28. un 29. maijā Cēsu un Valmieras pusē viesojās Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta “Ce4Re: Aprites ekonomikas risinājumi restorānu sektorā” partneri no Somijas (Satakuntas lietišķo zinātņu universitāte un Pihejervi (Pyhäjärvi) institūts) un Zviedrijas (Organiskās pārtikas centrs).
Projekta mērķis ir izstrādāt vienotus risinājumus pārtikas iegādes, gatavošanas un pasniegšanas posmos, lai pārdomātu resursu patēriņu un samazinātu atkritumus.
Pirmās trīs tikšanās norisinājās Somijā un Zviedrijā, kur, kā jau Ziemeļvalstīs, liela uzmanība ilgstoši veltīta ilgtspējas jautājumiem, tostarp arī restorānu sektorā. Šajā – kārtējā tikšanās – projekta Ce4Re partneri ne tikai varēja izvērtēt līdzšinējo darbu, bet arī gūt dziļāku izpratni par Latvijas restorānu vidi un vietējām tradīcijām.
Ar lielu interesi viņi viesojās Līgatnes vīna darītavā un restorānā Pavāru māja Līgatnē, kas pērn ieguva Michelin zaļo zvaigzni par izcilu pavārmākslu un ilgtspējīgu saimniekošanu. Valmiermuižas alus virtuves restorānā viesi iepazinās ar veiksmīgu aprites ekonomikas principu īstenošanas piemēru, cieši sadarbojoties ar zemniekiem un pielāgojot ēdienkarti sezonālo produktu piedāvājumam.
Savukārt no Valmieras novada bioloģiskās saimniecības Mežvijas saimnieces Santas Rumbas varēja vairāk uzzināt par pagaidām Latvijā vienīgo REKO zemnieku tiešsaistes tirdziņu, kas ik nedēļu notiek Valmierā. Zīmīgi, ka REKO pirmsākums ir tieši Ziemeļvalstīs, kur tas ir populārs zemnieku produkcijas tirdzniecības modelis. Tā pamatā ir vietējo produktu tirdzniecība bez starpniekiem, izmantojot vietni Facebook.
Projektu ”Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.
Par sagatavoto saturu atbild laikraksts ”Auseklis”.