trešdiena, 16. oktobris
SākumsKultūraGleznotājs Andris Eglītis: “Labs darbs ir tāds, kas neatgādina neko citu, kā...

Gleznotājs Andris Eglītis: “Labs darbs ir tāds, kas neatgādina neko citu, kā tikai pats sevi”

Raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” gleznotājs Andris Eglītis, kura veidotā “Izstāde. Daži iztēles un matērijas satikšanās gadījumi” šobrīd apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) lielajā zālē, dalās savās pārdomās par radošās mākslinieku jomas ideju radiniekiem un to, kā jomā darbojošie aizvien vairāk koncentrējas uz pašmāju un tuvāko kaimiņu tirgu.

Vaicāts, vai mana savu darbu ideju radiniekus, piemēram, kaut kur otrpus globusam, Eglītis stāsta: “Ideju radinieki ir visās malās. Tas īstenībā ir viens tāds grāvis, kurā var iekrist vai iekāpt, kad tu pēkšni – tas darbs pārāk daudz sāk kaut ko citu atgādināt. Tās kaut kādas atsauces jeb līdzības un asociācijas jau, man liekas, ir neizbēgami vienmēr un visur.”

Viņš turpina: “Ir kaut kāds formulējums, ka labs darbs ir tāds, kas neatgādina neko citu, kā tikai pats sevi, bet tā ir tāda trausla teritorija.” Latviešu uzņēmējiem nereti atgādina, lai viņi nedomā tikai par Latvijas tirgu, bet skatās plašāk. Vai tāpat ir ar latviešu glezniecību? Eglītis ar savu šā brīža izstādi LNMM un darbību kopumā redz, ka “pasaulē neizbēgami ir Rietumu centra koloniālisms.”

Gleznotājs to redz tā, ka jebkas, ko dara šeit, vairāk ir perifērija: “Cik mēs veiksmīgi un atzīti būsim tur, tik mēs arī tiksim leģitimizēti šeit. It seviški pēc Padomju Savienības ir tas, ka mēs visu laiku skatījāmies tikai uz to centru, un tagad ir pienācis brīdis, ka mēs arī varbūt varam sākt skatīties apkārt – uz tiem pašiem kaimiņiem un uz to, kas notiek blakus, nevis citur.”

Raidījuma vadītājam Paulam Timrotam rodas jautājums, vai, nonākot, piemēram, paša Eglīša gleznai galerijā vai salonā Berlīnē, cilvēki no tās saprastu, ka viņi to vēlas? Vai ir svarīgs konteksts un arī tas, ko mēs zinām par mākslinieku? “Konteksts, man liekas, jau vienmēr un visur ir svarīgs,” norāda gleznotājs.

“Skatoties, protams, kādā līmenī. Tādā suvenīru līmenī – tev vienkārši iepatikās un nopirki, bet, man liekas, tādā kaut kādā nopietnākā līmenī vienmēr ir svarīgs tā gleznas kaut kāda izcelsmes neredzamā daļa un konteksts,” viņš rezumē.

Pilnu raidījuma “Ar dziesmu par dzīvi” klausies ierakstā!

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Rinkēvičs joprojām aicina pārskatīt ieroču ierobežojumus, jo “Ukraina šobrīd tuvojas ļoti sarežģītai situācijai”

Nesen uzrunu ANO Ģenerālajā asamblejā sniedza Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, pievēršoties Ukrainas atbalsta tēmai. Raidījumā “Alianses divas desmitgades: Latvijas ceļš kopā ar NATO”...

POPULĀRĀKIE