trešdiena, 23. oktobris
SākumsSabiedrībaZiņasNovadu balss: Pie Valmieras atklāj industriāla mēroga SES

Novadu balss: Pie Valmieras atklāj industriāla mēroga SES

Valmieras pievārtē izbūvēta vērienīga saules elektrostacija (SES), kas ražos zaļo elektroenerģiju vietējo mājsaimniecību un uzņēmumu patēriņam. Šī un pērn darbu sākusī Brenguļu SES ir jaudīgākās saules spēkstacijas Valmieras novadā.

Gada laikā jaunās saules elektrostacijas kopā spēj nodrošināt zaļo elektroenerģiju septiņiem tūkstošiem vietējo mājsaimniecību. Abus projektus īstenojis Latvijas investīciju uzņēmums Merito Partners un atjaunīgās enerģijas projektu attīstītājs Saules Energy.

Valmieras SES atrodas industriālā teritorijā blakus AS Valmieras stikla šķiedra rūpnīcai un apakšstacijai Valmiera. Šeit saražotā elektroenerģija caur sadales infrastruktūru nonāk pie Valmieras novada iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Jaunās spēkstacijas jauda ir 7,1 MW, un tā gadā spēj saražot vismaz 6900 MWh atjaunīgās enerģijas, kas atbilst 3500 vietējo mājsaimniecību vidējam patēriņam. Tās teritorijā izvietoti 12 000 saules paneļu, tās izveidē un ekspluatācijā liela uzmanība veltīta vides bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un aizsardzībai.

Valmieras SES īpašnieks ir pašmāju investīciju fonds Merito Sustainable Energy Fund I, šobrīd lielākais saules elektrostaciju operators Latvijā. Šī ir astotā un noslēdzošā saules elektrostacija Merito Partners un Saules Energy zaļās infrastruktūras iniciatīvā ar mērķi stiprināt Latvijas enerģētisko neatkarību. Merito Partners līdzdibinātājs un vadošais partneris Mikus Janvars norāda, ka, piesaistot vairāk nekā 80 Latvijas privāto un institucionālo investoru kapitālu, kopā ar atjaunīgās enerģijas projektu attīstītāju Saules Energy uzņēmums realizējis astoņu vērienīgu SES izbūvi Zilupē, Brenguļos, Inčukalnā, Carnikavā, Kalkūnē, Koknesē, Cēsīs un nu arī Valmierā ar kopējo jaudu 70 MW. Tās kopā nodrošina elektroenerģijas patēriņu 35 000 mājsaimniecību.

 


Projektu ”Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.
Par sagatavoto saturu atbild laikraksts ”Auseklis”.

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Režisors Karapetjans par pagriezienu 40 gados: “Kamēr spēks ir, veselība ir, jācīnās – nedrīkst padoties”

Raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” operu, teātra un kino režisors Aiks Karapetjans dalās savās pārdomās par pagrieziena punktu 40 gados, kad nereti var saprast...

POPULĀRĀKIE

spot_img