piektdiena, 18. oktobris
SākumsDzīvesstilsBērnu našķošanās jautājums – kā plānot veselīgas starpmaltītes ikdienas aktivitātēm

Bērnu našķošanās jautājums – kā plānot veselīgas starpmaltītes ikdienas aktivitātēm

Bērnu un jauniešu našķošanās var sagādāt vecākiem īpašas raizes, taču tas nav tikai par saldumu kāri. Raidījumā “Pietura vecākiem” Inga Oliņa un Georgs Rubenis, kuri ir “Centra ZIN” vecāku izglītības treneri, meklē atbildes starpmaltīšu jautājumā, kā arī dod vienkāršus padomus, kā plānot veselīgas uzkodas ikdienas aktivitātēs.

Ar našķošanos mēs saprotam barības vielu uzņemšana starp maltītēm – tā var būt gan ar dažādiem saldumiem, gan arī veselīgām uzkodām. “Skaidrs ir tas, ka sevišķi augošiem organismiem, tāda cukura, ja mēs ar vārdu cukurs šajā gadījumā saprotam “dzinēja degvielu”, “degvielas” uzņemšana ir nepieciešamība,” teic Rubenis, “Starpmaltītes un starpnašķi ir vajadzīgi? Ko darīt ar cukuru un saldumiem šajā kontekstā?”

Bērniem cukura līmenis ķermenī ļoti ātri krītas, un tāpēc starpmaltītes ir nepieciešamas biežāk nekā pieaugušajiem, uzsver Oliņa: “Proti, tie starplaiki, ko viņi var izturēt bez kaut kādām uzkodām vai “degvielas” uzņemšanas, ir aptuveni divas stundas maksimums. Šeit atkal ar cukuru es nedomāju, ka jums ir tiešā veidā pa karotei cukura jādod, lai viņam tas līmenis nostabilizētos, bet šī izturēšana bez “degvielas” uzņemšanas ir īsāks laika posms nekā mums pieaugušajiem, kas nozīmē, ka tas mums jātur prātā.”

Viņa arī norāda, ka plānojot aktivitātes ar bērniem, vecākiem jāņem vērā nepieciešamība pēc uzkodām: “Ja mēs esam iecerējuši ilgāku pārgājienu vai kaut kādu ekskursiju tagad vasarā, iesim tur, kur būs jāpeldas, es varu ar garantiju teikt, kamēr jūs aiziesiet pie jūras, viņš jau jums prasīs kaut kādu maizīti vai kaut kādu uzkodu. Tam mēs ļoti loģiski gatavojamies, tad arī izplānojam.”

Kā dažas no idejām, izglītības trenere min, sagrieztus ābolus, gurķus jeb dažādus augļus un dārzeņus, desiņas, sieru, piedāvājuma paleti maksimāli dažādojot. Tāpat var saldēt dažādas ogas, gatavot pašu saldējumu ar jogurtu. “Dažreiz labi noder arī tā konfektīte un saldējumiņš,” piebilst Oliņa, iesakot noņemot to šausmīgo spriedzi saistībā ar saldumiem. Savukārt Rubenis atgādina par vēl vienu svarīgu lietu, īpaši vasaras sezonā, – regulāru padzeršanos.

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

LaIPA otro reizi pasniedz zelta un platīna sertifikātus

2024. gada 16. oktobrī Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) jau otro reizi pasniedza zelta un platīna sertifikātus mūzikas ierakstiem, kuri straumēšanas platformās sasnieguši...

POPULĀRĀKIE

spot_img