sestdiena, 12. aprīlis
SākumsDzīvesstils“Bīstami ir iet arī gulēt..” Rūmītis par restorānu biznesa risku un to,...

“Bīstami ir iet arī gulēt..” Rūmītis par restorānu biznesa risku un to, kāda ir latviešu ēšanas kultūra

Daudzi par to iedomājas, bet reti kurš uzdrošinās – tā varētu teikt par restorānu biznesu. Raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” ģimenes restorāna “Hercogs” un “Hercogs garden” zīmola radītājs Andris Rūmītis stāsta par šo riskanto biznesu un arī to, cik mums, latviešiem, liela ir ēšanas kultūra un arī došanās uz restorāniem.

“Manuprāt, tas ir ārkārtīgi riskants bizness, atceroties kaut vai šajā perspektīvā, – kovida laiks, klientūras maiņa, varbūt kādam apnīk vieta vai kāds neapmierināts klients ieraksta kādu publisku atsauksmi, un no tā visa ir atkarīgs viss tavs bizness,” teic raidījuma vadītāja Inese Vaikule.

“Kā man teica viena gudra dāma, riskanti un bīstami ir iet arī gulēt, jo 90 procenti cilvēku nomirst gultā,” stāsta Rūmītis, “Riskēt dzīvē vajag. Protams, visu vajag ar prātu, jo mēs jau arī bez prāta ik pa laikam esam kādu restorānu atvēruši un aizvēruši ciet, bet es pirmstam biju tajā sfērā ap 12 gadus nostrādājis gan kā pavārs, gan kā šefpavārs, kaut kā jutu, ka man vajadzētu paveikties.”

Tomēr, kādi latvieši ir kā restorānu gājēji, salīdzinot ar rietumvalstīm? “Latviešiem jau tāda kultūra ēšanas jomā nav bijusi, jo mēs jau zem kaut kā visu laiku esam bijuši apakšā – tad ir poļi, tad ir vācieši, tad ir citas tautības,” skaidro restorānu radītājs, “Tagad, pateicoties dažiem izciliem pavāriem Latvijā, kaut kas tiek no jauna radīts. Ir arī “Michelin” restorāni, ir arī “Michelin” Zaļā zvaigzne.”

Kultūra aug, tomēr vēl ir kur tiekties. “Lai mēs tiktu līdz Spānijai, Itālijai, ka visu vakaru viss ir pilns, nu pagaidām mums ir tāds “zelta centriņš” – tur ap Dzirnavu ielu, kur viss tā kā notiek, bet es ceru, ka tas “centriņš” būs plašāks. Es vēlreiz atkārtošu – daži pavāri ir pierādījuši, ka arī ārpus Rīgas ir restorāni, kur ir vērts arī speciāli aizbraukt,” nosaka Rūmītis.

Arī viņam pašam viens no hobijiem ir doties ēst ārpus mājas. “Mārupē – tur tā grūtāk. Visi, kā atnāk, – tev jau te pilns, tev jau te pilns, bet tur ir vēl kur pastrādāt. Kā es saku, man ir divi stāvi mājai, kad abi stāvi būs pilni.. mēs pagaidām uz pusslodzi strādājam. Toties piektdien, sestdien, svētdien arī abi stāvi ir pilni, bet ir arī citas dienas,” papildina restorāna “Hercogs” radītājs.

Pilnu raidījumu “Ar dziesmu par dzīvi” klausies ierakstā!

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Gustavo koncertfilma “TAGAD TIKAI SĀKĀS: ekselis & māksla” drīzumā uz lielajiem ekrāniem Latvijas kinoteātros

Aprīļa izskaņā Rīgā, Valmierā, Liepājā un Ventspilī tiks izrādīta Gustavo pirmā koncertfilma “Tagad tikai sākās: ekselis & māksla”. Pērnā gada 6. decembrī Rīgā -...

POPULĀRĀKIE