Par aktuālo Rīgā (23.01.2020.)

Par aktuālo Rīgā (23.01.2020.)

27.01.2020

Klausies Aināra Rutkēviča sarunu ar Oļegu Burovu par aktualitātēm Rīgas pilsētā.
Raidījums Par aktuālo Rīgā Radio SWH ēterā katru ceturtdienu pulksten 18:30.

Uzdod savu jautājumu šeit

Raidījuma ieraksts:

 

#2695 Koks 2020-01-16 17:20:15
Laba diena. Mājas lapā www.riga.lv rakstīts – līdz 11. janvārim saskaņā ar Administratīvā procesa likumu pie Rīgas domes priekšsēdētāja var apstrīdēt Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisijas vairākuma pieņemto lēmumu par koku ciršanu Dumbrāja ielā 29, Rīgā. To var apstrīdēt ikviens, jo koku ciršana ir uzskatāma par kaitējumu videi. Kāds rezultāts? Cik cilvēku iesaistījās un izteica viedokli?

  • Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisija (turpmāk-Komisija) vairākas reizes vērtēja SIA „Bonava Latvija” (projekta Dumbrājas ielā 29 attīstītāja) iesniegtos dokumentus, kā arī nolēma rīkot publisko apspriešanu, kuras laikā saņēma daudz viedokļu no Imantas un tuvāko apkaimju iedzīvotājiem. Vairums no tiem bija pret koku izciršanu, tāpēc Komisija lēma, ka projekta attīstītājam ir jāmeklē vēl risinājumi, lai minētajā adresē saglabātu pēc iespējas vairāk ainaviski vērtīgo koku.
  • Pēc izmainītā risinājuma attīstītāji SIA “Bonava” ir saglabājuši 2 ainaviski vērtīgus kokus un apsolīja, ka papildus veiks koku stādījumus vairākos pašvaldībai piederošos zemesgabalos. Kur un cik tieši šobrīd precīzas informācijas nav.
  • Uz pašvaldības aicinājumu apstrīdēt Komisijas lēmumu atsaucies viens Imantas iedzīvotājs.

 

#2694 Oskars 2020-01-16 13:36:28
Labdien. Lūdzu risināt situāciju ar neapgaismoto Kurzemes prospekta posmu – no Nestes līdz Baltegļu ielai, braucot no centra!

  • RPA “Rīgas gaisma” (turpmāk Aģentūra) darbinieki apsekoja Kurzemes prospekta posmu starp Slokas un Baltegļu ielām un konstatēja, ka šajā posmā atrodas 20.gs. otrajā pusē izbūvēti apgaismojuma tīkli.
  • Izbūvējot šo Kurzemes prospekta posmu, balsti tika uzstādīti sadalošajā joslā tuvāk prospekta pāru puses brauktuvei. Balstos ir uzstādīti divu ragu kronšteini ar gaismekļiem, kas vērsti uz abām prospekta brauktuvēm.
  • Lai uzlabotu situāciju ar apgaismojumu uz Kurzemes prospekta nepāru puses brauktuves, ir jāizstrādā tehnisko dokumentāciju balstu izvietošanai un elektrolīniju izbūvei ar tālāku šo tīklu būvniecību.
  • Papildus atbilstoši Rīgas domes 2010.gada 14.decembra nolikumam Nr.84, “Rīgas pašvaldības aģentūras “Rīgas gaisma” nolikums”, Aģentūra veic esošo, līdz šim izbūvēto, pilsētas ielu apgaismojuma komunikāciju uzturēšanu, ekspluatāciju un remontu.
  • Aģentūrai piešķirto 2020. gada budžeta līdzekļu ietvaros šobrīd nav paredzēts finansējums jaunu apgaismojuma tīklu projektēšanai un izbūvei atsevišķos pilsētas rajonos un ielās.

 

#2693 Aina 2020-01-15 14:00:11
Sveiki, kam pieder zemesgabals Lāčplēša un Satekles ielas stūrī – paliels, zaļš. Braucu regulāri garām un rodas doma, ka būtu labi to izmantot lietderīgi.

