trešdiena, 16. oktobris
SākumsDaba un tūrismsAtmetīsim naivumu! Meža ugunsapsardzības vadītājs Šūmanis par klimata pārmaiņu ietekmi

Atmetīsim naivumu! Meža ugunsapsardzības vadītājs Šūmanis par klimata pārmaiņu ietekmi

Klimata pārmaiņu ietekmē siltajā sezonā pieaug ugunsgrēku risks mežos – ir vairāk sausu un karstu dienu arī Latvijā. Tāpat joprojām vietām saglabājas augsta ugunsbīstamība mežos, lai gan rudens jau sācies. Kā izskatāmies šajā ziņā Latvijā pēdējos gados un kā klimata pārmaiņas jau mūs ietekmē, raidījumā “Mežnīca” stāsta Valsts meža dienesta Meža ugunsapsardzības vadītājs Agris Šūmanis.

“Klimata pārmaiņas mēs faktiski redzam jau tagad. Mēs to redzam katru gadu, un pilnīgi skaidrs tam ir apliecinājums jauniem temperatūras rekordiem katru gadu Latvijā atsevišķās dienas, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, un arī meža ugunsbīstamību tas, protams, arī ietekmē,” norāda Šūmanis.

Viņš turpina: “Naivi domāt, ka klimata pārmaiņas nozīmē tikai, ka temperatūras maksimālās vai vidējās paaugstināsies par dažiem grādiem. Klimata pārmaiņas nozīmē to, ka mums ir ilgstoši sausuma periodi, ka mums ir ilgāks veģetācijas periods – jūs tagad arī aiz loga redzat, ka lapas kokiem nedzeltē, kā tas bija skolas grāmatās, kad mēs gājām skolā.”

Ko tas nozīmē? “Mums būs pēkšņi šie te virpuļviesuļi, kas pagāšgād rāva nost ēku jumtus un traumēja pat laukstrādniekus uz lauka, negaidīti un neplānoti plūdi, neplānoti atkušņi ziemā – šīs ir klimata pārmaiņas, kas diemžēl mūs skar aizvien reālāk,” skaidro Šūmanis. Pēdējo gadu Latvijas klimata iezīmes veidojas, ņemot vērā arī atrašanās vietu Eiropas austrumos.

“Vasaras periodā bieži parādās ilgstoši augsta spiediena apgabali – anticikloni, kas nozīmē, ka no Atlantijas okeāna gaisa mitrās masas mūs nesasniedz, kā tas ir pierasts, ilgstoši ir sausums, un tieši tā, kā jūs teicāt, arī šogad mums rudens ir ļoti sauss, un vēl pirms dažām dienām Latgalē, Latvijas pierobežā ar Krieviju, mums bija dzeltenais brīdinājums par augstu meža ugunsbīstamību. Tā tas ir,” teic ugunsapsardzības vadītājs.

Plānojot darba apjomus nākotnei un nepieciešamos finanšu līdzekļus, Šūmanis norāda, ka aktīvais darba periods ir garāks, līdz ar to arī nepieciešams lielāks finansējums: “Uguns bīstamais periods arī patreiz vēl nav beidzies. Pats periods nozīmē, ka ir atbilstoši ugunsdrošības noteikumiem dažādi ierobežojumi mežā un meža zemēs.”

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Gleznotājs Andris Eglītis: “Labs darbs ir tāds, kas neatgādina neko citu, kā tikai pats sevi”

Raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” gleznotājs Andris Eglītis, kura veidotā “Izstāde. Daži iztēles un matērijas satikšanās gadījumi” šobrīd apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM)...

POPULĀRĀKIE