Par aktuālo Rīgā (19.03.15)

Par aktuālo Rīgā (19.03.15)

20.03.2015


#1299 Cits Ivars 2015-02-27 12:21:56

1) Vai Rīgas namu pārvaldnieks nevarētu pagarināt ūdens skaitītāju rādītāju pieņemšanas termiņus un brīdināt klientus, (telefoniski/e-pastā), kad viņiem draud “soda nauda” 100-200 EUR apmērā (mājas patēriņa starpība) par laicīgu rādītāju nenodošanu? 2) ko RNP dara, lai novērstu milzīgas atškirības dzīvokļu (visi ar skaitītājiem) un kopējā patēriņā? Konkrētā gadījumā starpība mēnesī uz 60.dz. māju – 170m3 – tas nozīmē, ka “zudumi” ir 30-40%? 

1. Informējam, ka viena no aktuālākajām problēmām dzīvojamo māju pārvaldīšanas (apsaimniekošanas) jautājumos ir ūdens patēriņa starpība, kas veidojas starp māju kopējiem ūdens patēriņa skaitītājiem (turpmāk – ŪPS) un ŪPS rādījumiem, ko norēķina periodā iesniedz attiecīgās mājas iedzīvotāji. Minēto starpību iemesli iespējami dažādi, piemēram, dzīvokļu īpašumos esošo ŪPS rādījumu iesniegšana pārvaldniekam atšķirīgos datumos, nesavlaicīga ŪPS verifikācija/nomaiņa, ŪPS rādījumu neiesniegšana vai kļūdainu rādījumu iesniegšana, bojāti ŪPS u.c., tādējādi, RNP noteikusi, ka, sākot no 2014.gada 1.janvāra, ŪPS rādījumu iesniegšanas termiņš ir no mēneša 25. līdz 27.datumam (ieskaitot) ar mērķi samazināt dzīvojamo māju ūdens patēriņa starpību apjomus. Pirms un pēc noteiktā termiņa ŪPS rādījumus RNP nepieņem, turklāt ŪPS iesniegšanas termiņa pagarinājums nav plānots.

Informējam, ka RNP klienti var iesniegt ŪPS rādījumus šādos veidos:

–         ievadot ŪPS rādījumus terminālī Rīgas klientu centrā Brīvības ielā 49/53, Rīgā;

–         elektroniski vortālā www.e-parvaldnieks.lv;

–         ar SMS starpniecību;

–         aizpildot ŪPS rādījumu tabulu, kas izvietota ikmēneša rēķina apakšējā sadaļā un to aizpildītu, ievietojot ŪPS rādījumiem paredzētā kastītē.

Papildus informējam, ka šobrīd RNP veic uzlabojumus grāmatvedības uzskaites programmās, lai tuvāko pāris mēnešu laikā varētu iekļaut brīdinošu informāciju to RNP klientu rēķinos, kuri nebūs iesnieguši ŪPS rādījumus aprēķinu veikšanai. Tā kā RNP apkalpo ap 180 000 klientus, brīdināt telefoniski vai ar e-pastā šobrīd netiek plānots.

2. Dzīvojamo māju ūdens patēriņa starpību iemesli, kā jau minējām iespējami dažādi. Norādām, ka vairumā gadījumu minēto ūdens patēriņa starpību iemesli ir dzīvokļu īpašumos esošo ŪPS rādījumu neprecīza nolasīšana norēķina periodā, kā arī manipulāciju veikšana ar dzīvokļos esošajiem ŪPS (pēdējās minētās darbības pierādīt ir praktiski neiespējami).

Lai risinātu jautājumu par ūdens patēriņa starpībām dzīvojamajās mājās, RNP:

–         noteikusi, ka, sākot no 2014.gada 1.janvāra, ŪPS rādījumu iesniegšanas termiņš ir no mēneša 25. līdz 27.datumam (ieskaitot);

–         katru mēnesi, nolasot dzīvojamo māju kopējo ŪPS rādījumus, veic katras mājas ūdensapgādes ievada un sadales vizuālo apsekošanu. Ja kādai no dzīvojamajām mājām kādā mēnesī vērojamas būtiskas ūdens patēriņa rādījumu izmaiņas attiecībā pret iepriekšējiem norēķinu periodiem, konkrētajā dzīvojamajā mājā tiek veikta ārkārtas inženierkomunikāciju apsekošana.

–         regulāri aicina dzīvojamo māju dzīvokļu īpašniekus iesaistīties ūdens patēriņa starpību jautājuma risināšanā un veikt dzīvojamajā mājā visu ŪPS nomaiņu uz vienotiem, modernākiem un augstākas precizitātes klases ŪPS;

–         saņemot atbilstīgu pieprasījumu, veic dzīvojamo māju dzīvokļos esošo ŪPS apsekošanu. Piebilstam, ka vairumā gadījumu šādas pārbaudēs nav iespējams veikt visu attiecīgās mājas dzīvokļu apsekošanu, jo bieži dzīvokļu īpašnieki apsekošanas laikā nav mājās vai arī liedz RNP veikt dzīvoklī esošo ŪPS apsekošanu. Tādējādi ŪPS apsekošana vairāk kalpo kā preventīvs pasākums.

Piebilstam, ka, ievērojot normatīvajos tiesību aktos noteikto kārtību, vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt jautājumus saistībā ar savas dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, tādējādi RNP aicina dzīvokļu īpašniekus būt aktīvākiem un kopīgi ar RNP rast risinājumus ūdens patēriņa starpību samazināšanā.

 

#1298 Ivars 2015-02-25 09:38:42

Priekšlikums. Lai uzlabotu satiksmes plūsmu piedāvāju aizliegt kreiso pagriezienu uz Maskavas ielu (vismaz darba dienās no 7-20:00) braucot no Krasta ielas pa Jēzuzbaznīcas ielu. Visi kam vajadzētu tikt no Krasta ielas uz Maskavas ielu to var izdarīt regulējāmā krustojumā Puškina-Maskavas iela.
Izvērtējot Jūsu priekšlikumu, satiksmes organizācijas speciālisti tomēr nepiekrīt Jūsu priekšlikumam, jo ir iespējams braukt pa Puškina ielu, lai apbrauktu sastrēgumus. Jāņem vērā, ka satiksme visintensīvākā ir tieši rīta un vakara stundās, tādēļ, lai uzlabotu situāciju, Jēzusbaznīcas ielā plānotas maksas autostāvvietas, kas atvieglos satiksmes plūsmu.

 

#1297 sandris 2015-02-24 13:28:03

par 2 “melnajiem” krustojumiem. 1. ropazhu ielas saakumaa pie briiviibas ielas [statoila] var no kreisaas joslas griezties pa labi, jo no labeejaas nevar taisni uz bikjernieku ielu, tik pa labi. ziime ir 50m ieprieksh – tas labi, BET NAV NODUBLEETA pie luksofora! regulaari avaarijas… [piem., vesetas ielas saakumaa pie hanzas ielas IR 3 ziimes, kaut tur taas ir pilniigi liekas, jo ir T-veida krustojums un skaidrs, ka labaa irnda griezhas pa labi, bet kreisaa – pa kreisi…] 2. dikmanja/grostonas krustojums pie areenas riiga – shodien kaarteejaa avaarija, neieveero ziimi “jaadod celjsh”… taa kaa avaarijas tur ir regulaari – luugums uzlikt STOP-ziimes! paldies jau ieprieksh!

Ropažu ielā pirms Brīvības ielas ir izvietotas nepieciešamās ceļa zīmes pēc standarta. Apsekojot uz vietas secināts, ka ir pazudušas ceļa zīmes 512 un papildplāksne ‘’50m’’. par to ziņots uzturētājiem, lai operatīvi atjauno iepriekš saskaņotās ceļa zīmes.

Par satiksmes organizāciju Vesetas ielā – pagaidām nekādas izmaiņas nav plānotas un jāsaglabā esošā satiksmes organizācija.

Dikmaņa un Grostonas ielu krustojumā ir ļoti labi nodrošināta krustojuma pārredzamība, tādēļ nav nepieciešams uzstādīt ‘’STOP’’ ceļa zīmi. Pie tam jautājuma autors pats  norāda, ka „autovadītāji neievēro zīmi”, tādēļ ir skaidrs, ka ar zīmes nomainīšanu nevar atrisināt šo situāciju, jo nav pamata uzskatīt, ka jaunā ceļa zīme tiks ievērota vairāk kā esošā un varam tikai aicināt autovadītājus braukt uzmanīgāk un ievērot Ceļu satiksmes noteikumus.

 

#1296 Andrejs S. 2015-02-20 21:40:56

Labvakar! Katru dienu braucu uz darbu Bolderājā pa Kleistu ielu. Ielu apgaismojums ir lidz Hapaka grāvim un tad apgaismojums sākas jau Bolderājā Lielajā ielā. Kleistu iela šajā posmā pārsvarā iet pa mežu, tapēc arī ielu apgaismojums tur nebūtu nepieciešams. Taču jautājums ir par nodzisušajiem brauktuves apzīmējumiem šinī posmā (Kleisti-Bolderāja). Diennkats tumšajā lakā tur braukt ir, maigi sakot, neomulīgi, pat bīstami neesošo brauktuves apzīmējumu dēļ. Tv ir bijuši sižeti par avārijām asajā līkumā pirms Bolderājas kapiem. Vēlētos uzzināt RD plānus par Kleistu ielas (Kleisti-Bolderāja) brauktuves apzīmējumu atjaunošanu. Iepriekš pateicos par atbildi.

Piekrītam, ka šajā posmā būtu nepieciešams veikt uzlabojumus. Iela ir pārāk šaura un līkumaina, arī apgaismojums būtu nepieciešams. Izvērtējot finansiālās iespējas un prioritātes, esam ņēmuši vērā arī iedzīvotāju iesniegumus un lūgumus. Atsākoties būvniecības sezonai, kad varēs uzklāt kvalitatīvi horizontālo apzīmējumu, tiks veikti nepieciešamie uzlabojumi – atjaunots horizontālais apzīmējums.

 

#1295 Juris V. 2015-02-20 16:07:46

Labvakar! Pirmkārt, Paldies, par visiem, jau izdarītajiem labajiem darbiem. Cenšos regulāri klausīties šo raidījumu, un zinu, ka daudzus manus jautājumus jau ir uzdevuši citi klausītāji. Bet dažus nedzirdu, rakstu pats: 1. jau apmēram 40 gadus Araišu ielas 200 m pirms Biķernieku ielas nav izbraucami! Varbūt beidzot var noasfaltēt, lai nav jābrauc visu laiku pa gajēju trotuāru.. 2. kapēc pirms Lubānas ielas apļa, lielajās informācijas zīmēs ir noignorēta Kaivas iela? 3. vai ir iespējams vietās, kur tramvajs šķērso citas ielas (Brīvības/ Miera, 13. Janvāra uc), izlīdzināt līmeņus kā pie Nacionālā teātra, lai var ērti šķērsot? 4. “svēto govi”- bruģi, salikt kārtīgi, līdzeni, laikam ir par daudz prasīts. Pieņemu, ka to vairs neviens nemāk. Paldies :)

1)     Āraišu ielas neizbūvētais posms tāpat kā daudzi citi neizbūvētie ielu posmi ir Rīgas domes Satiksmes departamenta redzeslokā jau vairākus gadus. Diemžēl, trūkstošais ielas posms atrodas uz privātīpašnieku zemes un tie neizrāda nekādu vēlmi to pārdot vai atdot Rīgas pilsētas pašvaldībai pārbūvēšanai un uzturēšanai, kā rezultātā cietēji ir vietējās apkaimes iedzīvotāji, kuri ikdienā izmanto šo ielas posmu.

2)     Jautājumā par Kaivas ielu, paskaidrojam, ka lielās plāksnes ar norādi uz pagriezieniem aplī ir paredzētas tranzītam. Sākotnēji, pie Kaivas ielas izbūves, tika plānots, ka šī iela aizvedīs līdz dzīvojamajām mājām un tās galā būs strupceļš. Būvniecības laikā satiksmes organizācijas speciālisti tomēr pieņēma lēmumu un izveidoja šā brīža esošo satiksmes organizācijas shēmu. Ņemot vērā, ka Kaivas ielā ir tikai dzīvojamās mājas un tranzīta kravas transports uz Kaivas ielas nav plānots, uz informatīvās tranzīta zīmes Kaivas iela nav minēta apzināti. Tāpat vēlamies norādīt, ka iedzīvotāji vairakkārt jau vērsušies departamentā ar lūgumu, izvērtēt iespēju un visu Kaivas ielu ierīkot kā dzīvojamo zonu, kur atļautais braukšanas ātrums būtu 20km/h.

3)     Rīgas domes Satiksmes departaments ir veicis pārrunas ar RP SIA „Rīgas Satiksme” par iespējām pārbūvēt sliedes posmos, kur ielu krustojumos ir sliedes, taču apstiprinošu atbildi neesam saņēmuši. Iespēju robežās uzņēmums, veicot zemās grīdas tramvaja sliežu pārbūvi, veic arī sliežu rekonstrukciju.

4)     „Svētā govs” kā Jūs minat ir kultūrvēsturisks piemineklis, taču iespēju robežās tas tiek pārlikts, lai nodrošinātu ērtus un drošus braukšanas apstākļus. Kā piemēru varam minēt K.Barona ielu, kur šobrīd notiek pārrunas ar visām kultūrsargājošajām iestādēm par bruģa seguma pārbūvi tā, lai uz K.Barona ielas varētu ierīkot velojoslu. Iespēju robežās bruģa segums tiek atjaunots, taču jāsaprot, ka šie akmeņi ir tādi, kādi viņi ir, tos nav iespējams noslīpēt un atjaunojot bruģa segumu tas ir kā salikt „puzli” – jāliek akmens pie akmeņa, lai izveidotu līdzenu brauktuves segumu.

 

#1294 šoferis 2015-02-19 18:04:25

Sveiki. Vai šogad BEIDZOT !!! tiks savesta kārtībā Gaiļezera iela?(vismaz tas posms kas ir iegrimis) Hipokrāta ielas krustojums ar Biķernieku ielu. It sevišķi veicot labo pagriezienu. Viss beidzot Biķernieku ielas posms caur Biķernieku mežu. Sākot no Lielvārdes ielas, līdz Mežciemam? Ļoti ceru ka kāds no Jums ir braucis pa šim ielām. Lai saprastu reālo situāciju. Veiksmi Jums un visiem pārējiem.

Rīgas domes Satiksmes departaments Biķernieku ielas seguma atjaunošanu vairakkārt iekļāvuši dažādos darbu sarakstos, bet diemžēl to nav izdevies realizēt, jo ir bijuši dažādi citi prioritāri objekti. Tā piemēram, 2013.gadā Biķernieku ielas seguma atjaunošanas finansējums bija jānovirza K.Ulmaņa gatves pārvadam pār dzelzceļu, kas bija jau katastrofālā stāvoklī.

Biķernieku ielas seguma atjaunošana iekļauta 2016. gada programmā. Šogad visi ielu seguma atjaunošanas darbi tiks veikti Rīgas centrā, bet nākamgad Biķernieku ielā, Brīvības ielas visā garumā un citās Vidzemes priekšpilsētas ielās.