Zaļās zonas Lāčplēša un Satekles ielas stūrī ir:
1) Privātīpašumā esošu zemesgabalu ar kadastra apzīmējumiem 0100 031 0129 un 0100 031 0037 daļas;
2) VAS “Latvijas dzelzceļš” zemesgabala ar kadastra apzīmējumu 0100 040 2018 daļas.

 

#2692 Aivija 2020-01-15 10:12:56
Labdien, vai Rīgas dome piedāvā bezmaksas kursus vai kursus nodarbības par nelielu samaksu arī angļu valodā runājošiem?

  • Rīgas dome piedāvā bez maksas apgūt latviešu valodu A un B kategorijā. To var apgūt rīdzinieki, kuri savu dzīvesvietu deklarējuši Rīgā, un nav skolēni vai bezdarbnieki.
  • Bezmaksas latviešu valodas kursi tiek organizēti pavasarī un rudenī. 2020. gada pavasara grupa jau ir nokomplektēta.
  • Apmācību vieta Rīgas iedzīvotājiem ir jāizvēlas patstāvīgi (no saraksta), kā arī jāiesniedz pieteikums organizācijai (elektroniskā veidā vai pa norādīto tālruņa numuru). Parasti kursi rīdzinieku ērtībai norisinās dažādās Rīgas vietās un dažādos diennakts laikos – gan no rīta, gan vakaros.
  • Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments informē, ka jau trešajā dienā pēc pieteikšanās izsludināšanas ir nokomplektētas visas latviešu valodas bezmaksas kursu grupas 2020.gada pirmajam pusgadam.
  • Šobrīd iedzīvotāji vēl var pieteikties uz vietām kursu grupās, kas mācības uzsāks 2020.gada rudenī. Izglītības iestādes, kas īsteno projektu „Latviešu valodas apguves kursu organizēšana un īstenošana Rīgas pilsētas iedzīvotājiem”, informē, ka interesentu skaits kā katru gadu bija ļoti liels un krietni pārsniedza piedāvājumu. Jau ziņots, ka šogad Rīgas pašvaldība nodrošinās iespēju latviešu valodu bez maksas apgūt ap 1000 rīdziniekiem.
  • Kontaktinformācija: www.integracija.riga.lv. Šajā mājas lapā atrodams saraksts ar iestādēm, kas sniedz pakalpojumu, un katras iestādes, kas organizē kursus, kontakttālrunis. Vietas tiek aizņemtas ļoti ātri, tāpēc labāk zvanīt un pieteikties nekavējoties.

 

#2691 Daira 2020-01-14 15:26:11
Labdien. Esmu mamma daudzbērnu ģimenē. Mani bērni apmeklē pašvaldības interešu izglītības iestādes. Zinu, ka mums kā daudzbērnu ģimenei par interešu izglītību nebūtu jāmaksā, bet rēķini man tiek piestādīti. Uz manu jautājumu, kādēļ tā, man atbildēja, ka esot jāveic kaut kāda reģistrācija pašvaldības mājas lapā. Šodien veselu dienu esmu veltījusi tam, lai atrastu kur un kāda anketa man jāaizpilda, esmu zvanījusi un vairākiem man pieejamajiem pašvaldības numuriem, kur man arī nemācēja paskaidrot kur konkrēti es varu sameklēt šo “e-pakalpojumu”, lai ātri šo jautājumu atrisinātu. Lūdzu nododiet par pašvaldības e-pakalpojumiem atbildīgajām personām, ka mājaslapa ir neērta, piedāvāto pakalpojumu klāsts ir nepārskatāms un parastajam iedzīvotājam ļoti neparocīgs, ja man ir jātērē tik daudz laika un jāveic vairāki zvani, jo pašam atrast piedāvātajā klāstā vajadzīgo ir praktiski neiespējami.

