots amfiteātris, kā arī uzstādītas desmit moduļu tipa palīgēkas – apsardzei, medmāsas kabinetam, labierīcībām, ģērbtuvēm un inventāra uzglabāšanai. Visā teritorijā ir izbūvēti jauni inženiertīkli – kanalizācija, apgaismojums, videonovērošana, apziņošanas sistēma. 813 metru garumā ir uzstādīts metāla žogs, nobruģēti celiņi gandrīz 9 tūkstoši kvadrātmetru apjomā, kā arī veikti teritorijas apzaļumošanas darbi vairāk kā 20 tūkstošu kvadrātmetru apjomā.)
  • Būtiski minēt sporta kvartālu – Centra sporta kvartāls, kas tika atklāts 2017.gada vasarā. Tas ierīkots bijušā Latvijas Universitātes stadiona vietā Krišjāņa Barona ielā pretī Rīgas Centra humanitārajai vidusskolai. Kvartālā ir Baltijā lielākā velotrase, viens no lielākajiem bērnu laukumiem valstī, pludmales volejbola laukumi un daudz citu aktivitāšu iespējas. Centra sporta kvartāla kopējā teritorija ir 4 hektāri, no kuriem 7000 kvadrātmetros ir izveidots viens no lielākajiem rotaļu laukumiem bērniem. Tajā ir uzstādītas dažāda veida rotaļu iekārtas un elementi, kas domātas divu vecuma grupu bērniem – pirmsskolas/ sākumskolas (līdz 7 gadiem ) un vecākiem bērniem (7+). Rotaļu laukuma vizuālajā noformējumā par pamatu ir izmantota Rīgas pilsētas simboli un vēsture.

 

#2660 Oma123 2019-12-10 10:46:59
Sveiki. Kas notiek uz Audēju un Kalēju stūra? Vasarā tur bija kafejnīca, tad kādu laiku tā bija pamesta un pilna ar atkritumiem. Tagad to “plēš” nost. Kad tas tiks pabeigts un ko plāno tajā vietā? Vai tā ir pašvaldības zeme?

  • Audēju ielā 12 ir saskaņota viesnīcas celtniecība gan pašai ēkai, gan kanalizācijas un siltumtīklu būvniecībai, tāpēc tiek jaukta nost grīdas konstrukcija, kas līdz šim tika izmantota vasaras kafejnīcai.
    (15.11.2018. viesnīcas būvatļaujā veikta atzīme par projektēšanas nosacījumu izpildi. Par būvdarbu uzsākšanas nosacījumiem ziņu nav. Būvēt viesnīcu varēs sākt tikai tad, kad būs izpildīti būvdarbu uzsākšanas nosacījumi.)
  • Zeme pieder SIA “Audēju 12”.
0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes