Par aktuālo Rīgā (28.03.2019.)

Par aktuālo Rīgā (28.03.2019.)

29.03.2019

Klausies Aināra Rutkēviča sarunu ar Oļegu Burovu par aktualitātēm Rīgas pilsētā.

Raidījums “Par aktuālo Rīgā” Radio SWH ēterā katru ceturtdienu pulksten 18:30.

Uzdod savu jautājumu šeit

 

Raidījuma ieraksts:

 

#2437 Guntis 2019-03-11 09:22:23
Sveiki. Kur bezmaksas Rīgā var nodot vecās riepas?

  1. Pie atkritumu konteineriem automašīnas riepas novietot nedrīkst! Tās nav nedz sadzīves, nedz lielgabarīta atkritumi, lai varētu izmest dzīvojamās mājas atkritumu konteinerī un apglabāt kā sadzīves atkritumus. Nolietotās riepas pārstrādā un tām rod jaunu pielietojumu, piemēram, pārstrādā par gumijas pulveri, ko izmanto celtniecībā.
  2. Noliktavā, garāžā vai kur citur nolietotās riepas tikai aizņem vietu un krāj putekļus. Labāk tās nodot.

Akcijas “Dod riepām otru dzīvi”, kuru atbalsta Latvijas Zaļais fonds, ietvaros, ikviens interesents var bez maksas nodot nolietotās automašīnu riepas. Pieņemšanas punkti atrodas dažādās Rīgas apkaimēs. Akcijā var piedalīties tikai fiziskas personas!

Servisi un riepu maiņas un tirdzniecības punkti bez maksas pieņems ierobežotu riepu skaitu. Noteikumi ir šādi: no fiziskas personas paņems tik daudz riepas, cik tā šajā servisā iegādāsies jaunas. Vai tikpat, cik nomainīs, izmantojot meistara pakalpojumus. Nodotas 4 riepas? Arī jāpērk un jāmaina četras.

Parasti par riepu nodošanu autobraucēji maksā aptuveni 2-8 eiro par vienu riepu. Cilvēki reizēm ekonomē, glabā “vecās riepas” garāžās un zem nojumēm, bet reizēm, kas ir pat sliktāk, izmet tās grāvjos un mežos. Savukārt arī autoservisi ne vienmēr rīkojas godīgi: saņemot no klientiem naudu par riepu nodošanu, neatdod tās pārstrādei, jo par to ir jāmaksā.

Akcijas “Dod riepām otru dzīvi” mērķis ir radīt tādus apstākļus, lai mainītu situāciju ar apkārtējās vides piemēslošanu.
Akcijā “Dod riepām otru dzīvi” Rīgā piedalās šādi servisi un riepu tirdzniecības un nomaiņas vietas:

  • Auto Motīvs – Salaspils iela 2
  • Auto Plus – Satekles iela 3а
  • Auto Plus – Brīvības gatve 390a
  • Auto Plus – Gunāra Astras iela 5b
  • Green Tread – Braslas iela 22
  • Odler – Maskavas iela 460a
  • RVT – Ziepniekkalna 23a
  • T-System Tyres – Kārļa Ulmaņa gatve 205

“Latvijas Zaļais fonds” aicina iedzīvotājus meklēt servisos uzlīmi “Dod riepām otru dzīvi!”. Uz tām norādītas adreses ar servisiem, kuros, iegādājoties jaunus riepu komplektus, vecās var nodot bez maksas.

 

#2436 Ilona 2019-03-08 13:03:15
Labdien. 2018.gada rudenī saņēmām vēstuli no Rīgas domes Mājokļa un vides departamenta, ar informāciju, ka visiem būs pienākums sertificēt vietējās kanalizācijas vai pieslēgties centrāliem tīkliem. Pieslēguma būvniecības izmaksas ir ļoti dārgas un parastam iedzīvotājam nepaceļamas bez kredītu piesaistes. Kaut kur esmu dzirdējusi par RD līdzfinansējumu šādām izbūvēm, vai mūsu gadījumā var pieteikties un kāda ir kārtība?

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments sadarbībā ar SIA “Rīgas ūdens” vēstules nosūtīja tiem nekustamo īpašumu īpašniekiem, kuriem ir iespēja pieslēgties centralizētajai kanalizācijas sistēmai, jo ir izbūvēti centralizētie kanalizācijas tīkli, tomēr pieslēgties nav obligāta prasība.

Tiem nekustamo īpašumu īpašniekiem, kuri nebūs pieslēgušies centralizētajai kanalizācijas sistēmai, pamatojoties uz 19.12.2018. pieņemtajiem Rīgas domes saistošajiem noteikumiem Nr.66 “Par decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas, uzskaites un kontroles kārtību”, būs jāsniedz informācija par patērēto ūdeni, īpašumā deklarēto cilvēku skaitu, kanalizācijas sistēmas veidu, krājtvertnes tilpumu, izvešanas biežumu, apsaimniekošanu un apkopi.

Diemžēl jautājumā nav sniegta informāciju par nekustamā īpašuma atrašanās vietu vai adresi. Līdz ar to par Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu iespējams sniegt vispārīgu informāciju: tas ir pieejams Rīgas pilsētas Katlakalna, Bolderājas un Mārupes apkaimēs esošo dzīvojamo māju pieslēgšanai centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmām, kurām līdz zemesgabala robežai vai ielas sarkanajai līnijai ir izbūvēti centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas atzari Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta “Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 4.kārta” ietvaros.

Detalizētāka informācija par līdzfinansējumu ir pieejama https://www.rigasudens.lv/aktuali/informacija-par-pasvaldibas-lidzfinansejumu-pieslegumiem/

Konsultāciju par pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību un nekustamā īpašuma pieslēgšanu centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai var saņemt SIA “Rīgas ūdens” Klientu servisa nodrošinājuma departamenta Klientu piesaistes daļā Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 1, korpuss 3.

Pieņemšanas laiks: Otrdiena: 9.30 – 11.30 14.00 – 16.00 (pēc iepriekšēja pieraksta, tālrunis saziņai: 67088414)

 

#2435 E61 2019-03-06 10:26:07
Labdien. Kurš ir atbildīgs par S.Eizenštena 63,61 māju piebraucamo ceļu uzturēšanu. Ceļš ir ar ĻOTI dziļām bedrēm, asfalta iesēdumiem, nobīdītām komunikācijā. Kad tiks salabots šis ceļš ? Kāpēc līdz šim nekas nav darīts, lai novērstu radošos situāciju? Vai iespēju robežās Jūs varētu apmeklēt pats šo pagalmu, vēlams ar privāto auto, lai sajustu patieso situāciju.

Dzīvojamās mājas Sergeja Eizenšteina ielā 61 un Sergeja Eizenšteina ielā 63 (turpmāk – Dzīvojamās mājas) atrodas uz privātīpašniekam piederošas zemes, kas nodota lietošanā minēto Dzīvojamo māju iedzīvotājiem, un zemes lietotāja pienākums ir uzturēt iznomājamo zemesgabalu. Tādējādi daudzdzīvokļu Dzīvojamo māju funkcionāli piesaistītajā zemesgabalā esošo piebraucamo ceļu, ietvju un iekšpagalma ceļa segumu remontdarbi veicami, izmantojot Dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku finanšu līdzekļus.

Dzīvokļa īpašuma likums nosaka, ka vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopībai (dzīvokļu īpašumu īpašnieku vairākumam) ir tiesības izlemt ikvienu jautājumu, kas saistīts ar konkrētās dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un uzturēšanas izdevumu noteikšanas un maksāšanas kārtību, tajā skaitā, nepieciešamajiem remontdarbiem, to izpildi un finansēšanu.

Pamatojoties uz minēto, SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (turpmāk – RNP) var organizēt Dzīvojamām mājām piebraucamā ceļa, ietvju un iekškvartāla ceļu seguma remontdarbus, ja Dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieki pieņems attiecīgu kopības lēmumu par minēto darbu iekļaušanu Dzīvojamo māju uzturēšanas darbu plānā, darbu izpildi, kā arī to finansēšanu.

Informācija par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas kārtību un dzīvokļu īpašnieku kopsapulču protokolu noformēšanu pieejama RNP vortāla www.rnparvaldnieks.lv sadaļā Klientiem – Kopības lēmumu pieņemšana.

Jautājumu gadījumā par kopības lēmumu pieņemšanas kārtību iedzīvotāji ir aicināti vērsties jebkurā no RNP klientu apkalpošanas centriem (adreses un darba laiki pieejami interneta vietnē
http://www.rnparvaldnieks.lv/lv/klientu_serviss/klientu_apkalposanas_centri), līdzi ņemot īpašumtiesības un personas identitāti apliecinošus dokumentus (pilnvarotā persona – arī pilnvaras oriģinālu), vai vērsties pie jurista, pirms tam veicot pierakstu interneta vietnē https://apmekle.rnparvaldnieks.lv/ vai turpat klientu apkalpošanas centrā.

Papildus jautājumu gadījumā par Dzīvojamo māju pārvaldīšanu iespējams vērsties pie namu pārvaldnieces R.Meires, RNP iecirknī “Jugla”, Brīvības gatvē 430A, Rīgā, 12.kabinetā, apmeklētāju pieņemšanas laikos: pirmdienās no plkst.14.00 līdz plkst.19.00 un otrdienās no plkst.8.30 līdz plkst.11.00, pirms tam veicot pierakstu interneta vietnē https://apmekle.rnparvaldnieks.lv/.

 

#2434 Valters 2019-03-05 15:05:34
Labdien portālā Rīga.LV atradu vienu rakstu ..protams, tad kad Jūs atbildēsies pieteikumi jau būs beigušies sen jau, bet tātad raksts ir par to ka: Iespējams saņemt finansējumu pagalmu, kvartālu un degradēto teritoriju attīstībai te būs arī pats links https://www.riga.lv/lv/news/iespejams-sanemt-finansejumu-pagalmu-kvartalu-un-degradeto-teritoriju-attistibai?16336&fbclid=IwAR3oLkiBYT3fpLNcDfaePfX9HldUt0WUkLmvGMX90WNLegEzrZLUJVtq7n0
Un tad jautājums būtu, varbūt Jums ir informācija, kā ta gāja ar pieteikumiem vai aktīvi iedzīvotāji ir iesaistījušies un pieteikuši šo….?

Minētais raksts: Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments izsludina Rīgas radošo kvartālu un teritoriju atbalsta finansēšanas konkursu, atbalstītie projekti jāīsteno līdz 2019. gada 31. decembrim.

Konkursa mērķis ir veicināt radošo kvartālu un teritoriju attīstību Rīgā. Konkursa rezultātā piešķirtie līdzekļi radošo kvartālu un teritoriju atbalstam būs daļējs finansējums (ne vairāk kā 50 % apmērā no projekta kopējiem izdevumiem un ne vairāk kā EUR 10 000 apmērā).

Projektu pieteikumu iesniegšana: papīra formātā jāiesniedz līdz 2019. gada 22. marta plkst. 16.00 Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Klientu apkalpošanas centrā, Krišjāņa Valdemāra ielā 5, Rīgā, vienlaikus nosūtot elektronisko versiju vienotā PDF dokumentā uz e-pasta adresi Kristine.Kruze@riga.lv, nosaukumā norādot “Konkursa pieteikums Radošo kvartālu un teritoriju atbalsta finansējuma konkursam”; tikai elektroniski projekta pieteikumu var iesniegt paraksttiesīga persona līdz 2019. gada 22. marta plkst. 16.00, parakstot dokumentu ar drošu elektronisko parakstu, laika zīmogu un nosūtot to uz e-pasta adresi iksd.kpp@riga.lv. Kontakttālrunis: 67043412.

Vispirms – klausītājs ir aicināts iepazīties ar konkursa nolikumu. Tajā teikts, kas var piedalīties konkursā un kādam mērķim tas tiek organizēts:

  • Nolikums nosaka kārtību, kādā tiek piešķirts atbalsta finansējums no Rīgas pilsētas pašvaldības budžeta tām juridiskajām personām – nevalstiskām organizācijām (biedrībām, nodibinājumiem) un privātām komercsabiedrībām (personālsabiedrībām, kapitālsabiedrībām), kuru juridiskā adrese ir reģistrēta Rīgas pilsētā un kuras darbojas Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, nodrošinot pilsētai nozīmīgu radošo kvartālu un teritoriju attīstību atbilstoši Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģijai līdz 2030.gadam.
  • Šī nolikuma izpratnē Radošie kvartāli un teritorijas ir augstākminēto institūciju iniciētas aktivitātes, kas norisinās noteiktās, dažādu mērogu pilsētvides telpās (ielās, to posmos, kvartālos, pagalmos, apbūves grupās, ēku kompleksos, degradētās teritorijās), pozitīvi un harmoniski transformējot Rīgas pilsētvidi, veidojot jaunu vides estētiku, ētiku un pilda sociālā reaktora funkciju. Radošo kvartālu darbība ietver kultūras jaunradi, kultūras pakalpojumu sniegšanu un sabiedrības izglītošanu, kā arī kultūras patēriņu (par maksu un bez maksas), kas pastāvīgi, mērķtiecīgi un tieši iesaista pilsētniekus, tai skaitā dalībniekus no tuvējām apkaimēm, nodrošinot publiski pieejamu, radošu un atvērtu mijiedarbes telpu, veicinot laikmetīgu pilsētas attīstību un tās iedzīvotāju līdzdalību.
  • Konkursa uzdevums ir ikgadēji finansiāli atbalstīt kultūras projektus, kuri tiks īstenoti radošajos kvartālos vai teritorijās.

Ar konkursa rezultātiem un piešķirto finansējumu aktivitāšu atbalstam varēs iepazīties mājas lapā www.kultura.riga.lv sadaļā “Finansēšanas konkursi”.
Konkursa rezultāti varētu būt zināmi aprīļa sākumā/vidū.

 

#2433 Alise 2019-03-05 14:45:05
Labdien. Vēlētos noskaidrot, kam vajadzētu pēc ilgiem gadiem tomēr remontēt piebraucamo ceļu un ietvi pie daudzstāvu dzīvojamās mājas (2 korpusi) Dzērvju ielā 10? Lai gan iela, kas iet gar māju ir savesta kārtībā, tomēr nedaudz nostāk un sākas krēslas zona. Nemaz nerunājot par to kā tas izskatās (un izskatās drausmīgi), pārvietošanās gan par piemājas ietvi, gan pa piebraucamo ceļu ir bīstama. Tumsā un vēl jo vairāk tad, kad ir piesalis ar ledu klumpačot pa ietvi ir tiešām “izaicinājums”. Sirmgalvjiem ar spieķīšiem un citiem ar pārvietošanās grūtībām, kā arī vecākiem ar bērnu ratiņiem nav jau citas izvēles – tas ir vienīgais ceļš kā iziet no mājas. Piebraukšanas ceļš ir tikpat bīstams arī mašīnām un to izpūtējiem.

Dzīvojamās mājas Dzērvju ielā 10, Rīgā (turpmāk – Dzīvojamā māja) piesaistītajā teritorijā, kas atrodas SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (turpmāk – RNP) pārvaldīšanā, gājēju celiņa un piebraucamā ceļa seguma atjaunošanas remontdarbus organizē, pamatojoties uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, darbu izmaksas apmaksājot no Dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku izveidotā finanšu līdzekļu uzkrājuma.

Dzīvojamās mājas uzturēšanas darba plānā ir iekļauti iebrauktuves ceļu izbūves darbi, pēc finanšu līdzekļu uzkrājuma izveides, lai paātrinātu ceļu izbūves remontdarbus, Dzīvojamās mājas kopīpašnieki tiesīgi pieņemt kopības lēmumu, ievērojot Dzīvokļa īpašuma likuma nosacījumus, nodrošinot darbu izpildei nepieciešamo finansējumu.

Dzīvojamās mājas uzturēšanas darba plānā iebrauktuves ceļu izbūves darbi ir iekļauti kā prioritāte Nr.13, pēc tādiem remontdarbiem, kā aukstā ūdens patēriņa uzskaites mezgla izbūve, ūdens spiediena paaugstināšanas sūkņu stacijas nomaiņas, aizsarg apmales ierīkošanas un jumta mīkstā seguma nomaiņas darbiem, tādēļ RNP 2019.gadā nav plānojusi organizēt iebrauktuves ceļu izbūves un gājēju ietves atjaunošanas remontdarbus.

Dzīvojamās mājas finanšu līdzekļu uzkrājums ir pietiekams, lai veiktu iebrauktuves ceļu izbūves un gājēju ietves atjaunošanas remontdarbus, bet RNP ieskatā sākotnēji veicami remontdarbu sarakstā prioritāri ievietotie remontdarbi – aukstā ūdens patēriņa uzskaites mezgla izbūve, ūdens spiediena paaugstināšanas sūkņu stacijas nomaiņas, aizsarg apmales ierīkošanas un jumta mīkstā seguma nomaiņas darbi.

Iebrauktuves ceļu izbūves un gājēju ietves atjaunošanas remontdarbus iespējams veikt ātrāk, ja Dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopība pieņems lēmumu par papildu finansējumu minētajiem darbiem, t.i., papildus līdzekļu uzkrājuma veidošanu vai vienreizēja maksājuma veidā. Provizoriskās minēto remontdarbu izmaksas 4042,50 EUR.
RNP pēc dzīvokļu īpašnieku iniciatīvas var palīdzēt organizēt Dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopsapulci, lēmuma pieņemšanai.

 

#2432 Šoferis 2019-03-04 18:38:44
Sveiki. S.Eizenšteina iela, posms no Biķernieku ielas līdz Gaiļezera ielai. Brauktuves malējā josla, pilna ar smiltīm un citiem “brīnumiem”(pašlaik) bieži arī vasarā. Ziemā kupenas, ledus kalni. Saprotams minēto posmu ir grūti iztīrīt un uzturēt kārtībā tur stāvošo auto dēļ… Priekšlikums!!! Uzlikt ceļa zīmes ar laika ierobežojumu. Piemēram, no plkst. 8 līdz 17 stāvēt aizliegts darba dienās. Vai arī atļauts stāvēt pāra datumos vienā ielas pusē, nepāra datumos, otrā ielas pusē. Tā taču varētu atrisināt šo problēmu ?!?

Paldies par priekšlikumu. Diemžēl, tomēr praksē šāds satiksmes organizācijas modelis nedarbojas. Tas drīzāk būs slogs un apgrūtinājums autovadītājiem, radīsies satiksmes haoss. Pieredze liecina, ka daļa automašīnu turētāju nebūs pamanījuši zīmes, bet tie, kuri automašīnu izmanto reti, to nepārdzīs noteiktā laikā ielas otrā pusē. Turklāt, ja policija kontrolēs, un tā arī būs, būs daudz protokolu un soda sankcijas, visi būs neapmierināti. Tāpēc Rīgā šādas zīmes un satiksmes organizācija netiek ieviesta un ir likvidēta.

Ja runa ir par ielu tīrību, vides sakārtošanu. Pavasarī un ziemā tiek izdoti izpilddirektora rīkojumi par īslaicīgiem satiksmes ierobežojumiem, lai satīrītu ielas.

Ziemā tiek uzstādīti ierobežojumi, lai varētu no ielas malām izvest sakrājušos sniegu, bet pavasarī, kad tiek rīkots Spodrības mēnesis, ierobežojumi ar īslaicīgiem apstāšanās aizliegumiem, lai varētu savākt pēc ziemas sakrājušās smiltis no ielām.

Tradicionāli Spodrības mēnesis ir aprīlis, bet, ņemot vērā, laika apstākļus, iespējams, šogad tas būs par pāris nedēļām ātrāk. Arī no S.Eizenšteina ielas tiks savāktas smiltis un netīrumi pēc ziemas sezonas.

 

#2431 Imantas iedzīvotāja 2019-03-04 14:42:41
Labdien! Nesen izskanēja informācijas, ka Latvijas Universitāte (LU) tuvākajos gados plāno pārdot vairākus tai nodotos īpašumus, tostarp fakultāšu ēkas un kā pirmā nekustamā īpašuma tirgū varētu nonākt ēka Jūrmalas gatvē, ko iepriekš izmantoja LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte. Īpašumā ietilpst gan zemes gabals, gan mācību ēka, dienesta viesnīca, katlumāja un citas celtnes. Kas notiks ar bijušās Anniņmuižas ēku, koku aleju un Dīķi pie Anniņmuižas ēkas? Vai šīs Muižas ansambļa elementi, kas ir saglabājušies, netiek iekļauti vēsturisko un/vai aizsargājamo objektu sarakstā? Pretējā gadījumā, pēc pārdošanas, tas viss tiks nojauks, aizbērts un nolīdzināts, priekš jauno būvju celtniecības! Paldies!

  1. Rīgas teritorijas plānojums no 2006.-2018. gadam paredz, ka teritorija iekļauta Publiskās apbūves teritorijā.
    Rīgas teritorijas plānojumā līdz 2030. gadam (RTP2030) redakcijā, kas 13.03.2019. ir nodota publiskajai apspriešanai, teritorija iekļauta Mazstāvu dzīvojamās apbūves teritorijā (DzM1).
    Kā vēsturiskā muiža Anniņmuiža ir iekļauta RTP2030 pievienotajam muižu sarakstam un uz to attiecas nosacījums pirms būvniecības ieceres izstrādes veikt arhitektoniski māksliniecisko inventarizāciju un projekta risinājumus balstīt uz tās rezultātiem.
    Anniņmuižas dzīvojamā ēka ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis: https://is.mantojums.lv/7722, kam atbilstoši likumam noteikta aizsargjosla un tā ir 100 m.
  2. Īpašniekam jebkāda būvniecības iecere ar ēku papildus jāsaskaņo ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi.
    Informācija par zemesgabala un būvju pārdošanu Rīgas pilsētas būvvaldes rīcībā nav.

 

#2430 Inta 2019-03-04 13:50:04
Labdien! 2018.g. Rīgas Mūzikas internātvidusskolu pārcēla no telpām Kalnciema ielā 118 uz Bij. Rīgas Šampētera vidusskolās telpām (Šampētera iela 98). Kas tagad atrodas vēsturiskajā (1912–1913.g. celta Pilsētas pamatskola Kalnciema ielā 118.) ēkā? Arhitekta Reinholda Šmēlinga projekts. Paldies!

Ēkai (tipveida projekts) 29.06.2018. notika izsole.
Pirkuma līgums noslēgts 25.07.2018. ar biedrību “Rīgas Starptautiskā skola”.
Īpašums tiek izmantots privātās izglītības iestādes darbības nodrošināšanai (Rīgas Starptautiskā skola).

 

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes