trešdiena, 16. oktobris
SākumsAktuāliPieaugušais, kuram grūti sadzīvot ar saviem lēmumiem, iespējams, bērnībā nav guvis iespēju...

Pieaugušais, kuram grūti sadzīvot ar saviem lēmumiem, iespējams, bērnībā nav guvis iespēju izvēlēties

Raidījumā “Pietura vecākiem” tiek runāts un diskutēts par dažādām tēmām. Šajā reizē vecāku izglītības treneri no “Centra ZIN” Inga Oliņa un Georgs Rubenis šķetina jautājumu par iespēju bērniem pašiem veikt savu izvēli – kāpēc tas ir tik svarīgi un kādu iespaidu tas atstāj tālākai nākotnei, kad bērns būs izaudzis un kļuvis par pieaugušo.

“Veselīga izvēļu izvēlēšanās mūsu bērniem, jauniešiem ir vajadzīga veselīgas pašcieņas un pārliecības veidošanai, veicināšanai, un arī tādai mācīšanai no savas pieredzes, taču noteikti viena no tām lietām, kas ir jāpiemin, ka bērniem, mūsu mīļajiem bērniem, ir jādod iespējas veikt izvēles, kas atbilst arī viņu attīstības posmam,” stāsta Rubenis.

“Mazākā vecumā mēs varam dot izvēlēties no divām trim lietām, nevis bezgalīga skaita, jo citādāk bērns būs, nevis priecīgs, ka viņš var pats pieņemt lēmumu, bet īstenībā – apjucis,” viņš turpina. Tam piekrīt arī Oliņa: “Te arī ir forši, ka mēs to lēmumu palīdzam viņam pieņemt, ka tas ir okay, pat ja tas varbūt izrādās nebija labākais variants, bet, ka mēs viņam iedodam to pārliecību – “Zini ko? Ja jau tu pieņēmi tādu lēmumu, tātad mēs par to arī esam priecīgi.””

Daudzi dzirdējuši teicienu – “fear of missing out” (FOMO), kas nozīmē – bailes no tā, ka es kaut ko nokavēšu vai kaut kur nebūšu. “To es ļoti bieži redzu arī pieaugušos cilvēkos, kuriem ir bijis droši vien grūtības pieņemt lēmumu vai viņiem nav dotas, iespējams, dažādas šīs iespējas,” skaidro vecāku trenere, “Acīmredzot, ir mēģināts, vai nu viņu pārvilkt savā partijā, ka – labāk es tev pateikšu, kādam būtu bijis jābūt pareizajam lēmumam vienā vai otrā situācijā.”

Kāda sajūta rodas šādās situācijās? “Tas rada šo te sajūtu – man ir grūti sadzīvot ar to, ko es esmu izlēmis. Tad es visu laiku skatos pāri plecam un nepārtraukti domāju, bet varbūt tomēr, ka tā bija labāk? Varbūt labāk tomēr bija pasēdēt ar mammu un māsu, paspēlēt kārtis vai papļāpāt, nevis iet satikties ar draudzeni? Un otrādi,” norāda Oliņa.

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Rinkēvičs joprojām aicina pārskatīt ieroču ierobežojumus, jo “Ukraina šobrīd tuvojas ļoti sarežģītai situācijai”

Nesen uzrunu ANO Ģenerālajā asamblejā sniedza Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, pievēršoties Ukrainas atbalsta tēmai. Raidījumā “Alianses divas desmitgades: Latvijas ceļš kopā ar NATO”...

POPULĀRĀKIE