ceturtdiena, 19. septembris
SākumsDaba un tūrismsBiotopu eksperte Ikauniece ieskicē mežu situāciju šobrīd: “Kad nonākts līdz lejai, ir...

Biotopu eksperte Ikauniece ieskicē mežu situāciju šobrīd: “Kad nonākts līdz lejai, ir jāatsperas un jāpeld uz augšu”

Raidījumā “Mežnīca” viesojas Dabas aizsardzības pārvaldes projekta “LIFE IP LatViaNature” meža biotopu eksperte Sandra Ikauniece, kura ieskicē Latvijas mežu situāciju šobrīd un arī nākotni, ņemot vērā, kā mēs šobrīd saimniekojam, atjaunojam un attiecamies pret mežu. “Kad ir nonākts līdz lejai, ir jāatsperas un jāpeld uz augšu – mazliet tā es redzu šodienas situāciju,” teic Ikauniece.

Vaicāta, kāda varētu būt Latvijas mežu nākotne, meža biotopu eksperte norāda: “Man ļoti patīk jaunās paaudzes ieinteresētība – ļoti daudz kas būs atkarīgs no tā, kā bērni uzzinās par mežu, ko viņiem stāstīs par šiem dažādajiem meža aspektiem, nevis tikai par to, ka mežs, jaunaudze ir skaisti – cērtam kokus, būvējam mājas, bet arī par to pusi, kur ir tā raudošā kompānija mežā, kas paliek bez mājām un vienkārši nomirst, jo viņiem nav kur dzīvot.”

Viņa turpina: “Aizdomāties vairāk par šo, jo Skandināvijā šis ir jau noiets etaps – tur ļoti daudz bērniem, jaunatnei stāsta tieši par dažādām meža pusēm. Tur Meža fakultātē ir ļoti spēcīgi tieši Meža ekoloģijas studiju priekšmeti, kas Latvijas Meža fakultātē ļoti iztrūkst. Es pati esmu beigusi Meža fakultāti – es atļaujos tā pateikt. Ir pie kā piestrādāt.”

Kopumā Ikauniece cer uz nākotni, jo citādāk būtu dīvaini dzīvot šajā pasaulē, viņa piebilst: “Situācija patreiz ir ļoti slikta. … Reizēm mums kaut kādas labas lietas izdarīt piespiež sankcijas no Eiropas. Diemžēl. Reizēm ir vajadzīgi varbūt kaut kādi stingrāki norādījumi no ārpuses, lai mēs pamainītu to kursu, kādā mēs ejam un paskatītos mazliet savādāk uz lietām. Es ceru uz jauno paaudzi, bet es domāju, ka tuvākie gadi – kļūs arvien sliktāk.”

Tomēr, meklējot arī ko pozitīvu, eksperte piemin pieņemtus labus likumus. “Cilvēkiem būs jādomā, kā šīs dabas vērtības saglabāt. Daudz, kas attieksies uz zālājiem, uz purvju atjaunošanām, uz zālāju atjaunošanām, ar ko ir vēl sliktāka situācija kā ar mežiem,” uzskata Ikauniece, “Būs lietas, kas sāks notiks labākā virzienā, jo man liekas patreiz mēs esam pienākuši pie tādas ļoti kritiskas robežas. Tad, kad ir nonākts līdz lejai, ir jāatsperas un jāpeld uz augšu – mazliet tā es redzu šodienas situāciju.”

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

NATO – senils vai pieredzes stiprināts? Alianses transformāciju un vienprātību analizē politoloģe Ozoliņa

​​Raidījumā “Alianses divas desmitgades: Latvijas ceļš kopā ar NATO” viesojas politoloģe un Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas profesore Žaneta Ozoliņa, kura atbild uz visai...

POPULĀRĀKIE