11.maijs. Vītoliņš: Taktiskie pamati spēlētājiem ir ielikti, taču laukumā visu izšķirs nianses
Pasaules čempionāts hokejā

11.maijs. Vītoliņš: Taktiskie pamati spēlētājiem ir ielikti, taču laukumā visu izšķirs nianses

11.05.2023, Foto: LHF

Latvijas izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš pēc valstsvienības treniņa sarunā ar žurnālistiem izteicās, ka dienu pirms Pasaules čempionāta atklāšanas spēles satraukuma viņam pagaidām vēl nav, jo komanda izskatās pārliecinoši, un visi ir labā garastāvoklī. Taktiskie pamati spēlētājiem ir ielikti, taču laukumā visu izšķirs nianses: “Tās ir sekundes simtdaļas, kurās spēlētājam pašam jāsajūt, ko darīt un jāpieņem pareizais lēmums, vai iet līdz galam, vai tomēr piebremzēt, vai tomēr, ja tu jūti, ka nevari “ieķerties”, ir labāk atkāpties. Tas ir tas spēles intelekts, cik labi tu saproti spēli. Jo bāze visa ir, atliek tikai pieņemt pareizo lēmumu. Tas savukārt izdodas tad, kad tu jūties fiziski spēcīgs, tad tev galva ir brīva un labi strādā. Tikko tev ir nogurums, ir spriedze, tu domā tikai par savu fizisko stāvokli un aizmirsti, ko jādara uz ledus.”

Vītoliņš atzina, ka pēc viena treniņa ir grūti pateikt, kādā fiziskā kondīcijā pēc pārlidojuma no ASV caur Norvēģiju ir Rūdolfs Balcers, piebilstot, ka mazliet iejusties viņam vajag. Taču treniņā bija redzams, ka pāris ļoti labus momentus Rūdis izveidoja, bija laba saspēle, un ir jūtams, ka viņam ir ļoti laba spēles izpratne. Līdz ar to, treneraprāt, uzbrucējs ātri iekļausies komandā. Turnīru Balcers sāks vienā uzbrucēju virknējumā ar Ronaldu Ķēniņu un Pasaules čempionāta debitantu Danu Ločmeli. “Viņi ar Ķēniņu ir spēlējuši kopā visus čempionātus, un Ločmelis, ceru, ka tiks galā spiedienu. Čempionāts ir garš, var būt visādas izmaiņas, arī spēles gaitā var kaut ko pamainīt. Galvenais, lai visi zinātu, kā spēlēt un, neatkarīgi no tā, ko kurā maiņā tu ieliec, viņš zina, kas viņam jādara. Lai nav, ka katra maiņa spēlē, kā grib, un beigās tu ielec citā maiņā un saki – ko jūs darāt? Mēs spēlējam visi vienādi, un visi ir komunikācijā,” piebilda Vītoliņš.

Viņš arī atzina, ka treneriem ir skaidrs, kurš sargās Latvijas izlases vārtus atklāšanas mačā pret Kanādu, taču pagaidām vēl nevēlējās atklāt kārtis. Vītoliņš vienīgi uzsvēra, ka izlasē ir trīs labi vārtsargi, un viss būs atkarīgs no komandas – ja visi spēlēs pašaizliedzīgi, palīdzēs vārtsargam, tad, neatkarīgi no tā, kurš būs vārtos, viņš stāvēs labi. Pretējā gadījumā jebkurš vārtsargs var nonākt situācijā, kad viņš nebūs glābējs. “Mums ir neieciešama pašaizliedzīga spēle aizsardzībā, jo, kas vinnē aizsardzībā, tas arī vinnēs spēli,” piebilda treneris.

Runājot par rīt gaidāmo maču, Vītoliņš norādīja, ka kanādieši vienmēr spēlē aktīvi, nevis somu vai zviedru taktisko hokeju, kuram pretinieks var pielāgoties. Taču tas var pavērt iespējas labiem pretuzbrukumiem. Savukārt Latvijas izlase centīsies turpināt spēlēt līdzīgu hokeju kā pārbaudes spēlēs pret Šveici un Dāniju.

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes