pirmdiena, 24. jūnijs
SākumsKultūraPasākumiPasākumu cikls Āgenskalna tirgū – skeptiskā vasara sadarbībā ar "SkeptiCafe"

Pasākumu cikls Āgenskalna tirgū – skeptiskā vasara sadarbībā ar “SkeptiCafe”

Šovasar Āgenskalna tirgus kaimiņus un draugus aicina piedzīvot vasaru skeptiskā garā – 3 praktisku darbnīcu, 3 “SkeptiCafe” pasākumu un vairāku tematisku Portālu garumā ikviens interesants aicināts attīstīt savas medijpratības un kritiskās domāšanas prasmes nozares profesionāļu vadībā. Pirmā darbnīca ar “SkeptiCafe” līdzdibinātāju Edgaru Lapiņu jau 19. jūnijā. Dalība visos pasākumos bez maksas.

Šogad Āgenskalna tirgus pasākumu programmas centrā izvirzīta kritiskā domāšana un medijpratība – vienas no svarīgākajām prasmēm mūsdienās, kas palīdz pieņemt prātīgus lēmumus un neuzķerties uz maldiem. Bet kur un kā gan tās iemācīties, turklāt brīvā, iekļaujošā un neformālā vidē? 19. jūnijā, 17. jūlijā un 14. augustā Āgenskalna tirgū norisināsies praktiskas ekspertu darbnīcas, kurās topošie un esošie skeptiķi aicināti mācīties par kritisko domāšanu, medijpratību un sociālajiem tīkliem.

Kā turpinājums katrai no apgūtajām temām 3. jūlijā, 31. jūlijā un 28. augustā plānoti trīs “SkeptiCafe” pasākumi, kas sastāvēs no divām 30 minūšu lekcijām un stundu garas diskusijas. Diskusijā ikvienam dalībniekam būs iespējams uzdot ekspertiem savus jautājumus, dalīties pārdomās un veidot dialogu. Pasākumi aicinās darbnīcās apgūto likt lietā praktiski un attīstīt tematiskā kontekstā, piemēram, iepazīstot sazvērestību teoriju pasauli un tās aizkulises, konstruējot, kā mediji un komunikācija publiskajā telpā veido sabiedrības viedokli par politiku un atklājot, kāda ir sociālo tīklu ietekme uz indivīda mentālo veselību. Kas svarīgi – gan darbnīcas, gan pasākumi iecerēti aizraujošā un jautrā formā, pasākuma laikā būs atvērtas tirgus kafejnīcas un bāri, kur dalībniekiem iestiprināties un uzlādēt savas zinātkāros prātus.

Programmu, kas veidota sadarbībā ar rūdītiem kritiskās domāšanas, zinātnes popularizētājiem un mācību vadītājiem ar 14 gadus ilgu pieredzi “SkeptiCafe”, papildinās tematiski un izklaidējoši notikumi Āgenskalna tirgus piektdienu Portālos. Vasaras laikā tiksimies brīvrunu cīņās, konspirāciju teātrī un teātra “Kvadrifrons” interaktīvā izrādē “Vēlēšanās” ar aktieri Jāni Kroni.

Pirmajā “Skepticafe” darbnīcā 19. jūnijā Edgars Lapiņš, SkeptiCafe līdzdibinātājs un kritiskās domāšanas pasniedzējs Rīgas Ekonomikas augstskolā (SSE Riga), aicinās gūt ieskatu kritiskās domāšanas pamatos, piedāvājot 10 praktiskus un vienkāršus rīkus, kā to vairot, biežāk noķert kļūdas un pieņemt drošus lēmumus ātrāk.

Darbnīcas turpinājumā, 3. jūlijā, tiksimies pirmajā “SkeptiCafe” pasākumā, kur psihologa Mārtiņa Priedola un “Re:Baltica” žurnālistes Evitas Puriņas vadībā iepazīsim sazvērestības teoriju pasauli. Darbnīca aicinās pētīt un meklēt atbildes uz tādiem jautājumiem kā: “Kā un kāpēc veidojas sazvērestību teorijas, un kas cilvēkiem liek tām noticēt? Vai tam ir kāds sakars ar cilvēka personību? Cik bīstamas tās ir un vai ir iespējams to izplatību apturēt?”

Darbnīcu stafetes kociņu 17. jūlijā pārņems startēģiskās komunikācijas speciāliste un kritiskās domāšanas lektore Latvijas Universitātē Linda Curika, kura palīdzēs noorientēties mediju pasaulē, stāstot, kas tos veido, kam tie pieder un kā atšķirt patiesību no maldiem.

Skeptisko vasaru turpinās “SkeptiCafe” pasākums 31. jūlijā, kurā pētnieciskā žurnāliste, “Re:Baltica” līdzdibinātāja Inga Spriņģe un eksperts politikas jomā demonstrēs, kā notiek politikas, mediju un sabiedrības mijiedarbība.

Vasaras pirmspēdējais pasākums 14. augustā tiks veltīts sociālo tīklu pratībai, kur “SkeptiCafe” līdzdibinātājs un dezinfromācijas pētnieks Mārtiņš Hiršs dos padomus, kā neapmaldīties sociālo tīklu informācijas pārbagātībā un kā pretoties agoritmu vilkmei, lai sociālie tīkli kalpotu mums, nevis mēs tiem.

Visbeidzot, skeptisko vasaru 28. augustā noslēgs pēdējais “SkeptiCafe” pasākums par sociālajiem tīkliem un to ietekmi uz veselību.

Pasākumus atbalsta Vācijas vēstniecība Rīgā.

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Triānas Parks izdod jaunu dziesmu latgaliešu valodā “Liepu Laipas”

17. jūnijā Triānas Parks, piedaloties Normundam Zušam, piedāvā jaunu dziesmu “Liepu Laipas” un izziņo albumu, kas gaidāms jau rudenī. “Liepu Laipas” Triānas Parkam ir īpašs...

POPULĀRĀKIE