pirmdiena, 24. jūnijs
SākumsKultūraKā nokļūt Leļļu teātra direktora kabinetā?

Kā nokļūt Leļļu teātra direktora kabinetā?

Par teātra svarīgumu un nozīmi cilvēka dzīvē, kā arī par mūsdienīgu teātri runā radio SWH ētera personība Ieva Siliņa, Latvijas Universitātes doktorante, ekoteātra pētniece, teātra kritiķe un Spēlmaņu nakts žūrijas pārstāve Kitija Balcare un Latvijas Leļļu teātra galvenais režisors Edgars Kaufelds.

Kādēļ mūsu sabiedrībai teātris tik svarīgs?

Edgars Kaufelds: Teātris vispār ir ļoti svarīgs. Tā ir kultūras vide, kultūras telpa – vieta, kur mēs satiekamies, dalāmies viedokļos, izdzīvojam, pārdzīvojam un pēc tam pārspriežam aktuālas lietas.

Kitija Balcare: Teātris cilvēkam dod emocionālo kārtiņu un dažādas emocijas – labas, sliktas, iekšējas un dažkārt arī ārējas. Tā ir vieta, kur kādā brīdī var patverties, kādā brīdī izklaidēties. Bet kopumā – domāt un just.

Kāds ir mūsdienīgs teātris?

Kitija Balcare: Es teiktu – ļoti, ļoti dažāds. Ļoti dažādām gaumēm, dažādās vietās, dažādās interpretācijās, dažādu saturu.

Edgars Kaufelds: Es absolūti piekrītu, ka mūsdienīgs teātris ir teātris, kurā ir pieļaujamas dažnedažādākās formas, stili, veidi, izteiksmes veidi, kā mēs stāstām, runājam par sev aktuālām tēmām, sabiedrībai aktuālām tēmām. Kādus līdzekļus mēs izmantojam. Tie ir ļoti daudz un dažādi.

Leļļu teātrī mēs varam nokļūt pat direktora kabinetā – izrādē “Sivēnam pa pēdām” trīs kolorīti izmeklētāji kopā ar saviem skatītājiem dodas meklēt pazudušo sivēnu pa Leļļu teātra telpām, tādējādi iepazīstot arī Leļļu teātra aizkulises un vietas, kur ikdienā viņi netiek. Uz šīm izrādēm bērni nāk gan ar binokļiem, gan ar palielināmajiem stikliem, pierakstu kladītēm. Viņi nāk, visu ļoti vēro, pēta un bieži pamana tādas lietas, ko mēs vispār iedomāties nevaram.

Valmieras teātra festivāls pierādīja to, cik labi var izmantot pilsētvidi kā teātra skatuvi – dažādus skolas laukumus, ēkas, fasādes, vēl visādas vietas, kur tiešām var izveidot jēgpilnu, skaistu, interesantu izrādi, kurā var staigāt, ieraudzīt, pamanīt. Varam palauzt stereotipu par to, ka izrādei jānotiek zālē ar numurētām sēdvietām un tādā veidā varbūt pat iegūt daudz lielāku vērtību.

Kad mēs bijām mazi, mēs gājām uz Leļļu teātri skatīties izrādes bērniem. Bet tagad šķiet, ka Leļļu teātris jau kādu laiku ir visas ģimenes teātris, sākot ar maziem bērniem un beidzot ar pusaudžiem un pat pieaugušajiem.

Edgars Kaufelds: Jā, mēs strādājam pie tā, lai Leļļu teātris būtu pieejams pilnīgi visām vecuma grupām. Nesen atklājām mazo kamerzāli, kas agrāk bija muzeja telpiņa, kurā tagad rādīsim izrādes arī pavisam maziem bērniem – no 9 mēnešu vecuma.

Vairāk klausies raidījuma “Prāts izglābs pasauli” ierakstā:

 

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Triānas Parks izdod jaunu dziesmu latgaliešu valodā “Liepu Laipas”

17. jūnijā Triānas Parks, piedaloties Normundam Zušam, piedāvā jaunu dziesmu “Liepu Laipas” un izziņo albumu, kas gaidāms jau rudenī. “Liepu Laipas” Triānas Parkam ir īpašs...

POPULĀRĀKIE