sestdiena, 5. oktobris
SākumsDzīvesstilsKāpēc piepildīt bērnu dzīvi ar dažādiem cilvēku piemēriem, īpaši, ja kāds no...

Kāpēc piepildīt bērnu dzīvi ar dažādiem cilvēku piemēriem, īpaši, ja kāds no vecākiem iztrūkst

Ģimenes ir daudz un dažādas, īpaši, mūsdienās, kad nereti var iztrūkt kāds no vecākiem dažādu apsvērumu dēļ. Raidījumā “Pietura vecākiem” vecāku izglītības treneri no “Centra ZIN” Inga Oliņa un Georgs Rubenis stāsta, kāpēc un kā piepieldīt bērnu dzīvi ar dažādiem cilvēku piemēram, kas var noderēt siutācijās, kad kāds no vecākiem iztrūkst vai nav klātesošs ikdienā.

“Gadās situācijas, kad tēva loma iztrūkst – dažādu iemeslu dēļ,” stāsta Rubenis, “Diezgan bieži var rasties jautājumi un sajūtas – kā mammai vienai vai kā ģimenē, kurā tēva nav, prasās tā stereotipiskā tēva stingrā roka.” Kas varētu būt stratēģijas vai modeļi, kādā veidā šo risināt? “Ģimene – mēs esam daudz un dažādi cilvēki, ģimenes (ir – aut.) dažādas, un brīnišķīgi, ka tās ģimenes robežas var tikt paplašinātas,” viņš turpina.

“Protams, ka tās ģimenes robežas mēs varam paplašināt daudz un dažādos veidos. Mūsu dzīvēs var piedalīties draugu ģimenes,” kā vienu no piemēriem min Oliņa, “Ir būtiski, ka mēs piepildām mūsu bērnu dzīvi ar foršiem piemēriem, jo bērni mācās no piemēriem – viņi skatās uz dažādiem cilvēkiem un skatās, kā rīkojas viņi, un pieņem kaut kādus modeļus, varbūt iedvesmojas.”

Šajā ziņā būtiskākais nebūs tā intensitāte vai biežums, cik reizes nedēļā kāds ārpus ģimenes cilvēks varētu, piemēram, parunāties ar bērnu. “Absurda ideja ir, ka tēti ir par disciplīnu,” viņa turpina, “Tas arī ir izdomāts, ka tēti būs stingrā roka vai kaut kas tamlīdzīgs, ka tas novilks kaut kādas robežas. Kaut gan nereti, es pieļauju, mammas bieži vien ir vairāk rāmīšos liekošas nekā tēti, kas ir šis nereti piedzīvojums, iedrošinājums kaut ko izmēģināt.”

Svarīgākais būtu dot iespēju ik pa brīdim satikties gan ar sieviešu kārtas pārstāvēm, gan ar vīriešu kārtas pārstāvjiem, kuri ir labvēlīgi un ienteresēti pret bērnu, iesaka vecāku trenere: “Tāpat galu galā mēs varam lasīt, skatīties dažreiz kādas filmas arī ar mums pieņemamiem, interesējošiem tēliem, kas varbūt dod kaut kādu šo piemēru vai uzvedības modeļus dzīvē.”

LĪDZĪGI RAKSTI

KOMENTĀRI

0 Komentāri
Jaunākie
Vecākie Populārākie
Inline Feedbacks
Rādīt visus komentārus

CITI LASA

Radio SWH vadītājs Jānis Šipkēvics kļuvis par vienu no “Liepāja 2027” vēstnešiem

Lai stiprinātu Liepājas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 programmu un veicinātu tās daudzveidīgāku veidošanu, rosinātu plašākam sabiedrības lokam iesaistīties projektā un veicinātu tā atpazīstamību...

POPULĀRĀKIE