sestdiena, 28. septembris
SākumsKultūraNo mākslas nav jābaidās! Gleznotājs Andris Eglītis par savu izstādi LNMM

No mākslas nav jābaidās! Gleznotājs Andris Eglītis par savu izstādi LNMM

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) lielajā zālē šobrīd apskatāma gleznotāja Andra Eglīša “Izstāde. Daži iztēles un matērijas satikšanās gadījumi”. Raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” Eglītis stāsta vairāk par radītajiem darbiem un vēlmi ar savu mākslas darbu saturu būt maksimāli draudzīgam pret visiem – gan mākslas pazinējiem, gan tiem, kam māksla šķiet tāla un nesaprotama.

Arī raidījuma vadītājs Pauls Timrots devies apskatīt Eglīša veikumu un uzteic darbinieci, kas bijusi gana ieinteresēta visu izstāstīt un paskaidrot. “Izstādē ir daudz sadarbību – jaušas un nejaušas. Sadarbība ar izstādes pieskatītājiem arī ir izveidojusies par tādu ļoti foršu sadarbību, ka viņi jūtās kā izstādes saimnieki, kas aicina viesus un viņus viesmīlīgi uzņem,” teic gleznotājs.

“Izstādes iecere mums, radošajai komandai, jau no paša sākuma bija, – netrivializējot pašu mākslas saturu un darbu saturu, bet būt maksimāli draudzīgiem pret visiem cilvēkiem ar mākslas pieredzi, izglītību un bez, – ka viņi tajā izstādē varētu justies gaidīti un komfortabli, un ka viņiem nav jābaidās no mākslas kā no kaut kā tāla un nesaprotama,” viņš turpina.

Eglītis priecājas par komplimentiem, ko saņēmis no dažādu jomu cilvēkiem, kuriem nav tieša sakara ar mākslu vai kāda profesionāla interese: “Izstāde viņus uzrunā tīri cilvēcīgi. Tā ir liela veiksme, manuprāt.” Darbs pie izstādes bijis vairāk nekā divu gadu process, veidojot maketu darbnīcā un domājot daudz un dikti – ko un kā veidot.

“Konkrēti par “lasītavu” – tas arī bija kārtējais veiksmīgais sadarbības gadījums, kad es uzaicināju sev palīgā divus arhitektūras studentus, ar domu – lai palīdz saskrūvēt to veidojumu,” stāsta gleznotājs, “Mēs visi sākumā bijām domājuši, ka tas būs tāds dažu dienu darbs, beigās tas izvērtās uz mēnesi, pa naktīm, bet neviens nebija gatavs atlaisties. Tas bija kaut kāds, kad tu – pirms tu sāc, tu nezini, ko tas nozīmē, bet ir tā aizautība un mērķis tik vilinošs, ka tā enerģija ir novest visu līdz galam.”

Pilnu raidījumu klausies “Ar dziesmu par dzīvi” ierakstā!

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Audio: “Novadu balss” 27. septembris izlaidums

Radio SWH ēterā divreiz nedēļā izskan ziņu raidījums “Novadu balss”, kurā iekļautas Latvijas reģionālo mediju sagatavotās ziņas. Raidījumā Radio SWH ziņu dienests apkopo aktuālāko...

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicē dziesmu, kuru sarakstījis, lai uzlabotu savu un sievas dienu

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmu...

POPULĀRĀKIE