piektdiena, 28. jūnijs
SākumsKultūraPasākumiFestivāls “Rīgas Ritmi 2024” izsludinājis pilno programmu

Festivāls “Rīgas Ritmi 2024” izsludinājis pilno programmu

Līdz ar preses konferenci, kas norisinājās 4. jūnijā vienā no koncertvietām – “Lounge Fenikss” viesnīcā “Aston Hotel Riga”, 24. starptautiskais improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls “Rīgas Ritmi” izsludinājis pilno programmu.

Festivāls šogad norisināsies no 3. līdz 6. jūlijam, un centrālā koncertvieta arī šoreiz būs Rīgas Doma dārzs. Tur 4. un 5. jūlijā uzstāsies galvenie viesmākslinieki – Lielbritānijā dzīvojošais itāļu ģitārists Antonio Forcione, itāļu bandoneonists Daniele di Bonaventura kopā ar kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”, kubiešu pianists Jorge Luis Pacheco un amerikāņu dziedātājs José James.

“Rīgas Ritmi 2024” koncerti notiks arī kultūras centrā “Noass”, kur 6. jūlijā savu mākslinieku uzstāšanos piedāvās izdevniecība “Jersika Records”. Tur koncertēs klarnetista Indriķa Veitnera un vibrofonista Ērika Mieža kvartets, trombonista Vadima Dmitrijeva kvartets un saksofonista Toma Rudzinska kvartets, kuri visi piedāvās savas visjaunākās programmas.

“Lounge Fenikss” viesnīcā “Aston Hotel Riga” no 3. līdz 6. jūlijam muzicēs pianista Matīsa Žilinska trio, arfistes Elizabetas Lāces projekts “Jazz Meets Harp”, ģitāristes Ellas Zīriņas trio un ģitārists Reinis Jaunais kopā ar čellisti Ernu Daugavieti.

Visas četras festivāla dienas koncerti notiks arī “Riga Jazz Lounge” viesnīcā “Radisson Blu Latvija”, kur uzstāsies dziedātāja Jūlija Zakirova, Ellas Zīriņas trio, Indriķa Veitnera un Ērika Mieža kvartets un pianista Klāva Ābola kvintets. Turpat katru vakaru notiks arī oficiālais festivāla jam session.

Savukārt Latvijas Radio 1. studijā 4. un 5. jūlijā norisināsies festivāla galveno viesmākslinieku vadītas meistarklases, kurām pieteikties var rakstot uz info@rigasritmi.lv. Vairāk informācijas gan par meistarklasēm, gan visiem uzstājmāksliniekiem festivāla mājaslapā rigasritmi.lv.

“Šie mums vienmēr ir svētki,” savu prieku par ikgadējā festivāla tuvumu preses konferencē neslēpa tā mākslinieciskais vadītājs Māris Briežkalns. “Festivālā būs vairāki nozīmīgi Notikumi – tiem mūziķiem, kuri uzstāsies “Noasā”, nāks ārā jaunas plates, Rīgas Doma dārzā uzmirdzēs amerikāņu zvaigzne Hosē Džeimss kopā ar ne mazāk spožu pavadošo grupu, turpat uzstāsies lieliskais bandoneonists Daniele di Bonaventura, kurš pats arī diriģēs mūsu kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”, muzicēs ģeniālais Antonio Forčione, kurš ir ne tikai lielisks ģitārists, bet arī tik tiešām prot komunicēt ar publiku, un pirmoreiz Rīgā būs jaunā kubiešu pianisma zvaigzne Horhe Lūiss Pačeko, kurš arīdzan ir lielisks šovmenis plus vēl dziedātājs, tādēļ – nāciet un izbaudiet fantastisku mūziku!”

“Noteikti aicinu ikvienu festivāla laikā aizdoties arī uz mākslas centru “Noass”, jo tur uz “Jersika Stage” piedāvāsim trīs Latvijas mūziķu vadītu, bet arī starptautisku kvartetu programmu,” aicinājumu uz lieliskiem koncertiem turpināja izdevniecības “Jersika Records” vadītājs Mareks Ameriks. “Piemēram, Ērika Mieža un Indriķa Veitnera kvartetā “Noasā” uzstāsies arī viens no vadošajiem Lietuvas ģitāristiem Pranass Kentra. Visi kopā “Jersika Records” studijā jau ir ieskaņojuši savu debijas albumu, kas tiks izdots rudenī. Taču jaunās trombona spēles zvaigznes Vadima Dmitrijeva kvarteta plate “Integration!” gan tiks izdota tieši koncertdienā, 6. jūlijā. Toma Rudzinska kvartets tikmēr ierakstījis jaunu albumu Latvijas Radio 1. studijā un dienasgaismu tas ieraudzīs gada beigās. Taču visos trijos koncertos klausītāji varēs dzirdēt mūziku no šīm jaunajām platēm. Starp koncertiem savukārt no lentēm atskaņošu autentiskus ierakstus no leģendārā festivāla… “Vasaras Ritmi”, kas bija tāds kā “Rīgas Ritmu” priekštecis.”

“Patiess lepnums būt daļai no tiem, kas atbalsta šo festivālu arī finansiāli,” teica Rīgas domes Kultūras komisijas vadītājs Dāvis Stalts. “Tieši Kultūras komisija ir tā, kas lemj par stratēģiskiem mērķiem un festivālu mērķprogrammām, piešķirot budžeta apjomu, ko mēs esam palielinājuši un ceram palielināt arī nākamgad. Jo īpašs prieks ir par festivāla ilglaicīgumu un ilgtermiņa sadarbību ar Rīgas pašvaldību, kā galvenos aspektus izceļot kultūrizglītošanos un starptautisko mērogu. Šajā skaņu un trokšņu pasaulē, kas mūs ir pārņēmusi, ir ļoti nepieciešams dot cilvēkiem iespēju atpazīt kvalitatīvu mūziku. Šis festivāls ir izaudzinājis jau vairākas paaudzes ar mūzikas lietpratējiem, kas spēj atpazīt kvalitāti. Nākamgad festivāls svinēs lielu jubileju un uzskatu, ka tam ir jābūt jauna uzrāviena gadam. Tās varētu būt jauna veida iespējas un izaicinājumi, kā Rīgas pašvaldība var sadarboties ar festivālu lielākos mērogos.”

“Tie, kas ir bijuši kaut uz vienu “Rīgas Ritmu” koncertu, noteikti apliecinās to, ka šī pasākuma kvalitāte neatstāj ne mazākās šaubas,” piebilda festivāla ilggadējākā komercatbalstītāja “Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. “Ir liels prieks, ka mums kā klausītājiem ir iespēja apmeklēt šādus koncertus un dzirdēt pasaules klases māksliniekus. “Tele2” ir ilggadējs festivāla atbalstītājs, jo džeza pasaules piegājiens brīžiem sasaucas ar to, kā mēs strādājam biznesā. Ne vienmēr mums iespējams darboties kā orķestrim, kādreiz ir arī jāimprovizē un jāmeklē risinājumi situācijās, kuras piespēlē dzīve, tāpēc saskatu šeit paralēles ar džeza mūziku.”

“Ar mūziku saistīta ir arī olu nozare,” preses konferencē domu par sava biznesa saistību ar džezu paturpināja arī jaunā festivāla atbalstītaja “Balticovo” komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps, nodemonstrējot tā saukto “šeikerīti” olas izskatā. “Festivālā noteikti izdomāsim kādu jauku mūziķu interakciju ar klausītājiem, kurā šādas olas varēs arī likt lietā. Jūtamies pagodināti iestartēt šāda festivāla draugu lokā un atbalstīt kvalitatīvas mākslinieciskās vērtības. Ikvienam ir tiesības baudīt un prast novērtēt augstu kvalitāti, jo kultūrbaudījums būs aktuāls vienmēr.”

Mūzikas festivāls “Rīgas Ritmi” ir viens no vadošajiem improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāliem Baltijā, plaši pazīstams arī Eiropā un pasaulē. Divarpus desmitgažu laikā festivāls kļuvis par neatņemamu Latvijas kultūras dzīves sastāvdaļu, ierakstot Rīgas vārdu globālās un džeza mūzikas kultūras tūrisma ceļvežos. Novērtējot māksliniecisko programmu un organizatoriskās kvalitātes, kā arī nozīmību starptautiskajā apritē, Eiropas festivālu asociācija arī šogad piešķīrusi festivālam “Rīgas Ritmi” prestižo kvalitātes zīmi “EFFE Label”. Festivālu organizē fonds “Mūsdienu mūzikas centrs”.

Biļetes uz festivāla maksas koncertiem Rīgas Doma dārzā un kultūras centrā “Noass” nopērkamas servisā “Biļešu paradīze”.

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Pludmales bārā Cukurfabrik’ notiks Summer Sound iesildīšanās pasākums

5. jūlijā Liepājas pludmales bārā “Cukurfabrik’” notiks Baltijā grandiozākā pludmales festivāla “Summer Sound 2024” iesildīšanas ballīte ar dejām līdz...

Grupa “Židrūns” aicina uz “Pārmaiņu svētkiem” jeb pārskatāmā nākotnē pēdējo koncertu

Rokgrupa “Židrūns” 24. jūlijā aicina uz īpašu notikumu – “Židrūna pārmaiņu svētkiem”, kas kvartetam būs pagaidām pēdējais koncerts pēc aizraujošas darbības 20 gadu garumā....

POPULĀRĀKIE