1) Pa bezmaksas informatīvo tālruni 80000800 var saņemt vispārīgu informāciju un konsultācijas par pašvaldības kompetencē esošajiem jautājumiem, kā arī uzzināt visu Rīgas domes departamentu tālruņus, mājas lapu adreses.

  • Pa bezmaksas informatīvo tālruni 80005055 var saņemt informāciju par galvaspilsētā pieejamajiem sociālajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību.
  • Dažādā informācija par Rīgas pašvaldības sniegtajiem daudzveidīgajiem pakalpojumiem ir atrodama gan kopējā informatīvajā mājas lapā www.riga.lv gan www.pasvaldiba.riga.lv , bet katras nozares departamentam ir sava mājas lapa, piemēram RD Labklājības departamentam : www.ld.riga.lv

2) Arī pašvaldības ģimeņu atbalsta reģistra (turpmāk-Reģistrs) lapa ir viegli atrodama: Elektroniski, izmantojot e-pakalpojumu Rīgas pašvaldības pakalpojumu portālā www.eriga.lv → E-pakalpojumi privātpersonām → izvēloties sadaļu “Ģimeņu atbalsta reģistrs”→ autorizējoties izmantojot piedāvātās iespējas.

  • Ja iedzīvotājiem nav iespējams Reģistrā reģistrēties elektroniski, Jūs varat vērsties Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā (Kungu ielā 7/9; Brīvības ielā 49/53; Daugavpils ielā 31; Ed.Smiļģa ielā 46, informācija par pieņemšanas laikiem pa tālruni 80000800) vai Rīgas Sociālajā dienestā (Baznīcas ielā 19/23 1.stāvā pie informatora, pieņemšanas laiki P.10.00-17.00; O.T.C. 10.00-16.00).
  • Atvainojamies, ja lapas sameklēšanas ir sagādājusi grūtības, bet esam centušies to padarīt pēc iespējas vienkāršāku, jo Reģistra mērķis ir nodrošināt vienotu un efektīvu pieeju Rīga pilsētas pašvaldības sniegtajiem pakalpojumiem un atvieglojumiem ģimenēm ar bērniem, veicināt pakalpojumu elektronizāciju, epakalpojumu pieejamību, elektronisko saziņu starp privātpersonām un pašvaldību, tādējādi samazinot administratīvās procedūras, īpaši gadījumos, kad to sniegšanā ir iesaistītas vairākas pašvaldības iestādes vai institūcijas.
  • Jāatzīmē, ka kopš 2018. gada 1.maija, kad tika izveidots šis reģistrs, tajā reģistrējušās 4538 rīdzinieku ģimenes, kopā 19 984 personas, tajā skaitā 14 508 bērni.

 

#2690 UldisI. 2020-01-14 14:13:31
Sveiki. Uz mājas kopīpašuma zemes māju pagalmā cilvēki zālē atstāj mašīnas. Jautājums – lai iedzītu metāla stieņus, mietus zālē, kas neļautu novietot auto konkrētajā vietā…..vai tas ir jāsaskaņo?

  • Mietiņi, stieņi, utmldz. noteikti saskaņojami Rīgas pilsētas būvvaldē, pretējā gadījumā tie uzskatāmi par neatļauto būvniecību un attiecīgi sodāmi.
  • Lai varētu sākt saskaņošanas procesu, ir nepieciešams dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums (lai “PAR” nobalsotu vairāk kā puse) par nožogojuma izveidi/izbūvi.
  • Jebkura rīcība ar kopīpašumā esošajām domājamajām daļām gan daudzdzīvokļu mājā, gan tai piesaistītajā zemesgabalā likumīgi var notikt tikai ar dzīvokļu īpašnieku vairākuma piekrišanu.
  • Zālāju izbraukāšana māju pagalmos gan nebūtu pieļaujama, iespējams, ka kopīpašniekiem būtu jārisina jautājums par auto stāvvietu paplašināšanu, bet, protams, ar vairākuma balsojumu. Pie šāda risinājuma tiktu sakārtots gan mājas iekšpagalms, gan arī pasargāts zālājs no izbraukāšanas.
  • Tātad, stieņu iedzīšana zālājā ir nesankcionēta rīcība ar kopīpašumā esošo zemesgabalu, turklāt ir apšaubāms, vai tā efektīvi pasargātu zālāju no izbraukāšanas.
  • Ja iedzīvotāji pamana, ka mājas teritorijā automašīnas tiek novietotas zālienā vai citā neatļautā vietā, nekavējoties jāizsauc Rīgas pašvaldības policija.

