ceturtdiena, 19. septembris
SākumsKultūraPasākumiAstoņdesmito gadu elektroniskās mūzikas zvaigznes «Laid Back» ar koncertu viesosies "VEF...

Astoņdesmito gadu elektroniskās mūzikas zvaigznes «Laid Back» ar koncertu viesosies “VEF Kultūras pilī”

20.oktobrī plkst.19 Rīgā, VEF Kultūras pilī, ar īpašu koncertu viesosies pasaulslavenais un leģendārais dāņu elektroniskās mūzikas duets «Laid Back» – Tims Štāls (vokāls, taustiņinstrumenti, bass, bungas) un Džona Guldberga (vokāls, ģitāra, bass)

Šajā vakarā izskanēs grupas vispopulārākās dziesmas, kuras savulaik kļuva par hitiem visā pasaulē: «Maybe I’m Crazy», «High Society Girl», «White Horse, «Bakerman» un, protams, grupas vizītkarte – dziesma «Sunshine Reggae» – dueta visu laiku pārdotākais ieraksts, kas 1983.gadā iekaroja daudzu valstu dziesmu topus.

70. gadu vidū mūzikas pasaulē ienāca revolucionāras jaunās tehnoloģijas: vairāku celiņu magnetofoni, ritma mašīnas un sintezatori. Tolaik kādā piemājas pagalmā Kopenhāgenas centrā Džons Guldbergs bija izveidojis nelielu studiju, kurā viņi kopā ar Timu sāka eksperimentēt un veikt demo ierakstus. Drīz vien puiši saprata, ka ir radījuši jaunu skanējumu, muzicēšanas veidu un vienlaikus – arī savu stilu. Sākotnēji viņu apvienība saucās «The Starbox Band, taču kopš 1979.gada viņi ir pazīstami kā elektroniskās mūzikas duets «Laid Back».

«Laid Back» debijas albums ar tādu pašu nosaukumu kā dziesma «Maybe I’m Crazy» klajā nāca 1981.gadā. Acumirklī Dānijā tas kļuva par hitu Nr. 1, vienlaikus iegūstot arī plašu popularitāti ārpus grupas mītnes zemes. Taču jau 1982. gada vasarā par īstu sensāciju visā pasaulē kļuva superhits «Sunshine Reggae» («Saulainais regejs»). Sākotnēji dziesma slavas ceļu sāka Dānijā, tad arī Itālijā un vēlāk – Rietumvācijā, kur tika pārdoti vairāk nekā 750 000 singla kopiju. Tālāk hits nokļuva īstā slavas zenītā, ieņemot hitparāžu pirmās vietas 22 pasaules valstīs. Līdz šai dienai ir pārdots vairāk nekā 20 miljoni «Sunshine Reggae» ierakstu kopiju. Gadu vēlāk šis skaņdarbs tika iekļauts grupas otrajā studijas albumā «Keep Smiling», un tajā skan vēl viens Latvijā ļoti labi zināms grupas hits – «High Society Girl».

Savukārt ASV vislielāko popularitāti ieguva tieši singla B-puses sacerējums «White Horse», kas arīdzan vēlāk kļuva par vienu no apvienības ikoniskākajiem hitiem citviet pasaulē. Fanka žanrā ieturēts un ar izteiksmīgu basu taktīm bagātais elektroniskās mūzikas skaņdarbs īpaši populārs kļuva Amerikas deju zālēs un topos.

Pēc samērā pieticīgākiem panākumiem ar albumiem «Play It Straight (1985) un «See You in the Lobby» (1987) «Laid Back» 1989.gadā atgriezās pasaules hitparādēs ar jaunu meistarstiķi «Bakerman», turklāt dziesmas videoklipa autors ir izcilais dāņu kinorežisors Larss fon Trīrs. Tajā mūziķi redzami, lecot ar izpletni un lidojuma laikā spēlējot savus mūzikas instrumentus.

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

NATO – senils vai pieredzes stiprināts? Alianses transformāciju un vienprātību analizē politoloģe Ozoliņa

​​Raidījumā “Alianses divas desmitgades: Latvijas ceļš kopā ar NATO” viesojas politoloģe un Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas profesore Žaneta Ozoliņa, kura atbild uz visai...

POPULĀRĀKIE