Janvāra beigās pirmo reizi vēsturē prestižā konkursa “Bocuse d’Or” finālā Latviju pārstāvēs jauns un enerģisks šefpavārs – Nils Ģēvele kopā ar savu komandu. Raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” Ģēvele, kurš darbojas restorānā “Ferma”, atklāj, kā nokļuvis šajā konkursā un kā vispār norit šāda augsta līmeņa sacensības.
“27 gados tu jau būtībā pasaulē “sities pret griestiem”, nosaka raidījuma vadītājs Pauls Timrots, “Varētu būt, ka to varētu norakstīt uz agrīno specializāciju.” Tam piekrīt arī pats Ģēvele: “Jā, noteikti. Ātri sāku mācīties, ātri – labā restorānā, ātri – labi kolēģi, un viss iet uz priekšu.” Viņš paskaidro, ka bijuši dažādi periodi dzīvē, taču “šis bija tas ceļš, kuru redzēju visu laiku acu priekšā.”
“Tagad tev ir jābrauc uz tāda pasaules mēroga konkursu. Sportā mēs saprotam – cilvēks trenējas, trenējas, un tad viņš kaut kur brauc, lec, skrien. Kā notiek tāds konkurss pavāriem? Kā viņi sacenšas?” vaicā Timrots. “Būtībā – pilnīgi visu vērtē. Sākot no, kā tu izskaties, kāda ir darba organizācija, kā garšo ēdiens, kādas ir tehnikas un kāds ir tas pārliecības līmenis pašam pavāram, sadarbība ar komandu – ļoti daudz lietu, un tās visas tiek vērtētas,” teic šefpavārs.
Turklāt konkurss nav tikai paša individuāls darbs. “Tur ir komandas darbs – noteikti. Katrs ar sevi vēl strādā, un visi kopā strādā – tad, lai tas viss sanāktu smuki un skaisti,” norāda Ģēvele, atzīstot, “Es nevaru bez izaicinājumiem – liekas vienkārši pārāk garlaicīga dzīve.” Līdz šim Latvijas pārstāvjiem prestižajā konkursā “Bocuse d’Or” bija izdevies tikt līdz pusfinālam, tomēr “Fermas” šefpavārs kopā ar komandu, nu, startēs finālā.
Vaicāts, kā vispār nokļuvis līdz šim konkursam, Ģēvele atminas, ka, vēl studējot, redzējis fragmentus, kā tas notiek: “Tas liekas vienkārši tā kā augstākā pilotāža vispār, kā tam būt. Redzēju, kā Latvijā notiek tāda veida konkursi, un tad man bija kādi skolas konkursi. Kopā, cik es rēķināju, man ir bijuši gandrīz 15 kaut kāda veida konkursi.”
Vēlāk arī izcīnītā uzvara “Latvijas gada pavārā”. “Toreiz mani paņēma līdzi no “Pavāru kluba”, lai apskatos Franciju Lionā, jo es varēju būt kā nākamais konkursants no Latvijas. Aizbraucu uz turieni apskatīties un sapratu, ka man ir jādara. Tad es arī darīju,” nosaka Ģēvele. “Tu esi tāds, kurš pavāru sacensībā ir gatavs piedalīties uzreiz? Tu negaidi neko, tikko ir kāds konkurss, tā tu meties virsū?” jautā Timrots, uz ko šefpavārs atbild lakoniski: “Laikam, ka jā.”
Pilnu raidījumu “Ar dziesmu par dzīvi” klausies ierakstā!