sestdiena, 5. oktobris
SākumsSabiedrībaPolitikaRinkēvičs ASV prezidenta vēlēšanu kontekstā: “Mums ir jākoncentrējas uz savas aizsardzības stiprināšanu”

Rinkēvičs ASV prezidenta vēlēšanu kontekstā: “Mums ir jākoncentrējas uz savas aizsardzības stiprināšanu”

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidenta vēlēšanu drudzis jau ir sācies. Ne tikai paši amerikāņi, bet visa pasaule, tostarp Latvija, seko līdzi notikumu attīstībai. Raidījumā “Alianses divas desmitgades: Latvijas ceļš kopā ar NATO” Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs dalās savās pārdomās un novērojumos vēlēšanu kontekstā.

Vaicāts, kādas ir paša prognozes ASV prezidenta vēlēšanu sakarā, Rinkēvičs norāda, ka nevar nodarboties ar prognozēm amata dēļ un arī tāpēc, ka šī brīža sabiedriskās domas aptaujas parāda, ka abiem kandidātiem izredzes ir līdzīgas – 50 pret 50. “Tas, uz ko gan mums vajadzētu koncentrēties, – ne tik daudz ietekmēties no tās iekšējās diskusijas, kas ir Amerikā,” teic prezidents.

“Ja jūs tur esat, pašā valstī, ieslēdzat vienu kanālu – tas ir absolūti par demokrātiem. Ieslēdzat vai pārslēdzat uz citu – tas ir absolūti par republikāņiem. Tā retorika ir ļoti asa, skarba, gandrīz vai, ka ievēlēs vienu vai otru, – iestāsies pasaules gals, vai absolūti otrādi – pasaule tiks izglābta. Šie ir priekšvēlēšanu cīņas elementi,” viņš turpina, “bet mums ir jākoncentrējas uz savas aizsardzības stiprināšanu neatkarīgi no tā, kurš būs ASV Valsts preizdents.”

No Eiropas un sevišķi tā saucamā Austrumu flanga valstīm Amerikas sabiedrība sagaida, ka tās ieguldīs pietiekami savā aizsardzībā. “Neviens negaida, ka mēs vieni paši tiksim galā ar visām problēmām, bet labā griba, noteikta rīcība – tas ir tas, kas nepieciešams,” uzsver Rinkēvičs, “Otra lieta – atkal, lai kurš būtu ASV prezidents, Eiropai būs jādomā par savas aizsardzības stiprināšanu, savas militārās industrijas mobilizāciju un attīstību.”

Jāņem vērā, ka Amerika pasauli redz mazliet citādāk, salīdzinot, piemēram, ar mums, nosaka prezidents: “Tur tomēr galvenais jautājums ir cīņa ar Ķīnu. Jā, tur ir diskusija par Krieviju, tur ir diskusija par Tuvajiem Austrumiem, tur ir ļoti polarizēti viedokļi, piemēram, par atbalstu Izraēlai vai Gazai, lai gan itkā kopumā ASV ir Izraēlai ļoti atbalstoši, bet ir arī diezgan spēcīgi strāvojumi gan politikā, gan sabiedrībā, kas atbalsta palestīniešus. Ļoti, ļoti fragmentēta tā valsts, un mums palīdzēs krīzes gadījumā – skaidrs, bet pašiem ir jādara daudz.”

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Radio SWH vadītājs Jānis Šipkēvics kļuvis par vienu no “Liepāja 2027” vēstnešiem

Lai stiprinātu Liepājas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 programmu un veicinātu tās daudzveidīgāku veidošanu, rosinātu plašākam sabiedrības lokam iesaistīties projektā un veicinātu tā atpazīstamību...

POPULĀRĀKIE