 

#1293 Valdis Aldis 2015-02-13 17:23:33

Sveiki. Jautājums ir par klaiņojošajiem suņiem Rīgā. Vai ir kāds dienests, kas nodarbojas ar šo problēmu? Esmu zvanījis Pašvaldību Policijai. Ierodoties viņi paziņo, ka varot tikai fiksēt faktu, ka suns norāvies, neko citu. Pat situācijā, kad ir zināms dzīvnieka īpašnieks. Kāda gan jēga no fakta fiksācijas? Esmu arī zvanījis uz Rīgas pilsētas dzīvnieku dienestu, tel 67558855, kam būtu jānodarbojas ar klaiņojošu suņu izķeršanas organizēšanu, bet arī viņi ierodas uz attiecīgo vietu ar kavēšanos, kad klaiņojošais suns jau devies prom. Pie tam pārmet, kāpēc es kopā ar klaiņojošu, agresīvu suni nesagaidu viņus vairāk kā stundu notikuma vietā. Kādi risinājumi, biedr Amerik? Vēl: vai ir kāda statistika par piemērotajiem sodiem par dzīvnieku turēšanas noteikumu parkapumiem? Teiksim par 2014.gadu?

Klaiņojošo suņu izķeršanu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā veic SIA „Dr.Beinerts”, ar kuru uz publiskā iepirkuma pamata Rīgas domes Mājokļu un vides departaments ir noslēdzis līgumu par dzīvnieku transportēšanu un veterinārmedicīniskās aprūpes sniegšanu diennakts režīmā. Šis pakalpojums ietver informācijas saņemšanu no iedzīvotājiem par klaiņojoša suņa atrašanās vietu, 3 stundu laikā došanos uz noteiktu klaiņojoša suņa atrašanās rajonu, suņa meklēšanu, notveršanu un nogādāšanu uz dzīvnieku patversmi  vai veterināro klīniku.

Ņemot vērā Patversmes mēneša kapacitāti un pieejamo finansējumu, Patversmē uzņemamo dzīvnieku skaits ir ierobežots, tādēļ prioritāte ir agresīvu suņu izķeršana.

Reaģējot uz iedzīvotāju sūdzībām, SIA „Dr.Beinerts” noteiktas teritorijas var iekļaut „prioritāšu sarakstā”, šajās teritorijās nodrošinot regulāru apsekošanu. Taču tas tiek darīts suņu uzņemšanas iespēju un pieejamā finansējuma ietvaros.

Lai tiktu veikta suņa izķeršana konkrētajā vietā jāsazinās ar Rīgas pilsētas dzīvnieku dienesta dispečeru pa tālruni 67558855.

2014.gadā Rīgas pilsētas ielās tika izķerti 818 klaiņojošie suņi. Šī pakalpojuma nodrošināšanai tika izlietoti 41085.29 euro.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.266 „Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai”, šo noteikumu prasību ievērošanu kontrolē Pārtikas veterinārais dienests un pašvaldība. Faktu fiksācija ir nepieciešama, lai uzsāktu administratīvā pārkāpuma lietvedību un sauktu dzīvnieka īpašnieku pie atbildības. 2014.gada laikā Rīgas pašvaldības policijas darbinieki sastādīja 291 administratīvā pārkāpuma protokolus, un nosūtīja tālākai izskatīšanai pašvaldību administratīvajai komisijai.

Likums „Par policiju” ļauj policijas darbiniekiem galējas nepieciešamības situācijā, ja dzīvnieks apdraud cilvēka dzīvību vai veselību, dzīvnieku neitralizēt. Savukārt Rīgas pilsētas dzīvnieku dienests nav operatīvais dienests, tādējādi var ierasties notikuma vietā tik ātri, cik to ļauj Ceļu satiksmes noteikumi un satiksmes intensitāte.

 

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes