ceturtdiena, 24. oktobris
SākumsAktuāliCik daudz jāizšauj, lai noliktu medaļu pie sāniem jeb Kā aug un...

Cik daudz jāizšauj, lai noliktu medaļu pie sāniem jeb Kā aug un trenējas jaunie šāvēji

Talants, paša vēlme un vecāku atbalsts – tās ir lietas, kas jaunajiem šāvējiem ļauj izcīnīt godalgas. Raidījumā “Zaļais stūris” Mednieku sporta un atpūtas vietas “Mārkulīči” saimnieks un mednieks Vilnis Jaunzems, kurš pats ir arī treneris, stāsta, kā aug un trenējas jaunie šāvēji un cik daudz jāizšauj, lai aizsniegtos līdz sacensību virsotnēm.

“Mārkulīču” saimnieks lepojas ar ikgadēju jauno šāvēju nometni “Vanaga acs”, kas ir gana iemīļota jauniešu vidū. Nometnē izauklēts arī jaunais šāvējs Nauris Kļaviņš, kas sevi labi pierādījis sacensībās. “Pēc nometnes, pēc diviem mēnešiem, piedalījās pirmajās sacensībās, un junioru konkurencē viņš jau dabūja pirmo kausu, pirmo diplomu,” stāsta Jaunzems.

Piedalīšanās sacensībās Latvijas Šaušanas federācijas ietvaros, cītīgā trenēšanās Kļaviņam iepriekšējā gadā atnesusi arī “Gada izrāvienu šaušanas sportā” vīriešu konkurencē, taču uzvaras vēl turpinās. Jaunzems piebilst, ka, ņemot vērā trenēšanos burtiski no nulles, sasniegumi ir ļoti lieli. Vaicāts, kāda ir sajūta, kad no pilnīgi zaļa gurķa izaug labs šāvējs, treneris teic: “Šis ir tāds viens no vispozitīvākajiem piemēriem.”

Savukārt, vai sasniegumus veicina tikai talants, Jaunzems nosaka, ka ir trīs komponentes, kas to veido: “Talants, vēlme pašam un noteikti vecāku atblasts un vecāku vēlme. Šinī gadījumā vecāki viņam brauc līdzi, ved uz sacensībām, maksā, pērk ieročus un bez tā arī nekas nebūtu. Viņš to visu saliek kopā – tad sanāk.”

Tomēr – cik daudz jāizšauj, lai jau kādu līmeni varētu sasniegt? “Kaut kāds daudzums ir jāizšauj,” norāda “Mārkulīču” saimnieks, “bet nebūt tas nav – daudzi tā arī domā, jo vairāk izšaušu, jo labāks es būšu – gluži nē. Tā visa ir kompozīcija – gan izšauto šāvienu skaits, gan domu grauds, cik tu spēj sevi kontrolēt, vai tu parasti izšauj šāvienu vai izšauj un to pēc tam izanalizē.”

Viņš paskaidro, ka, lai būtu attīstība, katru šāvienu vajadzētu analizēt – kas bijis labi un kas nē. “Mūsu trenera darbība šeit ir ne tik aktīva kā citos sporta veidos. Viņš diezgan daudz pats savā nodabā to visu dara,” par savu audzēkni Kļaviņu nosaka Jaunzems.

Vairāk klausies raidījuma “Zaļais stūris” ierakstā:

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Populārais mākslinieks Artūrs Smoļjaņinovs par godu savai dzimšanas dienai aicina uz grupas “cheLovek” koncertu

1.novembrī plkst.19:00 mūzikas un drāmas telpā OratoriО (Sporta ielā 2, Rīgā) notiks muzikāls vakars par godu aktiera, režisora un mūziķa Artūra Smoļjaņinova dzimšanas dienai....

POPULĀRĀKIE

spot_img