ceturtdiena, 14. novembris
SākumsSatura mārketingsPasaule slīgst pārtikas atkritumos: kā inovācijas var pārveidot nozari?

Pasaule slīgst pārtikas atkritumos: kā inovācijas var pārveidot nozari?

Apmaksāta informācija

Ik gadu piektā daļa cilvēku patēriņam saražotās pārtikas jeb miljards maltīšu dienā tiek zaudētas vai izšķērdētas. Tiek lēsts, ka šāds zudums pasaules ekonomikai izmaksā aptuveni 1 triljonu ASV dolāru. Kamēr daudzviet pasaulē aizvien valda bads un nabadzība, daudzu valstu iedzīvotāji izmet atkritumos labas kvalitātes pārtiku, turklāt vienlaikus radot līdz pat 10% globālo siltumnīcefekta gāzu emisiju. Tas rada motivāciju meklēt inovatīvus risinājumus, kas palīdzētu mazināt šo izšķērdību un slogu videi, kā arī sniegt ēdienam vēl vienu iespēju. Viena no platformām, kas palīdz īstenot šo apņemšanos, ir Baltijas Ilgtspējas inovāciju balva.

Pārtikas glābšanas misija

“FudLoop” risinājums radīts ar mērķi iegūt pārtiku no vietām, kur to vairs neizmanto un plāno no tās atbrīvoties, lai tālāk tā nonāktu pie cilvēkiem, kuriem tā ir nepieciešama. Ideja tiek realizēta, sadarbojoties ar vietējiem uzņēmumiem un privātpersonām un izmantojot pārtikas skapjus, kas atrodas dažādos Tallinas pilsētas rajonos. Kā zināms, sanitāro normu prasības pārtikas nozarē ir gana augstas, tāpēc liela nozīmē šajā procesā ir operatīvai rīcībai.

Ir tikai daži uzņēmumi visā pasaulē, kas šādā veidā iesaistījušies pārtikas atkritumu mazināšanā. Risinājums darbojas, pateicoties unikālam finansēšanas modelim, proti, saņemot ikmēneša maksu no klientiem, ar kuriem ir noslēgta sadarbība. Daļēji projekts ir atkarīgs arī no līdzīgi domājošo ziedojumiem, kas ļauj tam augt, samazināt izšķērdētās pārtikas apjomus un domāt par attīstības plāniem arī citās valstīs. Šobrīd norisinās sarunas ar potenciālajiem partneriem, kas, iespējams, ļaus nostiprināt zīmola pozīciju vietējā tirgū un tuvāko 3-5 gadu laikā paplašināties arī citviet Baltijā.

Platforma ideju apmaiņai 

Aizvadītajā gadā ar šo risinājumu piedalījāmies Baltijas Ilgtspējas inovāciju balvā un ieguvām augstāko žūrijas novērtējumu pārtikas inovāciju kategorijā. Šī pieredze ļāva iegūt plašāku atpazīstamību un veicināja arī jaunu sadarbību izveidi. Balva arīdzan ir lielisks veids, kā pievērst uzmanību dažādiem ilgtspējas izaicinājumiem, tostarp pieaugošajai pārtikas atkritumu problemātikai, veicināt ideju apmaiņu un praktisku rīcību šo izaicinājumu novēršanai. Uzskatu, ka ikvienam uzņēmumam būtu vērtīgi piedalīties un lepoties ar paveikto, jo par inovācijām jebkurā jomā ir jārunā skaļi.

Grūti mainīt paradumus

Līdzšinējā pieredze nozarē liecina, ka arvien vairāk uzņēmumu gan privātajā, gan valsts sektorā uzņemas atbildību un iniciatīvu ilgtspējas, tostarp pārtikas atkritumu mazināšanas jomā. Taču ir grūti mainīt paradumus un ierasto kārtību, jo daudzi biznesa procesi ir jau iesakņojušies un bijuši klātesoši desmitiem gadu. Lai sāktu darīt kaut ko citādi vai izveidotu jaunas sadarbības, nepieciešams laiks.

Diemžēl ik dienu izmestās pārtikas apjoms arvien pieaug, un pašreizējie rīki situācijas uzlabošanai nav rezultatīvi, jo pārmaiņas un uzlabojumus neredzam. Problēma nav tā, ka uzņēmumiem patīk izmest pārtiku. Drīzāk tirgū trūkst kvalitatīvu un dzīvotspējīgu risinājumu, kā pārdot vairāk pārtikas par pazeminātām cenām vai kā to ātrāk izplatīt, ja pircēji to neiegādājas. Skaidrs ir viens – bez inovācijām šajā jautājumā neko nevarēsim mainīt.

Tarmo Seliste,
“FudLoop” dibinātājs un izpilddirektors

Raksts tapis sadarbībā arBaltic Sustainability Awards
LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Latvija līderos Baltijas Ilgtspējas inovāciju balvas pieteikumos, pirmo reizi apsteidzot Igauniju

Latvija pirmo reizi apsteigusi Igauniju Baltijas Ilgtspējas inovāciju balvas pieteikumu skaita ziņā. Šogad Latvijas uzņēmumi, zaļo tehnoloģiju jaunuzņēmumi, organizācijas un ilgtspējas vēstneši veido vislielāko...

Novadu balss: Valmierā būs rudens Restorānu nedēļa

No 18. novembra līdz 1. decembrim Valmieras novadā norisināsies Restorānu nedēļa. Tajā īpašas maltītes piedāvās sešos restorānos un kafejnīcās....

POPULĀRĀKIE