sestdiena, 28. septembris
SākumsSabiedrībaPolitikaPolitologs Mārtiņš Hiršs skaidro, cik reāla ir ASV izstāšanās no NATO

Politologs Mārtiņš Hiršs skaidro, cik reāla ir ASV izstāšanās no NATO

Raidījumā “Alianses divas desmitgades: Latvijas ceļš kopā ar NATO” Politikas zinātnes doktors, dezinformācijas pētnieks un Amerikas Savienoto Valstu (ASV) politikas vērotājs Mārtiņš Hiršs skaidro, cik reāls ir scenārijs par ASV izstāšanos no NATO alianses, ņemot vērā, ka tas varētu vairāk apdraudēt mūsu pašu drošību Latvijā.

Drauds, no kā baidāmies Latvijā, ir, ka nākamais ASV prezidents paziņotu, ka ASV izstājas no NATO. Cik reāls ir šāds scenārijs? “Mazticams,” norāda Hiršs, “Par to arī mēs baidījāmies, kad Tramps bija prezidents savā pagājušajā termiņā, un tas ir tas, par ko Tramps runājis – dažādi šie radikālie paziņojumi, ka NATO apkrāpj, ka NATO ir jāpamet, ja viņi nemaksās pietiekoši.”

Jau šobrīd gandrīz visas NATO valstis maksā divus procentus no iekšzemes kopprodukta NATO aizsardzības izdevumos, paskaidro politologs. Tāpat arī jāņem vērā, ka Tramps viens pats nevar izlemt par labu alianses pamešanai, vēl ir arī kongress – tuvojošajās vēlēšanās redzēsim, vai tie būs republikāņi vai demokrāti, kuri to kontrolēs. “Riski, ka Tramps izdara kādas muļķības NATO ietvaros vai kaut kādas lietas, kas apdraud vai mazina Baltijas drošību, tie gan ir reāli,” piebilst Hiršs.

Jāskatās arī Trampa paveiktajā, kas mūsu drošībai ir kaitējis, – ASV kongresa nepiešķirtais finansējums Ukrainas aizsardzībai laiku atpakaļ, nebalsojot par paketi, kā arī ASV militārās bāzes būvēšanas apturēšana Igaunijā. “Divi gadījumi, kad diezgan tieši Tramps ir ietekmējis Baltijas drošību,” norāda politologs.

“Kopumā bija diezgan odiozi, kad Tramps bija prezidents, – ļoti bieži uz Latviju brauca diplomāti no ASV, un viņi stāstīja, ka “neklausieties tajā, ko Tramps saka, skatieties ko Amerika dara.” Ja diplomāti, kas strādā ASV Valsts dienestā, saka – ignorējiet prezidentu, viņa izteikumus, skatieties uz mūsu darbībām, tā varbūt nav veselīgākā vide ASV iekšienē – iekšpolitikā un ārpolitikā,” viņš skaidro.

Laikā, kad Tramps bija prezidenta amatā, ASV palielināja aizsardzības izdevumus mūsu reģionā, sūtot papildus karaspēku un organizējot apmācības, stāsta Hiršs: “Vēl viena interesanta lieta, ko amerikāņi dara mūsu reģionā, par ko tik plaši nerunā, ASV ir tāda atturēšanas iniciatīva priekš NATO Austrumu flanga, un tur budžetā ir tāda pozīcija – ASV bruņojuma priekšpozicēšana.

Kaut kur Baltijas valstīs, Polijā, Rumānijā, Ungārijā stāv ASV bruņojums – tanki, bruņutransportieri kaut kādās noliktavās. Ar domu, ja sākas krīze, tad var atlidot ar lidmašīnu šo te bruņutransportieru, tanku apkalpes, iekāpt iekšā un braukt. Cik daudz, kur – neviens civilais nezina, bet kaut kur amerikāņi investē, jau sūta. Ja nu kaut kas notiek, lai būtu uz vietas ASV aprīkojums kaut kāda konflikta vai eskalācijas gadījumā. Viens tāds sīkums, ko amerikāņi dara, lai stiprinātu mūsu drošību.”

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Audio: “Novadu balss” 27. septembris izlaidums

Radio SWH ēterā divreiz nedēļā izskan ziņu raidījums “Novadu balss”, kurā iekļautas Latvijas reģionālo mediju sagatavotās ziņas. Raidījumā Radio SWH ziņu dienests apkopo aktuālāko...

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicē dziesmu, kuru sarakstījis, lai uzlabotu savu un sievas dienu

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmu...

POPULĀRĀKIE