 

#2689 Sv.. 2020-01-13 17:29:59
Un vēl, ko veidos centrāltirgus nojaukto būdu vietā? Pieļauju, ka tur varētu izskatīties baisi pēc būdu \”nonešanas\”. Vai šogad ir izredzes ieraudzīt kaut ko skaistu šajā vietā?

  • Šīs tirgus daļas nākotne ir atkarīga no “Rail Baltica” projekta attīstības un izstrādes. Taču no “Rail Baltic” skatupunkta to varētu izmantot gan pasažieru vajadzībām, gan izveidot zaļo zonu un parku (publisko laukumu).
  • Satiksmes ministrija, Autotransporta direkcija, ir vērsusies pie pašvaldības ar ierosinājumu – kamēr netiek uzsākti darbi “Rail Baltica” projektā (pēc aptuveni diviem gadiem), minētajā teritorijā ierīkot maršrutu taksometru galapunktu, kas kādreiz atradās pretim t/c “Origo”. Ierosinājums tiks izvērtēts.
  • Šobrīd konkrētu atbildi par plāniem pašvaldība sniegt nevar, bet perspektīvā tas varētu būt publiskais laukums.

 

#2688 Sālsvīrs 2020-01-13 17:25:13
Sveiki, man tāds jautājums, kādēļ gan uz ielām ir jāber sāls, ja nav sniega? Vai tas ir normāli,, nav kur sāli likt? Paldies.

  • Ar sāls maisījumu ielas un ietves tiek kaisītas, lai neveidotos “melnais ledus”, jo laika apstākļi ir mānīgi.
  • “Melnais ledus” var veidoties arī tad, ja gaisa temperatūra ir nulle grādu. Kā novērojuši ikdienas uzturēšanas dienesti, šajā laikā “melnais ledus” veidojas arī tad, kad temperatūra pat ir virs nulles – mitruma daļiņas nosēžas uz asfalta, un piesalstot, rada apdraudējumu autovadītājiem. Tāpēc šādos laika apstākļos arī nepieciešama preventīva brauktuvju apstrāde ar pretslīdes materiālu.
  • Ar sāls maisījumu tiek apstrādātas maģistrālās ielas, 2. un 3. kategorijas ielas, tilti un pārvadi.
  • Kopumā decembrī, pie laika apstākļiem, kad nav bijis sniegts, veikta ielu kaisīšana ar pretslīdes materiālu 12 reizes. Savukārt janvārī līdz šim apstrādātas ielas 7 reizes.
    (Kā pērn noskaidrojis sabiedriskās domas pētījumu centrs “SKDS”, 43% iedzīvotāju vēlas, lai uz ielām tiek kaisīts smilts-sāls maisījums, 18% procenti domā, ka jākaisa tikai sāls, bet 14% ir par alternatīviem ķīmiskiem reaģentiem. Savukārt 12% pauduši, ka ielas nav jākaisa vispār. Tāpat 45% aptaujāto uzskata, ka visas ielas ātri un pilnīgi jāattīra no sniega, nepieciešamības gadījumā atņemot naudu citu pašvaldības funkciju izpildīšanai, savukārt 43% uzskata, ka ielas jāattīra iespēju robežās, neatņemot naudu citām jomām.)

 

#2687 Māris 2020-01-07 16:05:36
Labdien ! Novembrī uzdevu jautājumu- kad Dārzciemā, Kraukļu ielā kaut kas tiks darīts ar ielas segumu- vasarā putekļi, rudenī bedres, dubļi, peļķes. Decembrī izskanēja mans jautājums SWH ēterā, nākamajā nedēļā bija klāt tehnika- nogreiderēja un uzbēra ļoti smalkas dolomīta šķembas. Pēc pirmā lietus iela nebija gājējiem lietojama- jo smalkā dolomīta masa izšķīda un dubļi palika vēl lielāki kā bija. Šis segums ne tikai bojā apavus un apģērbu, bet ir bīstams, jo pēc lietus iela pārvēršas par dubļainu slidotavu. Pieprasām novākt šo zampu un vietā uzbērt kaut vai frēzēto asfaltu, kāds ir citās ielās, piem Zvārtavas, Kameņu. No tā vismaz nav dubļu un putekļu. Uz asfaltu jau vairs neceram. Godīgi sakot, ja šāda attieksme no RD puses pret Dārzciema iedzīvotājiem turpināsies, mēs apsveram pret RD vērsties VARAM vai tiesā par pašvaldībai uzlikto funkciju nepildīšanu (paviršu izpildi), jo Kraukļu ielas iedzīvotāji ir reāli nokaitināti ! Mēs dzīvojam Latvijas galvaspilsētā, Baltijas metropolē, nevis laukos ! p.s. un ja mērs tiešām grib atbraukt apskatīties, lai brauc pēc lietus, nevis sala laikā. Kraukļu ielas iedzīvotāju vārdā – Māris

  • Dārzciema apkaimē liela daļa ielu ir ar grants segumu. Pērn sešās ielās Dārzciemā tika veikta “atputekļošana”, tas ir, ielas planēšana un frēzētā asfalta ieklāšana. Arī šogad darbs pie ielu “atputekļošanas”, neieguldot milzīgus finanšu resursus, tiks turpināts.
  • Lai pilnībā pārbūvētu ielu, ieklājot asfalta segumu, nepieciešama kapitāla ielas pārbūve ar būvprojektu, paredzot lietus ūdens kanalizācijas sistēmas izbūvi, komunikāciju pārbūvi, un apgaismojuma uzstādīšanu. Dārzciema apkaimē šobrīd būtiska pārbūve ielām nav plānota.
  • Iedzīvotāja minētās ielas ir apzinātas un iekļautas “Atputekļošanas programmā”. Darbus plānots atsākt vasarā.

 

#2686 Norberts 2020-01-07 10:50:12
Labdien, Katru gadu, kad tuvojas Ziemassvētki un vecgada vakars pilsētās tiek visādi izdekorētas ielas, liktas egles, izgaismoti koki, izgaismotas laternas utt. Priekšlikums – tajos iebraucamajos ceļos, kur pirms Rīgas sākuma ir uzlikti tie lielie, baltie burti Rīga, piem., braucot no Berģiem uz Rīgu, tos izgaismot ar dažādām, krāsainām un mirgojošām lampiņām vai projektoru, kas izgaismo šos baltos burtus ar dažādām krāsām. Vai to nevar īstenot nākamgad?

  • Jāatzīmē, ka iesūtītajā jautājumā minētie Rīgas pilsētas nosaukuma objekti pārsvarā ir izvietoti tālu no pilsētas ielu centralizētā apgaismojuma tīkliem (piemēram, Salaspils virzienā Maskavas ielā līdz tuvākajiem pilsētas ielu centralizētā apgaismojuma tīkliem ir 3km liels attālums), un nereti ir izvietoti privātpersonām piederošos zemes īpašumos, līdz ar to minēto objektu izgaismojuma elektroapgādei ir nepieciešams izstrādāt tehnisko dokumentāciju un veikt būvniecības darbus normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.
  • Atbildīgā pašvaldības iestāde Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments informē, ka iespēju robežās ierosinājumu īstenos dzīvē. Bet, kā jau minēts, lai to izdarītu, ir jāveic virkne priekšdarbu – tā ir viņu kompetence.
0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes