trešdiena, 16. oktobris
SākumsSabiedrībaPolitikaRinkēvičs joprojām aicina pārskatīt ieroču ierobežojumus, jo “Ukraina šobrīd tuvojas ļoti sarežģītai...

Rinkēvičs joprojām aicina pārskatīt ieroču ierobežojumus, jo “Ukraina šobrīd tuvojas ļoti sarežģītai situācijai”

Nesen uzrunu ANO Ģenerālajā asamblejā sniedza Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, pievēršoties Ukrainas atbalsta tēmai. Raidījumā “Alianses divas desmitgades: Latvijas ceļš kopā ar NATO” Rinkēvičs komentē ne tikai savu vēstījumu, bet arī kopumā notiekošo ANO Ģenerālajā asamblejā, kurā diemžēl neizskanēja Ukrainai tik svarīgā atļauja – izmantot rietumu tālās darbības ieročus Krievijas iekšzemē.

“ANO ir tā vieta, kur brauc visi. ANO lamā visi, bet, neskatoties uz to, brauc visi, jo tā ir iespēja septembrī, reizi gadā, uzrunāt visus pasaules līderus, runāt par tēmām, kas ir aktuālas. Arī Ukrainas prezidents to izmantoja. Viņš uzrunāja gan ANO Ģenerālasambleju, gan Drošības padomi, tikās ar ļoti daudzu valstu līderiem un, protams, bija vizīte arī Vašingtonā,” stāsta prezidents.

“Es domāju, ka svarīgi bija tas, ka viņš tikās arī ar republikāņu kandidātu, bijušo prezidentu Trampu,” viņš turpina, “Svarīgi ir tas, ka viņš tomēr atkārtoja Amerikas sabiedrībai mums var būt ļoti labi saprotamas lietas par to, ka Ukraina lielā mērā šobrīd cīnās ne tikai par sevi, bet arī par to, lai karš tālāk neizplatītos Eiropas teritorijā.” Tomēr atļauja no Amerikas puses izmantot tālās darbības ieročus neizskanēja, kas joprojām līdz galam nav saprotami arī Rinkēvičam.

“Jā, ir bažas par eskalāciju, jā, ir draudi no Kremļa – tādi ir bijuši iepriekš, bet Ukraina šobrīd tuvojas ļoti sarežgītai situācijai – ziema, energoapgādes sistēmtas tiek bombardētas nemitīgi, tā varētu būt pat visskarbākā ziema Ukrainas iedzīvotājiem, pat salīdzinot ar 2022., 2023. gadu. Īsti Ukrainai nav iespēja adekvāti un pilnvērtīgi atbildēt – tā diemžēl ir līdz galam man nesaprotama ASV pozīcija,” norāda prezidents.

Viņš pieļauj, ka, iespējams, ir kādi slepenie sarunu kanāli starp Maskavu un Vašingtonu, jo parasti pat vislielākajās krīzēs informācijas kanāli tiek uzturēti: “Varbūt tur vēl kaut kādas lietas tiek runātas par gatavošanos kaut kādam politiskam procesam vai kam, bet atkal – es politisko procesu nevaru iedomāties ātrāku, kā pēc ASV vēlēšanām, kad būs zināms, kas ir nākamais ASV prezidents, kad būs arī skaidrs, kas notiek frontē.”

Šobrīd norisinās Kurskas operācija no Ukrainas puses, taču arī Krievijas spēki lēnām virzās iekšā Ukrainas austrumos. “Mēs esam teikuši publiski, daudzas valstis, ka mēs aicinām tomēr ASV un citas valstis, kam vēl ir šie ierobežojumi, pārskatīt šos ierobežojumus un ļaut Ukrainai izmantot visus ieročus, kas tiek nodoti tās rīcībā,” tā Rinkēvičs.

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Gleznotājs Andris Eglītis: “Labs darbs ir tāds, kas neatgādina neko citu, kā tikai pats sevi”

Raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” gleznotājs Andris Eglītis, kura veidotā “Izstāde. Daži iztēles un matērijas satikšanās gadījumi” šobrīd apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM)...

POPULĀRĀKIE