Ziemassvētki ir dāvana sirdij. Juris Rubenis par svētku laiku
Ar dziesmu par dzīvi

Ziemassvētki ir dāvana sirdij. Juris Rubenis par svētku laiku

24.12.2021, Foto: www.iii3.lv

Radio SWH raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” kontemplācijas skolotājs, Integrālās izglītības institūta direktors, rakstnieks Juris Rubenis dalās Ziemassvētku laika pārdomās, par ko ir šie svētki: “Vai mēs varētu no tāda skata punkta palūkoties uz šo laiku, ka mēs vismaz vienam cilvēkam sev blakus varētu iedot kaut ko viņa sirdij, kas īstenībā ir tas, ko mēs visvairāk gaidām.”

Uz jautājumu par to, kas tad īsti ir Ziemassvētki, Rubenis dalās ar kādu stāstu: “Ir dokumentēts viens notikums, kurā slavenais dzejnieks Rainers Marija Rilke dzīvoja Parīzē. Viņš kopā ar savu draudzeni vienmēr gāja savās darīšanās pāri tirgus laukumam. Un tur vienmēr ubagoja viena veca ubadze, kura bija vienkārši pastiepusi roku un neskatījās nekur. Rilkes draudzene vienmēr viņai kādu monētu iemeta, bet Rilke viņai nedeva neko.

Kādu vakaru Rilkes draudzene saka: “Kāpēc tu viņai neko nedod?” Un viņš saka: “Mums ir jāiedod kaut kas viņas sirdij, nevis rokai.” Nākamajā dienā viņš paņēma līdzi tādu skaisti izplaukušu rozi un, ejot garām tai ubadzei, pasniedz viņai šo rozi. Un notika kaut kas pārsteidzošs – viņa pirmoreiz pacēla acis, noskūpstīja viņam roku, paņēma to rozi un aizgāja. Astoņas dienas viņa nebija savā vietā. Un tikai pēc astoņām dienām viņa atkal parādījās. Rilkes draudzene atkal jautāja Rilkem, kad viņi garām gāja: “Kā tu domā, no kā viņa pārtika visas šīs astoņas dienas?” Un Rilke sacīja: “No rozes.””

Rubenis šo stāstu salīdzina arī ar Ziemassvētku laiku: “Ideja ir tā, ka mēs varam patiešām viens otram sniegt kaut ko dažādos līmeņos. Un ir jau skaisti, ka mēs varam uzdāvināt kaut ko rokai, un jaunībā mēs parasti to gaidām, bet es domāju dziļākajā nozīmē tas ir stāsts, kā iedot kaut ko tādu, ko mēs tajā dziļākajā nozīmē gaidām, kā sniegt kaut ko, kas ir tālāk par visām dāvanām.”

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes