sestdiena, 19. oktobris
SākumsSportsLatvijas izlases treneris Lauris Dārziņš: "Slovēņi spēlē pašaizliedzīgi un fiziski, taču būsim...

Latvijas izlases treneris Lauris Dārziņš: “Slovēņi spēlē pašaizliedzīgi un fiziski, taču būsim tam gatavi”

Latvijas hokeja izlase jau rīt, 29.augustā aizvadīs pirmo maču Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā pret Slovēnijas valstsvienību. Pēc pēdējā pilnvērtīgā treniņa (spēles dienā komandas ierasti aizvada pus stundu ilgu ieslidošanās treniņu, kurā laika taktikas nianšu slīpēšanai praktiski neatliek) vien no valstsvienības treneriem Lauris Dārziņš sarunā ar Radio SWH atzina, ka komandā noskaņojums ir labs un tā ir gatava ne vien turnīram bet arī reaģēt uz dažādām situācijām, kas komandu sagaidīs tā gaitā, un neslēpa, ka ģērbtuvē pirms atbildīgajām spēlēm ir arī patīkams satraukums.

Dārziņš atzina, ka, atšķirībā no pasaules čempionāta, kuram valstsvienība var gatavoties aptuveni mēnesi, pirms olimpiskās kvalifikācijas turnīra šis laika posms ir īsāks. “Turklāt vairāki spēlētāji starpsezonā ir nomainījuši klubus, un jaunie treneri viņiem uzspiež savas taktiskās iezīmes. Tāpēc sabraucot šeit nedēļas laikā ir jāpagūst viņus nostādīt uz izlases rokraksta frekvences. Šķiet, ka tas ir izdevies,” sacīja treneris.

Viņš arī pauda gandarījumu, ka pārbaudes spēlēm atsaucās Dānijas izlase – “tik labs pretinieks, tik labā sastāvā. Abās spēlēs scenārijs bija tāds, ka katrai komandai nācās ņemt nost vārtsargu, līdz ar to izspēlējām dažādas situācijas. Bija gan mazākums, kas mums lāgā nepatika, gan redzējām, kur trūkst ķīmijas vairākumā un ir vieta attīstībai. Skan jau klišejas, ka mums būs katrā spēlē vienlīdz labi jāspēlē 60 minūtes, taču pret dāņiem periodu beigās, esot vadībā, iedevām par daudz, un tās epizodes būs jālimitē.”

Šajā pavasarī Pasaules čempionātā Latvijas izlase izmantoja tikai vienu no 22 skaitliskajiem vairākumiem (turnīra otrajā spēlē pret Franciju) jeb 4,55% un tas bija dalīts sliktākais rādītājs ar Poliju. Dārziņš uzsvēra, ka treniņos ir iezīmes, ka šajā spēles elementā jauda ir palielinājusies – izlasei pievienojušies aizsargi Uvis Balinskis un Kristiāns Rubīns, kuriem ir akcents uz uzbrukumu.

“Arī Jaks ir labā formā, tāpēc mums ir objektīvas cerības, ka vairākuma procents būs labāk nekā pasaules čempionātā.”

Pats Dārziņš kā spēlētājs piedalījās četros Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīros, piedzīvojot visdažādāko emociju gammu – tostarp, 2013.gadā pirms Soču spēlēm, lai nodrošinātu dalību tajās, Latvijas izlasei pietika ar neizšķirtu pamatlaikā pret Franciju (papildlaikā teju pirmajā pretinieku uzbrukumā tika zaudēti vārti un piedzīvots neko neizšķirošs zaudējums ar 2:3), 2016.gadā izšķirošajā mačā mūsējiem, uzvarot ar 3:2, kāju priekšā aizlika Vācijas valstsvienība, savukārt pēc pieciem gadiem ceļā uz Pekinas spēlēm izšķirošajā mačā Latvija spraigā cīņā ar 2:1 uzvarēja Franciju.

“Atceros, ka tie bija tādi minibojeviki. Īsā nogrieznī – četrās, piecās minūtēs – var pazust koncentrācija, un tev jau ir jādzenas pakaļ. Tādēļ būs jādarbojas ļoti uzmanīgi,” sacīja Dārziņš, velkot paralēles ar Latvijas basketbola valstsvienības izšķirošo spēli šovasar olimpiskās kvalifikācijas turnīrā pret Brazīliju, kur pretiniekiem pirmajā ceturtdaļā sakrita trīspunktu metieni, un mūsējie mača gaitā tā arī nespēja deficītu atspēlēt.

“Tas ir sports, un tas ir interesanti. Teātra izrādei tu vari uzrakstīt, kā tā beigsies, sportā scenāriju uzrakstīt ir grūti. Taisnība, man ir bijuši četri turnīri, bet ģērbtuvē ir džeki, kuriem tas jau ir otrais, trešais, un šī pieredze tādā īsā turnīrā noteikti noderēs,” uzsvēra kādreizējais Latvijas izlases uzbrukuma līderis.

Savukārt, taujāts par to, vai pilnās skatītāju tribīnes spēlētājiem neuzliks papildu spiedienu, Dārziņš uzsvēra, profesionāliem sportistiem liela skatuve ir nepieciešama. “Ir jābūt spēles saturam. Mēs esam ļoti kvalitatīva komanda, bet ne tāda, kurā varam ieslēgt podziņu un ieslēgties, kad vajadzēs. Domāju arī čaļi neapvainosies un piekritīs, ka tādu meistaru, kuri var pieslēgties spēlei un visu atrisināt, kad vajag, mums nav. Bet, ja katrs spēlētājs sasniegs savu maksimālo potenciālu, spēlē 95–100 procentu kapacitātē, visam vajadzētu būt labi,” sacīja treneris.

Runājot par pirmo kvalifikācijas turnīra maču pret Slovēnijas valstsvienību, Dārziņš uzsvēra, ka Latvijas izlase centīsies pieturēt ripu un spēlēt agresīvi: “Mēs zinām, kā viņi sagaida pretinieku, kā iet ārā no zonas. Zinām arī, no kuras puses nāk spiediens vairākumā un mazākumā. Viņiem viena maiņa spēlē kopā Vācijā [Žiga Jegličs, Jans Urbass un Miha Verličs ir Vācijas vicečempioni un spēlē vienā komandā ar Kristeru Gudļevski], viņi nepiedalījās pārbaudes spēlēs, teica, ka esot gatavi un drīkstēja vairāk laika pavadīt ar ģimenēm. Treneris varbūt arī baidījās, ka viņi var satraumēties, tāpēc nelika pārbaudes spēlēs. Var redzēt, ka visi dzīvnieki ir vienādi, bet daži vienādāki par pārējiem. Nekas ārkārtējs, bet jāatzīst, ka viņiem ir maiņa, kurā ir laba ķīmija,” atzina Dārziņš, piebilstot, ka kopumā slovēņi spēlē pašaizliedzīgi un fiziski, taču Latvijas izlases hokejisti tam būšot gatavi.

Spēļu grafiks olimpiskās kvalifikācijas turnīram Rīgā

Datums Laiks Spēle
29.08. 16.00 Francija – Ukraina
20.00 Latvija – Slovēnija
30.08. 16.00 Francija – Slovēnija
20.00 Ukraina – Latvija
01.09. 13.00 Slovēnija – Ukraina
17.00 Latvija – Francija
LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Baltijas Ilgtspējas forumā šogad fokusēsies uz vides ietekmes ziņojumu ieviešanu

Kā veidot drošas un inovatīvas informāciju sistēmas, cīnīties ar zaļmaldināšanu, samazināt atkritumu apjomu un izmantot resursus efektīvāk – par...

Kultūrrandiņš – Latvijas Nacionālā teātra īpašais piedāvājums jauniešiem un studentiem

Rūpējoties par teātra mākslas pieejamību jauniešu vidū, Latvijas Nacionālais teātris izziņo profesionālo teātru vidē līdz šim nebijušu iniciatīvu – “Kultūrrandiņš”. Tas ir pēdējā brīža...

POPULĀRĀKIE

spot_img