trešdiena, 23. oktobris
SākumsDzīvesstils“Es zinu labāk” te nederēs jeb Kāpēc svarīgi bērnam dot iespēju izvēlēties

“Es zinu labāk” te nederēs jeb Kāpēc svarīgi bērnam dot iespēju izvēlēties

Kāpēc izvēles iespējas došana bērnam ir tik svarīga un kāpēc vecāki nereti vēlas būt gudrāki, lemjot mazo ķiparu vietā? Atbildes raidījumā “Pietura vecākiem” rod vecāku izglītības treneri no “Centra ZIN” Inga Oliņa un Georgs Rubenis. Turklāt izvēles došana māca vienu no īpaši svarīgām lietām – to, ka bērnam ir sava balss.

“Kāpēc izvēles ir svarīgas?” teic Oliņa, “Tas māca bērniem, ka viņiem ir balss. Tas māca arī dažreiz kļūdīties. Tas māca to, ka kāds cits pieņem manas izvēles, un tas vispār kopumā arī pēc tam pieaugušā vecumā palīdz pieņemt kādus grūtus lēmumus, ar tiem sadzīvot, pēc tam ilgi sevi nešaustīt par kādu lēmumu pieņemšanu.” Nianse slēpjas arī izvēles došanas formātā.

“Šad tad sanāk tā, ka mēs brīdī, kad bērns izdara izvēli, viņu mēģinām pārliecināt, ka vajadzētu ņemt to otru, jo es zinu labāk. Šad tad tā var gadīties, ka jūsu piedāvātā izvēle, iespējams, ir veselīgāka, varbūt viņam, izvēloties starp diviem saldējumiem, jūs ļoti labi zināt, ka tas saldējums viņam garšo labāk, un šis saldējums, kuru viņš izvēlas, viņam visdrīzāk negaršos,” viņa turpina.

“Tajā brīdī, kad bērns izvēlas to saldējumu, par kuru jūs varat, roku uz sirds liekot, zināt, ka viņš tūlīt jums to atdos atpakaļ vai teiks, ka negaršo vai kaut kā tam līdzīgi, iespējams, jūs esat pieredzējis šādu situāciju, tad es rosinu izvēļu koncepta labā tomēr šo izvēli atstāt bērna ziņā un censties būt mierā ar bērna izdarīto lēmumu,” iesaka vecāku trenere.

Pat ja bērns tajā brīdī izjūt vilšanos par savu izvēli, ko būtu vērts darīt vecākam? “Mēs gribam parādīt, ka es biju gudrāks, es taču zināju labāk, līdz ar to – kādu tas informāciju norāda bērnam? Tātad – manas idejas ir nepareizas, es parasti izvēlos kaut ko ne to, ko vajadzēja.

Ja gadījumā tu, piemēram, izdarīji izvēli, ja tu zini, ka es tev pateikšu: “Es taču tev teicu, ka nevajadzēja pirkt šo mašīnu, vajadzēja pirkt labāk to mašīnu!” Vai tu man stāstīsi par saviem kreņķiem ar to automašīnu, ja tu zināsi, ka mana reakcija uz tavu situāciju, pat ja tev ir vilšanās, – tu paturēsi to pie sevis, tāpēc ka tev negribas, ka es lieku reizi tev pasaku, ka tu esi muļķis un vajadzēja klausīt mani,” paskaidro Oliņa.

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Sintija Broka: nevar apdraudēt to, kas ir pašpietiekams un kam ir vēlme pastāvēt

Latvijas Ārpolitikas institūta direktora vietniece un Tuvo Austrumu pētniecības programmas vadītāja Sintija Broka raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” skaidro, vai Tuvo Austrumu cilvēki, ierodoties...

POPULĀRĀKIE

spot_img